Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Montenegro

Montenegro on Adrianmeren yllättäjä

Elina Venttola Päivitetty: 17.07.2019
Adrianmeren rannalla sijaitseva Montenegro hemmottelee niin aktiivilomailijaa kuin rantalomia rakastavaa matkailijaakin.

Merta, vuoria ja kaunista maaseutua

Entiseen Jugoslaviaan kuuluneen maan naapureita ovat Kroatia, Bosnia-Hertsegovina, Serbia, Kosovo sekä Albania. Maa tunnetaan paitsi historiastaan, myös upeista luontonähtävyyksistään, kauniista rannoistaan sekä tunnelmallisista kaupungeistaan.

Montenegro on vielä toistaiseksi edullinen matkakohde, joka sopii kohteeksi monentyyppisille matkailijoille. Puuhaa riittää niin aktiivilomailijoille, rantaleijonille, kaupunkimatkailijoille kuin autoilijoillekin. Montenegron suosituimpia matkakohteita ovat rantakaupungit Kotor ja Budva sekä Bosnia-Hertsegovinan rajan lähellä sijaitseva Durmitorin kansallispuisto. Pääkaupunki Podgorica ei toistaiseksi ole merkittävästi matkailijoiden suosiossa, mutta sekin tarjoaa mielenkiintoista nähtävää jos tahdot kiertää Montenegron perusteellisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IstockphotoMontenegro
Kotorinlahdella sijaitseva Kotor on suosittu kaupunkikohde.

Kesällä hellettä, talvisin lunta

Paras aika matkustaa Montenegroon on kesällä. Keskilämpötilat hipovat 20 lämpöastetta jo toukokuussa, ja lämpö jatkuu syyskuulle saakka. Kesäkuukausina lämpömittari voi nousta 30 asteeseen tai ylikin. Kuumuus voi olla hiostava erityisesti kaupungeissa.

Talvisin lämpötilat painuvat lähelle nollaa, ja maan vuoristoisissa osissa on talvikuukausina myös lunta. Se kannattaa huomioida erityisesti automatkalla, sillä ilman talvirenkaita matka saattaa tyssätä kesken kaiken.

Kohteita moneen makuun

Montenegro on hyvin monipuolinen matkakohde, sillä maahan tehdään niin aktiivimatkoja, rantalomia kuin kaupunkimatkojakin.

Maan luonto on hyvin monimuotoinen, ja aktiivimatkailijat löytävät runsaasti tekemistä vuoristoalueilta ja kansallispuistoista. Maan suosituimpien kansallispuistojen joukkoon kuuluva Durmitorin kansallispuisto hemmottelee vierailijoita näyttävillä vuorilla, tiheällä kasvustolla ja kauniilla järvillä. Vuoristoa on paitsi pohjoisessa myös eteläisessä Montenegrossa, joten aktiivista matkaa sekä hulppeita luontonähtävyyksiä odottava lomailija ei pety.

Montenegro hemmottelee myös rantalomailijaa, sillä Adrianmeren rannikolla sijaitsevat kaupungit ja pienet yksittäiset rannat sekä Skutarinjärven rantakohteet tarjoavat pitkästi rantaviivaa sitä kaipaaville. Suositut rantakohteet, esimerkiksi Budva ja Kotor, houkuttelevat runsaasti matkailijoita erityisesti kesäkuukausina. Rauhallista rantaa etsivän kannattaa suunnata suosiolla pikkupaikkakunnille. Suosituilla rannoilla on hyvät palvelut rantatuoleista parkkipaikkoihin sekä wc-tiloihin, puhumattakaan hyvästä kahvila- ja ravintolatarjonnasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteistä kaupunkilomaa etsivä löytää Montenegrosta kiehtovia vanhojakaupunkeja, kaunista arkkitehtuuria sekä runsaasti alueen historiasta kertovia kohteita. Suosituimmat kaupunkikohteet ovat rantakaupunkien lisäksi Bar sekä Herceg Novi.

Suomeen verrattuna Montenegron hintataso on melko edullinen. Erityisesti suosituimpien sesonkikuukausien ulkopuolella majoituksen voi saada hyvin edullisesti, eivätkä hinnat hirvitä edes kiireisimpinä matkustusaikoina jos niitä vertaa muihin Euroopan rantakohteisiin. Montenegron valuutta on euro, joten hintojen vertailu on suomalaiselle helppoa.

Tuoreella valtiolla on pitkä historia

Uskontojen monimuotoisuus näkyy Montenegrossa selkeästi. Ortodoksisella kirkolla on pääuskonnon asema, mutta maassa on myös merkittävä määrä sekä islamilaisuuden että katolilaisuuden edustajia. Matkailijalle kulttuurikokemus on antoisa – neljäsataa vuotta vanhan puuornamenttisen moskeijan matolta voi matkaa jatkaa upeaan vanhaan ortodoksiluostariin.

Alueen historia ulottuu kauas vuosisatojen taakse, mutta valtiona nykyinen Montenegro on tuore. Montenegro on itsenäistynyt vasta vuonna 2006. Naapurimaiden puristuksessa eletty vaihteleva historia ja tuoreessa muistissa olevat Balkanin sodan vuodet ovat jättänyt jälkensä montenegrolaisiin. Paikalliset eivät aina edes itse osaa selittää oman kansallisidentiteettinsä syntyä ja jopa perheenjäsenet saattavat kokea identiteettinsä hyvin eri tavoin.

Montenegron oma kieli on montenegro, joka on käytännössä alueella runsaasti puhuttu serbokroaatin kieli. Matkailija pärjää hyvin myös englannilla sekä tarvittaessa elekielellä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MONTENEGROSSA

ShutterstockMontenegro
Suomesta ei ole suoria lentoja Montenegroon, mutta maahan pääsee näppärästi Kroatian kautta.

Helpoin lentoreitti kulkee Dubrovnikin kautta

Paras tapa matkustaa Suomesta Montenegroon on lentää kesäaikaan Norwegianin suorin lennoin Tivatiin tai ottaa lento maan kansainväliselle päälentokentälle Podgoricaan. Myös Kroatian Dubrovnikista pääsee kätevästi Montenegron puolelle.

Podgoricaan ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta esimerkiksi Turkish Airlines tarjoaa kyydin Helsingistä Podgoricaan yhdellä välilaskulla. Halvimmillaan lennot maksavat noin 250 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kroatian puolelle Dubrovnikiin pääsee sen sijaan Helsingistä helposti suorilla lennoilla. Sekä Norwegian että Finnair tarjoavat suoria lentoja, ja halvimmillaan lennot maksavat noin 200 euroa. Dubrovnikista pääsee Montenegron puolelle kätevästi vaikkapa vuokra-autolla tai bussilla. Rajanylitystä varten on oltava voimassaoleva passi sekä auton vuokrasopimus ja vakuutustiedot.

Myös monet matkatoimistot tarjoavat matkoja Montenegroon ja kesäkaudella Montenegron kohteita voi löytyä jopa edullisina äkkilähtömatkoina.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Montenegroon

Majoitu edullisesti Montenegrossa

Montenegron hintataso on toistaiseksi Suomen hintoja selkeästi alhaisempi, ja se näkyy myös majapaikkojen hinnoissa. Matkailu on kuitenkin kasvussa ja samalla kun rannikkoalueet valmistautuvat houkuttelemaan viiden tähden lomailijoita uusilla hotelleillaan, saattavat myös hinnat kivuta lähemmäs muita Välimeren kohteita.

Matkailijat voivat majoittua Montenegrossa hotellien lisäksi majataloissa ja hostelleissa, mutta Balkanin alueella suosittu kotimajoituskulttuuri voi myös Montenegrossa mainiosti.

Halvin tapa löytää hyvä majapaikka onkin varata huone tai jopa kokonainen asunto paikalliselta loman ajaksi. Asunnon varaaminen onnistuu etukäteen majoituspalvelujen, esimerkiksi Airbnbn kautta, mutta suosituimpien matkailusesonkien ulkopuolella varauksen voi jättää huoletta myös paikan päälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyppää bussiin tai autoon

Paras tapa liikkua Montenegron sisällä on autolla tai bussilla. Maassa on myös junaverkosto, mutta junat ovat melko hitaita eikä verkosto ole kovin kattava. Siitä syystä useimmat matkailijat turvautuvatkin mieluummin vaikkapa linja-autoon.

Auton vuokraaminen on myös varteenotettava vaihtoehto, jos ajokokemus riittää. Vuoristotiet ovat melko kapeita sekä mutkaisia. Montenegrolaiset laittavat rallikuskitaitonsa koetukselle vähintään yhtä innokkaasti kuin suomalaiset hiekkaisilla metsäteillä. Pääteitä on kuitenkin kiitettävästi kehitetty viime vuosina ja ohituskaistojen käyttöä sekä nopeusrajoituksia valvotaan. Silti ajotyyli vaatii Välimeren alueelle tyypillistä joustavuutta.

[rp_social]

MONTENEGRON MATKAKOHTEET

ShutterstockMontenegro
Montenegrossa on monia tunnelmallisia satamakaupunkeja.

Kaunis Kotor on matkailijoiden suosikki

Montenegron lounaiskulmassa sijaitsevaa ja Kroatiaan rajoittuvaa Kotorinlahtea pidetään yhtenä Euroopan kauneimmista luonnonsatamista. Lahti koostuu useista pienistä lahdista, jotka yhdistyvät toisiinsa ja mereen vain yhden kapeahkon kanavan kautta. Kotorinlahden alue on ainutlaatuisen luontonsa ja vivahteikkaan kulttuurinsa ansiosta Unescon maailmanperintökohde. Kunnon espresso arkkitehtuuristaan tunnetun autottoman Kotorin kaupungin muurien sisällä painuu mieleen upeana elämyksenä.

Kotor on Montenegron rannikkoalueen historiallinen vetonaula, ja se on yksi alueen parhaiten säilyneistä vanhoistakaupungeista. Keskiaikainen arkkitehtuuri näkyy vahvana Kotorin kaupunkikuvassa ja kaupungin torilla on päivittäin myynnissä perinteisiä herkkuja maan eri kolkista – juustoista ja savukinkusta hedelmiin ja mereneläviin.

>> Lue lisää Kotorista

Historiallinen Budva edustaa rannikkoidylliä

Yksi Montenegron suosituimmista rantakohteista on Budva, joka tunnetaan muun muassa idyllisestä pienestä vanhastakaupungistaan. Rannikkokaupunkien arkkitehtuurissa ja ruokakulttuurissa näkyy Venetsian aikakauden vaikutus, ja kasvillisuus on Välimerelle tyypillistä – rannikolla viihtyvät niin palmut, eukalyptukset, sypressit kuin mimosapuutkin.

Rannikon keskiosaan sijoittuva Budvan riviera houkuttelee vuosittain valtaosan Montenegroon rantalomalle suuntaavista matkailijoista. Historialliset kylät tuovat syvyyttä lomatunnelmaan, mutta alue tarjoaa myös vauhdikasta iltaelämää sitä kaipaaville.

Durmitorin kansallispuisto houkuttelee kävijöitä

Pohjois-Montenegrossa sijaitseva Durmitorin kansallispuisto vakuuttaa upeilla vuoristomaisemillaan sekä monipuolisilla aktiviteettimahdollisuuksillaan. Parhaiten kansallispuistoon tutustuminen onnistuu omalla autolla, ja puistossa on myös lukuisia vaellusreittejä eri tasoisille aktiivimatkailijoille.

Vaeltaminen onkin yksi parhaista tavoista tutustua Montenegron upeisiin vuoristomaisemiin, ja varsinkin maan pohjoisosassa huiput houkuttelevat innokkaita kiipeilijöitä. Lisäsäväyksen vaellusretkeen tuo yöpyminen vuoristomökissä paikallisten asukkaiden luona.

Ensimmäistä kertaa yli 2 000 metriin kohoaminen on huikaisevan hieno kokemus, ja huipulle pääsy salpaa hengen. Ympärillä taivas, aivan sormenpäiden ulottuvilla ja samalla niin äärettömän kaukana. Kukkaloistoisilla rinteillä vain lammaslaumat kulkevat pilvien tahdissa.

[rp_social]

MONTENEGRON PARHAAT

ShutterstockMontenegro
Kauniit rannat ovat vain osasyy matkailijoiden kasvavaan kiinnostukseen.

Parhaat rantakohteet

  1. Bar
  2. Ulcinj
  3. Kotor
  4. Budva

Hienoimmat elämykset

  1. Aja Kotorinlahden ympäri
  2. Ui kirkkaassa Adrianmeressä
  3. Vaella Durmitorin kansallispuistossa
  4. Vieraile Budvan vanhassakaupungissa

Lisätietoja

Montenegron valtion matkailusivusto
Matkailutietoa Montenegrosta

Teksti: Johanna Nelson, Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Inka Khanji ja Shutterstock

[rp_social]

Vinkkejä ja ideoita

Montenegro

Vau, mitä maisemia! Katso kuvasarja Montenegron mahtipontisesta vuoristosta

Montenegro

Viisi parasta paikkaa Montenegrossa – koe ainakin nämä

Montenegro

Kymmenen asiaa, joita et ehkä vielä tiennyt Montenegrosta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Montenegron nähtävyydet

Montenegron parhaat nähtävyydet – 10 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Durmitorin kansallipuisto, Montenegro

Yhdistä Montenegron suosituin kohde Kroatian-lomaan – katso hulppeat kuvat

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Montenegro

Vietä monipuolinen loma Montenegrossa – lue vinkit pyöräilymatkalle, vaelluslomalle ja rantalöhöilyyn

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja