hero taustakuva

Yksi asia on muuttunut Thaimaassa vuonna 2020 – turistien kauhistelemalle tavalle laitettiin stoppi kaupoissa

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Thaimaassa ollaan luopumassa kertakäyttöisistä muovipusseista.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 12.03.2020
facebook   whatsapp

Muovipussikielto astui voimaan 2020

Jos olet lomaillut Thaimaassa, olet todennäköisesti kiinnittänyt huomiota ikävään tapaan kaupoissa ja kioskeissa. Thaimaassa on ollut tapana pakata kaikki pienetkin ostokset muovipussiin.

Esimerkkinä tästä toimii vaikkapa vesipullo tai virvoitusjuomatölkki, joka ostetaan nautittavaksi samantien. Ennen nämä sujautettiin muovipussiin pillin kera ennen kuin asiakas ehti edes huomata. Pussit ovat olleet niin pieniä ja heiveröisiä, että niille on ollut hankala löytää uusiokäyttöä.

Thaimaa on kuitenkin hiljalleen heräämässä muovijätteen vaikutuksiin luonnolle, eläimille ja turismille. Maasta on raportoitu surullisia tapauksia, joissa kuolleiden eläinten ruoansulatusjärjestelmästä on löytynyt muovia. Asiat ovat nyt muuttumassa.

Thaimaassa toimiville isoille kaupoille ja kioskeille asetettiin vuoden 2020 alusta lähtien voimaan kertakäyttöisiä muovipusseja koskeva kielto. Määräyksen on tarkoitus laajentua kaikkialle maahan vuonna 2021.

Muutos näkyy jo käytännössä

Tammikuisen matkan perusteella kielto ei ole pelkkää sanahelinää. Esimerkiksi joka kadunkulmasta löytyvissä 7-Eleven -kioskeissa ostoksia ei todella enää pakata muovipussiin ainakaan isommissa matkakohteissa.

Muovipussien katoamisen myötä myös pillien tuputus on loppunut. Pillejä voi edelleen halutessaan ottaa kioskien tiskeiltä, mutta niitä ei lisätä mukaan pyytämättä.

Thaimaassa muutokseen suhtaudutaan positiivisesti. Sosiaalisessa mediassa on jaettu humoristisia kuvia erikoisista tavoista, joilla paikalliset ovat keksineet kantaa ostoksiaan.

Bangkok Postin mukaan Thaimaassa yritetään hankkiutua eroon eniten merta saastuttavista muovituotteista vuoteen 2025 mennessä. Tällaisia ovat esimerkiksi pillit ja kertakäyttökupit.

Reuters kertoo Thaimaan ympäristöministeri Varawut Silpa-Archan kertoneen Thaimaan parantaneen asemaansa häpeälistalla, joka nimeää eniten jätettä mereen laskevia maita. Ministerin mukaan Thaimaa on pudonnut viidessä kuukaudessa kuudennelta sijalta kymmenenneksi.

Lue myös: Millaisia paikalliset supermarketit ovat Thaimaassa? Lue käytännön vinkit ennen matkaa

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.