Hyppää sisältöön

Lasten kanssa Tukholmassa – lue vinkit onnistuneeseen matkaan

 • Ella Vuolasto
Ella Vuolasto Päivitetty: 09.10.2023
Tukholma on ympärivuotinen kaupunkikohde, joka sopii mainiosti koko perheelle. Vaikka monet tutustuvat Ruotsin pääkaupunkiin päiväristeilyllä, Tukholmasta löytyy runsaasti lapsiystävällistä tekemistä myös pidemmälle vierailulle.

Helppo ja monipuolinen perhekohde

Ruotsin pääkaupunki Tukholma houkuttelee vierailijoita monipuolisten nähtävyyksiensä, kulttuuritarjontansa ja kauniiden maisemiensa vuoksi. Kaupungissa on paljon aktiviteetteja ja näyttelyitä, jotka on tarkoitettu erityisesti lapsille, kuten satumaailma Junibacken, joka sijaitsee perheiden suosimalla Djurgårdenin saarella.

Viking LineViking Linen risteily Tukholmaan
Tukholmaan pääsee Helsingistä tai Turusta mukavasti risteillen.

Usein Tukholmaan suunnataan päiväristeilyllä Helsingistä tai Turusta. Aikuisten kesken ehtii nähdä ja tehdä paljon jo noin kuuden tunnin aikana, mutta lasten kanssa matkatessa on suositeltavaa valita etukäteen pari kohdetta tai harkita reittiristeilyä hotelliyön kera paikan päällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tukholma on perheystävällinen kohde, ja se sopii erinomaisesti myös pienten lasten kanssa matkustaville. Kaupungissa on hyvät lastenhoitomahdollisuudet ja vaipanvaihto onnistuu esimerkiksi kauppakeskusten, kuten Gallerian, lastenhoitohuoneissa. 

Monet kahvilat, ravintolat ja julkiset tilat ovat myös lapsiystävällisiä. Ravintoloihin suositellaan kuitenkin ottamaan yhteyttä etukäteen, jos on aikeissa illastaa pienten lasten kanssa. Rattaat tulee usein jättää ravintolan ulkopuolelle.

Ann-Sofi RosenkvistLapsiperheen vinkit Tukholmaan
Kaupungin hauskat nähtävyydet, kiinnostavat museot ja mukavat leikkipaikat saavat lapset viihtymään.

Esteettömyys on otettu yleisesti ottaen huomioitu hyvin ja tasaisia jalkakäytäviä pitkin voi kulkea kätevästi lastenvaunujen kanssa. Vanhankaupungin alueella kadut ovat kuitenkin kapeampia ja kivisiä, joten etenkin pienipyöräisten matkarattaiden kanssa eteneminen saattaa olla hieman haasteellista.

Risteillen Tukholmaan saapuessa on hyvä huomioida, että laiva ei saavu suoraan vanhankaupungin tai keskustan tuntumaan. Satamasta riippuen kahdesta neljään kilometrin kävelymatka keskustaan voi olla perheen pienimpien kanssa melko pitkä, mutta Tukholmassa on hyvät julkisen liikenteen yhteydet ja lastenvaunujen kanssa voi kulkea busseissa maksutta. 

Kesäaikaan kannattaa pitää mielessä vesibussi- tai lauttakuljetus, joka voi olla lapsille elämys jo itsessään. Myös Hop on Hop off -kiertoajelu on kätevä vaihtoehto perheen kanssa Tukholmaan tutustumiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tukholman parhaat leikkipuistot

Useissa Tukholman suuremmissa leikkipuistoissa on jokin teema, joka ruokkii lasten luovuutta. Pienempiäkin leikkipuistoja löytyy mukavasti ympäri kaupunkia.

