Hyppää sisältöön

Seitsemän sadepäivän vinkkiä Tukholmaan

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 01.09.2014
Tukholmassa riittää tekemistä myös sateen sattuessa. Katso Rantapallon vinkit ja voit nauttia kaupungista säällä kuin säällä!

Monipuolinen myös sadepäivänä

Ruotsin pääkaupunki Tukholma houkuttelee erityisesti risteilymatkailijoita ympäri vuoden. Vaikka kesä onkin kuuminta sesonkia, kannattaa Tukholmaan matkustaa myös muina vuodenaikoina. Tekemistä riittää vaikka päälle sattuisi vesisade. Katso mitä kaikkea mukavaa Tukholmassa voi puuhata sadesäällä!

1. Ihaile metrotunnelien taidetta

Tukholmalaiset metroasemat ovat kaukana tylsistä, masentavista asemista. Tunnelbanassa on nimittäin ollut jo vuodesta 1957 käynnissä projekti, jonka tarkoituksena on tuoda metroasemille taideteoksia ja tehdä niistä mielenkiintoisia sekä luoda jokaiselle asemalle oma tunnistettava ilmeensä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt taideteoksia on jo yli 90, ja niiden luomiseen on osallistunut 150 pääasiassa ruotsalaista taiteiljaa. Metroasemien tunnetuin teos lienee taiteilija Carl Fredrik Reuterswärdin Non Violence -teos, joka on tehty kunnioittamaan John Lennonin muistoa. Teos on nähtävillä Åkeshovin metroasemalla.

Muita mielenkiintoisia teoksia löytyy muun muassa Slussenin, Gärdetin, Skanstullin, Mariatorgetin ja Näckrosenin asemilta. Kertalippu Tukholman metroon maksaa noin neljä euroa, päivälippu noin 15 euroa.

2. Vieraile tukholmalaisissa museoissa

Toukokuussa 2014 Djurgårdeniin avattu Abba-museo on jokaisen musiikkifanin ykköskohde. Museossa voi paitsi ihastella Abbaan liittyviä tavaroita, myös kokeilla ylle esiintymisasuja, kivuta lavalle supersuositun yhtyeen kanssa ja ihmetellä itsestään soivaa pianoa. Tutustu myös museon ääniopastukseen, jossa voit kuulla Abba-tähtien kertovan esineistä omin sanoin.

Tukholman Nobel-museo esittelee miehen palkinnon takana, esittelee palkittuja ja kertoo vierailijalle Nobel-palkinnon historiaa. Palkinnon saajien tarinat ovat mielenkiintoisia, sillä kertomuksissa on niin myötä- kuin vastoinkäymisiä. Kurkista myös museon kahvilan tuoleihin, joihin museossa vierailleet Nobel-palkitut ovat raapustaneet nimikirjoituksensa. Museo on perustettu Tukholman Suurtorilla sijaitsevaan vanhaan pörssirakennukseen Nobel-palkinnon 100-vuotisen taipaleen kunniaksi vuonna 2001.

Vasa-laiva
Vasa-museo on Tukholman suosituimpia museoita.

Tukholmalainen Vasa-museo esittelee maailman ainoan jäljellä olevan 1600-luvulla rakennetun laivan. Laivaa koristavat sadat veistokset, jotka ovat säilyneet, vaikka laiva makasi Tukholman sataman pohjassa 333 vuotta. Itse aluksen lisäksi museossa on esillä myös Vasa-laivaan liittyviä näyttelyitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Nauti upeista näköaloista

Tukholma näyttää upealta vaikka harmaalla sadesäällä, ja parhaiten kaupungin kauneuden näkee yläilmoista. Vaikka Tukholmassa on useita paikkoja joissa maisemia voi ihastella ulkoilmassa, voi sadesäällä katsella maisemia myös sisätiloissa.

Tukholman televisiotornista Kaknästornetista avautuvat upeat maisemat kaupungin rajojen yli. Ladugårdsgärdetin kaupunginosassa sijaitseva 155-metrinen torni kätkee sisäänsä kahvilan ja ravintolan, joihin voi istahtaa ihailemaan maisemia kaikessa rauhassa.

Televisiotornia maltillisempia maisemia pääsee ihailemaan Slussenin aseman lähellä sijaitsevassa Gondolen-ravintolassa. 33 metrin korkeudessa sijaitseva ravintola on Slussenin maamerkki, josta avautuu upeat maisemat kohti Tukholman vanhaakaupunkia.

4. Vietä sadepäivä linnan sisällä

Tukholman upeat linnat ehtii hyvin koluta sisältä sadepäivän sattuessa, ja Vanhassakaupungissa sijaitseva kuninkaanlinna on yksi Tukholman-vierailun kohokohtia. Linnassa pääsee vierailemaan opastetuilla kierroksilla, joissa esitellään muun muassa linnan juhla- ja edustushuoneisto sekä tietysti aarrekammio, jossa voi ihailla aitoja kruununjalokiviä. Opastuskierroksia on tarjolla neljä erilaista, ja kaikkiin opastuksiin voi osallistua samalla lipulla.

Drottningholm
Ruotsin kuningasperheen koti Drottningholmin linna on avoin yleisölle.

Ruotsin kuningasperheen koti Drottningholmin linna on melkein kokonaan auki yleisölle, sillä vain pieni osa linnasta on kuningasperheen yksityiskäytössä. Drottningholmiin pääsee laivalla, mutta linnan alueelle voi matkustaa myös bussilla.

5. Nautiskele Tukholman herkkutarjonnasta

Tukholma on pullollaan ravintoloita ja kahviloita, jotka kutsuvat nauttimaan kupillisen kuumaa tai istahtamaan höyryävän herkkulautasen äärelle sadepäivänä. Leipomo-kahviloiden tiskit ovat pullollaan tuoreita leivonnaisia joita voi nautiskella vaikka useamman sateen ropistessa ulkopuolella. Herkkuleivonnaisia tarjoilee esimerkiksi vanhassakaupungissa sijaitseva kahvila Under Kastanjen sekä perinteisistä ruotsalaisista kahvileivistä tunnettu Vete-Katten.

Myös ravintoloiden suhteen Tukholmassa riittää valinnanvaraa, nautit sitten hienostuneesta fine diningista, valtaisista pihveistä tai mutkattomasta kotiruoasta. Sadepäivänäkään ei Tukholmassa jää nälkäiseksi, sillä kaupungin lukuisista ravintoloista löytyy taatusti tilaa. Perinteisiä ruotsalaisia annoksia tarjoillaan Tradition-ravintoloissa, joita on Tukholmassa jo kolme.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hienomman ruoan perässä kannattaa suunnata Östermalmille, missä sijaitseva Volt-ravintola tuo nälkäisen asiakkaan eteen korkealaatuisia annoksia. Eksoottisen ruoan ystävälle Tukholma on oikea aarreaitta, sillä kaupungista löytyy etnisiä ravintoloita ympäri maailmaa.

6. Vietä sadepäivä lasten ehdoilla

Tukholmassa on runsaasti museoita, joiden joukossa on myös lapsia kiinnostavia paikkoja. Perheen pienimmät viihtyvät taatusti Tukholman Museivägenillä sijaitsevassa teknisessä museossa, jossa lapset pääsevät kokeilemaan eri urheilulajeja, näkemään kuinka omat valinnat vaikuttavat ympäristöön sekä tutkiskelemaan tekniikan ihmeitä.

Junibacken
Peppi Pitkätossun koti Huvikumpu on esillä Junibackenissa.

Harmaa sadepäivä muuttuu nopeasti värikkääksi, kun suuntaat lasten kanssa Junibackeniin. Tukholman keskustan tuntumassa, Djurgårdenin saarella sijaitseva satumaailma on saanut inspiraationsa kirjailija Astrid Lindgrenin teoksista. Voit vierailla Peppi Pitkätossun kotona Huvikummussa, ihmetellä Vaahteramäen Eemelistä ja Katto-Kassisesta tuttuja paikkoja sekä tutustua Lindgrenin satuihin unohtumattoman satujunan kyydissä.

Ruotsin poliisin toimintaan voi tutustua teknisen museon vieressä sijaitsevassa poliisimuseossa, jossa vierailijat pääsevät tutustumaan poliisityön saloihin. Museossa voi kurkistaa rikostutkinnan kulissien taakse ja tutkia todistusaineistoa.

7. Shoppaile sadepäivän ratoksi

Tukholma on täydellinen shoppailukaupunki, sillä se tarjoaa loppumattoman määrän ostoskeskuksia, tavarataloja ja pikkuputiikkeja pienellä alueella. Sadepäivällä pienten liikkeiden kiertely voi tuntua ikävältä, mutta matkakassan saa kulutettua myös pysytellen kuivana kaupungin ostoskeskuksissa ja tavarataloissa.

Tukholman keskustan klassikkotavaratalot Åhlens, NK ja PUB tarjoavat ihmeteltävää ja hypisteltävää tuntikausiksi. Tavaratalojen lisäksi tilin saa tyhjäksi keskustan ostoskeskuksissa, joita ovat muun muassa MOOD, Sturegallerian ja Västermalmsgallerian.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Visit Sweden
Kuva: Flickr / Andy Walker, Solis Invicti, Yvonne Larsson, imedagoze

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Arlandan lentokentältä Tukholman keskustaan

Helppo säästövinkki Tukholmaan – näin vältät lentokentän rahareiän ja siirryt keskustaan pikkurahalla

Tukholma lasten kanssa

Lasten kanssa Tukholmassa – lue vinkit onnistuneeseen matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja