Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ruotsi

Visby on satumainen ruusujen kaupunki

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Historiallinen kaupunki Ruotsin saaristossa on parhaimmillaan kesäaikaan ruusujen kukkiessa.

Pohjoinen saaristoparatiisi

Visby on Ruotsin suurimman saaren Gotlannin eläväinen keskuskaupunki. Unescon maailmanperintökohteenakin tunnettu Visby on elävä pala historiaa: se on sijainnut paikallaan satoja vuosia ja kaupungin vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1100-luvulta. Ainutlaatuinen miljöö nupukivikatuineen ja kehämuureineen hurmaa kaikenikäiset matkalaiset.

Visbyssä historia ja luonto eivät ole koskaan kaukana. Matkakohteena tämä saaristolaisidylli nauttii erityisesti perheiden suosiosta. Kompaktissa kaupungissa tekemistä riittää kaikille ja saaristolaiselämä tulee tutuksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Siinä, missä aikuiset nauttivat rikkaasta kulttuuritarjonnasta, perheen pienimmille kokeiltavaa ja tutkittavaa löytyy vaikkapa jännittävillä keskiaikaiskierroksilla viikinkikylään ja opastetuilla seikkailulla alueen uniikkiin luontoon.

visby_2_roger4336

Ruotsin aurinkoisin saari

Visbyn ilmasto on tyypillisen saaristokaupungin tapaan mantereen ilmastoa aavistuksen leudompi. Kesä alkaa hieman myöhemmin kuin manner-Ruotsissa, mutta jatkuu pidemmälle syksyyn.

Visbyn kuuluisat ruusut kukkivat läpi kesän, kukin lajike vuorollaan. Merituulen raikas puhallus pitää tukahduttavan kuumuuden poissa kesän helteisimpinäkin päivinä.

Kesäisin Gotlanti herää eloon, ja touko- elokuun väli onkin kaikkein otollisin matkustusajankohta, jos haluaa nauttia saaresta sen ollessa täydessä kukoistuksessaan. Gotlannissa viihtyy monia sen leveyspiirille poikkeuksellisia kasveja – esimerkiksi uhanalaisia kämmeköitä ja villi-orkideoja – jotka lisäävät alueen luonnon ainutlaatuisuutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Historiaa luonnon helmassa

Visbyssä yhdistyvät sekä kaupunkiseikkaileminen että rantalomailu. Pittoreski pikkukaupunki hurmaa historiallisella tunnelmallaan, ja karunkaunis saaristo tarjoaa hienot maastot luontoretkille.

Saaren lukuisilla rannoilla rentoutuu koko perhe. Rantoja löytyy jokaiseen makuun aina kalliorannoista pehmeään valkoiseen hiekkaan. Visbyn rannat ovat tunnettuja meren hiomista kalkkikivimuodostelmista eli raukeista, jotka kohoavat kaikkein vanhimmilla rannoilla.

Visbyn vanhat puu- ja kivitalot ovat hurmaavasti hieman vinksallaan ja kukkivat ruusut tuoksuvat huumaavasti läpi kesän. Kahvilat ja ravintolat tarjoavat mutkatonta saaristolaisruokaa kohtuuhintaan. Pienet putiikit kutsuvat kiertelemään ja tekemään vaikkapa sisustuslöytöjä. Kävelyretken päätteeksi on mukava istahtaa levähtämään johonkin kaupungin monista puistoista tai hypätä pienen turistijunan kyytiin.

Kulttuurishokkia suomalainen matkailija turvallisessa Visbyssä tuskin kokee. Ruotsalaiseen tapaan Visbyläiset ovat ystävällisiä ja avuliaita, ja englannilla ja ruotsin perussanastolla pärjää varmasti.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN VISBYSSÄ

tuukka_ervasti_visby

Perille lentäen tai meriteitse

Visbyhyn pääsee Suomesta joko lentokoneella tai meriteitse. Helsingistä lentää tunnissa Visbyn lentokentälle, ja lentojen hinnat vaihtelevat sadasta eurosta viiteensataan.

Laivalla matkustaminen sujuu myös kätevästi – esimerkiksi Silja Europa tekee muutaman päivän pituisia reissuja Gotlantiin. Myös Tukholmasta kulkee lauttoja Visbyhyn. Toki kaupunkiin voi tulla omallakin veneellä, mutta silloin kannattaa huomioida heinäkuun ruuhkat vierassatamassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mutkatonta majoittumista

Visbyssä riittää monenlaisia yöpymisvaihtoehtoja hotelleista saaristomökkeihin ja leirintäalueisiin. Majatalomaiset hotellit ovat kodikkaita, mutta tarjoavat arjen luksusta kesämatkalle. Monissa hotelleissa on mahdollista varata myös perhehuone, jossa majoittuu vähän isompikin matkaseurue.

Vuokrapyörällä ristiin rastiin

Polkupyörän vuokraamalla alueelle pääsee tutustumaan monipuolisesti. Hyvät fillarointireitit ja maaston tasaiset muodot takaavat mukavan pyöräilyelämyksen. Myös auton vuokraamalla saaren saa otettua haltuun näppärästi.

Jos Visbyssä viettää pidemmän aikaa ja kiinnostusta riittää, voi päiväretken suunnaksi ottaa Lilla- ja Stora Karlsön -lähisaaret.

VISBYN NÄHTÄVYYDET

visby_ben124

Vieraile Pepin luona kesämaassa

Visbyssä sijaitsee myös vauhdikas kesämaailma Kneippbyn, joka on ehdoton kohde lasten kanssa matkaaville. Täältä löytyvät esimerkiksi alkuperäisessä Peppi Pitkätossun alkuperäisenä kuvauspaikkana käytetty Huvikumpu ja vesipuisto. Perheen pienimmät saavat päänsä pyörälle myös muutamassa huvipuistolaitteessa, trampoliineilla ja carting-radalla.

Peppi itse esiintyy joka päivä, ja näytelmiä kaikkien on helppo seurata, vaikkei ruotsin kielen taitoa löytyisikään. Alueella on myös suurikokoinen leirintäalue.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kneppbynin kotisivu

Kiehtovat tippukiviluolastot

Saaren muinaisrannoilta löytyy runsaasti erikokoisia luolia. Tunnetuin niistä on Lummelundagrottanin tippukiviluolasto, joka sijaitsee noin kymmenen kilometriä Visbyn kaupungista pohjoiseen.

Luolastolla on erikoinen tarina: kaksi koulupoikaa löysi sen sattumalta vuonna 1948. Luolissa pääsee seikkailemaan ja ihailemaan muinaisia fossiileja joko tunnin tai kolmen tunnin pituisella kierroksella, joille on mahdollista saada myös suomenkielinen opastus.

Viikinkien matkassa Toftan kylässä

Toftan kylä tarjoilee vierailijoille ainutlaatuisen kokemuksen: sieltä löytyy ihka oikea viikinkikylä. Vuosisatoja sitten Gotlanti on toiminut viikinkien tukikohtana ja kauppasatamana, ja suurimmat arkeologiset löydöt viikinkiajalta on tehty juuri täällä.

Toftaan perustettu viikinkikylä esittelee todenmukaisesti, miltä kylä on viikinkiaikaan saattanut näyttää. Erilaiset opaskierrokset johdattavat viikinkien maailmaan, ja kylässä kiertelyn lisäksi voi kokeilla esimerkiksi viikinkiaikaisia urheilulajeja ja leikkejä.

VISBYN PARHAAT

visby_vauvau

Upeimmat historialliset nähtävyydet

 1. Pyhän Marian kirkko
 2. Lummelundan tippukiviluolasto
 3. Almdalenin historiallinen puisto
 4. Gotlands fornsal -maakuntamuseo

Hauskimmat aktiviteetit lapsille

 1. Kneibbyn
 2. Keskiaikainen viikonloppu turnajaisineen elokuussa
 3. Toftan viikinkikylä
 4. Opastettu vossikka-ajelu

Visbyn miinukset

 • Lyhyt matkustuskausi
 • Korkeahko hintataso
 • Heinäkuussa kaupunki täyttyy ruotsalaisturisteista

Gotlannin ja Visbyn viralliset matkailusivut

Teksti: Helmi Carpén
Kuvat Flickr/vauvau, Ben124, roger4336 ja imagebank.sweden.se/Tuukka Ervasti