Hyppää sisältöön

Lasten kanssa Jyväskylässä – 10 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.05.2020
Suunnitteletko koko perheen matkaa Jyväskylään? Lue minne lasten kanssa kannattaa suunnata!

Jyvässeudulla on paljon kivaa tekemistä lapsille

Keski-Suomessa sijaitseva Jyväskylä on oivallinen matkakohde koko perheelle. Tekemistä löytyy kaikenikäisille lapsille. Touhuta voi niin sisällä kuin ulkonakin.

Ympäri kaupunkia on kymmenkunta toimintapuistoa, joissa leikkimisen lisäksi voi harrastaa jotain muuta liikuntaa. Useimmissa voi esimerkiksi rullalautailla. Päivä vesillä mahdollistaa mukavan yhdessäolon ja teatterit sekä tapahtumat tarjoavat kulttuurielämyksiä myös pienille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jyväskylän laadukkaat ruokapaikat tarjoavat makunautintoja myös lapsille. Kahvilla tai lounaalla kannattaa piipahtaa Toivolan vanhalla pihalla, jossa kaikki herkut tehdään itse. Viehättävä pihapiiri tarjoaa myös paljon ihasteltavaa koko perheelle.

Lue vinkit lapsiperheille ja suuntaa lomalla Jyväskylään!

1. Laajavuoressa voi seikkailla koko päivän

Laajavuoressa viihtyy koko perhe. Kesällä hiihtokeskuksen alueella toimii seikkailupuisto, jossa kaikenikäiset voivat kokeilla tasapainoaan ja rohkeuttaan puiden väliin rakennetuilla köysiradoilla. Isommat lapset ja vanhemmat viihtyvät frisbeegolfradalla ja hurjapäisimmät voivat kiitää rinteitä alas maastopyörällä Bikeparkissa. Pienimimmät voivat ilakoida pomppulinnoissa.

Mukaan voi pakata omat eväät tai käydä syömässä alueen ravintoloissa. Läheisessa Vuorilammessa on mahdollista käydä uimassa. Lammen rannalla on myös savusauna, jonka saa tilauksesta käyttöön.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kylpylässä viihtyvät kaikki

Laajavuoressa sijaitsevassa kylpylähotelli Scandic Laajavuoressa polskii koko perhe. Kylpylässä on muun muassa lastenallas, kylmävesiallas, kuntouintiallas sekä porealtaita. Kylpylässä voi myös järjestää ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat.

Keskustan tuntumassa sijaitsee kaupungin uimahalli Aaltoalvari. Uimahallin suosituin allas on aaltoallas, jossa pääsee kaksi kertaa tunnissa kellumaan laineille. Aaltoaltaaseen voi laskea vesiliukumäkeä pitkin ja hierontaa kaipaavaa saa helpotusta niska-hartiasuihkuista. Aaltoalvarissa on myös lapsille oma allas sekä uimahyppytelineet.

Noin 25 kilometrin päässä Laukaassa on Kylpylähotelli Peurunka, jossa voi laskea hurjaa vesiliukumäkeä pitkin. Pitkä, 130-metrinen liuku takaa elämyksen niin isommille kuin pienemmillekin. Kylpylässä on myös jokiallas, jossa voi uida vastavirtaan sekä lapsille omat altaat. Peurungassa on myös Hilarius Hiiren kylä, jossa lapset pääsevät leikkimään tutun satuhahmon kanssa.

3. Liikuntakeskus Hutungissa pääsee hulluttelemaan

Vaajakoskella sijaitseva Liikuntakeskus Hutunki on iloinen koko perheen liikuntapaikka, jossa vierähtää helposti tunti jos toinenkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hutungissa voi pelata muun muassa sulkapalloa, minigolfia, biljardia, tennistä, squashia, korfballia, intercrossea sekä salibandyä. Keilailusta innostuvat kaikki ja valittavana onkin tavallinen tai hohtokeilarata. Jos pallopelit eivät innosta, voi Hutungissa myös kiipeillä jopa 18 metrin korkeuteen Mount Hutungin kiipeilyseinällä.

4. Risteily kuuluu kesään

Kesäinen risteilypäivä Päijänteellä on mukava tapa viettää lomaa. Iltapäivän vesillä voi viettää esimerkiksi m/s Suomen Suvella tai höyrylaiva s/s Suomella. Laivasta pääsee kiikaroimaan ympäröivää luontoa, ympäri laivaa voi seikkailla ja saattavatpa pienimmät päästä laivan kapteenin juttusille. Edes sade ei haittaa, sillä sisätiloissa voi nauttia lounaan ja viettää mukavaa aikaa yhdessä perheen kesken.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Polkuautoajelun hurmaa Viitaniemen liikennepuistossa

Viitaniemen liikennepuistossa on opeteltu liikennekäyttäytymistä jo 40 vuoden ajan. Liikennepuistossa on monen eri koon autoja, joten jokainen löytää sieltä itselleen sopivan kokoisen kulkuneuvon. Siellä on myös muutama kaksipaikkainen auto, joilla lapset voivat polkea yhdessä vanhempien kanssa. Puistossa saa ajaa myös polkupyörillä. Aukioloaikoina puistossa on paikalla ohjaaja. Liikennepuisto on kaikille avoin ja maksuton. Muista ottaa oma kypärä mukaan!

6. Museoissa opitaan uusia taitoja

Jyväskylän keskustassa on kaksi lapset huomioivaa museota.

Suomen Käsityön museossa on lapsille suunnattu tarinapolku Operaatio punainen lanka, jonka varrella opitaan kuunnellen ja itse tehden muun muassa missä lanka kasvaa ja miten saadaan punaista väriä. Palkinnoksi kierroksesta saa jotain punaista. Puuhailua voi jatkaa työpajassa.

Keski-Suomen Luontomuseossa puolestaan pääsee tutustumaan luonnon monimuotoisuuteen ja ympäristönsuojeluun. Luontomuseossa on pysyviä sekä vaihtuvia näyttelyitä. Samalla reissulla voi käydä myös Harjun Vesilinnassa katsomassa miltä kaupunki näyttää korkealta.

Tikkakoskella sijaitseva Keski-Suomen Ilmailumuseo on myös suosittu kohde. Museossa on esillä lentokonemoottoreita, lentokoneita sekä lentovarusteita. Pienoismallikokoelma kertoo laajemmin ilmailun historiasta.

7. Parkour-puistossa pompitaan

Jyväskylän Kangaslammella on Suomen ensimmäinen Parkour-alue. Alueelta löytyy kaiteita, luonnonkivipaaseja sekä telineitä, joilla tasapainoa ja kehonhallintaa kehittävää parkouria voi harrastaa. Koko alueella on kumialusta harjoittelun turvaamiseksi. Laji soveltuu parhaiten hieman isommille lapsille. Lähellä on kuitenkin Kangaslammen toimintapuisto, josta löytyy sopivia leikkipaikkoja myös perheen pienimmille.

8. Suomen vanhimmassa perhepuistossa voi viettää koko päivän

Vuonna 1979 perustettu Mäki-Matin perhepuisto sijaitsee aivan Jyväskylän keskustan tuntumassa. Se on suosittu etenkin idyllisen ja yhteisöllisen ilmapiirinsä vuoksi.

Puisto koostuu kahdesta rakennuksesta sekä laajasta puistomaisesta ulkoilualueesta. Sisällä ovat leikkihuoneet leluineen sekä keittiö eväitä varten. Ulkona touhuamaan pääsee hiekkaleikkialueella, pelipaikoilla ja intiaanikylässä. Puiston erikoisuutena on näyttämö, jossa voi esittää oman pikku näytelmän. Rooliasuja saa vuokrattua puistosta. Alueella järjestetään ajoittain myös koko perheen tapahtumia. Lisäksi alueella on grillikatos.

9. Kulttuuriannos haetaan teatterista

Jyväskylässä on useita teattereita, joiden ohjelmistossa on myös lapsille sopivia näytelmiä. Satujen ja seikkailujen maahan pääsevät niin isot kuin pienetkin katselijat.

Esimerkiksi Jyväskylän Kaupunginteatterin ohjelmistossa on kausittain vaihtuva lasten näytelmä. Myös Huoneteatterilla, Latoteatteri Kulissilla sekä Jyväskylän Työväenteatterilla on ohjelmistossaan lapsille sopivia esityksiä. Seudulla on lisäksi suuri joukko aktiivisia ja laadukkaita kesäteattereita, joiden esitykset soveltuvat koko perheelle.

10. Suloiset eläimet ilahduttavat pieniä

Suloisia eläimiä pääsee paijailemaan noin 20 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Lievestuoreella sijaitsevalla Tarhalehdon eläinpihalla pääsee ratsastamaan suloisilla shetlanninponeilla. Tilalla on lisäksi ankkoja ja kanoja sekä pupuja, lampaita, marsuja, poroja, kissoja ja koiria. Karvakorvien puodista voi ostaa omalle lemmikille jotain kivaa. Samalla saa tärkeää tietoa lemmikin hankkimisesta.

>> Lue myös: Jyväskylän parhaat kohteet – koe ainakin nämä!

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Jyväskylän Matkailu / Hanne Manelius ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Helsinki lasten kanssa

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Naantalin Muumimaailma

Saduista tutut paikat ja halaus suosikkihahmolta – tällainen on Naantalin Muumimaailma

Jyväskylä, Suomi

Kesäloma Jyväskylässä ilman rahaa – kaiken tämän voit tehdä täysin ilmaiseksi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja