Kuva: Shutterstock
Mikä on Leroksen kummallisen Lakin tarina?

Kreikan erikoisin paikka muistuttaa ”hylättyjä lavasteita valojen sammuttua” – löytyy ihanalta lomasaarelta

Leroksen saarella on kylä, jota ei tunnistaisi perinteiseksi Kreikaksi.

Lakki on italialaisten rakentama mallikaupunki

Tyypillisiin Kreikan saariston maisemiin yhdistetään värikkäät ovet, ikkunoilla roikkuvat kukkaistutukset ja puhtaan valkoiset rakennukset sinistä merta vasten. Tällainen on myös Leroksen saari – yhtä paikkaa lukuun ottamatta.

Leroksella sijaitseva Lakki on italialaisten vallan aikana 1920-luvulla rakennettu kylä, jonka suunnittelivat arkkitehdit Rodolfo Petracco ja Armando Bernabiti. Lakki edustaa rationalistista arkkitehtuuria, mikä poikkeaa selvästi perinteisestä kreikkalaisesta rakennustyylistä.

Alueelle rakennettiin muun muassa koulu, kirkko, sairaala, hotelli ja elokuvateatteri. Niiden kylkeen nousi tori, asuintaloja ja aukioita. Mallikaupungille annettiin nimeksi Portolago. Sen katsotaan olevan ainoa rationalistinen kaupunki Italian ulkopuolella.

Toisen maailmansodan jälkeen arkkitehdit palasivat Italiaan, jossa he saivat huomata, ettei heidän töilleen annettu arvoa. Kumpikaan miehistä ei enää ikinä suunnitellut rationalistisia rakennuksia.

Vuonna 1947 Dodekanesian saaret luovutettiin Kreikalle. Portolagon nimi vaihtuu Lakiksi, ja se hylättiin oman onnensa nojaan. Pikkukaupunki muistutti paikallisia Italian vallasta, eikä Lakin kulttuuriarvoa ymmärretty ennen vuosituhannen vaihdetta.

Myöhemmin arkkitehdit ja aktivistit ovat lämmenneet Lakin omaperäiselle tyylille, jota kuvaillaan leikkisäksi ja mielikuvitukselliseksi. Innokkaimmat puolestapuhujat toivovat jopa Lakin pääsevän Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon.

Monet uskovat, että Lakin rakennukset on jo ehditty päästää liian huonoon kuntoon. On mahdollista, että kunnostusyrityksistä huolimatta erikoisen kohteen arvo on ymmärretty liian myöhään.

Aavekaupunki vai arkkitehtoninen helmi?

Tänä päivänä Lakki on Leroksen vilkkain satama, josta liikennöi säännöllisiä lauttoja muun muassa läheiselle Kosin saarelle. Pikkukaupungissa on palveluja ja noin 2 000 asukasta, kun parhaimmillaan siellä on asunut noin 8 000 asukasta.

Illan pimentyessä Lakin kerrotaan muuttuvan aavekaupungiksi, jossa on hieman surullinen tunnelma. BBC:n mukaan Lakki muistuttaa elokuvaa varten rakennettuja lavasteita valojen sammuttua ja näyttelijöiden mentyä kotiin.

Myös Suomesta tehdään jonkin verran pakettimatkoja Lerokselle. Suurin osa matkailijoista majoittuu Lakista katsottuna saaren vastapäiselle rannalle Agia Marinaan tai sen lähialueille, mutta Lakkiin on helppo tehdä päiväretki.

Pikkukaupunki on ehdoton vierailukohde ainakin arkkitehtuurista ja erikoisista paikoista kiinnostuneille matkailijoille. Leros on osa Dodekanesian saariryhmää, ja se sijaitsee lähempänä Turkin kuin Kreikan mannerta.

Katso alta matkailijoiden jakamia kuvia Lakista!

Lue myös: Leroksen lomasaari ihastuttaa Kreikassa – helppo yhteys Suomesta

Lähde: BBC
Kuvat: Instagram, Shutterstock

Päivitetty: 13.5.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia