Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ruotsi

Gotlanti on ruotsalainen saaristoidylli

Rantapallo Päivitetty: 28.02.2024
Gotlanti on Ruotsin satumainen lomasaari, jossa viihtyvät kaiken ikäiset matkailijat.

Suosittu kesäkohde

Gotlanti on Ruotsin suurin saari, joka sijaitsee keskellä Itämerta noin 90 kilometrin päässä mantereesta. Noin 60 000 asukkaan saarta pidetään koko Ruotsin aurikoisimpana paikkana. Gotlannin lähes 800 kilometrin pituinen rannikko on yksi Ruotsin suosituimpia kesäkohteita hiekkarantoineen, historiallisine raunioineen ja monipuolisine aktiviteetteineen.

Gotlannin ainoa kaupunki Visby muuttuu kesäisin eloisaksi ja kansainväliseksi kohteeksi, jossa voi ulkoilun lisäksi myös shoppailla ja nauttia yöelämästä. Saaren pienissä ja idyllisissä kylissä puolestaan pääsee kokemaan paikallista vieraanvaraisuutta ja huikaisevia maisemia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Gotlannin saari tunnetaan idyllisistä kylistään

Saaristoloma sopii lapsille ja aikuisille

Rauhallisesta Gotlannista löytyy kesällä myös huima määrä koko perheelle sopivia viihdykkeitä vesipuistoista erilaisiin teemapuistoihin. Ei siis olekaan ihme, että saari on ansainnut paikkansa lapsiperheiden suosikkikohteena.

Aikuisempaan makuun Gotlanti tarjoilee laajan valikoiman kulttuuririentoja teatteriesityksistä taidemuseoihin ja ulkoilmakonsertteihin. Saarella ovatkin viihtyneet monet taiteilijat, kirjailijat ja muotoilijat inspiraatiota ammentamassa. Gotlannin mielenkiintoisesta historiasta puolestaan saa eniten irti opastetulla kävelykierroksella.

Herkuttelua ja harrastuksia

Gotlannin monipuolinen ruokakulttuuri on luksusta kulinaristille: ruoasta kiinnostuneen lomailijan kannattaakin ajoittaa reissunsa varhaissadon aikaan järjestettävien PrimörPremier-festivaalien yhteyteen. Yksi Visbyn paikallisista erikoisuuksista on sahramipannukakku, joka tarjoillaan tuoreiden marjojen ja kermavaahdon kera. Viineistä kiinnostuneet matkailijat puolestaan ilahtuvat kuullessaan, että Gotlannissa sijaitsee Ruotsin pohjoisin viinitila.

Herkkuaterioita voi sulatella erilaisten aktiviteettien avulla – Gotlanti on nimittäin aktiivilomailijan paratiisi. Saarella voi harrastaa muun muassa pyöräilyä, ratsastusta, kalastusta ja erilaisia vesiurheilulajeja. Gotlanti sopii myös golfkohteeksi, sillä saarella sijaitsee useita hyvin hoidettuja kenttiä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN GOTLANNISSA

Lennot, majoitus ja liikkuminen Gotlannissa

Lentäen tai laivalla saaristoon

Flybe ja FlyGotland lentävät Helsingistä Visbyhyn kesäkaudella kesäkuusta elokuuhun. Lentomatka kestää noin puolitoista tuntia. Gotlantiin voi matkustaa myös meriteitse – sekä Silja Line että Viking Line myyvät kauttakulkulippuja saarelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monipuoliset majoitusvaihtoehdot

Gotlannista löytyy jokaiselle budjetille sopivia majoitusvaihtoehtoja. Luksushotellit ja perhehotellit tarjoavat majoitusta rinta rinnan retkeilymajojen ja maatilamatkailun kanssa. Gotlannissa myös vuokramökit ja leirintäalueet ovat suosittuja majapaikkoja erityisesti lapsiperheiden keskuudessa, sillä hotellien hinnat ovat suosituimman lomasesongin aikaan melko kalliita.

Autolla tai polkupyörällä ympäri saarta

Gotlannissa lomaileville vuokra-auto on kaikkein kätevin menopeli, mutta myös esimerkiksi pyöräily on saarella suosittu harrastus. Mopoja ja moottoripyöriä löytyy niin ikään vuokraamoista. Reippaimmat lomailijat vetävät lenkkarit jalkaan ja patikoivat kylästä toiseen.

GOTLANNIN NÄHTÄVYYDET

Raunioita Ruotsin Gotlannissa

Historiallinen Visby

Gotlantiin saapuvalta matkailijalta ei taatusti jää väliin Visby, saaren ainoa kaupunki ja Unescon maailmanperintökohde. Kaupunki tunnetaan idyllisistä ruusujen peittämistä taloistaan, korkealuokkaisista ravintoloistaan ja historiallisesta tunnelmastaan. Visbyn mukulakivikatuja kierrellessä kannattaa poiketa kaupungin keskiaikaisiin kirkkoihin, joista tunnetuin lienee Pyhän Marian kirkko.

Gotlannin komeat kalkkikivipilarit

Gotlannin rannikon mielenkiintoisiin ominaispiirteisiin kuuluvat jylhät kalkkikivipilarit eli raukit. Näitä luonnonihmeitä voi ihastella esimerkiksi Sudretissa tai Fårössä, joka on edesmenneen elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanin kotisaari.

Kansallispuisto Gotska Sandön

Gotlannin kupeessa omalla pienellä saarellaan sijaitseva kansallispuisto Gotska Sandön on rantalomailijan unelma silmänkantamattomiin ulottuvine hiekkadyyneineen. Tältä Ruotsin uloimmalta saarelta löytyy myös tiheää mäntymetsää ja syrjäisiä salapoukamia. Saarella on myös asutusta paikallisrakennuksineen ja kirkkoineen.

Lapsiperheen suosikkohteet

Yksi Gotlannin tunnetuimpia vierailukohteita lapsiperheille on Peppi Pitkätossun talo Huvikumpu Kneippbyssa. Visbyn Kapitelhusgårdenissa perheen pienimmät puolestaan voivat osallistua prinssi- ja prinsessakouluun, ja Toftan viikinkikylässä pienet hurjapäät pääsevät viettämään iltapäivän viikinkinä.

GOTLANNIN PARHAAT

Visby on kulinaristikohde

Gotlannin parhaat elämykset

  1. Nauti Visbyn kansainvälisestä tunnelmasta ja herkuttele ravintoloissa.
  2. Vietä rauhallista rantalomaa ja tutustu Gotlannin idyllisiin pikkukyliin.
  3. Näe Gotlannin historialliset kirkot ja rannikon kalkkikivipilarit.
  4. Kokeile Gotlannin monipuolisia aktiviteetteja golfista ratsastukseen.
  5. Lapsiperheiden ehdottomiin vierailukohteisiin kuuluu muun muassa Peppi Pitkätossun talo.

Gotlannin miinukset

  • Gotlantiin ei ole ympärivuotista lentoyhteyttä.
  • Talvi on Gotlannissa kolea ja sateinen.
  • Saaren hintataso on hieman korkeampi kuin Ruotsin mantereella.

Lisätietoa

Ruotsin viralliset matkailusivut
Gotlannin viralliset matkailusivut

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuvat: Tuukka Ervasti / Visit Sweden ja Flickr / vauvau