Mukavia ja suosittuja leikkipuistoja ovat esimerkiksi:

Humlegården: Östermalmin värikkäästä Humlegårdenin leikkipuistosta löytyvät perinteiset keinut, suuri hiekkalaatikko, kiipeilytelineet ja rutkasti tilaa temmeltää. Sisätiloissa on leikkihuoneen lisäksi lastenhoitohuone.

Ulf Lundin/Visit SwedenTukholma lasten kanssa
Tukholman leikkipuistot ovat samaa tasoa Suomen leikkipuistojen kanssa, joten tekemistä riittää.

Vasaparken: Vasaparken löytyy Vasastadenista ja monipuoliselta alueelta löytyy niin trampoliinit, kiipeilyseinät kuin liukumäet. Alueella on myös pieni kahvila.

Bryggartäppan: Södermalmin alueella sijaitseva sympaattinen Bryggartäppan jäljittelee 1800-luvun Tukholman tunnelmaa. 

Uggleparken: Noin kolme kilometriä keskustasta itään sijaitsee suosittu Uggleparken. Puiston keskipiste on suuri pöllön muotoinen leikkirakennelma, josta lähtee hurjat liukumäet. Viehättävä leikkipuisto on kuin satumaailma.

Ivar Lo’s Park: Södermalmin pohjoisosasta löytyy Ivar Lo’s Park, jossa lapsia ihastuttaa maatilamainen ympäristö. Leikkipuistosta löytyy erilaisia aidon kokoisia eläinhahmoja. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huvipuistosta ja satumaailmasta nauttii koko perhe

Gröna Lund on viihdyttävä huvipuisto Tukholman keskustassa. Pienemmille lapsille on tarjolla kevyempiä huvituksia, kuten karuselleja, joihin voi ostaa myös kertalippuja rannekkeen sijaan.

Huvipuistossa on monia ravintoloita ja kahviloita, ja se on avoinna pääsääntöisesti kesäkuusta elokuuhun, mutta myös syksyllä teemaviikkojen, kuten Halloweenin, aikaan. Lippujen hinnat vaihtelevat kauden mukaan.

ShutterstockGröna Lund Tukholma
Gröna Lund on erityisen suosittu kesäisin, ja viihtyisä ilmapiiri tekee siitä mainion paikan perheen yhteiseen hauskanpitoon.

Junibackenin lumoava satumaailma viihdyttää koko perhettä Djurgårdenin saarella. Satumaailma on saanut inspiraationsa Astrid Lindgrenin teoksista. Junibackenissa voi astua Satujunan kyytiin ja sukeltaa muun muassa Vaahteramäen Eemelin ja Katto-Kassisen tarinoihin.

ShutterstockTukholma
Junibackenissa voi vierailla esimerkiksi Peppi Pitkätossun kotitalossa huvikummussa.

Lippujen hinnat vaihtelevat, ja arkipäivisin syksyllä aikuisen lipun hinta alkaa 14 eurosta, kun taas viikonloppuna lippu maksaa noin 20 euroa. Alle 2-vuotiaat pääsevät satumaailmaan maksutta. Lastenvaunut tulee jättää sisäänkäynnin ulkopuolelle, mutta kassalta voi lainata kantorepun. Kesäaikaan sekä viikonloppuisin paikka voi olla vilkas, minkä vuoksi lipun ostaminen ennakkoon on suositeltavaa.

Vesipuisto, seikkailupuisto ja sisäleikkipaikat Tukholmassa

Tukholmasta löytyy tekemistä myös vesipedoille ja vauhdikkaista aktiviteeteista pitäville.

Eriksdalsbadet: Tukholman suurin uimahalli ja vesipuisto, Södermalmilla sijaitseva Eriksdalsbadet, tarjoaa erinomaista vesihuvia kaikenikäisille. Vesipuiston ulkoaltaat ovat suosittuja perheiden keskuudessa kesäisin, ja vesipuistossa on myös liukumäkiä, jotka tekevät vierailusta hauskan kokemuksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Skypark Vaxholm: Skypark Vaxholm on seikkailupuisto, joka sijaitsee reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Tukholman keskustasta. Puisto tarjoaa kaikille yli 5-vuotiaille jännittäviä seikkailuja yläilmoissa, kuten köysiratoja, tasapainoilua ja kiipeilyä. Perheen pienimpien lippu kustantaa noin 17 euroa ja aikuisille seikkailu maksaa noin 35 euroa.

Westfield Mall of Scandinavia: Kauppakeskus tarjoaa useita sisäleikkipaikkoja lasten iloksi. Alueella on erilaisia aktiviteetteja ja pelejä, jotka sopivat eri-ikäisille lapsille. Leikkialueet löytyvät kauppakeskuksen 0–1 kerroksista.

Rum för Barn: Kulttuuritalolta löytyy lasten oma kirjasto Rum för Barn, joka on suunnattu 0–9-vuotiaille lapsille. Tila on kaikille avoin ja täällä lapset voivat lukea ja leikkiä iloisen värikkäässä ympäristössä. Rum för Barn on avoinna joka päivä kello 11–17 paitsi torstaisin kello 14–18. Lastenvaunut tulee jättää vaunuparkkiin.

Tukholman museot ja näyttelyt lasten kanssa

Tukholman museot ja näyttelyt tarjoavat lapsille ikimuistoisia seikkailuja taiteen ja historian maailmassa. Värikkäät interaktiiviset kokemukset tekevät museokäynneistä opettavia ja hauskoja koko perheelle.

Ulkoilmamuseo Skansen: Skansen perustettiin jo vuonna 1891 ja ulkoilmamuseo sijaitsee Djurgårdenin kauniilla saarella Tukholmassa. Alueen leikkipaikat tekevät vierailusta mukavan myös pienille lapsille. Pääsymaksu on aikuisille alkaen 16 euroa ja alle 4-vuotiaat vierailevat maksutta.

ShutterstockTukholma, Ruotsi
Skansenin ulkoilmamuseossa voi tutustua siihen, millaista elämää Ruotsissa on eletty eri vuosikymmenillä.

Skansen tarjoaa ainutlaatuisen matkan menneisyyteen, esitellen Ruotsin historiaa, perinteitä ja tapoja. Museoalueella on useita historiallisia rakennuksia, jotka edustavat eri aikakausia. 

Vasa-museo: Djurgårdenin saarella sijaitseva Vasa-museo on yksi Skandinavian suosituimmista vierailukohteista. Museossa voi ihailla laivaa, joka upposi Tukholmassa vuonna 1628 ja nostettiin ylös vaikuttavat 333 vuotta myöhemmin. Aikuisille pääsymaksu alkaa 14 eurosta, ja alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita maksutta.

Visit Sweden / Ola EricsonTukholma, Ruotsi
Vasa-laivassa riittää hämmästeltävää.

Tom Tits Experiment -tiedekeskus: Tom Tits Experiment -tiedekeskus tarjoaa hauskan kokemuksen tieteen ja teknologian parissa nelikerroksisessa museossa. Siellä voi leikkiä jättimäisten saippuakuplien kanssa, testailla magneettien voimaa ja eksyä sitten peilisaliin.

Kaikenikäiset lapset ja aikuiset voivat nauttia monipuolisista tiedekokeista. Museo sijaitsee hieman kaupungin ulkopuolella, mutta sinne pääsee kätevästi junalla tai bussilla. Aikuisille pääsymaksu tiedekeskukseen on alkaen 17 euroa ja 3–15-vuotiaille alkaen 14 euroa. Alle 2-vuotiaille pääsy on maksuton.

Tekniikan museo: Tukholman Tekniikan museo, Tekniska Museet, on mahtava kohde perheille, jotka haluavat tutustua teknologian maailmaan. Museo tarjoaa interaktiivisia näyttelyitä, joissa lapset voivat kokeilla erilaisia teknisiä laitteita ja oppia hauskoja faktoja tieteen ja teknologian kehityksestä. Alle 6-vuotiaat pääsevät museoon maksutta ja muille pääsymaksu on ennakkoon netistä ostettuna noin 14 euroa.

Melker Dahlstrand/Visit SwedenLapset katsomassa rivissä kaivinkonetta.
Ruotsin tekninen museo ilahduttaa erityisesti perheen pienimpiä.

Moderna Museet: Moderna Museet avaa modernin taiteen maailman lapsille. Museo esittelee eloisia ja kiehtovia taideteoksia, jotka tarjoavat lapsille inspiraatiota. Museossa järjestetään myös viikoittain vauvavierailuja, joiden pääsymaksu on noin 18 euroa aikuiselta ja vauvalta, joka saa kulkea mukana lastenvaunuissa. Tämä sisältää osallistumisen työpajaan, jossa vauvat voivat esimerkiksi kokeilla maalaamista.

Museoiden lisäksi kulttuuria voi kokea Tukholman kulttuuritalolla ja kaupunginteatterissa. Useat lasten näytökset ja kulttuuritapahtumat tekevät paikoista houkuttelevia koko perheelle.

Kesäaikana rannalle

Kuumana kesäpäivänä kaupungissa kiertelyn vastapainoksi kannattaa suunnata virkistäytymään rannalle. Yksi vaihtoehto on suosittu Tantolundenin rantapuisto, joka sijaitsee Södermalmin alueella.

ShutterstockTukholma Tantolunden
Tantolundenin puisto on suosittu paikka perheiden keskuudessa piknikille.

Lapsiystävällinen hiekkaranta ja vehreät nurmikot houkuttelevat perheitä rentoutumaan ja nauttimaan aurinkoisista päivistä. Puistossa on myös leikkipaikka.

>> Lue lisää vinkkejä rantapäivän viettämiseen Tukholmassa

Lapsiystävälliset ravintolat

Tukholmassa lapsiperheet voivat nauttia monipuolisesta ravintolatarjonnasta, sillä kaupungissa on useita lapsiystävällisiä vaihtoehtoja. Yleisesti ottaen lapsiin suhtaudutaan lämpimästi, mutta tasokkaampiin ravintoloihin suositellaan ottamaan etukäteen yhteyttä, jos seurueeseen kuuluu pieniä ruokailijoita.

Visit StockholmTukholma ravintolat lasten kanssa
Tukholman ravintoloihin ovat tervetulleita myös perheen pienimmät.

Ravintolamaailmat tarjoavat rennon ilmapiirin, jossa aterioiminen on vaivatonta, ja monista ravintoloista koostuvista tiloista voi valita jokaiselle perheenjäsenelle sopivat annokset.

Lapsiperheille sopivia ruokailupaikkoja Tukholmassa ovat ainakin:

 • Meatballs for the People: Tämä ravintola tarjoaa koko perheelle maistuvia perinteisiä ruotsalaisia lihapullia rennossa ja viihtyisässä ympäristössä. Pienille lapsille löytyy syöttötuoleja.
 • Ravintolamaailma K25: Kungsgatanilla sijaitsevasta K25:sta löytyy monipuolinen valikoima ravintoloita, joista valita mieleisensä.
 • Urban Deli Sveavägen: Urban Delissä yhdistyvät ravintolatilat, salaattibaari, kahvila, kattopuutarha, lounge ja samoissa tiloissa on myös hotelli. Lasten kanssa ruokailevat voivat nauttia laajasta valikoimasta ruokia, joista löytyy vaihtoehtoja myös nuoremmille herkkusuille.
 • Vigårda: Kauppakeskus Moodissa sijaitseva hampurilaisravintola tarjoaa herkullisia vaihtoehtoja, jotka sopivat niin aikuisille kuin lapsillekin. Rentoon ja moderniin ympäristöön voi piipahtaa shoppailun lomassa.
 • Kungshallen: Hötorgetin laidalla sijaitseva Kungshallen muodostuu food court -tyylisesti ja sieltä löytää laajan valikoiman erilaisia ruokavaihtoehtoja. Perheet voivat valita eri ravintoloista juuri heidän makunsa mukaiset annokset ja nauttia yhdessäolosta rennossa ympäristössä.
 • Kulttuuritalo: Segels Torgin laidalla sijaitseva Kulttuuritalo on myös mukava paikka perheille ruokailuun. Täältä löytyy monipuolinen valikoima ruokapaikkoja, joissa voi nauttia aasialaisia makuja, kasvisruokaa, tapaksia ja pientä purtavaa kahvilasta.

Majoitusvinkit lapsiperheille Tukholmassa

Tukholmasta löytyy todella kattava majoitustarjonta, ja useissa hotelleissa on perhehuoneita. Hotellit tarjoavat myös vauvansängyn yleensä maksutta, mutta tämä kannattaa varmistaa varauksen yhteydessä.

Visit Sweden / Ola EricsonLapsiperheen vinkit Tukholmaan
Djurgårdenin alue sopii mainiosti lapsiperheen kohteeksi.

Jos Tukholmassa aikoo viettää lyhyen ajan, kannattaa sijaintiin ja kulkuyhteyksiin kiinnittää huomiota. Perheet ovat otettu hyvin huomioon esimerkiksi seuraavissa hotelleissa:

 • Radisson Blu Royal Viking Hotel: Tukholman keskustassa sijaitseva hotelli tarjoaa kätevän tukikohdan perheille, ja siellä on tilavia perhehuoneita. Hotellin yhteydessä on uima-allas, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon lapsiperheille.
 • Scandic Alvik: Perheystävällinen hotelli sijaitsee noin viisi kilometriä Tukholman keskustasta ja matkan taittaa kätevästi metrolla, bussilla tai raitiovaunulla. Hotellin perhehuoneiden lisäksi teinihuone, eli vanhempien yhteydessä oleva oma huone nuorelle, voi olla mukava ratkaisu perheille.
 • Hotel Hasselbacken: Tämän hotellin sijainti Djurgårdenilla on erityisen hyvä, jos aikoo vierailla Gröna Lundissa, Skansen ulkoilmapuistossa, satumaailma Junibackenissa, Abba-museossa tai vaikka Vasa-museossa. Perhesviitit ovat tilavia ja viihtyisiä.
 • Clarion Hotel Amarenten: Kahdeksan minuutin kävelymatkan päässä keskustasta sijaitseva Clarion Hotel Amarenten on hyvä valinta, kun haluaa keskustassa kiertelyn lomassa piipahtaa lepäämässä hotellilla. Tilavien perhehuoneiden hintaan kuuluu runsas aamiainen.
 • Best Western Hotel Karlaplan: Hotelli sijaitsee Östermalmilla ja on mainio vaihtoehto perheille, jotka haluavat nauttia rauhallisesta ympäristöstä, samalla kun kaupungin keskeiset kohteet ovat helposti saavutettavissa.

Huoneistohotellit ovat myös oiva vaihtoehto perheille ja keskustan ulkopuolelta voi löytää majoituksen huokeampaan hintaan. Esimerkiksi Forenom Aparthotel Bromma tarjoaa mukavan yöpaikan, josta löytyy myös ruoanlaitto- ja pyykinpesumahdollisuus.

Lue lisää: Rantapallon matkaopas Tukholmaan

Ella on freelancer-kirjoittaja, jolle matkailu on intohimo ja elämäntapa.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Arlandan lentokentältä Tukholman keskustaan

Helppo säästövinkki Tukholmaan – näin vältät lentokentän rahareiän ja siirryt keskustaan pikkurahalla

Tukholma, Ruotsi

Mitä kokea Tukholmassa? Tutustu kaupungin kiinnostavimpiin nähtävyyksiin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja