Hyppää sisältöön

Matkaile esteettömästi Tukholmassa – näin se onnistuu

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 07.07.2013
Tukholmassa on helppo liikkua esteettömästi. Tukholman tavoitteena on olla maailman esteettömin pääkaupunki vuoteen 2030 mennessä.

Päämääränä liikkumisen helppous

Tukholman kaupunkisuunnittelussa esteettömyys on otettu kantavaksi teemaksi. Kadut on remontoitu ja kiveykset madallettu liikkumisen helpottamiseksi.

Näkörajoitteiset on huomioitu lisäämällä katuihin erityisiä huomiomerkkejä. Ramppeja on rakennettu helpottamaan kulkua suojateille ja julkisiin tiloihin. Lisäksi leikkikentät ja julkiset wc:t on muutettu liikuntaesteisille soveltuviksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teknologia apuna liikkumisessa

Tukholmassa hyödynnetään teknologiaa esteettömyyden lisäämisessä. Käytössä on e-Adept navigaatiojärjestelmä, joka neuvoo käyttäjiä älypuhelimen tai GPS-laitteen kautta. Järjestelmä on erityisesti suunniteltu jalankulkijoille, näkörajoitteisille ja pyöräilijöille.

Ohjelmaa päivitetään jatkuvasti, joten se osaa kertoa edessä olevista rappusista, tietyömaasta tai kadulle levittäytyneestä terassista. e-Adept on saatavilla ruotsiksi ja englanniksi.

Esteettömyys on otettu huomioon myös julkisissa liikennevälineissä. Tukholman sisäisessä liikenteessä on käytössä matalalattiaiset bussit, joissa lähes kaikissa on rampit pyörätuoleja varten.

Tiesitkö tämän Tukholmasta? 10 yllättävää faktaa

Metrotunneleihin pääsyä on helpotettu rakentamalla uusia hissejä. Lisäksi raiteita on madallettu, jotta laituri ja vaunu ovat samalla tasolla. Myös junakalusto on päivitetty uudempaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikissa julkisissa liikennevälineissä on digitaaliset näytöt sekä automaattiset kuulutukset, jotka kertovat seuraavan pysähdyspaikan.

Majoitu esteettömästi

Tukholman hotellit ovat huomioineet liikuntarajoitteiset matkailijat palveluillaan. Esimerkiksi Scandic- ja Best Western -ketjut tarjoavat liikuntaesteisille sekä lapsiperheille suunniteltua majoitusta aivan Tukholman keskustassa.

Valittavana on myös lukuisia muita hotelleja, joita voi etsiä turisti-infon majoitustietokannan tai netin hakusivustojen kautta – esimerkiksi Hotels.comin hakuun voi valita esteettömän majoituksen ehdot. Hinnat ovat Suomen tasoa ja vaihtelevat sesongin mukaan.

Suosikkikohteet sopivat kaikille

Lähes kaikki Tukholman parhaat käyntikohteet soveltuvat liikuntaesteisille. Skansenin ulkoilmamuseossa pääsee tutustumaan Ruotsiin pienoiskoossa. Eläinpuistossa esillä on pohjoismaisia lajeja. Liikkuminen pyörätuolilla ja lastenrattaiden kanssa on mahdollistettu alueella hyvin. Huomioitavaa on, että vain opaskoirat pääsevät alueelle.

Historiallinen Vasa-laiva palvelee noin miljoonaa kävijää vuosittain. Museon näyttelyt ja ravintola soveltuvat myös liikuntaesteisille. Opastettuja kierroksia on tarjolla usealla kielellä, myös viittomakielellä. Tarkemmat tiedot saat museon infosta. Museo on avoinna päivittäin.

Lapsille suunnatussa Junibackenissa tutustuminen Astrid Lindgrenin maailmaan onnistuu esteettömästi. Junibackenissa voi ajaa satujunalla, pitää hauskaa Peppi Pitkätossun talossa tai seurata lastenteatteria ympäri vuoden.

Kokeile näitä Tukholmassa

Tukholman keskiaikainen Gamla Stan on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä keskustoista. Vanhakaupunki tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa, ravintoloita, taidekäsitöitä ja muita ostosmahdollisuuksia. Huomioitavaa on, että vanhankaupungin kadut ovat kapeita ja rakennettu mukulakivestä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkaile esteettömästi Tukholmassa

Vanhassakaupungissa sijaitsee myös Kuninkaanlinna, josta löytyy viisi museota ja erilaisia näyttelyitä. Kuninkaanlinnan seremoniallinen vahdinvaihto on myös näkemisen arvoinen. Pääsääntöisesti Kuninkaanlinnassa pääsee liikkumaan esteettömästi, mutta joillain alueilla pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa kulkeminen ei ole mahdollista. Sekä esteetön liikkuminen että vaihtuvat aukioloajat on hyvä varmistaa etukäteen.

Hienoimmat näkymät Tukholman yli tarjoaa Globen-areenan ulkopuolella kulkeva näköalahissi SkyView. Globen on maailman suurin pallomainen rakennus, jossa pelataan jääkiekkoa ja järjestetään konsertteja. Sekä Globen että SkyView soveltuvat liikuntarajoitteisille.

Tukholman esteettömistä paikoista on julkaistu opas, joka kattaa kaupungin kirjastot, elokuvateatterit, konserttisalit, taidegalleriat ja museot. Oppaasta löytyy yksityiskohtaisia tietoja nähtävyyksistä, ja se on saatavilla ruotsiksi ja englanniksi turisti-infosta.

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Visit Sweden / Ola Ericson, iStockphoto, Visit Sweden / Nicho Södling

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tukholman nähtävyydet

Tukholman parhaat nähtävyydet – 20 kohteen lista lomalle

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Arlandan lentokentältä Tukholman keskustaan

Helppo säästövinkki Tukholmaan – näin vältät lentokentän rahareiän ja siirryt keskustaan pikkurahalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja