Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Esittelyssä Thaimaan suomalaiset sukelluskoulut

artikkelin kuva
Aktiivilomat
Thaimaan rantavesien koralleissa ja kaloissa riittää ihasteltavaa. Sukellusopetusta voi kaukomailla saada myös suomeksi.
Teksti: Anne
Päivitetty: 17.12.2014
facebook   whatsapp

Opettele sukeltamaan Thaimaassa

Snorkkeli ja evät kuuluvat suorastaan asiaan Thaimaan-lomalla, sillä rantavesien koralleissa ja kirjavissa kaloissa riittää ihasteltavaa. Kun vedenalaisen maailman lumoihin on kerran päässyt, alkavat syvemmätkin vedet houkutella helposti.

Pinnan alla turkoosi vesi muuttuu tummaksi. Korallien välissä puikehtelehtivat kalat ovat kuin piirretyistä elokuvista. Hämyisestä maisemasta esiin tulevat kalliomuodostelmat ja niitä päällystävät korallit ovat upea näky.

Laitesukelluksessa turvallisuus on tärkeintä. Niinpä on hyvä tietää, että opetusta voi kaukomailla saada myös suomeksi. Syvyyksiin voi laskeutua turvallisin mielin, kun ei tarvitse murehtia kielimuurista tai siitä, onko opetuksesta varmasti ymmärtänyt kaiken oleellisen.

Raya Divers

Suomalaisten sukelluskoulujen uranuurtaja Raya Diversilla on viisi toimipistettä Etelä-Thaimaan lomakohteissa. Suomalaiset sukelluskouluttajat ja -ohjaajat johdattavat niin eri tasoisille PADI-kursseille kuin sukellus- ja snorklausretkille.

Raya Diversin toimipisteet sijaitsevat Phuketissa, Raya Yain saarella, Koh Lantalla, Krabilla sekä Khao Lakissa.

Kurssien ja erilaisten päiväretkien lisäksi Raya Divers järjestää pidempiä retkiä eli sukellussafareita. Similan-safari kestää neljä päivää, ja kokonaisina sukelluspäivinä pinnan alle päästään neljä kertaa. Similan-, Bon- ja Tachai-saarten lisäksi ohjelmaan kuuluu sukellus Richelieu Rockilla.

Jos aikaa riittää, kannattaa harkita safaria Burmaan, Merguin saaristoon. Alue koostuu 800 saaresta, jotka ovat pääosin asumattomia. Kuuden päivän mittaisella safarilla tarjoutuu runsaasti mahdollisuuksia nähdä kalalajeja, jotka Thaimaan vesillä ovat harvinaisia.

Raya Divers

Koh Tao Divers

Vuonna 1987 perustettu Koh Tao Divers on alalla tunnettu toimija. Se ilmoittautuu suositun sukellussaaren Koh Taon ensimmäiseksi sukelluskeskukseksi. Koulutustoiminnan lisäksi yritys huolehtii ympäristöstään suojelemalla herkkää vedenalaista eläimistöä.

Koh Tao Diversissa henkilökunta on kokonaan suomalaista. Koulutus on monipuolista, sillä kurssinsa voi valita PADI-, SSI- tai TecDeep Diver –luokitusten parista. Niin aloittelijat kuin pelastussukelluksesta tai kouluttajakursseista kiinnostuneet saavat haluamansa suomen kielellä.

Myös Koh Tao Divers tekee sukellusretkiä Similanin ja Merguin saaristoihin. Liikkeelle lähdetään Koh Taolta. Similanilla sukeltaja voi valita mieleisensä retken kahdesta vaihtoehdosta, joihin molempiin sisältyy myös kajakkiretki ja nähtävyyksien katselu Surinin kansallispuistossa.

Myös Merguille järjestetään kahdentyyppisiä matkoja. Neljän päivän retkeen sisältyy 14 sukellusta, viiden päivän matkalla sukelluskohteita kertyy 18.

Koh Tao Divers

The Adventure Club

Myös Phuketin ja Koh Lantan välille sijoittuvilla Koh Phi Phin saarilla on mahdollista saada suomenkielistä sukellusopastusta.

The Adventure Club järjestää snorklaus- ja sukellusretkiä sekä eri tasoisia PADI-sukelluskursseja. Ryhmäkoot kursseilla ovat kiitettävän pieniä, jolloin myös yksilölliset tarpeet voidaan huomioida.

Sukellusretkillä tutustutaan Phi Phi Marine Parkin vesiin. Sukelluskeskuksen kautta on mahdollista osallistua myös Similanin saaristoon tehtäville eripituisille retkille.

Hauskana erikoisuutena The Adventure Club järjestää Shark Watch -retkiä, joihin sisältyy takuu hain näkemisestä. Mikäli asiakas ei retkellä näe black tip -riuttahaita, hänelle luvataan rahansa takaisin. Myös yösnorklaus ja luolasnorklaus kuuluvat tarjontaan.

Koska The Adventure Clubissa toimii yksi suomenkielinen kouluttaja, kannattaa kielitoive esittää hyvissä ajoin ennen kurssille osallistumista. Muussa tapauksessa ennakkovaraukset kursseille ja retkille eivät ole tarpeellisia. Yrityksen internetsivut ovat toistaiseksi vain englanniksi.

The Adventure Club

Live & Let Dive

Koh Samuilla toimiva Live & Let Dive on saaren ainoa suomenkielistä opetusta tarjoava sukelluskoulu, jonka palveluihin kuuluvat snorklaus- ja sukellusretket sekä lukuisat kurssit eritasoisille sukeltajille. Peruskurssien lisäksi koulussa onnistuu esimerkiksi Divemaster-tutkinnon suorittaminen.

Monet retkistä vievät sukelluskohteisiin lähelle Koh Taon saarta, jonne liikutaan pikaveneellä. Koulu lupaa pieniä ryhmäkokoja ja yksilöllistä palvelua – yhtä divemasteria kohden otetaankin verkkosivujen mukaan vain kaksi oppilasta ellei toisin sovita.

Sukelluskoulun yhteydessä toimii myös varustemyymälä, josta voi tarvittaessa hankkia omat sukellusvälineet.

Live & Let Dive

Mask and Finns

Alun perin Pattayan kupeessa Jomtienissa toimintansa aloittanut suomalais-thaimaalainen sukelluskoulu tarjoaa nykyään sukelluskursseja myös Koh Changin saarella.

Koulussa on mahdollista osallistua niin sukellusretkille kuin PADI-kursseillekin – vaihtoehtoja löytyy sekä kokeneemmille vesipedoille että aloittelijoille.

Sukelluskoulun toimipisteet sopivat erityisesi sellaisille matkailijoille, jotka etsivät mahdollisimman lähellä Bangkokia sijaitsevaa sukelluspaikkaa.

Mask and Finns

Dive Dimension

Khao Lakissa suomenkielistä sukellusopetusta saa myös Dive Dimension -nimisessä koulussa, joka sijaitsee keskeisellä paikalla lomakohteessa. Muiden koulujen tapaan myös Dive Dimension tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja aloittelijoiden sukelluskokeiluista ja peruskursseista kokeneempien sukeltajien PADI- ja SSI-kursseihin. Kohteessa on mahdollista kouluttautua ammattilaiseksi saakka.

Yksi Khao Lakin suosituimmista sukelluskohteista on yhdeksästä saaresta koostuva Similanin kansallispuisto. Retkiä tehdään myös esimerkiksi Surinin kansallispuistoon sekä Thai Muangin hylyille.

Perheen pienimmille järjestetään Khao Lakissa myös omia leikkimielisiä kursseja, joilla lapset pääsevät kurkistamaan veden alle noin kahden metrin syvyydessä. Sukelluskoulun tarjontaan kuuluu myös liveaboard-veneretkiä.

Dive Dimension

Thailand Divers

Phuketissa mahdollisuudet tutustua vedenalaiseen maailmaan kotimaisen opettajan opastuksella ovat hyvät. Myös Thailand Divers tarjoaa lomailijoille suomenkielistä sukellusopetusta.

Koulun kurssitarjonta ulottuu aloittelijoiden peruskursseista vaativimpiin kokonaisuuksiin. Mielenkiintoisena lisänä Thailand Divers tarjoaa online-kurssia, jossa oppikirjan tiedot voi päntätä jo kotimaassa – tämä vaihtoehto sopii erityisesti lyhyellä lomalla oleville reissaajille, jotka haluavat kartuttaa sukellustaidot kohteessa mahdollisimman nopeasti.

Sukelluskoulu järjestää päiväretkiä kaiken tasoisille harrastajille sekä haastavampia liveaboard-safareita peruskurssin suorittaneille sukeltajille. Tarjolla on myös retkiä mönkijöillä ja kajakeilla.

Thailand Divers

Teksti: Anne Ventelä, Maria Hietala

Lue kommentit (43) Jätä kommentti

 1. Moro suomisukeltajat,

  terveiset taas The Adventure Clubilta. Uusi talvi ja tietysti aurinkoinen lomakausi on jälleen kerran ihan kulman takana.

  Kaikille uusia Thaimaan retkiä ja sukelluksia suunnitteleville haluaisin muistuttaa, että täällä palvelu pelaa suomeksi, sukellus on erittäin laadukasta ja kohteet ovat maksimissaan 45 minuutin päässä. Meillä on upea sukellukseen suunniteltu tukialus, pienet ryhmäkoot
  ja retkiä tarjolla pitkin päivää. Suurin osa kohteista soveltuu kaikentasoisille sukeltajille.

  Lisätietoa kursseistamme, snorklausretkistämme, majoituksista ja Phi Phi -saarista ylipäänsä saa ottamalla minuun yhteyttä sähköpostitse [email protected] tai soittamalla suoraan numerooni +66 81 081 8884. Myös nettisivumme löytyvät nykyään suomeksi http://www.diving-in-thailand.net/fi/.

  Happy Bubbles,

  Tero Kempas
  Dive Center Manager
  The Adventure Club


 2. Koh Lantalla on v. 2014 aloittanut Lazy Seal Diving Company, joka kannattaisi myös listalle nostaa. Yksilöllistä palvelua leppoisalla, mutta ammattitaitoisella otteella sekä suomeksi että ruotsiksi.
  Meillä PADI sukelluskurssit ja sukellusretket tehdään pienissä ryhmissä, varusteet on loistokunnossa ja kouluttajat / oppaat / toimistoväki varmistavat sekä turvallisuuden että ikimuistoiset kokemukset niin pinnan alla kuin kuivalla maallakin.


 3. Jos haluat sukeltaa omalla kotikielellä kansainvälisessä ja nuorekkaassa tiimissä Koh Taolla, kurkkaa Roctopus Dive! Oma sukelluskokemukseni Koh Taolla on yli kuuden vuoden varrelta :) -Päivi Kinnunen


 4. Itse olen hengaillut koh taon saarella jo päälle parisen kuukautta ja kokemukset ovat olleet unohtumattomia niin koh tao diversin kanssa kuin saaren suomalaisten yhteisöllisyydenkin ansiosta.
  Tein Owd:n juuri täällä, sillä halusin suomalaista asiantuntijuutta. Opettajani olivat päteviä ja käsittelivät asiat läpi hyvin selkeillä, asiantuntevilla ja viihdyttävillä tavoilla. Koh Tao Divers on hyvin joustava ja henkilökohtaiset tarpeet huomioonottava sukellusfirma eikä mikään sukellsutehdas, kuten olen kuullut monista muista paikallisista sukellusfirmoista.

  Lueskelin noita aikaisempia kommentteja KTDiversista ja ihmettelen kyllä kommentoijien asennetta. Olen käynyt täällä shopilla lähes päivittäin ja en ole kertaakaan nähnyt ketään “kamoissa” tai lähteneen sukeltamaan huonossa kunnossa. Kaikki DM:t ja instructorit ovat olleet samalla lailla asiansa osaavia kuten muissakin divecenttereissä. Kaikkien Thaimaassa matkaavien ihmisten tulisi ymmärtää ettei Thaimaa ole mikään Eurooppa, joten asiat täällä kyllä hoituvat, mutta joskus pitää joustaa tai vaihtaa suunnitelmia. Viittaan tällä kommenttiin, jossa käytettiin toisen firman laivaa, jolloin KTDiversin omassa laivassa on varmasti ollut kys.ajankohtana jotain vikaa.Eikös pääasia ole että pääsee kuitenkin sukeltamaan?

  Koh Tao on juuri ihanteellinen paikka aloittaa sukellusharrastus. Sen matalat, kirkkaat ja virrattomat vesistöt mahdollistavat helpot ja huolettomat sukellukset.Kokeneemmillekkin sukeltajille löytyy syvemmät ja eloisat sukelluskohteet hieman kauempaa. Jos olet onnekas voit nähdä valashain!

  Suosittelen ehdottomasti!

  PS: Jos tulet Taolle muista suojautua hyttysiltä! Dengue on tällä saarella hyvinkin ajankohtainen ongelma.


 5. etsiskelin mask and finssiä koh changilla. koko firma kadonnut. saarelta löytyi toinen suomalainen kontio diving, klong praosta, läheltä sofia garden resorttia.
  sielläkin olin en tykännyt huoneet olivat todella pahasti homeessa.


 6. Hei kaikki,

  terveiset The Adventure Clubilta. Kaikille uusia Thaimaan retkiä ja sukelluksia suunnitteleville haluaisin muistuttaa, että täällä Phi Phillä sukellus on edelleen erittäin laadukasta eivätkä hinnat päätä huimaa. Myöskään ryhmäkokomme eivät ole vuosien varrella kasvaneet, eikä minimiryhmäkokoja ole.

  Lisätietoa kursseistamme, snorklausretkistämme, majoituksista ja Phi Phi -saarista ylipäänsä saa ottamalla minuun yhteyttä sähköpostitse [email protected] tai soittamalla suoraan numerooni +66 81 081 8884.

  Aurinkoterveisin,

  Tero Kempas
  The Adventure Club


 7. Onhan Koh tao divers ihan kiva jos tykkää kyseisestä meiningistä. Jos tykkää kamaa käyttävästä henkilökunnasta! Sukelsin vuonna 2011 kyseisessä putiikissa kaksi reissua ja ei toisten enää. Pieni firma mikä on kiva mutta suomalaiset, ylimielinen asenne ja amikset ei olleet minun mieleeni.

  Kokemukseni Raya diversista eivät myöskään ole kauhen kehuttavia.R eilusti kalliimpi kuin muut operaattorit. Eikä minun kohdalle osunut Dm osannut kyllä hommaansa. Eli hinta laatu suhde ei vastannut odotuksia.


 8. Omat kokemukset Taolta:
  Saaren kohteilla ei mitään nähtävää. Oli ehkä myös huonoa tuuria mutta Esim. Similaneilla näkee enemmän kilpikonnia.Taolla en nähnyt yhtään ja tein siellä 10 sukellusta. Valashaita kuulemma ollut mutta ei niitäkään sattunut kohdalle.

  Koh tao diversin kanssa sukelsin. Homma toimii.Tosin “pienet ryhmät ja pieni vene” sattui olemaan läheisen sukelluskoulun vene joka oli sitten ihan täynnä porukkaa. Miinus. Samoin oppaan tankki oli vajaa (tankissa taisi olla 80bar), eikä jostain syystä viitsinyt hakea/kysyä uutta joten sukellusaika jäi hieman lyhyeksi.


 9. Samuilla toimivaa Live & let diveä ei voi suositella tarpeeksi. Yksilöllinen palvelu, uudet varusteet, turvallisuus, nopeat veneet, hyvä ruoka.

  Toivottavasti pääsisi pian uudestaan Samuille.


  • Taitaa Live & Let Diven taso tippua uuden managerin tultua.


  • Homma toimi mutta uusi kouluttaja tuntui olevan melko kokematon. Kuultiin että henkilökunta olisi vaihtunut juuri ennen meitä. Nähtiin viereisellä veneella suomalainen kouluttaja ja jos eksymme vielä joskus Samuille kokeilemme tuota toista koulua.


 10. Khao Lakissa suosittelen Dive Dimension- firmaa. Suomalainen omistaja ja kouluttaja. Opetusta toki myös englanniksi. Erittäin turvallinen, luotettava ja ammattitaitoinen.
  http://www.divedimension.com


 11. Itse ainakin välttäisin viimeiseen asti koh tao diversia! ei jäänyt putiikista kauhean positiivinen kuva. Divemaster joka veti hupisukellukseni oli ihan järkyttävässä krapulassa kamoissa? tosin ikää tällä jantterilla ei varmaan ollut paljon päälle 20? kuulemma vetävät tune uppeja syvällä sekä poiju linjassa roikkuen. sana “ammattitaitoinen” ei kyllä kuvaa tätä firmaa!


  • Mullakaan ei ole hyvää sanottavaa koh tao diversista. Suojelevat saarta? isoin vitsi ikinä.


   • Ukelipukeli:

    Olisin oikein kiitollinen jos voisit lähettää palautetta minulle suoraan kokemuksistasi meillä sukellettaessa.

    Saaren suojelemisella tarkoitetaan meidän säännöllisesti järjestämiä riuttojen “clean up” sukelluksia sekä rantojen siivouspäiviä.
    Vapautamme myös vuosittain yhdessä Save Koh Taon kanssa kymmeniä vauva kilpikonnia mereen sekä giant clam:eja jotka toimivat luonnollisina meren putsaajina.


  • Hei,

   Todella ikävä kuulla jos sinulle jäi huono fiilis meillä sukellettaessa. Missään nimessä emme hyväksy henkilökunnan epäammatitaitoa, ja olisi suuri apu jos voisit laittaa ks. divemasterista minulle tarkemman kuvauksen emailiini hänestä jotta voimme puuttua asiaan.

   Tuo kuulopuhe tune-up:ien vetämisestä poijuköydessä roikkuen on täyttä valhetta. Kertauskurssit teemme AINA matalissa lahdissa missä hiekkapohja, kuten Sairee Reef, Aow Leuk, Mango Bay tai Japanese Garden.

   Krista Paasi
   Manager
   Koh Tao Divers


 12. Koh Tao Divers on mukava paikka. Siellä on mukavan rento meininki, turvallisuudesta tinkimättä. Ryhmä koot ovat myös todella pieniä ja hinnat ovat edulliset. Vaikka saarelle vähän vaikeampi/hitaampi päästä on se vaivan arvoista. Suosittelen!


 13. Itsellä kokemusta Chalong Sea Sportista ja JP Divigista. Molemmat erinomaisia. Rayalla hyvä porukka, joten ainakaan missään noista kolmesta ei voi kovinkaan paljoa pieleen mennä.

  Noista ulkomaan keskuksista on aika hyvin keskustelua taas kerran snorkkeli.netissä (http://www.snorkkeli.net).


 14. Onkos kenelläkään kokemusta Koh Taolla sijaitsevasta Crystal Diving Resort -koulusta (http://www.crystaldive.com/fi/index.html)?

  Suomenkielisten nettisivujen perusteella kuulostaa asialliselta lafkalta ja hintatasokin ihan kohdillaan.


  • Vähän tais mennä ajankohta ohi mutta kommentoin silti, olin juuri noin kuukausi sitten kyseisen firman sukellusreissulla. Menihän se ihan kohtuullisesti mutta muutama juttu oli ei niin hyvä:
   1. Veneessä ei ollut lainkaan saatavilla juomavettä. Toki olisin ottanut omat mukaan jos olisi informoitu vaan näin ei tehty. Juomavesi kun on kuitenkin melko tärkeää…Mitään juomaa ei siis ollut saatavilla edes rahalla.
   2. Yhtä lukuunottamatta syvyysmittarit eivät toimineet. Syyksi annettiin että tämä johtuu siitä että sukeltajat eivät eksyttyään ala tekemään safety stoppia omin päin. Eli eksyykö niitä siis niin usein että tämä on välttämätöntä? Aika arveluttavaa.
   3. Vene jätti todella kauaksi sukelluskohteesta joten sinne uiminen vei melko paljon voimia jo heti alkuun.
   4. Dive master oli melko kokematon ja melko hukassa ja sukeltaessa luotinkin enemmän ventovieraaseen kanssasukeltajaan joka piti huolta että kaikki olivat mukana
   5.. Hinnat ovat toki thaimaan halvimpia mutta jotain silti olisi hyvä saada rahalle vastinetta ja dive master johon luottaa. Esimerkkinä: En halunnut sukeltaa luolaan joten minut jätettiin yksin sen edustalle kun muut menivät sisään. Odottavan aika yksin oli pitkä. Varsinkin ilman sukellustietokonetta tai toimivia mittareita. Tulivat toki noutamaan mutta mutta…
   Jossain lonely planetissa taidettiin mainostaa että firma on sukellusfirmojen Meryl Streep. Miltähän vuodelta ?


   • Minulla on hieman toisenlainen kuva Koh Taon Crystal Dive Resortista. Itse saavuin tänne saarelle vaimon kanssa maaliskuun alussa, tarkoituksena tehdä muutama fundive ja jatkaa matkaa pohjoiseen kohti Laosta ja Vietnamia. Crystalin hinnat ja ihmisten vieraanvaraisuus kuitenkin muutti suunnitelmiamme ja tällä hetkellä olemme tekemässä Divemasteriamme.
    1. Crystal omistaa kolme venettä, joilla jokaisella on juomavettä, kahvia/teetä ja keksejä. Isoin vene on saaren suurimpia ja varustettu kompressorilla, joten tankit täyttyy nopesti ja kivuttomasti.
    2. Osa syvyysmittareista ei toimi, mutta esimerkiksi kurssilaisille Crystal tarjoaa ilmaiset Suunto Zoop tietokoneet. Niitä saa myös vuokrattua huokeaan hintaan.
    3. Koh Tao on maailman suosituin sukelluskohde, jos katsotaan Open Water sertifikaattien myöntämismäärää. Joskus joudut uimaan hetken jotta voit laskeutua linjaa pitkin, koska kohteella on pari muutakin venettä. Jos parin metrin pintauinti ottaa turhan paljon keuhkoon, on ehkä syytä miettiä jotain muuta tekemistä…
    4. Crystal on erittäin suosittu sukelluskeskus ja opetusta annetaan monella kielellä. Kilpailu työpaikoista on kovaa enkä tunne yhtään kokematonta Divemasteria, joten Hannan kokemukset hieman yllättävät…
    5. Hannalle varmasti kerrottiin ennen sukellusta mitä kohde pitää sisällään ja mikä on läpisukelluksen (ei siis luola) käsimerkki. Hänelle varmasti kerrottiin myös, että jos et halua uida kyseisen tunnelin läpi, joko ui sen yli tai odota että sinut tullaan hakemaan. Perus käytäntö.

    Crystal on mielestäni maineensa veroinen tai ehkä vielä enemmän! Esimerkkinä eiliset sukellusolympialaiset, jotka järjestettiin ilmaiseksi DM kurssilaisille. Lue lisää heidän facebook sivuilta.


 15. Niin ja googlettamalla löytyy edellinen:

  Railay Dive Center


 16. Tässä yksi varteenotettava vaihtoehto niille jotka pitävät valokuvauksesta ja uusista varusteista sekä todella laadukkaasta suomalaisesta palvelusta. Hintatasokaan ei ole päätähuimaava ja isommille ryhmille ja kaveriporukoille on hinnat neuvoteltavissa erikseen.

  Majoitustakin löytyy ihan vierestä jokaiseen makuun ja eri hintatasoilla.


 17. Ja tätä “JP-DIVING CO. LTD”-suomenkielistä sukelluskoulua (mm. Phuketissa) on myös suositeltu kaiken ikäisille, kokeneille ja kokemattomille:

  http://www.jp-diving.com


 18. on suomalainen keskus ja toiminut phuketissa jo vuodesta 1991 !!!


 19. Listasta puuttuu myos uusi tulokas suomalaiseen tarjontaan sukelluksen markkinoille eli Thailand Divers, mika tarjoaa kaikkia padin kursseja useilla eri kielilla, myos suomeksi ammattitaidolla. Thailand Divers puolesta kaikki tarvittava sukeltamiseen liittyva, kuljetukset, varusteiden vuokrat, maistuvat ruokailut veneella seka virvoitusjuomatarjoilu sisaltyen luonnollisesti hintaan.


 20. Suosittelen ehdottomasti The Adventure Clubia, Phi phillä. Olen sukeltanut kolme kertaa thaimaassa ja varmasti parhaat veneet, näkymät ja mukavimmat ohjaajat!


 21. Infoa suomeksi The Adventure Clubin järjestämistä kursseista ja retkistä Phi Phi -saarilla sekä itse saarista saa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected] tai [email protected]. Järjestämme tarvittaessa myös kuljetukset sekä majoitukset.

  Tero Kempas
  Dive Shop Manager
  The Adventure Club


 22. Myös Phuketin First Buddy Divers on ehdottomasti maininnan arvoinen!


 23. Hämäävä otsikko. Tämähän on enemmän mainos. Ei mainita esim. Pattayalla, ja nykyään myös Koh Changilla toimivaa suomalaista Mask And Fins sukellus koulua, joka on toiminut monta vuotta. Täällä pattayalla käy kuitenkin huomattava määrä suomalaisia vuosittain.


 24. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.