Hyppää sisältöön

Mitä kokea Tukholmassa? Tutustu kaupungin kiinnostavimpiin nähtävyyksiin

  • Inka Khanji
  • Maria Hietala
Inka Khanji, Maria Hietala Päivitetty: 17.05.2023
Tukholma on useimmille tuttu kohde, mutta oletko vielä tutustunut kaikkiin kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin? Koe lomallasi nämä paikat!

1. Vanhakaupunki

Tukholman vanhakaupunki eli Gamla Stan on Ruotsin pääkaupungin tunnetuin nähtävyys. Kapeat kadut, värikkäät talot ja tunnelmalliset pikkuputiikit ja -kahvilat tekevät vanhastakaupungista hyvin viehättävän kohteen.

Nimensä mukaisesti Tukholman vanhakaupunki on kaupungin vanhin osa, ja erinomaisesti säilynyt keskiaikainen kaupunginosa on perustettu jo vuonna 1252. Vanhassakaupungissa sijaitsevat muun muassa Kuninkaanlinna, Nobelin museo Nobelmuseet ja Ritarihuone eli Riddarhuset, jotka nekin lukeutuvat Tukholman kiinnostaviin nähtävyyksiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit Sweden / Simon PaulinTukholma, Ruotsi
Vanhankaupungin tunnelma hurmaa useimmat kävijät.

Tukholman vanhakaupunki on matkailijoille helppo kohde, ja tunnelmaan pääsee helposti sisälle vaikka vain kävelemällä kaupunginosan läpi. Alueen keskeinen sijainti tekee vierailusta helppoa, sillä vanhakaupunki sijaitsee suosittujen kaupunginosien, Södermalmin ja Norrmalmin välissä. Tämän ansiosta vanhassakaupungissa voi piipahtaa vaikkapa Tukholman shoppailupäivän yhteydessä.

Kauniina päivänä kannattaa vanhastakaupungista tehdä lyhyt kävelyretki Södermalmin Fjällgatanille, josta aukeaa hieno näköala yli Tukholman. Toinen mielenkiintoinen näköalapaikka sijaitsee Fåfänganilla, missä voi näköalojen ohella nauttia historiallisen kahvilan tarjottavista.

2. Kuninkaanlinna

Tukholman Kuninkaanlinna on komea nähtävyys, jonka useimmat kaupungissa kävijät haluavat nähdä. Linna on avoinna yleisölle, joten siellä on helppo vierailla. Palatsissa on yli 600 huonetta, muun muassa aarrekammio ja varuskamari. Lisäksi kävijät voivat vierailla viidessä Kuninkaanlinnassa sijaitsevassa museossa.

ShutterstockTukholma, Ruotsi
Kuninkaanlinna sijaitsee Tukholman vanhankaupungin tuntumassa.

Palatsi rakennettiin valtaosin 1700-luvulla samalle paikalle, missä The Kronor -linna paloi poroksi vuonna 1697. Rakennustyylinä on mukailtu italialaista barokkia, ja linna onkin hyvin näyttävä kohde ja jo arkkitehtonisesti vaikuttava nähtävyys.

Kuninkaanlinnalle tyypillisesti myös Tukholmassa voi seurata vahdinvaihtoa, joka on hauska ohjelmanumero kaikenikäisille matkailijoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Gröna Lund

Ruotsin tunnetuin huvipuisto Gröna Lund on kesäkohde, joka sijaitsee aivan Tukholman keskustan vieressä Djurgårdenin saarella. Huvipuisto on avoinna maalis–huhtikuusta syyskuulle, ja tarjoaa noin 30 kaikenikäisille sopivaa huvipuistolaitetta.

Visit SwedenTukholma, Ruotsi
Gröna Lundin huvipuisto on parhaimmillaan kesäkuukausina.

Kesäisin huvipuisto tarjoaa myös ilmaiskonsertteja. Konsertit ovat usein arki-iltaisin ja ikärajattomia, ja niillä voi kuulla paikallisten poptähtien lisäksi myös maailmankuuluja artisteja. Laitteet ovat käynnissä konserttien ajan normaalisti, joten musiikkia voi kuunnella vaikka keinukarusellin kyydissä.

4. Avicii Arenan Sky View -hissi

Tukholman mieleenpainuvimpien maisemapaikkojen joukkoon lukeutuva Avicii Arenan Sky View -hissi on elämys, joka nostaa kävijän Aikaisemmin Ericsson Globen -areenana tunnettua Avicii-areenaa pitkin noin 130 metrin korkeuteen. Lasista palloa muistuttavan gondolin avulla kävijät pääsevät näkemään Tukholman yli levittäytyvän maiseman, joka ei jätä kylmäksi.

ShutterstockTukholma, Ruotsi
Avicii Arenan erikoinen muoto erottuu Tukholman siluetissa. Pyöreät lasikupolit eli Sky View -hissit nousevat rakennuksen julkisivua pitkin.

Vierailua varten kannattaa varata vajaa tunti aikaa. Varsinainen gondolimatka kestää noin puoli tuntia, mutta ennen sitä kävijät pääsevät näkemään areenasta kertovan videon. Sky View -gondolien yhteydessä on myös ravintola, kahvila ja matkamuistomyymälä.

5. Vasa-museo

Sotalaiva Vasalle pyhitetty Vasa-museo on kiehtova vierailukohde monenlaisille matkailijoille. Kävijöitä houkuttelee erityisesti aluksen tarina: Vasa-laiva upposi neitsytmatkallaan Tukholman edustalla vuonna 1628 ja se nostettiin pintaan hurjat 333 vuotta myöhemmin.

Visit Sweden / Ola EricsonTukholma, Ruotsi
Vasa-laivassa riittää yksityiskohtia.

Laivaa restauroitiin noin 50 vuoden ajan, ja tarkan työn ansiosta yli 95 prosenttia aluksesta on alkuperäistä. Koska 69-metrinen laiva on täynnä yksityiskohtaisia koristeita, tarkasteltavaa riittää.

Vasa-museo on koko Skandinavian vierailluin museo, ja uponneen aluksen tarina kiehtoo kävijöitä kaikkialta maailmasta. Museo sijaitsee Djurgårdenin saarella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Skansen

Niin ikään Djurgårdenin saarella sijaitseva Skansen on maailman suurin ulkoilmamuseo, jossa voi tutustua Ruotsin historiaan ja entisaikaisiin tapoihin. Alue tunnetaan erityisesti lauluohjelmasta Allsång på Skansen, jota nauhoitetaan kesäisin.

ShutterstockTukholma, Ruotsi
Skansenin ulkoilmamuseossa voi tutustua siihen, millaista elämää Ruotsissa on eletty eri aikoina.

Vuonna 1891 perustetussa ulkoilmamuseossa esitellään ruotsalaista elämää viiden vuosisadan ajalta. Skansen on avoinna ympäri vuoden, ja siellä järjestetään rutkasti tapahtumia, muun muassa konsertteja, kansantansseja sekä vuotuiset joulumarkkinat. Alueelle on sisäänpääsymaksu, jonka hinta vaihtelee vuodenajasta riippuen.

7. Drottningholmin palatsi

Reilun kymmenen kilometrin päässä Tukholman keskustasta sijaitseva Drottningholmin palatsi on 1600-luvulla rakennettu linna, joka on myös Ruotsin kuningasperheen koti. Rakennus on myös Unescon maailmanperintökohde.

Kukin kuninkaallinen on jättänyt jälkensä palatsiin, josta löytyy eri vuosisatojen tyyliin rakennettuja saleja. Näyttävä barokkityylinen puutarha on peräisin vuodelta 1681 ja on ehdottomasti vierailun arvoinen läpi vuoden. Sekä palatsi että puisto ovat avoinna kävijöille.

ShutterstockTukholma, Ruotsi
Drottningholmin palatsi sijaitsee hieman Tukholman keskustan ulkopuolella, mutta tarjoaa rutkasti kiinnostavaa nähtävää.

Palatsin eteläosan huoneistot on varattu kuninkaallisen perheen jäsenille, mutta rakennuksessa on lukuisia paikkoja, joihin ulkopuolisilla on pääsy.

Noin 15 kilometrin päässä Tukholman keskustasta sijaitsevaan palatsiin pääsee helposti metrolla ja bussilla tai kesäkuukausina myös veneellä tai polkupyörällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Abba-museo

Ruotsin tunnetuin yhtye Abba sai oman museonsa vuonna 2013, kun Djurgårdeniin avattiin Abba the museum. Nimestään huolimatta museo on paljon muutakin kuin perinteinen museo, sillä siellä voi paitsi nähdä rutkasti Abban levyjä, esiintymisasuja ja muuta rekvisiittaa, on museo myös elämyksellinen.

Shutterstock / Massimo TodaroTukholma, Ruotsi
Abba-museo tarjoaa elämyksiä, myös muille kuin yhtyeen faneille.

Vierailun lomassa kävijät voivat kokeilla esiintymisasuja virtuaalisesti ja nauhoittaa oman Abba-esityksensä muistoksi vierailusta.

>> Lue myös: Tällainen on Tukholman Abba-museo – äänitä oma versiosi Mamma Miasta tai liity Abban viidenneksi jäseneksi

9. Junibacken

Rakastetun ruotsalaiskirjailija Astrid Lindgrenin hahmoihin ja tarinoihin perustuva Junibacken on koko perheen satumaailma, jossa heräävät eloon niin Peppi Pitkätossu kuin Vaahteramäen Eemelikin. Lasten rakastama Junibacken on todellinen seikkailumaailma, missä perheen pienimmät viihtyvät vaikka koko päivän.

ShutterstockTukholma, Ruotsi
Junibackenissa voi vierailla vaikkapa Peppi Pitkätossun Huvikummussa.

Satujuna kuljettaa kävijöitä tarinasta toiseen, mutta Junibackenissa voi vierailla muun muassa Huvikummussa ja astua sisälle satukirjojen maailmaan. Alueella on myös hauska lastenteatteri ja valtava kirjakauppa. Junibackenissa on myös Muumilaakso.

10. Fotografiska

Aivan vanhankaupungin edustalla sijaitseva valokuvataiteen museo Fotografiska on suuri museo, jossa järjestetään vuosittain neljä suurta ja 20 pienempää näyttelyä.

Tukholma, Ruotsi
Fotografiska osuu monien suomalaismatkailijoiden reitille Tukholmassa, sillä se sijaitsee aivan Viking Linen terminaalin vieressä.

Fotografiskan yhteydessä toimii myös tasokas ravintola sekä kattokerroksen kahvila, josta avautuu vaikuttava näkymä Tukholmaan. Museon sijainti on ihanteellinen erityisesti Viking Linellä saapuvien matkustajien näkökulmasta, sillä museo sijaitsee aivan laivaterminaalin vieressä.

11. Kungsträdgården – Kuninkaan puisto

Yleisölle jo 1700-luvulla avattu Kungsträdgården eli Kuninkaan puisto on Tukholman kuuluisin puisto ja kaupunkilaisten suosittu kohtauspaikka. Keväällä puistossa voi poiketa ihailemaan kukkivia kirsikkapuita. Talvella sinne jäädytetään luistelurata.  

ShutterstockKuninkaan puisto Tukholmassa
Kuninkaan puisto kuhisee väkeä erityisesti kirsikkapuiden kukinta-aikaan.

Puisto on hyvä paikka pysähtyä lepuuttamaan jalkoja, sillä lähellä sijaitsee useita tunnettuja nähtävyyksiä kuten vanhakaupunki ja kuninkaanlinna. Monet Tukholman suosituimmista museoista löytyvät kävelymatkan päästä.

12. Tukholman kaupungintalo

Tukholman kaupungintalo on itseoikeutetusti yksi pääkaupungin tunnetuimpia maamerkkejä, jonka tornin kruunaa Tre Kronor -symboli.

Vuonna 1923 valmistunut rakennus tunnetaan erityisesti paikkana, jossa järjestetään vuosittain Nobel-illallinen ja sitä seuraavat tanssiaiset. Sininen sali ja kultainen sali ovat näistä juhlallisuuksista tuttuja tiloja.

ShutterstockVieraile Tukholman kaupungintalossa
Tukholman kaupungintalo on näyttävä rakennus.

Matkailijat pääsevät tutustumaan kaupungintaloon osallistumalla opastetulle kierrokselle, joka vie muun muassa juhlasaleihin. Toukokuusta syyskuuhun saakka on myös mahdollista nousta kaupungintalon 106 metriä korkeaan torniin. Liput kannattaa varata etukäteen.

13. Sergelin tori

Tukholman vilkkain aukio Sergels Torg on kokoontumispaikka ja liikenteen solmukohta, jonne matkailijat usein päätyvät syystä tai toisesta. Sen ympäristössä on myös useita suosittuja hotelleja. 

Torin laidalla sijaitsee muun muassa Tukholman kulttuuritalo sekä Avicii Experience, vuonna 2018 menehtyneelle ruotsalaiselle supertähdelle Aviciille eli Tim Berglingille omistettu interaktiivinen museo. Tukholmalaisen Berlingin nimikkomuseo avattiin vuonna 2022. 

ShutterstockSergelin tori Tukholmassa
Monen matkailijan reitti kulkee jossain vaiheessa Sergelin torin halki.

Sergelin torin molemmin puolin sijaitsevat Tukholman kuuluisimmat tavaratalot Nordiska Kompaniet eli NK sekä Åhléns. Vuonna 1915 avattu NK on kaupungin perinteikkäin ostospaikka luksustuotteita etsivälle matkailijalle. 

Tukholmalaisille Sergelin tori on paikka, jonne kokoonnutaan viettämään kansanjuhlia ja osoittamaan mieltä. Kun Ruotsin maajoukkue nappaa tärkeän voiton jääkiekossa, se on paikallisille se ori, missä tavataan, kun esimerkiksi Ruotsin jääkiekkomaajoukkue nappaa tärkeän voiton.

14. Nordiska Museet

Nordiska Museet eli pohjoismainen museo selvittää kävijöille, mistä ruotsalaisuudessa oikein on kyse. Täällä voit tutustua ruotsalaiseen elämäntyyliin, taiteeseen, muotiin ja perinteisiin.

Djurgårdenin saarella sijaitseva upea museorakennus valmistui vuonna 1907 ja nähtävyys itsessään. Museoon kannattaa varata reilusti aikaa, sillä mielenkiintoista katsottavaa riittää moneksi tunniksi, innokkaimmille vaikka koko päiväksi.

Shutterstock / MistervladPohjoismainen museo Tukholmassa
Nordiska Museet sijaitsee useiden muiden nähtävyyksien vieressä. Samana päivänä voi poiketa esimerkiksi Junibackenissa, Skansenissa tai Vasa-museossa.

Museossa on myös lapsille sopivia osia, joissa on esillä esimerkiksi erilaisia leluja. Viikonloppuisin lapsille järjestetään ohjelmaa, jossa he pääsevät matkustamaan 1890-luvulle aikaan ilman kännyköitä tai juoksevaa vettä. 

Liput museoon voi ostaa etukäteen verkon kautta. Audio-opastus on saatavilla myös suomeksi. Sisäänpääsy on ilmainen alle 19-vuotiaille.

Kannattaa huomioida, että museossa saattaa olla erillisiä näyttelyitä, jotka vaativat tietylle kellonajalle varatun sisäänpääsyn.

15. Paradox Museum

Interaktiivinen ja kävijöitään haastava onnistuu yllättämään perinteisissä museoissa kävijät erilaisuudellaan. Hötorgetin läheisyydessä sijaitseva Paradox Museum eli paradoksimuseo tarjoaa aisteja hämääviä ja aivonystyröitä kutittelevia elämyksiä.

Paradox museumParadox museum, Tukholma
Paradox museumin vierailulla kannattaa kamera pitää käden ulottuvilla.

Museon sijaan paikkaa voisi kutsua ennemmin eräänlaiseksi elämysradaksi. Täyden kokemuksen saamiseksi museossa kuvaaminen on suositeltavaa, ja museon työntekijät ovat valmiina auttamaan kävijöitä kuvien otossa.

16. Perhos- ja haitalo

Hagaparkenista, Tukholman pohjoisosasta, löytyy Pohjoismaiden suurin haiakvaario. Haga Ocean Fjärilshuset on kaksiosainen talo, jonka sisällä trooppisessa ilmastossa parveilee yli 700 erilaista perhoslajia sekä useita eri kalalajeja, koralleja ja ihka oikeita haita.

Akvaariossa järjestetään runsaasti ohjelmaa, ja vierailun aikana voi päästä seuraamaan esimerkiksi haiden ruokintaa.

ShutterstockPieni lapsi katselemassa akvaarion isoja kaloja.
Fjärilshusetin akvaariot tarjoavat elämyksellisiä hetkiä kaikenikäisille.

Talossa riittää katseltavaa koko perheelle. Poistuessa talosta voi ihastella ulkoapäin samassa pihapiirissä sijaitsevaa Hagan linnaa, joka on kruununprinsessa Victorian koti.

17. Vikingaliv-museo

Vuonna 2017 avattu Vikingaliv-museo esittelee nimensä mukaisesti viikinkien elämää. Museossa voi muun muassa tavata hurjia viikinkejä sekä tutustua ryöstöretkistään ja komeista laivoistaan tuttuihin seikkailijoihin.

Viikinkien tarina kerrotaan mielenkiintoisten hahmojen kautta, ja museossa vierailevat tutustuvat paitsi viikinkisankareihin myös muihin viikinkimaailmaan kuuluviin hahmoihin: sotilaaseen, viikinkivaimoon, viikinkityttäreen ja herkkään runoilijaan.

Kävijät voivat hypätä viikinkien seikkailujen vietäväksi 11-minuuttisen esityksen avulla, jonka aikana elävät hahmot tulevat tutuiksi jännittävän kertomuksen edetessä. Lisäksi museossa on muun muassa viikinkien maailmasta kertova historiallinen näyttely.

18. Tekniska Museet

Ruotsin kansallinen tieteen ja tekniikan museo Tekniska Museet tarjoaa tehtävää ja nähtävää koko perheelle. Museon näyttelyiden aiheet vaihtelevat avaruudesta ja ympäristöstä tekniikkaan ja keksintöihin.

Erityisen mielenkiintoinen on vuorovaikutteinen näyttely, jossa esitellään ruotsalaisten äänestämät 100 kaikkien aikojen tärkeintä innovaatiota. Äänestys on jatkuvasti käynnissä ja näyttelyä muutetaan listan muuttuessa. Nostalgian tunnetta ei aikuinen kävijä voi välttää, sillä museossa on esillä myös menneiden vuosikymmenten suosikkileluja.

Melker Dahlstrand/Visit SwedenLapset katsomassa rivissä kaivinkonetta.
Ruotsin tekninen museo ilahduttaa erityisesti perheen pienimpiä.

Museosta löytyy lisäksi muun muassa urheilusali, jossa lapset pääsevät kokeilemaan eri urheilulajeja ja pelejä, 4D-elokuvateatteri sekä vanha kaivos, jonka tunneleihin kävijät voivat tutustua. Takuulla hauskat ja erilaiset matkamuistot löytyvät museon myymälästä.

Kaikkiaan Tekniska Museetissa on kymmenen eri näyttelyä, jotka keskittyvät esimerkiksi juniin, radioon ja tekoälyyn.

Museossa järjestetään ohjelmaa erityisesti viikonloppuisin ja koulujen loma-aikoina. Sisäänpääsy on ilmainen 0–6-vuotiaille.

19. Moderna Museet

Moderna Museet eli Nykytaiteen museo sijaitsee Skeppsholmenin saarella vain pienen kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Moderna Museet on lajissaan yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä: sen tunnetuimpiin nimiin kuuluvat muiden muassa Pablo PicassoSalvador Dali ja Ljubov Popova.

Ulf Lundin/Visit SwedenModerna Museet, Tukholma
Moderna Museetin yhteydessä toimii myös kahvila ja museokauppa.

Kokoelmat sisältävät sekä ruotsalaista että kansainvälistä taidetta nykytaiteen laajalla skaalalla, ja mukana on jokunen suomalainenkin taiteilija. Tuliaiset löytyvät museon kirjakaupasta, jossa myydään taidekirjojen lisäksi myös design-tavaraa.

20. Kaupungintalon torni

Kungsholmenilla sijaitseva Tukholman kaupungintalo tarjoaa mielenkiintoisia kokemuksia myös korkeita paikkoja rakastavilla matkailijoille. Kaupungintalon 106 metrin korkeuteen kohoava torni on suosittu vierailupaikka erityisesti selkeällä säällä, ja se on myös tärkeä osa kaupungin siluettia.

Kaupungintalo sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, joten siellä on helppo vierailla. Vuonna 1923 valmistuneen tornin huippua koristaa Ruotsin tunnettu Tre kronor -symboli.

Björn Olin/Visit SwedenKaupungintalon torni auringonnousussa.
Tukholman kaupungintalon tornista avautuu erinomainen näkymä.

Tornissa ja sen yhteydessä olevassa tornimuseossa voi vierailla kesäisin. Tilaa on rajoitetusti, sillä torniin päästetään vain 27 vierailijaa kerrallaan. Siitä syystä lipun ostanut saa myös tarkan vierailuajan: tornissa voi oleskella korkeintaan 35 minuuttia kerrallaan.

Sisäänpääsy kaupungintalon torniin maksaa noin 8 euroa. Ylös pääsee joko hissillä tai portaita pitkin, mutta huipulle päästäkseen on kivuttava kapeat portaat.

21. Postimuseo

Postimuseo on kiinni kesäkaudella 2023, ja avautuu remontin jälkeen syksyllä.

Etsitkö museota, jossa lapset viihtyvät? Vanhassakaupungissa sijaitseva Ruotsin postin museo, Postmuseum, tarjoaa mielenkiintoisien näyttelyiden lisäksi paljon hauskoja aktiviteetteja lapsille. Museokierroksen lomassa voi nauttia lounasta museon Treskillingen-ravintolassa.

Museon kellarissa sijaitseva lasten suosikki, Lilla Posten, antaa lapsille mahdollisuuden tutustua postissa työskentelyyn leikin kautta. Pikku Postissa lapset voivat muun muassa itse askarrella ja kirjoittaa postikortteja, leimata ne ja lähettää eteenpäin.

Museon havainnolliset näyttelyt sopivat loistavasti lapsille, mutta tarjoavat mielenkiintoista tietoa postin toiminnasta, viestinnästä ja kielestä myös aikuisille. Yläkerrassa sijaitsee postimerkkinäyttely sekä filateliaan ja postihistoriaan erikoistunut kirjasto.

Lue lisää: Rantapallon matkaopas Tukholmaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tukholma, Ruotsi

Tästä et tiennyt! Tukholman yllättävin uima-allas on avoinna kaikille – piilossa keskellä vanhaakaupunkia

Tukholma, Ruotsi

Helppo suunta hemmottelulle – tee kylpylämatka Tukholmaan

Tallink Siljan jouluristeilyt

Vietä joulu risteilyllä – Tallink Siljan kolme vaihtoehtoa vievät Tukholmaan tai Tallinnaan

Tukholma, Ruotsi

Lisää Tukholman-risteilyjä Helsingistä! Viking Line aloittaa liikennöinnin pääkaupunkien välillä heinäkuussa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja