Hyppää sisältöön

Jyväskylän parhaat kohteet – koe ainakin nämä!

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.05.2020
Keski- Suomen ytimessä sijaitsevassa Jyväskylässä ja sen ympäristössä on paljon nähtävää kotimaanmatkailijalle. Tutustu Jyväskylän kymmeneen parhaimpaan kohteeseen ja valitse suosikkisi!

1.Kauppakatu ja kävelykatu

Jyväskylän kiistaton sydän on kaupungin keskustan halki kulkeva Kauppakatu. Katu lähtee Yläkaupungilta, yliopiston kupeesta ja laskee alas Kirkkopuistoon. Kirkkopuistosta eteenpäin se jatkuu kävelykatuna aina päätepisteeseensä Aren aukiolle saakka. Kadun ydin on Asemakadun ja Kauppakadun risteyksessä sijaitseva Kompassiaukio. ”Kompassi” onkin suosittu kohtaamispaikka.

Kävelykadun varrelle on sijoittunut kaikki mitä kaupunkimatkailija voi toivoa. Majoituspalvelujen lisäksi kadun varrelta löytyy runsaasti ravintoloita ja kahviloita ja ostosmahdollisuuksia. Jyväskeskuksessa on myös elokuvateatteri ja aivan Kirkkopuiston kupeessa Suomen käsityön museo. Yläkaupungilta löytyy lisää ravintoloita sekä erikoisliikkeitä. Poikkea myös Kirkkopuiston toiselle laidalle Kaupungin teatteriin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kauppakadulle kannattaa lähteä aistimaan kaupungin sykettä. Etenkin kesällä Kompassiaukiolla järjestetään tapahtumia, kuten teatteri ja musiikkiesityksiä, mutta myös talvella siellä saattaa törmätä katutaiteilijaan. Kävelykatu on miellyttävä myös talvella, sillä kadun alla risteilevät lämmitysputket pitävät kadun sulana ympäri talven.

2.Harju ja näköalatorni

Jyväskylän keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitsee Harju, josta avautuu näkymä keskustan yli Jyväsjärvelle. Parhaimmillaan näkymät ovat Harjun päällä komeilevan Vesilinnan näköalatasanteelta.

Vesilinnassa toimii myös ravintola sekä Keski-Suomen luontomuseo. Vesilinnan tornin kellon on leikkimielisesti sanottu näyttävän kaupungin virallista aikaa. Touko-syyskuussa Vesilinnasta kajahtaa ilmoille iltasoitto, Aulis Raitalan Laulu synnyinseudulle. Monelle jyväskyläläiselle iltasoittojen alkaminen onkin varma merkki kesästä. Joulun aikaan puolestaan kuuluu Armas Maasalon Hiljaa, hiljaa, joulun kellot kajahtaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ylös Harjulle pääsee muun muassa nousemalla Gummeruksen kadun kohdalta lähteviä Neron portaita, jotka tunnetaan myös nimillä Tiedon portaat sekä Harjun portaat. Harjulla risteilee useita polkuja sekä kävelyreittejä ja se onkin kaupunkilaisten suosima kuntoilu- ja virkistysalue. Harjulla on myös urheilustadion, jossa järjestetään yleisurheilukisoja ja pelataan jalkapalloa.

Harjulla ajetaan myös heinä–elokuun vaihteessa järjestettävän Neste Oil Rally Finlandin aikana kaksi erikoiskoetta. Harjun erikoiskoe oli vuosia poissa kisaohjelmasta, mutta palautettiin takaisin vuonna 2014.

3.Toivolan vanha piha

Cygnaeuksenkadun ja Hannikaisenkadun kulmassa sijaitseva Toivolan vanha piha on ainut Jyväskylän puutaloajasta kertova vierailukohde ja siksi ainutlaatuinen. Alue koostuu seitsemästä 1800-luvun lopun puurakennuksesta. Vanhaan aikaan johdattaa Toivolan talo, Synnytyslaitos, Puusepän talo, Kuparisepän talo, Sparvinin talo, Makasiinit sekä Paja.

Toivolan vanhalla pihalla tapahtuu ympäri vuoden. Käsityöputiikeissa- ja pajoissa sekä Keski-Suomen käsityöläismuseoissa voi vierailla ympäri vuoden. Kesäkaudelle pihapiiriin aukeaa lisää käsityöläisten myymälöitä. Lisäksi siellä järjestetään vuosittain neljä suurempaa tapahtumaa, joilta voi hakea muun muassa pääsiäis – ja joulutunnelmaa. Lisätietoja Toivolan pihan historiasta ja tapahtumista löydät Toivolan verkkosivuilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4.Jyväskylän satama ja sisävesiristeilyt

Jyväskylän seutua hallitsevat kauniit vesistöt, joiden kanavareittejä pitkin pääsee pohjoisessa aina Pielavedelle ja etelässä Lahteen saakka. Suurin alueen järvistä on Päijänne, joka on myös Suomen toiseksi suurin järvi.

Jyväskylän satamasta voi nousta sisävesilaivaan ja lähteä ihailemaan vehmaita vesiä. Satamasta voi astua vaikkapa 100-vuotiaan höyrylaiva s/s Suomen tai Päijänteen suurimman risteilijan m/s Rhean kyytiin ja tehdä lyhyen lähivesiristeilyn. Jos haluaa viettää vesillä kauemmin, kannattaa laivaksi valita esimerkiksi m/s Suomen Suvi. Suomen Suvi risteilee kauniilla Keiteleen kanavareitillä Jyväskylästä Laukaan kautta Suolahteen.

Jyväskylän satamassa palvelee kahvila, josta saa ostettua virvokkeita ja syötävää. Lisäksi siellä on ravintolalaiva Gaia, joka palvelee kesäkaudella sään salliessa. Satamassa huolehditaan myös omalla veneellä saapujista. Siellä on veden- ja polttoaineen tankkauspisteet sekä septin ja pilssin tyhjennysmahdollisuudet. Sataman alueelta löytyy veneilijöille myös suihkut, wc:t , jätehuolto ja pyykkitupa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Osallistu urheilutapahtumiin

Jyväskylässä urheillaan paljon. Kaupungissa sijaitsevat Suomen ainut liikuntatieteellinen tiedekunta sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus. Kaupungissa järjestetään lisäksi lukuisia urheilutapahtumia, joihin voit osallistua itse tai keskittyä katsomiseen.

Kesäisin Jyväskylässä pyöräillään ja juostaan. Toukokuun alussa järjestetään pyöräilyviikko, jonka aikana on noin 30 pyöräilyyn liittyvää tapahtumaa. Juoksutapahtumia on kesän aikana useita, joista tunnetuin on Finlandia Marathon.

Penkkiurheilijan kannattaa kesällä suunnata Hippokselle, jossa Jyväskylän Kiri pelaa kaikki superpesiksen kotiottelunsa. Talvella katseet siirtyvät kohti Synergia-areenaa, jossa Jyväskylän oma jääkiekkoliigajoukkue Jyp pelaa kotiottelunsa. Talvikaudella kannattaa myös poiketa Happeen salibandyliigan pelissä.

6. Neste Oil Rally Finland

Jyvässeudun tunnetuin tapahtuma vuosittain heinä-elokuun vaihteessa järjestettävä Neste Oil Rally Finland. Rallin pääpaikkana toimii Jyväskylän Lutakossa sijaitseva Paviljongin huolto- ja tapahtumakeskus. Erikoiskokeita ajetaan ympäri Jyvässeutua.

Rallien aikaan Jyväskylä täyttyy eri puolilta maailmaa saapuvista turisteista. Kaupungin tunnelma on todella kansainvälinen. Varsinaisen rallin lisäksi kaupungissa järjestetään oheistapahtumia, joissa esiintyy suomalaisia huippuartisteja. Monilla liikkeillä on myös rallitarjouksia, joten jos erikoiskokeiden seuraaminen ei kiinnosta, voi rallihumusta nauttia myös muuten.

7.Päivä lasten kanssa

Jyväskylästä löytyy lapsille paljon erilaista nähtävää ja koettavaa. Ympäri vuoden lasten kanssa pääsee touhuamaan esimerkiksi Palloilukeskus Hutungissa ja kylpylähotelli Cumulus Resort Laajavuoressa. Laajavuoressa on myös laskettelukeskus, jonka rinteet soveltuvat hyvin lapsillekin. Keskustassa Kaupunginteatteri viihdyttää lapsia näytelmillään ja Suomen käsityön museossa puuhaamaan tehtäväradan parissa.

Kesäisin kannattaa suunnata Laajavuoren Seikkailupuistoon tai Nokkakiven huvipuistoon, josta löytyy huvilaitteita eri-ikäisille. Siellä pääsee myös rapsuttelemaan hevosia, lampaita ja kaneja. Lisätietoja Jyvässeudun lapsille suunnatuista matkailukohteista löydät täältä.

8.Jyväskylän kesä

Jyväskylän kesä on koko perheen kesätapahtuma, joka on järjestetty vuodesta 1956. Heinäkuun alussa järjestettävä tapahtuma tarjoilee suuren joukon erilaisia maksullisia ja maksuttomia tapahtumia.

Ohjelmaan kuuluu teatteria, musiikkitapahtumia, kursseja, ja klubitapahtumia. Suosituimpiin tapahtumiin kuuluu kävelykadun ytimessä seurattavissa oleva maksuton ”Mitä noi tekee” – ohjelma. Ohjelmassa on mukana muun muassa katuteatteria, sirkustaiteilijoita, musiikkia ja tanssia.

Tarkempia tietoja Jyväskylän kesän tapahtumista löydät täältä.

9. Parkour-puisto

Jyväskylässä sijaitsee Suomen ensimmäinen parkour-puisto sekä Pohjoismaiden ensimmäinen Parkour-sali. Puisto sijaitsee keskustan ulkopuolella, Kangaslammen kaupunginosassa. Jyväskylässä toimii myös Parkour Akatemia, joka järjestää lapsille ja nuorille leirejä ja tapahtumia.

Parkour on laji, joka on yksinkertaisimmillaan juoksemista, hyppimistä ja kiipeilemistä eli liikkumista jokapäiväisessä ympäristössä. Laji kehittää tasapainoa, voimaa, tarkkuutta, tilan hahmotusta sekä luovuutta. Samalla kun se harjoittaa kehoa se harjoittaa mieltä. Lajin suosio on kasvussa ympäri maailmaa. Lisätietoja lajista ja harrastusmahdollisuuksista löydät täältä.

10.Jyvässeudun Unesco maailmanperintökohteet

Jyvässeudulta löytyy kaksi Unescon maailmanperintökohdetta.

Petäjävedellä, noin 30 kilometrin päässä Jyväskylästä sijaitsee Petäjäveden vanha kirkko. Vuosina 1763-65 valmistunut kirkko merkittiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1994. Se Edustaa pohjoismaista puukirkko- ja hirsirakentamisperinnettä.

Kesäaikaan kirkkoon pääsee tutustumaan joka päivä. Talvikaudella kirkko on pääsääntöisesti suljettu, mutta voidaan avata ryhmille tilauksesta. Kesäaikana kirkossa järjestetään vihkiäisiä, ristiäisiä ja sunnuntaijumalanpalvelus. Lisäksi saatavilla on opastettuja kierroksia.

Jyvässeudun toinen Unesco-kohde löytyy Korpilahdelta, Oravivuoren huipulta. Siellä sijaitsee vanha tutkimusasema, Oravivuoren kolmiomittaustorni. Se on yksi Suomen kuudesta Struven ketjun pisteestä. Struven ketju on kolmiomittausketju, jonka avulla Maan muotoa selvitettiin 1800-luvulla. Ketju ulottuu Mustaltamereltä Pohjoiselle jäämerelle.

>> Lue lisää Jyväskylästä ja lähiseudusta Visit Jyväskylän sivuilta

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Visit Jyväskylä/Suomen Ilmakuva Oy ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jyväskylä, Suomi

Kesäloma Jyväskylässä ilman rahaa – kaiken tämän voit tehdä täysin ilmaiseksi

Forenom Jyväskylä

Tältä näyttää Suomen pienin hostellihuone – tilaa vain 5,5 neliömetriä

Solo Sokos Hotel Paviljonki

Jyväskylässä sijaitseva hotelli kahmi palkintoja kansainvälisessä huippugaalassa – tältä näyttää palkittu Paviljonki!

Lapsiperheen vinkit Jyväskylään

Lasten kanssa Jyväskylässä – 10 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja