Hyppää sisältöön

Kesäloma Jyväskylässä ilman rahaa – kaiken tämän voit tehdä täysin ilmaiseksi

  • Kirjoittajan oletuskuva
harjoittelija Päivitetty: 31.10.2023
Lomabudjetti tiukilla? Jyväskylässä riittää tekemistä ja näkemistä myös budjettimatkailijalle.

Kiipeä Harjulle

Harju on Jyväskylän maamerkkejä ja keskustan tärkeimpiä ulkoilualueita. Suorita päivän urheiluosuus Harjun Neron portaissa, jotka johtavat Harjun laelle Vesilinnaan. Vesilinnan näköalatornista aukeavat täysin ilmaiseksi kaupungin parhaat näkymät.

Saman rakennuksen alakerrasta löytyy puolestaan Keski-Suomen luontomuseo, jonne on niin ikään vapaa pääsy. Museossa pääsee tutustumaan suomalaiseen luontoon ja eläimistöön, ja elämyksellinen näyttely ilahduttaa erityisesti lapsia, vaikka tunnelma museossa onkin jopa hieman jännittävä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mikäli kiipeät paikalle kesäiltana kahdeksan aikaan, hiljenny kuuntelemaan Harjun iltasoittoa. Aulis Raitalan Laulu synnyinseudulle kajautetaan kesäisin iltakahdeksalta, ja sävelmä kuuluu olennaisena osana Jyväskylän kesään.

Harjun portaat ovat myös kuntoilijoiden suosiossa.
Neron portaat johdattavat Keski-Suomen luontomuseoon ja Vesilinnan näköalapaikalle.

Sivisty museossa

Keski-Suomen luontomuseo ei ole museoista ainut, johon pääsee tutustumaan ilmaiseksi. Jyväskylän yliopiston tiedemuseo pitää myös ovensa avoinna pääsymaksutta, kun taas muiden museoiden pääsymaksuissa pihisteleminen vaatii hieman suunnittelua. Jyväskylän muihin museoihin pääsee nimittäin tutustumaan maksutta ainoastaan perjantaisin. Aloita viikonloppu kulttuurilla ja tutustu esimerkiksi Keski-Suomen museoon, Suomen käsityön museoon sekä Jyväskylän taidemuseoon.

Tunnelmoi Toivolan Vanhalla Pihalla

1800-luvun lopulta peräisin oleva entisöity Toivolan Vanha Piha on tuulahdus historiaa Jyväskylän ytimessä. Pihalta löytyy kahvila ja käsityöläis- ja muita putiikkeja, mutta paikka on kokemisen arvoinen myös täysin ilman rahaa.

Tässä vanhassa puutalokorttelissa voi maksutta ihmetellä esimerkiksi käsityöläiskoteja. Kuparisepän ja puusepän taloissa voi oppaan kertomana tutustua 1800-luvun käsityöläisten elämään. Parasta pihassa on kuitenkin sen ainutlaatuinen tunnelma, joka kuljettaa vierailijan vuoroin 1800-luvulle ja vuoroin eurooppalaisille markkinoille.

Valon kaupunki vailla vertaa

Lenkkeily on ilmaista missä tahansa, mutta ihan jokainen lenkkipolku ei tarjoa taidetta ulkoilijalle. Jyväskylässä kulttuuri ja urheilu käyvät kuitenkin käsi kädessä. Valaistut lenkkipolut saavat Jyväskylässä aivan uuden merkityksen, sillä kaupungin ulkoilumaastoista löytyy yllättäviä valotaideteoksia ja jopa runoutta. Tee taiteen bongailusta harrastus ja kerrytä samalla kuntoasi!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Flickr / Antti T. NissinenJyväskylän keskustan tuntumasta löytyy useita puistoja.
Myös Jyväskylän puistot ovat mukavia ja ilmaisia ajanviettopaikkoja.

Lähellä luontoa

Aivan keskustan tuntumasta pääsee helposti ja nopeasti luonnon helmaan. Tourujoen luontopolku sopii matalan kynnyksen samoiluun, sillä pituutta polulla on vain 700 metriä. Luontobongarille polulla riittää kuitenkin nähtävää niin kasvien, maaperän kuin vanhan paperitehtaankin muodossa. Opastetaulut kertovat polulla bongattavista kohteista. Valitse retkellesi hyvät ja vedenpitävät kengät, sillä maaperä on märkää ja liettyvää.

Rentoutumista ja pallopelejä rannalla

Tuomiojärven rannan saavuttaa Jyväskylän keskustasta pyörällä tai kävellen, ja kesäinen päivä kuluukin mukavasti aurinkoa palvomalla ja vedessä virkistäytymällä. Mikäli rannalla löhöily ikävystyttää, löytyy Tuomiojärven ääreltä myös hyvät kentät rantalentopallon pelaamiseen.

Naissaari ja Kanavuoren luontopolku

Flickr / Aki SuomelaKanavuoren luontopolku tarjoaa upeat näköalat.
Auringonlaskua kelpaa ihailla Kanavuorelta.

Noin kahdeksan kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta sijaitsee ihastuttava Naissaari. Omalla autolla tai fillarilla pääset parhaiten paikalle, mutta myös muutama bussilinja kuljettaa melko melko lähelle saaren palveluita. Kauniilta kulttuurihistorialliselta saarelta löytyy esimerkiksi kahvila, ravintola, designpuoti ja vanha vesivoimalaitos Wanha Woimala, joka toimii myös näyttelytilana.

Saaren parhaaseen antiin kuuluu kuitenkin Kanavuoren luontopolku. Polulle pääsee Naissaaren parkkipaikalta, ja se alkaa melko jyrkkänä nousuna. Siitä ei kannata kuitenkaan huolestua, sillä suurimmaksi osaksi maasto on varsin helppokulkuista. Kahden veden välissä sijaitseva vuori tarjoaa upeat näkymät suomalaiseen luontoon.

Kaverista mittaa frisbeegolfissa

Frisbeegolfin suosio on ollut nousussa viime vuosina: kiekkojen heittäminen tarjoaa leppoisaa liikuntaa ja yhdessäoloa käytännössä ilmaiseksi. Jyväskylästä frisbeegolfratoja löytyy esimerkiksi Harjulta, Tuomiojärven rannasta sekä Vaajakosken maastosta. Radat ovat maksuttomia, mutta kiekot täytyy löytyä omasta takaa. Kiekkojen hinnat eivät kuitenkaan kirpaise, sillä niistä on iloa moneksi kesäksi.

Satamassa on tunnelmaa

Hiljattain uudistettu Lutakon satama-alue on etenkin kesäisin suosittu ajanviettopaikka. Satamasta löytyy kahvila, ravintolalaiva ja muita maksullisia palveluita. Penninvenyttäjä ottaa kuitenkin matkaansa omat eväät läheisestä ruokakaupasta ja nauttii laiturilla tai puistossa auringosta, ihmisten katselusta tai vaikka hyvästä kirjasta. Päivän kruunaa kävelylenkki Jyväsjärven kiertävällä Rantaraitilla.

Talvisin Jyväsjärvi muuttuu talviurheilijan suosikiksi: jäätynyt järvi on omiaan luisteluun ja hiihtoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söderskärin majakka

Tiesitkö tästä paikasta? Muumien majakkasaarta inspiroineelle Söderskärille pääsee helposti retkelle

Suomen parhaat kesäkohteet

Kotimaan klassikot ja salatut helmet – 38 ihanaa kesäkohdetta Suomessa

Tikkurila, Suomi

Lomailetko kotimaassa? Katso heinäkuun menovinkit ja parhaat tapahtumat

Viitostien parhaat taukopaikat

Valtatie 5:n parhaat taukopaikat – katso 22 kohteen lista ja suunnittele autoreissu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja