Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ruotsi

Idyllinen Sigtuna on täynnä historiaa

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Sigtuna on historiallinen kulttuurikohde lähellä Ruotsin pääkaupunkia, Tukholmaa.

Tunnelmallinen pikkukaupunki täynnä historiaa

Pittoreski 8000 asukkaan Sigtuna on suosittu matkakohde, joka oli varhaiskeskiajalla tärkeä hallinnon ja kaupan keskus. Lundin ohella Ruotsin vanhimpiin kaupunkeihin lukeutuva Sigtuna sijaitsee vain 40 kilometrin päässä Tukholmasta.

Sigtuna henkii keskiaikaista tunnelmaa kapeine katuineen ja 1700- ja 1800-luvulta peräisin olevine värikkäine puutaloineen. Asemakaava onkin säilynyt lähes muuttumattomana tuhannen vuoden ajan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunki on tunnettu erityisesti riimukivistään, jotka muistuttavat Viikinkien valtakaudesta. Keskiaikaiset kirkot ja kauniit linnat ovat myös vierailun arvoisia käyntikohteita.

Stora Gatan on Sigtunan pääkatu

Hyvä kohde kaikkina vuodenaikoina

Sigtunassa, kuten muuallakin Ruotsissa, on hyvin samanlainen ilmasto kuin Suomessa. Säiden puolesta kesä on siis parasta matkustusaikaa, mutta kaupunkiin voi hyvin matkustaa ympäri vuoden.

Keskiaikaisen kaupungin idylli viehättää

Sigtuna on paitsi kiinnostava historiallinen kohde, epäilemättä myös yksi Ruotsin viehättävimmistä pikkukaupungeista. Sigtuna on kuin suoraan matkaoppaan sivuilta; kaupungissa kaikki on siistiä, hyvin hoidettua ja kodikasta.

Ei ole vaikea uskoa väitettä, että Elsa Beskowin rakastetut sadut sijoittuvat Sigtunaan, jossa kirjailija usein vieraili. Ympäristö on kuin luotu Täti Ruskealle, Täti Vihreälle ja Täti Sinipunaiselle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Satujen kaupunki on kulttuurimatkailijan aarreaitta

Jos kaupungin ja alueen historia kiinnostaa, kannattaa suunnata Sigtunan kaupunginmuseoon. Museossa kerrotaan paikkakunnan historian kohokohdista, ja esitellään arkeologisissa kaivauksissa tehtyjä löydöksiä.

Elsa Beskowin saduista pitävän kannattaa poiketa Tant Bruns Kaffestugassa, eli Täti Ruskean kahvilassa. Kahvila on yksi Ruotsin vanhimmista, ja se sijaitsee vanhassa puutalossa. Tuoreet leivonnaiset ja pöytiin tarjoiltava kahvi nostavat veden kielelle.

Kaupunki on tunnelmallisimmillaan joulun alla. Sigtunassa järjestetään joulumarkkinat, jolloin kaupungin pääkatu, Stora gatan, ja kaupungin tori täyttyvät markkinakojuista. Kojuissa myydään esimerkiksi käsitöitä, joulukoristeita ja erilaisia herkkuja.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SIGTUNASSA

Sigtuna on Ruotsin vanhin kaupunki

Hyvät kulkuyhteydet Tukholmasta

Sigtunaan on noin tunnin matka Tukholmasta. Helpoin tapa on hypätä Tukholman päärautatieasemalta, Central Stationilta, Märstaan menevään paikallisjunaan ja jatkaa Märstasta matkaa paikallisliikenteen bussilla perille Sigtunaan.

Tukholmaan pääsee Helsingistä ja Turusta Viking Linen sekä Silja Linen laivoilla. Monet lentoyhtiöt lentävät Helsingistä Tukholmaan useita kertoja päivässä. Arlandan lentokentältä on suora bussiyhteys Sigtunaan.

Kaupunginhotellissa hienot puitteet

Sigtuna on hyvä päiväretkikohde, mutta pidempään viipyvä voi majoittua esimerkiksi Sigtuna Stads Hotell -hotellissa, joka on Ruotsin pienin viiden tähden designhotelli. Hotellin arvostetussa ravintolassa kannattaa poiketa vaikka lounaalle tai iltapäiväteelle. Myös useat Bed & Breakfast -tyyliset paikat tarjoavat majoitusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jalkaisin pitkin vanhoja katuja

Sigtuna on pieni ja nähtävyydet lähellä toisiaan, joten kävely on helpoin tapa liikkua paikasta toiseen.

Mälaren-järven rannalla sijaitseva kaupunki on myös suosittu purjehduskohde, ja vierassatamasta löytyy tilaa.

SIGTUNAN NÄHTÄVYYDET

Sigtuna on täynnä näkemisen arvoisia rakennuksia

Steningen linna

Sigtunassa vieraillessaan kannattaa poiketa myös lähellä sijaitsevassa Steningen linnassa. Näyttävän linnan suunnitteli aikoinaan sama arkkitehti, joka suunnitteli Ruotsin Kuninkaanlinnan.

Linnaa ympäröivästä pihapiirissä on myös vuonna 1873 rakennettu kiviaitta, jonka sisältä löytyy tehtaanmyymälä, kahvila-ravintola sekä säännöllisesti vaihtuva taidenäyttely. Tehtaanmyymälä myy esimerkiksi käsintehtyjä lasiesineitä, keramiikkaa ja tekstiilejä.

Steningenin linnassa järjestetään vuosittain Ruotsin suurimmat sisätiloissa pidettävät joulumarkkinat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Riimukivet

Viikinkien valtakauden muistomerkkeinä Sigtunan alueelta löytyy paljon riimukiviä. Riimukirjoituksin koristettuja kivipaaseja on kunnan alueella laskettu olevan noin 150, mikä on enemmän kuin missään muualla Ruotsissa.

Riimukiviä löytyy jopa aivan Sigtunan kaupungin keskustasta. Näille noin kymmenelle riimukivelle voi suunnistaa turisti-infosta saatavan riimukivikartan avulla.

Keskiaikaiset kirkot

Sigtunan huomattavimpia rakennuksia on vuonna 1255 valmistunut Pyhän Marian kirkko, Mariakyrkan. Dominikaanimunkit tekivät kirkkoa rakennuttaessaan perusteellista ja hyvää työtä, sillä kirkko on vielä tänä päivänäkin kutakuinkin alkuperäisessä asussaan. Pyhän Marian kirkko on Sigtunan vanhin yhä käytössä oleva rakennus.

Kaupungissa on kuitenkin vielä Pyhän Marian kirkkoakin vanhempia ilmestyksiä. Harmaakiviset kirkonrauniot St. Per, St. Lars ja St. Olof sijaitsevat aivan kaupungin keskustassa ja niiden uskotaan seisseen paikallaan jo 1100- ja 1200-luvuilta lähtien.

SIGTUNAN PARHAAT

Viby on idyllinen kylä Sigtunan kunnassa

Sigtunan parhaat nähtävyydet

1. Riimukivet
2. Steningenin linna
3. Pyhän Marian kirkko
4. Sigtunan kaupunginmuseo
5. Skoklosterin linna

Lue lisää: Sigtunan viralliset matkailusivut

Teksti: Jenna Lehkonen, Anni Moilanen
Kuvat: Flickr / Ashraful Kadir, Big EUG, Udo Schröter