Kuva: Inka Khanji
Thaimaan Maya Bay suljetaan väliaikaisesti turisteilta

Näin voi käydä, kun kaikki haluavat nähdä samat paikat Thaimaassa – suosittuja rantoja joudutaan jo sulkemaan

Thaimaan suosituimpia turistirantoja joudutaan jo jopa sulkemaan.

Maya Bay suljetaan väliaikaisesti

Talvikauden kaukokohteiden joukossa Thaimaan suosio on vankkumaton, eikä turismin lieveilmiöiltä ole voitu välttyä. Nyt maan ykkösrantoihin lukeutuva Maya Bay ollaan sulkemassa kävijöiltä väliaikaisesti ylikuormituksen takia.

Phi Phi -saariin kuuluva Maya Bay nousi ensimmäisen kerran maailmanlaajuiseen tietoisuuteen toimittuaan Leonardo DiCaprion tähdittämän The Beach -elokuvan kuvauspaikkana vuosituhannen vaihteessa. Tuolloin Maya Bay esitti elokuvassa koskematonta luonnonpaikkaa – piilotettua paratiisirantaa, jonne vain salaisen kartan löytäneillä oli asiaa.

Vuosien varrella Maya Bayn suosio on räjähtänyt, eikä salaisesta luonnonpaikasta ole enää tietoakaan. Phi Phi -saarten sijainti Andamaanienmerellä Phuketin ja Krabin välimaastossa tekee paikasta helposti saavutettavan.

Kansallispuiston reunustamasta poukamasta on tullut lähes pakollinen päiväretkikohde, joka täyttyy pitkähäntäveneistä ja matkailijoiden tasaisesta virrasta. Uutissivusto The Telegraphin mukaan pieneen Maya Bayhin saapuu päivittäin noin 5 000 kävijää. Poukama on syystäkin ylikuormitettu.

Maya Bayn on määrä sulkeutua kävijöiltä kesäkauden matalan sesongin aikana. Ranta rauhoitetaan The Telegraphin mukaan kesäkuusta syyskuuhun, ja syynä on erityisesti alueen koralliriuttojen suojelu.

Luontoa suojellaan rajoituksilla

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Maya Bay laitetaan lepotauolle kävijöiltä. Samaa taktiikkaa on kuitenkin käytetty Thaimaassa aiemminkin muilla suosituilla lomarannoilla. Esimerkiksi Similanin saarilla sijaitseva Koh Tachai on jouduttu sulkemaan väliaikaisesti liiallisen turismin ja sen tuomien vaurioiden takia.

Myös Koh Khai -saarilla on kokeilta samoja varotoimia. Suljettuna ovat olleet Koh Khai Nok, Koh Khai Nui ja Koh Khai Nai.

Kaikki haluavat nähdä maan upeimmat paikat, jotka ovat tuttuja postikorteista, sosiaalisesta mediasta ja elokuvista. Vuonna 2017 Thaimaahan saapui kuitenkin huimat 35 miljoonaa matkailijaa, joten rajoituksille koetaan olevan tarvetta.

Turismi on Thaimaassa ensiarvoisen tärkeä tulonlähde, joten tasapainoilu luonnon suojelemisen ja matkailupalvelujen tarjoamisen välillä käy kiivaana. Maya Bayhin on myös ehdotettu päivittäisiä kävijärajoituksia.

Thaimaassa rantojen siistimiseen on muutenkin puututtu viime aikoina. Monilla suosituilla lomarannoilla on astunut voimaan tupakointikielto, jonka tarkoituksena on päästä eroon hiekkaan ja veteen heitetyistä tupakantumpeista. Kiellon rikkomisesta voi saada pahimmillaan jopa vankeutta tai mojovat sakot.

Lue myös: Näitä suosittuja elokuvia kuvattiin Thaimaassa – 8 leffaa, joista löydät lomalta tuttuja paikkoja

Lähde: The Telegraph, News.com.au
Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 15.2.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia