Hyppää sisältöön

Oslon kymmenen parasta nähtävyyttä – koe nämä kaupunkilomalla

Elina Venttola Päivitetty: 28.11.2023
Norjan pääkaupungissa Oslossa ei ehdi pitkästyä, sillä kaupunki tarjoaa nähtävää ja koettavaa niin urheiluhulluille kuin historiasta ja kulttuuristakin kiinnostuneille.

1. Kuninkaanlinna

Kävele Oslon Karl Johans -pääkatua pitkin Kuninkaanlinnalle ja tutustu Norjan kuninkaallisten hulppeisiin asuintiloihin. Muista kuitenkin, että Kuninkaanlinna on avoinna yleisölle vain kesäisin, jolloin linnaan pääsee tutustumaan tunnin mittaisella opastetulla kierroksella.

Opastettu kierros johdattaa kävijät kabinettien ja sviittien halki, ruokailuhuoneista seremoniasaleihin ja tanssiaissaliin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos osut paikalle talvella, kun kierroksia ei järjestetä, kuvaa Kuninkaanlinna ulkopuolelta ja suuntaa sitten tutustumaan Karl Johans -kadun runsaaseen ostostarjontaan sekä ravintoloiden, kahviloiden ja yökerhojen vilinään.

2. Akershusin linnoitus

Akershusin linnoitus on viihtyisä, vehreä alue lähellä Oslon palveluita. Tunnelmallisella linnoitusalueella on vaikea uskoa, että se rakennettiin sotakäyttöön strategiselle paikalle ja se kesti lukuisia taisteluja ja piirityksiä 1200- ja 1300-lukujen taitteessa.

Akershusin linnoitus kuuluu Oslon parhaisiin nähtävyyksiin.

Linnoituksen ulkoalueilla voi kiertää omatoimisesti, mutta kesäisin järjestettävillä opastetuilla kierroksilla saa enemmän irti vierailusta Oslon historiaan. Alueella voi vierailla myös renessanssin aikaan uudelleen rakennetussa Akershusin linnassa.

3. Oopperatalo

Oslo on tunnettu modernista arkkitehtuuristaan, ja vuonna 2008 valmistunut Oslon oopperatalo edustaa kaupungin parhaimmistoa. Oslon oopperatalo nousee merestä kuin jäävuori, ja siihen onkin otettu vaikutteita pohjoisesta luonnosta.

Oslo, Norja
Oslon Oopperatalon portailla viihtyy vaikka eväsretkellä.

Vaikkei oopperatalossa ei kävisikään tutustumassa korkeakulttuuriin, se on näyttävä kuvauskohde ja tarjoaa mahtipontiset puitteet evästauolle oopperatalon portailla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää: Onko tässä Oslon kaunein nähtävyys? Viisi syytä, joiden vuoksi sinunkin kannattaa vierailla oopperatalossa

4. Vigelandin veistospuisto

Oslon Frogner-puisto tunnetaan parhaiten Vigelandin veistosinstallaation ihmispatsaista. Puistossa on yli 200 Gustav Vigelandin patsasta, joista erikoisimmat vetävät vertoja jopa Suomessa sijaitsevalle Parikkalan patsaspuistolle.

Vigelandin patsaspuisto sopii kohteeksi jokaiselle, joka haluaa ottaa selfien erikoisten ihmishahmojen kanssa.

Puisto on suosittu kohde sekä paikallisten että matkailijoiden keskuudessa etenkin kesäisin, jolloin vehreä puisto tarjoaa täydellisen paikan rauhallisen kesäpäivän viettoon.

5. Kaupungintalo

Vuonna 1950 rakennettu Oslon punatiilinen kaupungintalo edustaa kaupungin vanhempaa arkkitehtuuria. Kaupungintaloon ovat virkamiesten lisäksi tervetulleita myös matkailijat, sillä kesäisin siellä järjestetään ilmaisia opastuskierroksia.

Oslo, Norja
Oslon kaupungintalo on yksi kaupungin tunnistettavimmista maamerkeistä.

Rakennus on koristeltu 1900–1950-luvun norjalaisella taiteella, joiden aiheet ovat Norjan historia, kulttuuri ja työelämä. Norjan kaupungintalolla järjestetään myös vuosittainen Nobel-palkintojen jakotilaisuus.

6. Holmenkollenin mäkihyppykeskus

Holmenkollenin mäkihyppytorni näkyy kauas Oslon länsipuolelta. Sinne matkustaa metrolla noin 20–30 minuuttia Oslon keskustasta, ja jo näyttävien maisemien täyttämä matka kukkulalle on itsessään kokemus.

Holmenkollenista pääsee helposti Nordmarkan alueen ulkoilumaastojen äärelle, minkä lisäksi Holmenkollenissa sijaitsee urheiluhullujen suosikkikohde: hiihtomuseo, joka kertoo talviurheilun ja erityisesti mäkihypyn historiasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Edvard Munch -museo

Norjan kuuluisin taiteilija on ekspressionismin pioneeri Edvard Munch, jonka tunnetuimman taulun Huuto tietää jokainen Norjaan matkustava.

Tavallisesti Huuto on esillä Norjan kansallisgalleriassa, mutta museo suljettiin vuonna 2019. Museo on suljettuna sillä aikaa, kun uutta museota rakennetaan ja taidekokoelma siirtyy uuteen museoon, jonka on määrä avautua vuonna 2020.

Varmimmin Edvard Munchin elämäntyöhön voi siis tutustua Edvard Munch -museossa, jossa on paljon taiteilijan eri aikojen maalauksia ja piirroksia.

8. Aker Brygge

Aker Brygge on alue, johon kannattaa mennä ravintoloiden, ostosten ja modernin arkkitehtuurin perässä. Moderni liikekeskus on rakennettu vanhalle telakalle, ja siellä järjestetään kulttuuritapahtumia, valokuvanäyttelyitä ja konsertteja.

Oslo, Norja
Aker Brygge on vanha telakka, joka on nykyään yksi Oslon nykyaikaisimpia alueita.

Vuonon rannalla kulkee viihtyisä rantakatu, jonka varrella voi pistäytyä terassille ja viettää rentoa lomapäivää.

9. Tusenfryd-huvipuisto

Norjan suurin huvipuisto Tusenfryd sopii päiväretken kohteeksi vuoristoratoineen, karuselleineen, tukkimäkineen ja muine laitteineen. Kesäisin huvipuistossa on myös vesipuisto, jossa viihtyy koko perhe.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huvipuisto sijaitsee Oslon eteläpuolella, ja sinne pääsee julkisella liikenteellä noin puolessa tunnissa.

10. Bygdøyn museot

Jos haluaa tutustua Oslon kiinnostavimpiin museoihin, suuren osan niistä löytää helposti samalta niemimaalta. Oslon keskustan länsipuolella olevalla Bygdøyn niemellä voi esimerkiksi perehtyä viikinkien historiaan Oslon Viikinkilaivamuseossa, jossa on esillä hyvin säilyneitä viikinkilaivoja ja esineistöä. Uudempaan puulaivaan voi tutustua lähettyvillä sijaitsevassa Fram-museossa, jossa on esillä napapiirillä seilannut Fram-alus.

Oslon Folkemuseum on kaupungin suurin ulkoilmamuseo. Museossa pääsee näkemään muun muassa Norjassa tyypillisen sauvakirkon.

Noin 15 minuutin kävelymatkan päässä Viikinkilaivamuseosta sijaitsee myös Kon-Tiki-museo, joka esittelee norjalaisen Thor Heyerdahlin elämäntarinaa. Heyerdahl tunnetaan maailmanlaajuisesti siitä, että hän ylitti Tyynenmeren balsapuusta tehdyllä lautalla vuonna 1947. Museossa näytetään myös Oscarilla palkittua dokumenttia Thor Heyerdahlista.

Kolmas kiinnostava museo Bygdøyssa on Norjan kansanmuseo Norsk Folkemuseum, joka on Oslon suurin ulkoilmamuseo. Museossa voi muun muassa nähdä norjalaisen 1200-luvun sauvakirkon. Museon rakennukset edustavat arkkitehtuuria 1500-luvulta nykyisyyteen, ja sisänäyttelyissä on esillä Norjan kansallispukuja, kansantaidetta, kirkkotaidetta ja saamelaiskulttuuria.

>> Lue lisää vinkkejä Osloon!

Lähde: Visit Oslo
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kyproksen nähtävyydet

Kyproksen parhaat nähtävyydet top 10 – yhdistä historia, hiekkarannat ja luonto yhdellä lomalla

Wienin parhaat nähtävyydet

Wienin tärkeimmät nähtävyydet – 11 kohdetta, joita ei kannata jättää väliin

Raippaluoto, Suomi

Suomen erikoisimmat nähtävyydet – 30 kohteen lista

Scaligeron linna Italiassa

Italialainen linna näyttää siltä, kuin se vajoaisi Gardajärven syvyyksiin – katso kuvat Scaligeron uppoavasta linnasta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja