Hyppää sisältöön

Tunnetko Ruotsin upeimmat luontokohteet? Näe helpot maisemakohteet erämaasta saaristoon

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 11.03.2020
Ruotsissa on lähes 400 vaellusreittiä, ja luontonähtävyyksien kirjo vaihtelee Lapin erämaasta etelän saaristomaisemiin. Joko tunnet nämä upeat luontokohteet naapurimaassa?

Pohjois-Ruotsi: Abiskon kansallispuisto

Ruotsin Lappi on vaikuttavaa erämaata, joten jos kaipaat avointa maisemaa, lähde vaeltamaan Pohjois-Ruotsiin. Abiskon kansallispuisto sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Kiirunasta, ja sinne pääsee omalla autolla, junalla tai linja-autolla.

Kansallispuisto on vierailtavissa kaikkina vuodenaikoina. Syksyisin puistoon tullaan ihailemaan vuoriston koivumetsien ruskaa, talvisin revontulia ja lumista maisemaa, keväisin hiihtämään ja kesäisin katsomaan yöttömän yön luontoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kansallispuistossa voi vaeltaa päiväkausia, mutta tarjolla on myös reittejä, jotka kestävät tunnin tai kaksi. Jos etsii monen päivän vaellusreittiä, joka sopii kaikentasoisille patikoijille, kannattaa lähteä Kungsledenille eli Kuninkaanreitille. Kuninkaanreitti on Ruotsin luontokohteiden klassikko, ja sen kiertämiseen kokonaan saisi käytettyä kokonaisen kuukauden.

Abiskon kansallispuistossa voi syksyisin ihailla ruskan värejä.

Jos kaipaat lyhyttä, helposti saavutettavaa elämystä Pohjois-Ruotsissa, vieraile Luulajan lähistöllä sijaitsevissa puumajoissa.

Itä-Ruotsi: Tukholman saaristo

Suomesta käsin yksi helpoimpia Ruotsin luontokohteita on Tukholman saaristo, johon voi lähteä retkeilemään kätevästi Ruotsin pääkaupungista. Laivat lähtevät Strönkajenista sekä kaupungintalon lähistöllä sijaitsevasta Bybrokajenista.

Tukholman saaristo on helppo luontokohde myös lyhemmillä retkillä Suomesta.

Rannikolla on huimat 24 000 saarta, minkä vuoksi valinnanvaraa on runsaasti. Saarilla voi veneillä, vaeltaa, kalastaa, pyöräillä ja uida, ja saaristo on helposti saavutettavissa lyhyisiinkin luotoelämyksiin.

>> Lue lisää vinkkejä Tukholmaan!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etelä-Ruotsi: Stenshuvudin kansallispuisto

Ruotsin eteläisimmässä kärjessä pääsee tutustumaan maisemaan, jossa hiekkainen rantamaasto on helppoa käveltävää ja rantaa täplittävät rannat ja valkoinen majakka. Stenshuvudin kansallispuisto on etelään Kivikin kaupungista, ja helpoiten sinne pääsee vierailulle vuokra-autolla tai omalla autolla. Perille pääsee kuitenkin myös bussilla.

Keväisin puisto on erityisen kaunis, kun valkovuokot alkavat kukkia. Myöhemmin keväällä myös orkideat värittävät puiston vaalean violetiksi. Kesä on puiston suosituinta vierailuaikaa, sillä Stenshuvudin ranta houkuttelee luonnossa vaeltajien lisäksi auringonottajia ja uimareita.

Stenshuvudin kansallispuistoon tullaan myös rantojen vuoksi.

Syksyisin puistossa voi ihailla ruskaa ja maistaa tuoreita omenoita, ja talvella puolestaan voi kuunnella hiljaista talvista metsää.

Puiston pääsisäänkäynti sopii myös esteettömään kulkuun, sillä sinisellä merkitty reitti merelle on kovetettu hienolla soralla ja kävelysilloilla.

Länsi-Ruotsi: Bohuslän ja Dalsland

Haluatko yöpyä lasimökissä tai meloa kauniissa saaristomaisemassa? Länsi-Ruotsissa riittää luontoelämyksiä erityisesti kesäisin, jolloin Dalslandiin rakennetut lasimökit houkuttelevat matkailijoita valoisten öiden viettoon, ja Kosterhavetin saaristo kutsuu aktiivilomalle merimaisemiin.

Dalslandissa matkailija voi valita luontoelämyksensä yli 50 aktiviteetista: vaihtoehtoja on adrenaliinintäyteisisistä köysiratapuistoista rentouttaviin luontohetkiin. Dalslandista pääsee helposti myös Ruotsin suurimman järven, Vänernin, rannalle. Dalsland tarjoaa tekemistä myös aloittelevalle luonnossa kulkijalle: sata kilometriä vaellusreittejä tarjoava Pilgrimsleden eli Pyhiinvaeltajan polku on kevyt vaelluskohde myös aloittelijalle.

Länsi-Ruotsin Bohuslän sopii luontomatkailijalle, sillä siellä voi retkeillä sekä meren rannalla että matkustaa helposti ja nopeasti Ruotsin järviseudulle.

Kosterhavetin kansallispuisto puolestaan pitää sisällään monia elämyksiä, joita ei muualta Ruotsista löydä: se on maan ainoa merellä sijaitseva kansallispuisto ja ainoa paikka, jossa löytää koralliriuttoja Ruotsissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lopuksi: älä unohda Gotlantia

Ruotsin suurin saari Gotlanti voi hyvällä syyllä ylpeillä luonnollaan, sillä 800 kilometrin rannat ja vaihteleva maasto tarjoavat nähtävää koko lomaksi. Vihreät laaksot ja kalkkikivijyrkänteet vuorottelevat dramaattisesti, ja meri ympäröi saarta joka puolelta.

Ruotsin suurin saari Gotlanti on monipuolinen luontokohde, joka on matkailijoiden suosiossa erityisesti kesäisin.

Paras aika vaeltamiseen Gotlannissa on Gotland Hiking Week, jonka aikana tarjolla on useita opastettuja vaellusreittejä.

>> Lue lisää vinkkejä Ruotsiin!

Lähteet: Visit Sweden, National Parks of Sweden, West Sweden Tourist Board
Kuvat: Friluftsbyn Höga Kusten / Imagebank.sweden.se, Katja Kristoferson / Imagebank.sweden.se, Henrik Trygg / Imagebank.sweden.se, Conny Fridh / Imagebank.sweden.se, Lukasz-Warzecha / Westsweden.com, Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Arlandan lentokentältä Tukholman keskustaan

Helppo säästövinkki Tukholmaan – näin vältät lentokentän rahareiän ja siirryt keskustaan pikkurahalla

Tukholma lasten kanssa

Lasten kanssa Tukholmassa – lue vinkit onnistuneeseen matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja