Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Montenegro

Shutterstock
Montenegro

Montenegro on Adrianmeren yllättäjä

Montenegro on pieni mutta kiinnostava maa, joka tarjoaa mahdollisuuden sekä rantalomailuun että upeisiin luontoelämyksiin. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi.
Päivitetty: 17.07.2019
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Merta, vuoria ja kaunista maaseutua

Adrianmeren rannalla sijaitseva Montenegro hemmottelee niin aktiivilomailijaa kuin rantalomia rakastavaa matkailijaakin. Matka maan upealta rannikkoseudulta pohjoisen jylhiin vuoristomaisemiin ei ole pitkä, mutta maisemien perusteella tuossa ajassa voisi helposti kuvitella matkaavansa koko Euroopan halki.

Entiseen Jugoslaviaan kuuluneen maan naapureita ovat Kroatia, Bosnia-Hertsegovina, Serbia, Kosovo sekä Albania. Maa tunnetaan paitsi historiastaan, myös upeista luontonähtävyyksistään, kauniista rannoistaan sekä tunnelmallisista kaupungeistaan.

Montenegro on vielä toistaiseksi edullinen matkakohde, joka sopii kohteeksi monentyyppisille matkailijoille. Puuhaa riittää niin aktiivilomailijoille, rantaleijonille, kaupunkimatkailijoille kuin autoilijoillekin. Montenegron suosituimpia matkakohteita ovat rantakaupungit Kotor ja Budva sekä Bosnia-Hertsegovinan rajan lähellä sijaitseva Durmitorin kansallispuisto. Pääkaupunki Podgorica ei toistaiseksi ole merkittävästi matkailijoiden suosiossa, mutta sekin tarjoaa mielenkiintoista nähtävää jos tahdot kiertää Montenegron perusteellisesti.

IstockphotoMontenegro
Kotorinlahdella sijaitseva Kotor on suosittu kaupunkikohde.

Kesällä hellettä, talvisin lunta

Paras aika matkustaa Montenegroon on kesällä. Keskilämpötilat hipovat 20 lämpöastetta jo toukokuussa, ja lämpö jatkuu syyskuulle saakka. Kesäkuukausina lämpömittari voi nousta 30 asteeseen tai ylikin. Kuumuus voi olla hiostava erityisesti kaupungeissa.

Talvisin lämpötilat painuvat lähelle nollaa, ja maan vuoristoisissa osissa on talvikuukausina myös lunta. Se kannattaa huomioida erityisesti automatkalla, sillä ilman talvirenkaita matka saattaa tyssätä kesken kaiken.

Kohteita moneen makuun

Montenegro on hyvin monipuolinen matkakohde, sillä maahan tehdään niin aktiivimatkoja, rantalomia kuin kaupunkimatkojakin.

Maan luonto on hyvin monimuotoinen, ja aktiivimatkailijat löytävät runsaasti tekemistä vuoristoalueilta ja kansallispuistoista. Maan suosituimpien kansallispuistojen joukkoon kuuluva Durmitorin kansallispuisto hemmottelee vierailijoita näyttävillä vuorilla, tiheällä kasvustolla ja kauniilla järvillä. Vuoristoa on paitsi pohjoisessa myös eteläisessä Montenegrossa, joten aktiivista matkaa sekä hulppeita luontonähtävyyksiä odottava lomailija ei pety.

Montenegro hemmottelee myös rantalomailijaa, sillä Adrianmeren rannikolla sijaitsevat kaupungit ja pienet yksittäiset rannat sekä Skutarinjärven rantakohteet tarjoavat pitkästi rantaviivaa sitä kaipaaville. Suositut rantakohteet, esimerkiksi Budva ja Kotor, houkuttelevat runsaasti matkailijoita erityisesti kesäkuukausina. Rauhallista rantaa etsivän kannattaa suunnata suosiolla pikkupaikkakunnille. Suosituilla rannoilla on hyvät palvelut rantatuoleista parkkipaikkoihin sekä wc-tiloihin, puhumattakaan hyvästä kahvila- ja ravintolatarjonnasta.

Perinteistä kaupunkilomaa etsivä löytää Montenegrosta kiehtovia vanhojakaupunkeja, kaunista arkkitehtuuria sekä runsaasti alueen historiasta kertovia kohteita. Suosituimmat kaupunkikohteet ovat rantakaupunkien lisäksi Bar sekä Herceg Novi.

Suomeen verrattuna Montenegron hintataso on melko edullinen. Erityisesti suosituimpien sesonkikuukausien ulkopuolella majoituksen voi saada hyvin edullisesti, eivätkä hinnat hirvitä edes kiireisimpinä matkustusaikoina jos niitä vertaa muihin Euroopan rantakohteisiin. Montenegron valuutta on euro, joten hintojen vertailu on suomalaiselle helppoa.

Tuoreella valtiolla on pitkä historia

Uskontojen monimuotoisuus näkyy Montenegrossa selkeästi. Ortodoksisella kirkolla on pääuskonnon asema, mutta maassa on myös merkittävä määrä sekä islamilaisuuden että katolilaisuuden edustajia. Matkailijalle kulttuurikokemus on antoisa – neljäsataa vuotta vanhan puuornamenttisen moskeijan matolta voi matkaa jatkaa upeaan vanhaan ortodoksiluostariin.

Alueen historia ulottuu kauas vuosisatojen taakse, mutta valtiona nykyinen Montenegro on tuore. Montenegro on itsenäistynyt vasta vuonna 2006. Naapurimaiden puristuksessa eletty vaihteleva historia ja tuoreessa muistissa olevat Balkanin sodan vuodet ovat jättänyt jälkensä montenegrolaisiin. Paikalliset eivät aina edes itse osaa selittää oman kansallisidentiteettinsä syntyä ja jopa perheenjäsenet saattavat kokea identiteettinsä hyvin eri tavoin.

Montenegron oma kieli on montenegro, joka on käytännössä alueella runsaasti puhuttu serbokroaatin kieli. Matkailija pärjää hyvin myös englannilla sekä tarvittaessa elekielellä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MONTENEGROSSA

ShutterstockMontenegro
Suomesta ei ole suoria lentoja Montenegroon, mutta maahan pääsee näppärästi Kroatian kautta.

Helpoin lentoreitti kulkee Dubrovnikin kautta

Paras tapa matkustaa Suomesta Montenegroon on lentää kesäaikaan Norwegianin suorin lennoin Tivatiin tai ottaa lento maan kansainväliselle päälentokentälle Podgoricaan. Myös Kroatian Dubrovnikista pääsee kätevästi Montenegron puolelle.

Podgoricaan ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta esimerkiksi Turkish Airlines tarjoaa kyydin Helsingistä Podgoricaan yhdellä välilaskulla. Halvimmillaan lennot maksavat noin 250 euroa.

Kroatian puolelle Dubrovnikiin pääsee sen sijaan Helsingistä helposti suorilla lennoilla. Sekä Norwegian että Finnair tarjoavat suoria lentoja, ja halvimmillaan lennot maksavat noin 200 euroa. Dubrovnikista pääsee Montenegron puolelle kätevästi vaikkapa vuokra-autolla tai bussilla. Rajanylitystä varten on oltava voimassaoleva passi sekä auton vuokrasopimus ja vakuutustiedot.

Myös monet matkatoimistot tarjoavat matkoja Montenegroon ja kesäkaudella Montenegron kohteita voi löytyä jopa edullisina äkkilähtömatkoina.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Montenegroon

Majoitu edullisesti Montenegrossa

Montenegron hintataso on toistaiseksi Suomen hintoja selkeästi alhaisempi, ja se näkyy myös majapaikkojen hinnoissa. Matkailu on kuitenkin kasvussa ja samalla kun rannikkoalueet valmistautuvat houkuttelemaan viiden tähden lomailijoita uusilla hotelleillaan, saattavat myös hinnat kivuta lähemmäs muita Välimeren kohteita.

Matkailijat voivat majoittua Montenegrossa hotellien lisäksi majataloissa ja hostelleissa, mutta Balkanin alueella suosittu kotimajoituskulttuuri voi myös Montenegrossa mainiosti.

Halvin tapa löytää hyvä majapaikka onkin varata huone tai jopa kokonainen asunto paikalliselta loman ajaksi. Asunnon varaaminen onnistuu etukäteen majoituspalvelujen, esimerkiksi Airbnbn kautta, mutta suosituimpien matkailusesonkien ulkopuolella varauksen voi jättää huoletta myös paikan päälle.

Hyppää bussiin tai autoon

Paras tapa liikkua Montenegron sisällä on autolla tai bussilla. Maassa on myös junaverkosto, mutta junat ovat melko hitaita eikä verkosto ole kovin kattava. Siitä syystä useimmat matkailijat turvautuvatkin mieluummin vaikkapa linja-autoon.

Auton vuokraaminen on myös varteenotettava vaihtoehto, jos ajokokemus riittää. Vuoristotiet ovat melko kapeita sekä mutkaisia. Montenegrolaiset laittavat rallikuskitaitonsa koetukselle vähintään yhtä innokkaasti kuin suomalaiset hiekkaisilla metsäteillä. Pääteitä on kuitenkin kiitettävästi kehitetty viime vuosina ja ohituskaistojen käyttöä sekä nopeusrajoituksia valvotaan. Silti ajotyyli vaatii Välimeren alueelle tyypillistä joustavuutta.

MONTENEGRON MATKAKOHTEET

ShutterstockMontenegro
Montenegrossa on monia tunnelmallisia satamakaupunkeja.

Kaunis Kotor on matkailijoiden suosikki

Montenegron lounaiskulmassa sijaitsevaa ja Kroatiaan rajoittuvaa Kotorinlahtea pidetään yhtenä Euroopan kauneimmista luonnonsatamista. Lahti koostuu useista pienistä lahdista, jotka yhdistyvät toisiinsa ja mereen vain yhden kapeahkon kanavan kautta. Kotorinlahden alue on ainutlaatuisen luontonsa ja vivahteikkaan kulttuurinsa ansiosta Unescon maailmanperintökohde. Kunnon espresso arkkitehtuuristaan tunnetun autottoman Kotorin kaupungin muurien sisällä painuu mieleen upeana elämyksenä.

Kotor on Montenegron rannikkoalueen historiallinen vetonaula, ja se on yksi alueen parhaiten säilyneistä vanhoistakaupungeista. Keskiaikainen arkkitehtuuri näkyy vahvana Kotorin kaupunkikuvassa ja kaupungin torilla on päivittäin myynnissä perinteisiä herkkuja maan eri kolkista – juustoista ja savukinkusta hedelmiin ja mereneläviin.

>> Lue lisää Kotorista

Historiallinen Budva edustaa rannikkoidylliä

Yksi Montenegron suosituimmista rantakohteista on Budva, joka tunnetaan muun muassa idyllisestä pienestä vanhastakaupungistaan. Rannikkokaupunkien arkkitehtuurissa ja ruokakulttuurissa näkyy Venetsian aikakauden vaikutus, ja kasvillisuus on Välimerelle tyypillistä – rannikolla viihtyvät niin palmut, eukalyptukset, sypressit kuin mimosapuutkin.

Rannikon keskiosaan sijoittuva Budvan riviera houkuttelee vuosittain valtaosan Montenegroon rantalomalle suuntaavista matkailijoista. Historialliset kylät tuovat syvyyttä lomatunnelmaan, mutta alue tarjoaa myös vauhdikasta iltaelämää sitä kaipaaville.

Durmitorin kansallispuisto houkuttelee kävijöitä

Pohjois-Montenegrossa sijaitseva Durmitorin kansallispuisto vakuuttaa upeilla vuoristomaisemillaan sekä monipuolisilla aktiviteettimahdollisuuksillaan. Parhaiten kansallispuistoon tutustuminen onnistuu omalla autolla, ja puistossa on myös lukuisia vaellusreittejä eri tasoisille aktiivimatkailijoille.

Vaeltaminen onkin yksi parhaista tavoista tutustua Montenegron upeisiin vuoristomaisemiin, ja varsinkin maan pohjoisosassa huiput houkuttelevat innokkaita kiipeilijöitä. Lisäsäväyksen vaellusretkeen tuo yöpyminen vuoristomökissä paikallisten asukkaiden luona.

Ensimmäistä kertaa yli 2 000 metriin kohoaminen on huikaisevan hieno kokemus, ja huipulle pääsy salpaa hengen. Ympärillä taivas, aivan sormenpäiden ulottuvilla ja samalla niin äärettömän kaukana. Kukkaloistoisilla rinteillä vain lammaslaumat kulkevat pilvien tahdissa.

MONTENEGRON PARHAAT

ShutterstockMontenegro
Kauniit rannat ovat vain osasyy matkailijoiden kasvavaan kiinnostukseen.

Parhaat rantakohteet

 1. Bar
 2. Ulcinj
 3. Kotor
 4. Budva

Hienoimmat elämykset

 1. Aja Kotorinlahden ympäri
 2. Ui kirkkaassa Adrianmeressä
 3. Vaella Durmitorin kansallispuistossa
 4. Vieraile Budvan vanhassakaupungissa

Lisätietoja

Montenegron valtion matkailusivusto
Matkailutietoa Montenegrosta

Teksti: Johanna Nelson, Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Inka Khanji ja Shutterstock

Lue kommentit (16) Jätä kommentti

 1. Jos ei osaa Montenegroa voi ladata jonku kielioppisovelluksen tai kattoa vaan kömpelöstä googlekääntäjästä.


 2. Kävin tänä kesänä Montenegrossa, Herceg Novissa ja Ulcinjssa. Rannat aivan täynnä, roskia joka puolella, liikenne ihan hullua. Kodittomia, likaisia, nälkäisiä lemmikkejä joka kadulla ja rannalla. En suosittele.


 3. Tuliaisten kohdalla voisi mainita, ettei liha- ja maitotuotteita saa tuoda Suomeen EU:n ulkopuolisista maista, kuten Montenegro. Kotorin artikkelissa kehuttiin näitä tuotteita, mutta tämän maininnan voisi lisätä sinne. Mielenkiintoinen tuo hylätty hotelli, täytyypä katsoa jos ensi viikon retkellä ehtisi vilkaisemaan :)


 4. Voi Hyvin-lehden mukana työpaikalleni on tullut tarjous, jossa Montenegro mainitaan, mutta en itse ole käyttänyt sitä.


 5. Pieni varoituksen sana Budvasta. Kylä on todella ruuhkainen ja hintatasoltaan kaksinkertainen muuhun Montenegroon verrattuna. Naapurimaiden kansalaiset suosivat paikkaa lomapaikkanaan ja tunnelma on vastaa enemmän Bulgariaan, kuin esim. Kroatiaa. Disko musiikki soi karmealla volyymillä ja myytävä tavara on täyttä rihkamaa. Sitä vastoin suositus muulle Montenegrolle. Esim Herceg Noville ja Kotorin lahdelle. Paitsi Kotorin vanhakaupunki on ruuhkainen, kun risteilyalukset rantautuvat.


 6. Meillä kävi niin että sekä suomalainen Nordean että ranskalainen Societe Genrel pankkikortti ei toiminut. Tarkistimme korttien rajoitukset joissa toimiva alue oli “Eurooppa”. Eikö Montenegro olekaan Eurooppaa? Kroatiassa kyllä toimivat.


 7. Montenegro on todella kaunis lomakohde, mutta meillä kävi niin kun siellä olimme viikon toukokuussa lopulla niin koko viikon satoi kaatamalla.Kaikki retket jouduttiin perumaan koska vettä tuli joka päivä ja ukkosti todella rajusti. Opaskin oli ” surullinen ” lomailijoiden kohtalosta. Kyllä harmitti sillä katsottavaa olisi ollut jos sää olisi sallinut.


 8. Hei! Osaatte neuvoa pääseekö Montenegrosta kätevästi Kosovon puolelle? Kulkee busseja? Vai olisiko auton vuokraaminen järkevää? Millaiset rajamuodollisuudet on ja mistä rajan yli pääsee.


 9. Onko yhtään tietoa, saako/onko kuinka turvallista nukkua teltassa vuorilla ja kansallispuiston alueella? Pari viikkoa olisi tarkoitus kierrellä Montenegroa ympäriinsä.


 10. Vuosien ja lukuisten Montenegro-matkojen (aina omatoimisia) perusteella voin neuvoa, että missä tahansa avun- ja palveluntarpeessa paras neuvonta ja järjestelytaito löytyy sähköpostiosoitteesta [email protected]


 11. Montenegroon pääsee dubrovnikista opastetulle matkalle 300- 350 kn . Matka tulee varata päivää aiemmin, niin passi muodollisuudet tapahtuu nopeammin.


 12. Hei,

  Minkä hintaisia bussit Dubrovnikista Montenegroon noin yleisesti ovat?


 13. Lihasvoimalla huipulle Montenegron vuoristomaisemissa -kirjoituksessa on osuvasti kuvattu pohjoisen Montenegron ja vuoristomaisemien antia, kokonaisuus on huima kokemus ja monikultuurisuus ruokamaailmoineen on ikimuistoinen. Alkukesällä vuorilla on henkeäsalpaavan kaunista, kukkakedot ovat silloin loistossaan, uskomattoman kauniita. Rannikkoalueen ulkopuolella on kaunista, koskematonta villiä luontoa.
  Ihmiset ovat erityisen ystävällisiä ja palveluhenkisiä, yhteisen kielen löytyminen on joskus kiven alla, mutta pienellä yrittämisellä puolin ja toisin on saatu asiat kunoon ja palvelut pelaamaan.
  Montenegro on todella kokemisen arvoinen matkaulumaa.


 14. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.