Hyppää sisältöön

Kyproksen parhaat nähtävyydet top 10 – yhdistä historia, hiekkarannat ja luonto yhdellä lomalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.04.2022
Kyproksen kiehtova historia ulottuu kauas antiikkiin. Historian lisäksi saarella riittää nähtävää, sillä sen kauniit rannat ja luonto tarjoavat tekemistä pitkällekin lomalle. Lue vinkit kymmeneen parhaaseen nähtävyyteen!

1. Larnaka

Tiivis ja helposti saavutettava Larnaka on Kyproksen vanhin kaupunki, jonka historia ulottuu 4 000 vuoden päähän. Tunnusomaista Larnakalle on se, että matkailija ei huomaa kaupungin ja lomakeskuksen välillä eroa: paikalliset ja matkailijat elävät sulassa sovussa vanhassa kaupungissa.

Larnakan suosituimpia paikkoja on Foinikoudesin rantapromenadi, jota reunustavat palmut ja ravintolat. Myös vanha katedraali Agios Lazaros on suosittu nähtävys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Nissin ranta

Viisi kilometriä Agia Napasta länteen sijaitseva Nissin ranta on yksi Kyproksen tunnetuimpia paikkoja. Se tiedetään yhtenä saaren ja jopa yhtenä maailman parhaista rannoista. Rannalle on myönnetty Blue Flag -tunnus, joka on merkki kirkkaasta ja puhtaasta rannasta.

Nissin ranta on Kyproksen tunnetuimpia.

Vaalea hiekka ja turkoosi meri houkuttelevat rantalomailijoita aurinkoon, mutta lomakeskuksessa voi käyskennellä myös kauniissa puutarhassa. Kaunis maisema Kyprokselle avautuu, kun kahlaa rannan edustalla olevalle pienelle saarelle. Saarella sijaitsee myös vesiurheilukeskus, jossa on mahdollista harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja.

>> Lue lisää: Kyproksen parhaat rannat – viisi kohdevinkkiä lomapäivään saarella

3. Kolossin linna

Oletko koskaan kuullut suomen kielessä käytettävän sanaa “kolossi”, joka tarkoittaa suurta ja mahtavaa rakennusta? Sanan merkityksen vertaaminen Kyproksen Kolossi-linnaan saattaa olla huvittavaa, sillä historiallinen linnoitus on kooltaan kompakti. Sitä ei ole rakennettu tyylikkään mahtipontiseksi kuten myöhempiä linnoja, vaan se rakennettiin käytännöllisesti puolustustarkoituksiin.

Linnaan liittyy tarina, jonka mukaan Englannin kuningas Rikhard Leijonamieli meni linnassa naimisiin espanjalaisen prinsessan kanssa. Häihin kuningas tilasi viinitynnyrit läheisestä Kolossin kylästä. Viini tunnettiin nimellä Commandaria, ja sitä valmistetaan yhä maailman vanhimpana viininä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Jaettu pääkaupunki

Kyproksen jaettu pääkaupunki muistuttaa siitä, että saaren pohjoisosaa asuttavat turkkilaiset ja eteläosaa Kyproksen tasavallan kreikkalaiset. Saaren jakaa Yhdistyneiden kansakuntien hallinnoima vihreä linja, jonka ylittäminen tarkoittaa rajamuodollisuuksia. Kyproksen tasavallan puolella pääkaupunki tunnetaan Nikosiana, kun taas pohjoisosassa sen nimi on Lefkosa.

Jos Kyproksen molemmat puolet haluaa nähdä, EU-kansalaiset voivat ylittää yhdeksällä ylityspaikalla vihreän linjan, esittämällä passin tai kuvallisen henkilökortin.

Suuri osa pääkaupungin nähtävyyksistä sijaitsee Nikosian puolella, ja käymisen arvoinen kohde on erityisesti Kyproksen museo, jossa voi tutustua saaren historiaan.

5. Pafos

Rooman valtakunnan aikana Pafos oli Kyproksen pääkaupunki, ja se on vielä nykyäänkin Kyproksen historiallisesti kiinnostavimpia nähtävyyksiä. Koko Pafoksen alue on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi.

Pafoksen vaikuttavimpia rakennuksia on ortodoksikatedraali Agio Anargyroi.

Pafos jakautuu lomalaisten tuntemaan hotellien ja nähtävyyksien täyttämään Ala-Pafokseen ja liike-elämän keskuksena tunnettuun Ylä-Pafokseen. Yksi alueen tunnetuimmista rannoista on Lara Beach, joka tunnetaan myös kilpikonnien munimispaikkana.

