hero taustakuva

Tutustu Tukholman museoihin – 9 vinkkiä sateen varalle

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Tukholman lukuisissa museoissa taide ja historia tuodaan esille tyylikkäästi ja hauskasti.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 10.12.2019
facebook   whatsapp

1. Abba-museo on fanin ykköskohde

Tukholman museotarjonnan kohokohta on Abba-museo, joka on jokaisen fanin pyhiinvaelluskohde. Museossa viihtyy myös vähemmällä fanaattisuudella, sillä jokainen tunnistaa vähintään yhden yhtyeen hitin.

Museo pursuaa Abba-tietoutta ja teemaan sopivia aktiviteetteja. Museokierrokselle voi vuokrata äänioppaan, jossa yhtyeen jäsenet kertovat itse Abba-muistojaan. Abban jäsenten nauhoittamat opastukset voi kuunnella ruotsiksi ja englanniksi.

Vuorovaikutteisessa museossa voi kokeilla poptähden elämää karaokelavalla ja tanssilattialla. Museossa voi myös muun muassa eläytyä miksaajan työnkuvaan.

>> Lue lisää: Tällainen on Tukholman Abba-museo – äänitä oma versiosi Mamma Miasta tai liity Abban viidenneksi jäseneksi

Abba the Museum
Djurgårdsvägen 68

2. Nykytaidetta Moderna Museetissa

Moderna Museet eli Nykytaiteen museo sijaitsee Skeppsholmenin saarella vain pienen kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Moderna Museet on lajissaan yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä: sen tunnetuimpiin nimiin kuuluvat muiden muassa Pablo Picasso, Salvador Dali ja Ljubov Popova.

Kokoelmat sisältävät sekä ruotsalaista että kansainvälistä taidetta nykytaiteen laajalla skaalalla, ja mukana on jokunen suomalainenkin taiteilija. Tuliaiset löytyvät museon kirjakaupasta, jossa myydään taidekirjojen lisäksi myös design-tavaraa.

Moderna Museet
Skeppsholmen

3. Ruotsalaisperinteet tutuiksi Pohjoismaisessa museossa

Ruotsalaista kulttuuripetinnettä ja trendejä esittelevä Nordiska Museet vie vierailijan tutkimusmatkalle naapurimaan tavalliseen arkeen. Kansantaiteen lisäksi näytteillä on muun muassa hurmaavia nukkekoteja sekä kattauksia ruotsalaisista juhlapöydistä eri vuosikymmeniltä.

Nordiska Museetissa esitellään ruotsalaisperinteet juhannuksesta rapujuhliin ja Lucia-päivään. Tyyliniekat puolestaan ilahtuvat kattavasta katsauksesta trendien edelläkävijänä tunnetun maan muotivirtauksiin.

Djurgårdenin saarella sijaitseva renessanssityylinen Nordiska Museet on näyttävyytensä ansiosta mahdoton missata.

Nordiska Museet
Djurgårdsvägen 6-16

4. Vaihtuvat valokuvanäyttelyt Fotografiskassa

Lyhyen kävelymatkan päässä Viking Linen terminaalista sijaitseva Fotografiska Museet on omistettu valokuvataiteelle. Keväällä 2010 avatussa tyylikkäässä museossa voi päästä ihailemaan vaihtuvia maailmanluokan valokuvanäyttelyitä. Arvostetut valokuvaajat Annie Leibowitzista Jimmy Nelsoniin ovat olleet edustettuina museon seinillä.

Hyvin varustellun museokaupan lisäksi Fotografiskasta löytyy myös pikkuherkkuja ja lounasta tarjoileva kahvila, josta on kaunis merinäköala.

Fotografiska Museet
Stadsgårdshamnen 22

5. Koko perheen Vasa-museo

Jos ehdotus museossa piipahtamisesta saa perheen pienimmät kauhistumaan, kannattaa heidät viedä Vasa-laivaa katsomaan. Jännittävässä Vasa-museossa viihtyvät kaikenikäiset.

Vuonna 1628 Tukholman satamassa uponnut kuninkaallinen alus Vasa ehti lojua meren pohjassa 333 vuotta ennen paluutaan pinnalle. Massiivinen hylky on museon helmi – se on nimittäin maailman ainoa 1600-luvulta säilynyt alus. Paikan päällä pääsee myös tutustumaan näyttelyyn, johon on tallennettu elämää laivalla.

Vasamuseet
Galärvavsvägen 14

6. Kaupunginmuseo esittelee Tukholman ennen ja nyt

Mitäpä jos tutustuisit Tukholmaan tarkemmin? Kaupunginmuseo antaa kattavan kuvan Ruotsin pääkaupungin historiasta ja nykypäivästä.

Museossa Tukholmaa voi ihailla pienoismallin avulla lintuperspektiivistä – aivan kuin Astrid Lindgrenin rakastettu satuhahmo Katto Kassinen. Komean rakennuksen kerroksissa tulevat tutuiksi niin 1600-luvun noitavainot kuin tyypillinen tukholmalainen olohuonekin. Oma osastonsa on varattu myös Stieg Larssonin huippusuosituille Millennium-dekkareille, joiden näyttämönä Tukholma toimii.

Stockholms Stadsmuseet
Ryssgården, Slussen

7. Arjen ihmeitä Tieteen ja tekniikan museossa

Ruotsin kansallinen tieteen ja tekniikan museo Tekniska Museet tarjoaa tehtävää ja nähtävää koko perheelle. Museon näyttelyiden aiheet vaihtelevat avaruudesta ja ympäristöstä tekniikkaan ja keksintöihin.

Erityisen mielenkiintoinen on vuorovaikutteinen näyttely, jossa esitellään ruotsalaisten äänestämät 100 kaikkien aikojen tärkeintä innovaatiota. Äänestys on jatkuvasti käynnissä ja näyttelyä muutetaan listan muuttuessa. Nostalgian tunnetta ei aikuinen kävijä voi välttää, sillä museossa on esillä myös menneiden vuosikymmenten suosikkileluja.

Museosta löytyy lisäksi muun muassa urheilusali, jossa lapset pääsevät kokeilemaan eri urheilulajeja ja pelejä, 4D-elokuvateatteri sekä vanha kaivos, jonka tunneleihin kävijät voivat tutustua. Takuulla hauskat ja erilaiset matkamuistot löytyvät museon myymälästä.

Tekniska Museet
Museivägen 7

7. Lapsiystävällinen Postimuseo

Etsitkö museota, jossa lapset viihtyvät? Vanhassakaupungissa sijaitseva Ruotsin postin museo, Postmuseum, tarjoaa mielenkiintoisien näyttelyiden lisäksi paljon hauskoja aktiviteetteja lapsille. Museokierroksen lomassa voi nauttia lounasta museon Treskillingen-ravintolassa.

Museon kellarissa sijaitseva lasten suosikki, Lilla Posten, antaa lapsille mahdollisuuden tutustua postissa työskentelyyn leikin kautta. Pikku Postissa lapset voivat muun muassa itse askarrella ja kirjoittaa postikortteja, leimata ne ja lähettää eteenpäin.

Museon havainnolliset näyttelyt sopivat loistavasti lapsille, mutta tarjoavat mielenkiintoista tietoa postin toiminnasta, viestinnästä ja kielestä myös aikuisille. Yläkerrassa sijaitsee postimerkkinäyttely sekä filateliaan ja postihistoriaan erikoistunut kirjasto.

Postmuseum
Lilla Nygatan 6, Gamla Stan

8. Katsaus Ruotsin kuninkaalliseen historiaan

Aivan kuninkaanlinnan kupeessa sijaitseva Livrustkammaren, eli Kuninkaallinen varuskamari, on täynnä Ruotsin kuninkaallisten esineistöä viiden vuosisadan ajalta. Historiasta kiinnostuneelle museo on todellinen aarreaitta: näytteillä on kuninkaallisille kuuluneita vaatteita, aseita, haarniskoja ja koruja.

Myös lapset on otettu museossa huomioon. Lapset voivat lainata Linnanhiiren aarrelaatikkoa, jonka esineitä etsimällä voi seurata hiiren reittiä museon läpi. Omassa huoneessaan lapset voivat pukeutua prinsessoiksi ja ritareiksi, leikkiä ja piirtää.

Livrustkammaren
Slottsbacken 3

9. Pistäydy Näyttämötaiteen museossa

Vanhaan kruununleipomoon perustettu Näyttämötaiteen museo esittelee teatterin, tanssin ja musiikin historiaa sekä nukketeatteria. Vuorovaikutteisia elementtejä sijaitsevassa museossa voi tanssia ja soittaa myös itse, ja nykyisin museo majoittaa myös Swedish Music Hall of Famea, joka sijaitsi aiemmin osana Abba-museota.

Scenkonstmuseet
Sibyllegatan 2

>> Lue lisää vinkkejä Tukholmaan

Teksti: Maria Hietala, Riikka Krenn, Anni Moilanen ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Kyllä, Hagia Sofia oli katedraali ennen kuin siitä tuli moskeija. Nykyään se on museo.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.