Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Matkaopas: Turku

  • Eveliina Tyllinen
Eveliina Tyllinen Päivitetty: 01.03.2024
Turku on Suomen vanhin kaupunki, jonka jokimaisema, tunnelmallinen keskusta ja historialliset nähtävyydet kiinnostavat matkailijoita.

Turku on suosittu matkakohde Aurajoen rannalla

Varsinais-Suomen maakuntakeskus Turku on eloisa seitsemän kukkulan merenrantakaupunki, jonka sydämen luo kaupungin läpi virtaava Aurajoki.

Historiallisesti Turku ei ole vain Suomen ensimmäinen pääkaupunki, vaan myös Suomen vanhin kaupunki. Kaupungin tarinan sanotaan alkaneen vuonna 1229 piispanistuimen siirryttyä Nousiaisista Turkuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka suuri osa kaupungista tuhoutui vuoden 1827 palossa, löytyy keskusta-alueelta muistoja keskiaikaisesta kaupungista. 1200-luvulla perustuksensa saaneet Turun linna ja tuomiokirkko ovat suosittuja matkailukohteita.

Turun vetovoima piilee ainutlaatuisessa saaristoluonnossa, rikkaassa kulttuurihistorissa ja maankuulussa ravintolatarjonnassa, jotka houkuttelevat vierailijoita ympäri vuoden.

ShutterstockRetket Turusta
Turun saaristo on matkailijalle helposti saavutettavissa.

Nykyisin vireänä opiskelijakaupunkina tunnettu Turku on väkiluvultaan Suomen kuudenneksi suurin kaupunki. 200 000 asukkaan raja ylittyi elokuussa 2023. Kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. 

Turussa kaikki on lähellä ja lähes kaikkialle pääsee kävellen tai pyörällä. Kaupunki pulppuaa kulttuuria ja tapahtumia sekä tarjoaa lukuisia second hand -liikkeitä. Mieltymyksistä riippuen voit uppoutua taiteeseen, merenkulun historiaan tai lähteä kiertelemään saaristoa.

Turun ilmasto

Turku sijaitsee Lounais-Suomessa Saaristomeren rannalla, ja se nauttii leudosta merellisestä ilmastosta. Kaupunki on erityisesti tunnettu pirskahtelevana kesäkaupunkina, mutta se sopii matkakohteeksi ympäri vuoden. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kesät Turussa ovat tavallisesti melko pitkiä ja lämpimiä, kun taas talvet lyhyitä ja lauhoja.

ShutterstockTurun ilmasto
Kesäkaupunkina pidettyyn Turkuun voi hyvin matkustaa ympäri vuoden.

Meren läheisyys tuo oman leimansa sääolosuhteisiin, ja erityisesti lumentulo saattaa viipyä hieman pidempään verrattuna muihin Suomen alueisiin.

Turun hintataso

Turun hintataso on maan keskitasoa. Kesäkuukausina saaristossa saa tosin varautua maksamaan korkeita hintoja majoituksesta.

Käteistä ei juuri tarvitse, mutta tarpeen vaatiessa pankkiautomaatteja löytyy ympäri kaupunkia, esimerkiksi linja-autoasemalta tai kauppatorilta. 

Shutterstock / Inspired By MapsTurun matkaopas
Turun tunnelmalliset kadut ovat kuin tehdyt kaupunkilomaa varten.

Turun uudella kauppatorilla voit paitsi viipyillä torikojuilla, myös pistäytyä puisissa paviljonkiravintoloissa. Ostoksille suunnatessa kannattaa tutustua Hansakortteliin tai Skanssin kauppakeskukseen. Vilkkaassa kauppahallissa voit nauttia ostosten lomassa kahvin tai lounaan. 

Pieniä paikallisia käsityöputiikkeja etsivän kannattaa pistäytyä Luostarin Välikadun makasiinimyymälöihin. Mikäli innostut second hand -liikkeistä, voit aloittaa kierroksen Livelyn, Maanantaimarketin tai Dirty Hippiesin rekkien välistä. Suomalaista designia sekä tuliaisiksi sopivia Turku-tuotteita löytyy puolestaan PUF-storesta ja KUI Designilta.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Turussa

Historiallisesti Mikael Agricolan on väitetty luoneen suomen kirjakielen Turun murteen pohjalta 1500-luvulla. Turun veikeä murre ja paikalliset ilmaisut, kuten “täl puol jokke” ja “tois puol jokke,” herättävät usein hilpeyttä, mutta niillä on turkulaisille selkeä merkitys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Täl puol jokke” viittaa aina kaupungin entisen keskustan, eli Tuomiokirkon puoleen, vaikka sittemmin kaupungin ydin on keskittynyt joen toiselle puolelle.

Turkulaisista noin viisi prosenttia puhuu äidinkielenään ruotsia, mutta heistä valtaosa osaa sujuvasti myös Suomea. Ruotsin kieli näkyy katukuvassa tiuhaan.

Suomen ensimmäinen yliopisto, Turun akatemia, perustettiin kaupunkiin vuonna 1640. Turku on edelleen vireä opiskelijakaupunki, jonka korkeakouluihin kuuluvat esimerkiksi Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu ja Åbo Akademi.

Turku on turvallinen kaupunki, eikä syrjintää suvaita. Yhdenvertaisuus on kaupungin tärkeimpiä arvoja. Fölin kaupunkibussit ovat pääosin esteettömiä, samoin vesibussit. Funikulaari ja kaupunkilautta Föri ovat myös esteettömiä. Mereen pääsee pulahtamaan esteettömästi Ekvallan uimarannalla Kakskerrassa.

Lasten kanssa Turussa

Lasten kanssa matkustaville on Turussa tarjolla monipuolista tekemistä. Perheen pienimmille Kupittaan Seikkailupuiston ilmainen leikkialue ja liikennekaupunki tarjoavat viihdettä vaikka koko päiväksi. Kulttuurikohteista Turun linna saa taatusti pikkuprinssien ja -prinsessojen mielikuvituksen liikkeelle.

Vierailun arvoinen on myös Turun 1827 palosta säilynyt Luostarinmäen museokortteli, joka vie ajassa taaksepäin 1800-luvulle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiTurku lasten kanssa
Turusta käsin on helppo vierailla Naantalin Muumimaailmassa.

 Talvisin Superparkin sisäaktiviteettipuisto, Caribian kylpylä tai Turun pääkirjaston lasten alue Saaga tarjoavat tekemistä. Kesäisin Kupittaan maauimala, JukuPark-vesipuisto tai FlowPark-kiipeilypuisto pitävät vilpertit virkeinä, unohtamatta tietenkään Naantalissa sijaitsevaa Muumimaailmaa. 

Kaupunkiliikenteen busseissa saa matkustaa lastenrattaiden kanssa maksutta, ja liikkuminen rattaiden kanssa on yleisesti vaivatonta. Perheille sopivia hotelleja ovat esimerkiksi Original Sokos Hotel Wiklund tai kylpylähotelli Caribia.

Matkustaminen Turkuun

Turkuun saapuminen on vaivatonta bussilla, junalla, laivalla ja lentäen.

Kaukoliikenteen busseilla ja junilla pääsee parissa tunnissa Turkuun niin Helsingistä kuin Tampereeltakin, ja yhteyksiä on päiväaikaan lähes tunnin välein.

Huomioitavaa on, että raideremontin vuoksi Helsingistä tulevien junien päätepysäkki on vielä toistaiseksi Kupittaan asema. Kupittaan asemalta keskustaan pääsee helpoimmin Föli-bussin linjoilla 42 tai 32.

Turun lentoasemalle saapuu suoria reittilentoja Maarianhaminasta, Tukholmasta, Riiasta, Gdanskista ja Roomasta. Lentoasema sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Viking Line ja Tallink Silja suuntaavat aamuin illoin Turusta Tukholmaan yli Itämeren.

Inka KhanjiTurusta Tukholmaan
Turusta on helppo risteillä Tukholmaan. Matkan varrella saa ihailla saaristomaisemia.

Matkailijalle hyödyllinen on Föli-bussin linja 1, joka liikennöi useita kertoja tunnissa Turun sataman ja lentoaseman välillä. Linja kulkee kätevästi linja-autoaseman ja keskustan kautta.

Majoitus Turussa

Turussa on laaja kirjo majoitusvaihtoehtoja. Sijaintia valitessa mielessä voi pitää, että yleisesti ottaen Aurajoen läheisyydessä olet lähellä kaikkea.

Tavanomaisesti hotelliyön hinta vaihtelee noin 90–150 euron välillä. Kaupunki houkuttelee matkailijoita erityisesti kesäisin, jolloin hinnat nousevat merkittävästi. Silloin varauksen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Sokos HotelsTurun hotellit
Seurahuone on Turun perinteikkäimpiä hotelleja.

Hotelleista entiseen lääninvankilaan rakennettu Hotel Kakola tarjoaa mystisen majoituselämyksen, kun taas tyylikkyyttä arvostavalle sopivat hiljattain uudistetut Turun Seurahuone ja Hamburger Börs. Vanhassa Jugendtalossa Puolalanpuiston kupeessa sijaitseva Park Hotel tarjoaa vaihtelua ketjuhotelleille nostalgisen kodikkaalla tunnelmallaan. Kupittaan juna-aseman vieressä uudehko Sokos Hotel Kupittaa sopii monelle työmatkalaiselle.

Airbnb:n lisäksi huokeampia yöpymisvaihtoehtoja ovat Laivahostel S/S Bore Aurajoella tai Hesehotelli linja-autoaseman Hesburgerin yläpuolella. Turussa on myös leirintäalue, jossa majoittuminen on edullista.

Lue lisää: Turun kiinnostavimmat hotellit – 8 vinkkiä

Liikkuminen Turussa

Yksi Turun parhaista puolista on ehdottomasti lyhyet etäisyydet, eikä oma auto ole välttämättömyys. Kävellen tai vuokrattavalla kaupunkipyörällä voi helposti tutustua kaupunkiin.

Mikset kokeilisi myös Suomen ainoata kaupunkilautta Föriä tai lööpeistä tuttua Funikulaaria? Molemmat ovat ilmaista lystiä ja hauskoja ohjelmanumeroita matkailijalle.

Vuonna 2019 avatulla funikulaarilla nousu Kakolanmäelle kestää minuutin.

Shutterstock / Arto TahvanainenTurun funikulaari
Funikulaari on hauska tapa liikkua Turussa.

Fölin eli Turun seudun joukkoliikenteen kolmen euron lipulla saa matkustaa kahden tunnin ajan. Verkostoon kuuluvat myös lähikunnat Raisio, Naantali, Kaarina, Lieto ja Rusko. Liput ja aikataulut ovat helposti saatavilla Föli-sovelluksen kautta, mutta matkan voi maksaa myös lähimaksulla suoraan bussissa. Kesäisin samalla lipulla on myös tarjolla vesibussiyhteys Ruissaloon.

Vesillä viihtyvät voivat kesäisin vuokrata sähkökäyttöisen Låna-veneen ja nauttia piknikistä Aurajoesta käsin. Jos suunnitelmissa on suunnata Airistolle asti, jokirannasta lähtevä höyrylaiva Ukkopekka vie iltaisin Loistokarille tansseihin. Lisäksi Aurajoelta avautuu vesiteitse mahdollisuus matkustaa esimerkiksi Vepsään, Seiliin tai Öröön.

Turussa on kattava pyörätieverkosto. Vuokrattavia polkupyöriä ja painettua pyörätiekarttaa tarjoaa esimerkiksi kaupungin matkailuneuvonta. Kaunis Ruissalon saari on hyvä kohde pyöräretkelle. Saaressa on uimarantoja, luontopolkuja, 1800-luvulla rakennettuja huviloita sekä kasvitieteellinen museo.

Turun alueet

Sanotaan, että Aurajokiranta on turkulaisten olohuone, mutta kaupungin sielu kätkeytyy seitsemän kukkulan syleilyyn. Näillä kukkuloilla voi käydä kävelyillä tai tutustua kaupunkiin syvemmin.

Kakolanmäen vanhan pahamaineisen vankilan alue on herännyt uudelleen eloon. Pulahda altaaseen Kakolan kylpylässä, nautiskele oluita Taproomissa ja maistele hapanjuurileipää Bageri Å:ssa tai jaettavia pitoja ravintola Kakolan ruusussa. 

Inka KhanjiTurun Kakolanmäki
Kakolanmäellä voi myös majoittua Hotel Kakolassa.

Vartiovuorenmäki kätkee sisäänsä Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti samalla sijainnilla toimineen kesäteatterin, mutta tarjoaa myös näkymän yli kaupungin.

Samppalinnanmäeltä löytyy Paavo Nurmen stadion urheilupuistoineen, Samppalinnan maauimala sekä musikaaleistaan tunnettu kesäteatteri. Samppalinnanmäen takana seisoo legendaarinen Heideken, vuonna 1995 suljettu synnytyssairaala, jonka leikkimielisesti väitetään olevan aitojen paljasjalkaisten turkulaisten syntymäpaikka.

Puolalanmäellä Turun taidemuseo vie matkalle taiteen maailmaan, kun taas Turun konserttitalo Aninkaistenmäellä kutsuu musiikin ystävät nauttimaan unohtumattomista hetkistä.

Yliopistonmäki huokuu akateemista tunnelmaa, ja Kerttulinmäki on synkästä teloitushistoriastaan huolimatta nykyisin viehättävä asuinalue. 

Turun ravintolat

Turku on yksi Suomen parhaista ravintolakaupungeista, eikä jokirannan keskeisillä paikoilla jää tilaa väliinputoajille: täällä syöt hyvin.

Inka KhanjiTurun ravintolat
Turusta löytyy hyviä ravintoloita kaikenlaisille budjeteille.

Voit helpottaa päätöksentekoa valitsemalla esimerkiksi Niskan lankkupizzat, Gustavon välimerelliset tarjoilut tai herkullisen all day breakfastin anniskelukahvila Tiirikkalassa.

Lisäksi Hügge, Roots ja Kuori tarjoavat maistuvia kasvisannoksia, kun taas Smörin ja Siron valikoimissa on juhlahetkiin sopivia maistelumenuja. Eikä sovi unohtaa Turun ensimmäistä Michelin-tähden ravintolaa, Kaskista, jonne kannattaa tehdä pöytävaraus hyvissä ajoin.

Turun jokilaivat ovat erottamaton osa kaupungin kesää. Laivasta riippuen tarjolla on ruoka-annoksia tai pikkupurtavaa. Kesäiltoina Aurajoen laivat muuntautuvat viihtyisiksi illanviettopaikoiksi, joissa istutaan myöhälle yöhön.

Lue lisää: Turun parhaat ravintolat – 20 vinkkiä

Turun nähtävyydet

Turun linna

Turun linna on yksi kaupungin symboleista. Linnan perustukset rakennettiin vuonna 1284, ja se on toiminut niin keskiaikaisena puolustuslinnana, Juhana herttuan aikaisena hallintorakennuksena, kreivi Pietari Brahen hovina kuin vankilanakin.

ShutterstockTurun nähtävyydet
Turun linna on Suomen tärkeimpiä historiallisia nähtävyyksiä.

Linna tuhoutui pommituksessa vuonna 1941, ja sodanjälkeiset restaurointityöt saatiin valmiiksi 1960-luvulla. Turun kaupungin historiallinen museo on toiminut linnan tiloissa 1880-luvulta lähtien. Suuri osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäisen kaltaisiksi, ja niihin tutustuessa saa vierähtämään useamman tunnin.

Tuomiokirkko

Tuomiokirkkosillan itäpuolella matkailijaa tervehtivät tuomiokirkko ja Vanha Suurtori. Tuomiokirkon rakentaminen alkoi 1200-luvulla ja viimeisiä suuria rakennustöitä tehtiin 1830-luvulla, kun kirkon sisusta ja torni uusittiin Turun palon jälkeen.

Visit Finland / Timo OksanenTurun nähtävyydet
Tuomiokirkko on Turun upeimpia rakennuksia, joka ei jää vierailta huomaamatta.

Tuomiokirkko on Suomen luterilaisen kirkon pääkirkko ja maan kansallispyhättö. Tien toisella puolella sijaitseva Vanha Suurtori toimii areenana heinäkuisille Keskiaikaismarkkinoille. Suurtorin alueella on muutamia viehättäviä kahviloita ja pieniä putiikkeja.

Aboa Vetus & Ars Nova

Aboa Vetus & Ars Nova -museon alue on kaupungin vanhinta seutua, ja täällä on tehty arkeologisia kaivauksia reilun sadan vuoden ajan. Museossa lattiatason alapuolella avautuva Aboa Vetus esittelee keskiaikaisen luostarikorttelin talojen raunioita ja alueelta löytynyttä keskiaikaista esineistöä. Museon yläkerta Ars Nova keskittyy nykytaiteeseen.

Forum Marinum

Forum Marinum -merenkulkumuseo sopii koko perheelle. Sen edustalla lepäävä Suomen Joutsen sekä muut museolaivat ovat avoinna vierailijoille kesäaikaan.

Turun muut museot

Aurasillan vieressä sijaitsee 1700-luvun alussa rakennettu Qwenselin talo, johon myöhemmin rakennetussa siivessä toimii mielenkiintoinen Apteekkimuseo. Luostarinmäen käsityöläismuseo puolestaan esittelee yli 200 vuotta vanhan puutaloalueen, jonka rakennukset sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan. Taloihin on sisustettu käsityöläiskortteli verstaineen ja asuintaloineen.

Ruissalo

Ruissalo on Turussa legendaarisessa maineessa oleva saari, joka tunnetaan pisimpään Suomessa yhtäjaksoisesti järjestetyn festivaalin Ruisrockin kotipaikkana. Ruissaloon pääsee Turun keskustasta bussilla tai kesällä myös lautalla.

Kuralan Kylämäki

Kuralan Kylämäki on hauska kohde lapsiperheille. 1950-luvun toimivalla maatilalla on kanoja, lampaita ja lehmiä, ja museokaupan sekä kahvilan lisäksi täällä toimii erälaakso ja arkeologinen kokeiluverstas. Keskusta-alueen läheisyydessä on muitakin seikkailu- ja huvipuistotyyppisiä aktiviteetteja lapsiperheille.

Eveliina on freelancer ja matkabloggaaja, jolle reissaaminen on henkireikä. Vauhdikkaat aktiviteetit ovat Eveliinalle tärkeä osa matkailua.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen linnat

Suomen upeimmat linnat – 3 paikkaa, jotka haluat nähdä omin silmin

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Uusi Strawberry-hotelli Turkuun

Uusi hotelli Turkuun – tuttu toimija laajentaa: “Matka Suomessa on vasta alkanut”

Turun hotellit

Turun kiinnostavimmat hotellit – 8 vaihtoehtoa entisestä vankilasta jokilaivaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja