hero taustakuva

Thaimaa tehostaa rantojen siistimistä – turistien tupakkakielto saattaa laajentua

Istockphoto artikkelin kuva
Rantalomat
Thaimaan kahdellakymmenellä suosituimmalla rannalla ei enää saa tupakoida. Kielto on vain osa merten siistimiseen tähtäävää hanketta, joka on vasta aluillaan.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 11.01.2018
facebook   whatsapp

Tavoitteenä vähentää merestä löytyviä roskia

Thaimaa on ensimmäisenä Aasian maan lähtenyt Upcycling the Oceans -projektiin, jonka tavoite on vähentää roskien määrää merissä. Hankkeen tavoitteena on suojella meriä ja rannikkoalueita sekä kierrättää muovijäte langaksi, josta voidaan valmistaa kangasta. Kolmivuotinen projekti aloitettiin Koh Sametin saarelta, jossa paikalliset kalastajat ja sukeltajat yhdistävät voimansa siivotakseen rantaa ja merenpohjaa. Perattavaa riitti, sillä heti projektin alussa vain viiden tunnin aikana saarelta kerättiin talteen seitsemän tonnia muoviroskaa.

Thaimaan matkailutoimiston mukaan 80 prosenttia merten roskista on maalta tullutta jätettä, jonka sadevesi, tuulet ja tulvat kuljettavat meriin. Puolet pois heitetyistä roskista on tupakan tumppeja, jotka on valmistettu muovista. Tämä kävi ilmi esimerkiksi Phuketin Patong Beachia siivottaessa, sillä rannalta löytyi valtavasti tumppeja.

Thaimaan hallitus pyrkii vähentämään jätemäärää rannoilta ja se onkin kieltänyt tupakoinnin Thaimaan 20 suosituimmalla rannalla. Niillä päivää paistattelevien on siirryttävä sauhuttelemaan tupakoinnille varatuille alueille pois rannan tuntumasta. Kiellot saattavat laajentua jatkossa koskemaan myös tupakointia turistiveneissä ja lautoilla. Suosituista saariretkistä voi siis hyvinkin olla tulossa savuttomia.

Muitakin toimenpiteitä

Thaimaan matkailutoimiston mukaan rantojen puhdistamisen toivotaan olevan vasta ensimmäinen askel merten siivoamisessa jätteistä. Hankkeen aikana on tarkoitus myös kertoa matkailijoille ja Thaimaan kansalaisille eettisesti kestävästä matkailusta. Maassa on muutenkin ryhdytty pontevasti toimiin ympäristön suojelemiseksi. Matkailijoiden suosimia saaria on suljettu turisteilta niiden herkän luonnon suojelemiseksi.

Koralliriuttojen varjelemiseksi on puolestaan kielletty esimerkiksi kalojen ruokkiminen ja pyydystäminen tietyillä alueilla. Kieltoja myös valvotaan ja niiden rikkomisesta on napsahtanut koviakin sakkoja.

Thaimaan lisäksi muissakin suosituissa turistikohteissa on ryhdytty toimiin ympäristön puolesta. Esimerkiksi Palau myöntää jatkossa viisumin vain niille matkailijoille, jotka sitoutuvat toimimaan maassa ympäristön kannalta vastuullisesti. Havaijilla taas halutaan taistella metsien vähentymistä vastaan muun muassa tarjoamalla turisteille mahdollisuutta sponsoroida puiden istuttamista.

Lähteet: Thaimaan matkailutoimisto, Palau Plegde ja Lonely Planet
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.