Vieraile Pafoksella ollessasi ainakin Agia Solomonin kirkon katakombeissa, arkeologisessa puistossa ja keskiaikaisessa linnoituksessa.

6. Troodos-vuoristo

Troodoksen vuoristoalue on tunnettu erityisesti koristeellisesti maalatuista kirkoistaan, jotka ovat Unescon maailmanperintökohde. Värikkäät seinämaalaukset ovat peräisin bysanttilaiskaudelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuuluisten kirkkojen lisäksi vuoristoalue tarjoaa nähtävää kuitenkin myös luonnon ystäville: Troodoksen maastoissa liikkuu useita eritasoisia kävely- ja vaellusreittejä.

7. Gkrekon niemimaa

Kyproksen kaakkoisrannikolla Agia Napan itäpuolella sijaitsee suuri, luonnonkaunis kallioniemi, joka on julistettu kansallispuistoksi. Gkrekon niemimaalla voi vaeltaa matalien vaivaismäntyjen ja katajien keskellä sekä ihailla ympärillä aukeavaa Välimerta. Matkan varrella on penkkejä lepotaukoa varten.

Grekon niemimaan maisemissa näkee huikeita kivikaaria ja muita luonnonnähtävyyksiä.

Reiteillä kannattaa pistäytyä esimerkiksi valkoisessa Agii Anargyrin kirkossa tai kyklooppien luolassa.

8. Kourion

Mäen päälle rakennettu Kourion on arkeologinen aarreaitta, jossa voi käydä tutustumassa historian eri kerroksiin. Kyproksen etelärannalla sijaitsevassa antiikinaikaisessa kaupungissa voi ihailla hienoja lattiamosaiikkeja ja Kyproksen vanhaa historiaa. Kourionissa on muun muassa näyttävä kreikkalais-roomalainen amfiteatteri, jossa järjestetään monenlaisia kulttuuritapahtumia.

Lähistöllä sijaitsee myös kilometrin mittainen Kourion Beach, jolle on myönnetty Blue Flag -tunnustus. Ranta on varustettu vessoin, suihkuin ja pukuhuonein, mikä tekee siitä hyvän päätepysäkin historialliselle kierrokselle muinaisessa Kourionissa.

9. Pyhän Hilarionin linna

Kätkettyjä huoneita, tunneleita ja torneja? Pyhän Hilarionin linnasta löydät kaiken, mitä mielikuvitusmatkalla menneeseen tarvitaan. Huhun mukaan Walt Disney sai inspiraationsa Lumikkiin juuri Hilarionin linnasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pohjois-Kyproksella sijaitseva Pyhän Hilarionin linnan kerrotaan toimineen innoittajana Walt Disneyn Lumikkiin.

Paikallisen väestön legenda kertoo, että linnassa oli aikoinaan 101 huonetta, joista viimeinen johti keijukuningattaren salaiseen puutarhaan. Lumoojatar tunnettiin metsästäjien, paimenten ja matkalaisten viettelijänä, joka houkutteli miehet linnaan, ryösti heidät ja vaivutti heidät ikuiseen uneen.

Kiipeä linnassa ollessasi torniin, josta voit kirkkaana päivänä nähtä Turkin Taurus-vuoriston. Huomaa, että Pyhän Hilarionin linna sijaitsee Turkin puolella Pohjois-Kyproksella.

10. Kuninkaiden haudat

Pafoksen lähellä sijaitsevat kuninkaiden haudat ovat peräisin ajalta ennen ajanlaskun alkua, ja ne ovat saaneet tunnustuksen Unescon maailmanperintökohteina. Haudat muistuttavat maanalaisia asuntoja, sillä niiden taustalla vaikuttaa egyptiläinen perinne siitä, että kuolleiden asuinsijan tulee muistuttaa elävien asuinsijoja.

Maan alle rakennetut haudat eivät varsinaisesti olleet kuninkaiden käytössä, vaan niiden nimitys tuli hautojen hienoudesta: koristeelliset doorilaispylväät ja maanalaiset kammiot ovat vaikuttava ilmestys nykypäivänäkin.

>> Lue lisää vinkkejä Kyprokselle!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Scaligeron linna Italiassa

Italialainen linna näyttää siltä, kuin se vajoaisi Gardajärven syvyyksiin – katso kuvat Scaligeron uppoavasta linnasta

Oslon parhaat nähtävyydet

Oslon kymmenen parasta nähtävyyttä – koe nämä kaupunkilomalla

Helsinki, Suomi

Helsingin herkullisimmat hotelliaamiaiset – 11 vaihtoehtoa

Suomen erikoisimmat nähtävyydet – 30 kohteen lista kesää varten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja