Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Viisi kummallista paikkaa, joita et olisi uskonut löytäväsi Kreikasta – oletko kuullut näistä?

Shutterstock artikkelin kuva
Aktiivilomat
Haluatko nähdä Kreikassa jotain ihan muuta kuin rantoja ja sinivalkoisia taloja? Kokeile näitä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 23.02.2022
facebook   whatsapp

1. Kalliolla keikkuva luostari

Amorgos on loistava vaihtoehto Kreikan saaristossa kaikille niille, jotka ovat jo ehtineet reissata suosituimmilla saarilla. Saaren kuuluisin nähtävyys on Chozoviotissan luostari, joka näyttää roikkuvan jyrkässä kallioseinässä 260 metriä merenpinnan yläpuolella.

Jo 800-luvulla rakennetussa luostarissa asuu edelleen muutamia munkkeja, jotka tarjoavat kävijöille itse valmistamaansa rakomeloa eli hunajarakia. Luostari muistuttaa Montenegrosta löytyvää Ostrogin luostaria, joka on niin ikään rakennettu kallionseinämään.

2. Odontotos, Kreikan erikoisin junarata

Saarihyppelystä tunnettuun Kreikkaan harvemmin yhdistetään junamatkailua. Maassa on kuitenkin eräs epätavallinen junareitti, jota kannattaa harkita Peleponnesoksen niemimaalla matkustettaessa.

Odontotos-niminen junarata kulkee 23 kilometrin matkan Diakofton ja Kalavrytan välillä. Reitin varrelle mahtuu kanjoneita, metsiä ja kohtia, joissa juna liikkuu suoraan vuorten alta kalliokattoa hipoen. Haastavan reitin nimi viittaa kreikaksi hampaisiin.

3. Marmorikylä Tinoksella

Kreikan vähemmän tunnettuihin saariin kuuluva Tinos sijaitsee aivan hittisaari Mykonoksen pohjoispuolella. Tinoksella kannattaa poiketa Pyrgos-nimisessä kylässä, joka tunnetaan marmorista. Valkoista marmoria on kaikkialla: taloissa, kirkoissa, suihkulähteissä, kaduilla. Löytyypä sieltä jopa marmorista tehty bussipysäkkikin.

Miksi Pyrgos sitten on niin hurahtanut marmoriin? Kylässä on marmoriveistosten tekoa opettava koulu, jolla on pitkät perinteet. Monissa rakennuksissa on kauniita marmorikoristeita tai ovenpieliä kiertäviä marmorilaattoja, ja kylässä toimii jopa kolme erilaista marmorimuseota.

4. Sienikaupunki Grevena

Pohjois-Kreikassa Makedonian alueella sijaitseva Grevenan pikkukaupunki on maan ehdoton sienipääkaupunki: alueen metsissä sanotaan kasvavan jopa 1 300 erilaista sienilajia.

Grevenan ravintolat ovat täynnä sieniannoksia, mutta alueen tunnetuimmalle tuotteelle on omistettu myös oma museo ja teemaan sopivia patsaita. Ei liene yllätys, että kaupungissa myytävät matkamuistot liittyvät myös sieniin ja että siellä järjestetään vuosittain elokuiset sienifestivaalit.

Grevenaan matkailijoita houkuttelevat myös upeat kansallispuistot ja vaellusmaastot. Reiteiltä voi bongata muun muassa satumaisen Portitsan sillan.

5. Kirottu vuori lähellä Ateenaa

Moni ei tiedä, että aivan Ateenan kupeessa sijaitsee Parnithan vuori vaellusmaastoineen. Vuorella on paikallisten keskuudessa maine kirottuna paikkana. Legendan syntymiseen on vaikuttanut Parnithan huipulta löytyvä hylätty parantola, joka on kuin suoraan kauhuelokuvasta.

Aavemaista tunnelmaa lisää hylätyn rakennuksen liepeille rakennettu installaatio, jota kutsutaan sielujen puistoksi. Paikallinen taiteilija on veistänyt palaneista puunrungoista parantolan potilaita kuvastavia patsaita.

Lue myös: Kreikan erikoisin paikka muistuttaa “hylättyjä lavasteita valojen sammuttua” – löytyy ihanalta lomasaarelta

Lähde: The Telegraph
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.