Hyppää sisältöön

Islanti - tulen ja jään maa

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.04.2023
Jäätiköt, tulivuoret ja kuumat lähteet tekevät 300 000 asukkaan Islannista ainutlaatuisen kohteen, joka ei ole menettänyt mystiikkaansa.

Islanti on karun kaunis luontokohde

Islantiin saapuva kohtaa heti laskeutuessaan erikoisen maiseman. Harmaat ja puuttomat laavakentät jatkuvat silmän kantamattomiin. Tarkemmin katsoessa maisemasta erottaa kiviröykkiöiden kuhmuraisia muotoja, niiden päällä kasvavaa sammalta ja hentoja vaaleanpunaisia kukkia. Kun jatkaa matkaa, löytää jylhiä vuoria, vesiputouksia ja kuumia lähteitä, jotka ovat Islannin tavaramerkkejä.

Islannin komeimmat nähtävyydet löytyvätkin luonnosta. Saari on nuori ja maisemia katsellessa tuntee luonnon alkukantaisen voiman. Kallion kolosta nouseva kuuma höyry kertoo maaperän vulkaanisuudesta ja arvaamattomuudesta, saari elää. Ilmassa leijaileva Eyjafjallajökullin tulivuoren tuhka muistuttaa siitä, että kunnon purkaus voi olla vielä vasta tulossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oman lisänsä satumaiseen tunnelmaan tuo vaihteleva sää. Toisinaan paistaa lempeä aurinko, toisinaan saaren yli pyyhkii Atlantilta syöksyvä puhuri.

Islannin luonnon mystiikkaan pääsee lähelle. Tunnustele käsilläsi rinteiden jähmettyneitä laavavalumia ja tien pientareen huokoista laavakivirouhetta. Ui Blue Lagoonissa tai luonnovaraisessa kuumassa lähteessä ja tunne nenässäsi maan syvyyksistä nousevan rikin tuoksu. Anna mielikuvituksen viedä sinut maan hehkuvaan ytimeen.

ShutterstockIslanti
Islannissa voi kokea neljä vuodenaikaa yhdessä päivässä.

Valoisat kesät ja pimeät talvet

Islannin sijainti napapiirin ja Golfvirran törmäyskohdassa tekee maan ilmastosta vähintäänkin mielenkiintoisen. Yhden päivän aikana voi hyvinkin kokea kaikki neljä vuodenaikaa. Suomalainen ymmärtää hyvin islantilaista mielenmaisemaa, sillä Islannissa Suomen tapaan nautitaan valoisista kesistä ja pimeistä talvista.

Yleisesti islantilainen sää on varsin viileä, eikä hellelukemiin Islannissa päästä edes kesällä, jolloin lämpötilat pyörivät etelässä 15-20 asteen välillä, pohjoisessa hieman alemmissa lukemissa. Kesä on Islannin tärkeintä sesonkiaikaa, ja tällöin maassa on eniten matkailijoita.

Talvisin on pimeää, tuulista ja kylmempää, mutta toisaalta esimerkiksi hotellit ovat huomattavasti edullisempia syyskuun ja toukokuun välillä. Islanti onkin ihastuttava kohde myös talvella, jolloin kelpaa ihastella revontulia. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että arvaamaton sää voi esimerkiksi lumimyrskyn muodossa sulkea teitä ja aiheuttaa yleistä hämminkiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tutustu menninkäisiin

Sanotaan, että yli puolet islantilaisista uskoo haltijoihin ja menninkäisiin. Se ei ole ihme, sillä paikan päällä niihin alkaa uskoa itsekin. Kun katsoo tarkkaan, piilokansalaisia näkyy kivenkoloissa, kallion rinteen kivimuodoissa, keijuja keikkumassa sammalmättäällä. Tai ainakin voi kuvitella.

Menninkäiset ovat tärkeä osa islantilaista kansanperinnettä. Niiden sanotaan suojelevan ystävällisiä ja rankaisevan pahoja. Pihoilla ja maastossa voi nähdä ihmisten menninkäisille pystyttämiä pieniä ja värikkäitä asumuksia.

Kurkista pinnan alle valasretkellä

Islannin luonnossa on vähän eläimiä. Tyypillinen näky on islanninhevoslauma. Ne ovat tottuneet karuun maastoon ja viimaan. Monet islantilaiset kasvattavat islanninhevosia ja ratsastusvaelluksia tarjoavia talleja on useita. Ratsastusretki onkin hyvä tapa tutustua maisemiin. Islanninhevosille ominainen askellaji töltti on myös tutustumisen arvoista ja varsin hilpeää menoa.

Eläimistä kiinnostuneelle mielenkiintoinen elämys on valasristeily. Esimerkiksi Reykjavikista tai pohjoisen satamista lähtevillä retkillä voi hyvällä tuurilla bongata jopa ryhävalaan. Tyypillisempiä ovat lahtivalas, pyöriäinen ja delfiini, jotka pyörähtelevät pinnassa esittäytymässä matkalaisille.

[rp_social]

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ISLANNISSA

ShutterstockIslanti
Ratsastusretki islanninhevosella on parhaita tapoja tutustua Islannin luontoon.

Lennot Helsingistä Reykjavikiin

Suoria lentoja Helsingistä Reykjavikiin tarjoavat Finnair ja Icelandair. Matka kestää noin kolme ja puoli tuntia. Välilaskulliset lennot ovat usein edullisempia, mutta niiden myötä matka-aika kasvaa usein kohtuuttoman pitkäksi. Lentojen hinnat vaihtelevat tyypillisesti 300–700 euron välillä.

>> Löydä halvimmat lennot Reykjavikiin Rantapallon lentohausta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Islanti on suosittu stop over -kohde matkalla Pohjois-Amerikkaan. Moni pysähtyy muutaman päivän kaupunkilomalle Reykjavikiin tai pidemmäksikin aikaa Islantia kiertämään.

Islannissa on kaksi lentokenttää, mutta kansainväliset lennot laskeutuvat pääsääntöisesti Keflavíkin kentälle. Bussimatka Keflavíkista Reykjavikin keskustaan kestää noin 50 minuuttia, ja lentokenttäbussi on fiksuin valinta matkustamiseen – taksimatka haukkaa matkabudjetista suolaisen sadan euron siivun.

Islannissa yöpyminen

Etenkin kesäisin Islannin majoitustarjonta on runsasta. Niin hotelleja ja hostelleja kuin majataloja ja maatilojakin tarjotaan matkailijoille yöpymiseen. Talvisin monet maaseudun majapaikoista sulkevat ovensa, mutta suuremmista kylistä löytyy kyllä yösija ympäri vuoden.

Kannattaa varautua siihen, että Islannissa majoittuminen on harvoin edullista. Kun on ajoissa liikenteessä, voi kuitenkin löytää myös kohtuuhintaisia hotellihuoneita. Myös Airbnb-asunnonvuokrauspalvelun tarjonta kannattaa tarkistaa. Syksystä kevääseen majoittuminen on selkeästi kesäsesonkia huokeampaa.

Valmis retki tai omatoimisesti autolla

Jos matkustat Reykjavikiin, helppo tapa tutustua islantilaiseen luontoon on osallistua Golden Circle -retkelle. Päivän aikana näet Þingvellirin kansallispuiston, jossa Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaatat kohtaavat, jättimäisenä kohisevan Gullfossin putouksen ja kuumien lähteiden kentän, josta vähän väliä purskahtaa ilmoille höyryävä geysir.

Lisätietoja retkistä: Iceland Excursions

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pidempään viipyvät voivat vuokrata auton ja tutustua tarkemmin vaikkapa jäätikkökenttiin ja pohjoisen Mývatnin alueen luonnon ihmeisiin. Islannissa ei kannata jäädä pääkaupunkiin, sillä maan ihmeet aukeavat kunnolla vasta Reykjavikin ulkopuolella. Auton vuokraaminen avaa huimia mahdollisuuksia, mutta on myös huimaavan kallista. Yksin tai kaksin matkustavien lienee useimmiten kannattavampaa suosia busseja, joilla pääsee yhtä lailla kokemaan Islannin maaseutua ja ihmettelemään luontoa.

ISLANNIN MATKAKOHTEET

ShutterstockIslanti
Reykjavik on maailman pohjoisin pääkaupunki.

Reykjavik, pohjoisin pääkaupunki

Reykjavik on maailman pohjoisin itsenäisen valtion pääkaupunki. Noin 120 000 asukkaallaan se on myös ylivoimaisesti maan suurin asutuskeskus.

Islannin lounaiskolkassa sijaitsevan Reykjavikin sijainnista tekee ainutlaatuisen paitsi sen merellisyys myös mantereen puolelta maisemaa hallitseva Esja-vuori, joka kohoaa liki kilometrin korkeuteen. Valokuvauksellisuutensa lisäksi vuori tarjoaa hyvät patikointimahdollisuudet.

Reykjavikin tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat maan suurin kirkko, Hallgrímskirkja, Harpan konsertti- ja konferessikeskus sekä kaupungintalo. Ihastuttavassa Reykjavikissa on herttaista kalastajakylämäisyyttä, ja värikkäillä pelleillä päällystetyt puutalot luovat hauskan kontrastin nykyaikaisiin toimistorakennuksiin.

Reykjavikissa riittää elämää, sillä se on pullollaan pieniä tunnelmallisia kahviloita, tyylikkäitä ravintoloita, klubeja ja persoonallisia putiikkeja. Kulttuurintäyteinen pääkaupunki on kokemisen arvoinen, mutta lyhyelläkin visiitillä kannattaa vierailla myös kaupungin ulkopuolella.

Ihoa helliviä kylpylöitä Islannissa

Viileästä ilmastosta tunnettu Islanti on kohde, jonne matkustaessa kannattaa pakata mukaan toppatakki ja villapaita riippumatta siitä, mihin aikaan vuodesta tuuliselle saarelle suuntaa. Maaperästä nousevat geotermiset lähteet takaavat kuitenkin, että mukaan on syytä ottaa myös uima-asu.

Islannin tunnetuimpiin uimaloihin lukeutuu maitomaisesta vedestään tunnettu Blue Lagoon, mutta lähinnä matkailijoille suunnatun uimalan lisäksi kuumien lähteiden lämmöstä pääsee nauttimaan ympäri Islantia, huomattavasti suosittua matkakohdetta edullisemmin.

Julkisia uima-altaita on maassa noin 170, eli lähes jokaisessa kaupungissa ja kylässä. Perinteisen uimahallin sijaan kyseessä on tavallisesti ulkoilmauimala, missä altaat lämpenevät tyypillisesti geotermisen lähteen avulla. Uimaloissa voi olla myös esimerkiksi sauna, höyryhuone ja kylmäallas. Koot vaihtelevat yhden laguunin uimalasta usean altaan kompleksiin.

Uimaloilla on suuri merkitys islantilaisessa kulttuurissa: ne ovat paikkoja, mihin paikalliset kerääntyvät töiden jälkeen viettämään aikaa ja nauttimaan kuuman veden ja kylmän ilman rentouttavasta yhdistelmästä. Viileä ilmasto ja kova tuuli tekevät maaperästä pulppuavasta lämpimästä vedestä erityisen miellyttävän tuntuista.

Reykjavikissa uimalakulttuuriin voi tutustua esimerkiksi kaupungin vanhimmalla julkisella uima-altaalla Sundhöllissä. Muita hyviä vaihtoehtoja Islannin-kävijälle ovat esimerkiksi noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista sijaitseva Secret Lagoon, Laugarvatn fontana tai Myvatn nature baths.

Ihaile luontoa Haukaladurissa

Eteläisessä Islannissa sijaitsevan Haukaladurin alueen ylivoimasesti tunnetuin yksittäinen luontokohde on maailman geysireistä tunnetuin, osuvasti nimetty Geysir. Tulisen maaperän halkeamista purkautuva vesipatsas on yksi maan valokuvatuimmista nähtävyyksistä.

Geysiralueen lähistöltä matkailija löytää myös toisenlaisen vesielementin. Gullfoss, ”kultainen putous”, on kuvankaunis vesiputous, joka etenkin sulamisveden aikaan yltyy melkoiseen pauhuun.

[rp_social]

ISLANNIN PARHAAT

ShutterstockIslanti
Altaat ja kuumat lähteet ovat Islannin matkailuvaltteja.

Suosituimmat nähtävyydet

  1. Blue Lagoon
  2. Geysir
  3. Hallgrímskirkja
  4. Gullfoss
  5. Asbyrgi-kanjoni

Parhaat kokemukset

  1. Kylpeminen kuumassa lähteessä
  2. Ratsastusretki islanninhevosella
  3. Geysirin ihasteleminen
  4. Golden Circle -retki

Lisätietoa

Islannin virallinen matkailusivusto

Teksti: Anni Romu, Kalle Jokinen ja Anna Mäkelä
Kuvat: Shutterstock

[rp_social]

Vinkkejä ja ideoita

Islanti

Islannin upeat luontokohteet – 5 paikkaa, joita et halua jättää väliin

Ensikertalainen Islannissa

Ensimmäistä kertaa Islantiin – lue vinkit ennen matkaa

Islanti

Älä jätä tätä lähikohdetta väliin – seitsemän syytä matkustaa Islantiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ensikertalainen Islannissa

Ensimmäistä kertaa Islantiin – lue vinkit ennen matkaa

Icelandairin stopover

Tiesitkö, että voit yhdistää Islannin-vierailun Pohjois-Amerikan matkaan? Stopoverilla voit viipyä jopa viikon

Blue Lagoon, Islanti

Onko tässä Islannin unohtumattomin elämys? Matkailijoiden rakastama Blue Lagoon hurmaa kävijän

Matkustaminen Eurooppaan

Matkustaminen Eurooppaan vapautuu – näistä maista saa tällä hetkellä saapua Suomeen ilman karanteenisuositusta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja