Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

“James, vie minut vielä kerran maailman ympäri” – Nämä ovat 007:n upeimmat kohteet

Flickr/Square(tea) artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Salainen agentti 007 tempaa mukaansa paratiisisaarilta Alpeille - esittelyssä häikäisevimmät kohteet James Bondin matkojen varrelta.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 22.03.2017
facebook   whatsapp

Kosmopoliitti Bond tuntee maailman kuin taskunsa

Lähteäkö paratiisisaarelle siemailemaan Vodka Martinia, ihailemaan naiskauneutta Alpeille, hurjastelemaan autoilla jäätikölle vai kukistamaan maailmanvaltausta suunnittelevia konnia kaukoitään?

Jos joku ammattinsa puolesta matkustaa ja näkee maailmaa, on se brittiagentti James Bond. Montaakaan kolkkaa ei maailmasta löydy, joita ei tuplanolla olisi charmillaan kyllästänyt. Rantapallon esittelyssä häikäisevimmät kohteet Bondin reissujen varrelta.

Schilthorn, Sveitsi

Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa -elokuvassa (1969) Bond päätyy Sveitsin Alpeille SPECTRE-organisaation johtajan Blofeldin klinikalle, jossa tämä punoo juonia maailman talouden tuhoamiseksi viruksen avulla.

Klinikka kuvattiin juuri valmistumassa olevassa ravintolassa Schilthorn-vuorella, 2970 metrin korkeudessa Alppien länsipuolella. Tuotantoryhmä sai kuvausluvan sillä ehdolla, että he huolehtisivat ravintolan kuvausten jälkeen avajaiskuntoon.

400-paikkainen Piz Gloria -ravintola sijaitsee yhä samalla paikalla ja se on ottanut julkisuudesta kaiken irti. Paikassa tarjoillaan James Bond -aamiaista, myydään Bond-matkamuistoja ja pidetään näyttelyä, jossa esillä on videomateriaalia ja esineitä elokuvasta. Paikasta on 360 asteen panoraamanäkymät.

Flickr/Richard CassanSchilthorn Sveitsissä
Sveitsissä James Bond seikkailee upeissa alppimaisemissa.

Ko Khao Phing Kan / Ko Tapu, Thaimaa

Miljoona dollaria tappokeikalta laskuttava Scaramanga pitää majaansa Thaimaan paratiisisaarella elokuvassa 007 ja kultainen ase (1974).

Saaren kohtauksia kuvattiin kahdella eri saarella – Ko Khao Phing Kanilla ja Ko Tapulla. Jälkimmäinen on opaskirjoissa ja paikallisten suussa saanut nimen James Bond -saari. Saaret sijaitsevat koilliseen Phuketista Phang Ngan alueella.

Jag Niwas, Intia

Octopussy -elokuvassa (1983) Bondin tie vie Intiaan ja sirkusta johtavan kauniin Octopussyn vieraaksi. Tämä Bondin vastustajienkin kanssa veljeilevä nainen asuu Jag Niwasin -saarella komeassa palatsissa.

Vuosina 1743-1746 kuninkaalliseksi kesäpalatsiksi rakennetusta Järvipalatsista muodostuu yksi elokuvan keskeinen miljöö. Nykyään monumentti toimii viiden tähden Lake Palace -hotellina. Se sijaitsee Udaipurin kaupungissa vuoristojärvien rannalla, 600 kilometriä Mumbaista pohjoiseen.

Jökulsárlón, Islanti

Historian komeimmaksi autotakaa-ajoksikin kutsuttu kohtaus Kuolema saa odottaa -elokuvassa (2002) on kuvattu Islannin Jökulsárlónin jäätikkölaguunilla 400 kilometrin päässä Reykjavikista.

18 neliökilometriä kattavalla luonnonkauniilla paikalla on kuvattu myös elokuvia Tomb Raider ja Batman Begins, sekä tv-ohjelmaa Amazing Race.

Jäätikön ympäristöön järjestetään moottorikelkka- ja jeeppiajeluja läheiseltä Joklaselin asemapaikalta.

Flickr/Kyle MortaraJökulsarlon Islannissa
Islannissa Bond hurjastelee autolla Jökulsárlónin jäätikkölaguunilla.

Kuu

James Bond matkaa avaruuteen edellä aikaansa. Tänäkin päivänä miljonääreillä on varaa lähteä ihailemaan suurta juustoa lähemmältä etäisyydeltä, mutta Bondilta tämä luonnistui jo 70-luvulla, Star Warsin vanavedessä syntyneessä Kuuraketti-elokuvassa (1979).

Elokuvassa Hugo Drax suunnittelee tuhoavansa maapallolta elämän ja perustavansa avaruusasemalle uuden ihmisyhdyskunnan. Lopputaistelu käydään avaruudessa laseraseiden voimin.

Elokuva huipentuu Bondin rakasteluun avaruuskapselissa painottomassa tilassa ja Holly Goodheadin pyytöön: ”James, vie minut vielä kerran maailman ympäri”.

Teksti: Mete Sasioglu
Kuvat: Flickr/Square(tea), Richard Cassan, Kyle Mortara

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.