Rentoa thaitunnelmaa Cha-amissa

Kohdeopas: Cha-am

Cha-am

Cha-am on säästynyt suurimmilta turistimassoilta ja tarjoaa täydellisen miljöön rentouttavalle rantalomalle aidossa thaimaalaisessa ilmapiirissä.

Aito Cha-am

Cha-am muistuttaa melkoisesti muita Thaimaan rantakohteita, mutta yhdellä mittapuulla se erottuu selkeästi: kaupunkiin suuntaavat turistit ovat vielä pääosin paikallisia.

Vähitellen myös länsimaalaiset, etenkin pohjoismaalaiset, matkailijat ovat löytäneet rantakohteen lumon, mutta maan muihin matkakohteisiin verrattuna jäljellä on vielä rutkasti aitoa kalastajakylächarmia.

Miellyttävän tunnelman lisäksi paikallisten virta Cha-amiin on pitänyt myös hintatason alhaisena. Vaikka muuallakin Thaimaassa pärjää varsin pienellä budjetilla, on se Cha-amissa huomattavasti todennäköisempää kuin vaikkapa turistimassojen kansoittamassa Phuketissa.

Palmuranta Thaimaassa

Täysipäivästä rentoutumista

Varsin pienikokoisen Cha-amin suostuin nähtävyys on sen ranta. Vaikkei hietikko Thaimaan paratiisisaarille aivan vedäkään vertoja, viihtyy eurooppalaisiin rantoihin tottunut auringonpalvoja paisteessa varmasti.

Siaminlahden aaltojen hyväillessä rantahietikkoa jäävät arkiset murheet vääjämättäkin taakse. Turkoosissa vedessä viihtyvä niin juniorit kuin varttuneemmatkin matkailijat. Vaihtoehtoisesti jäseniään voi vilvoitella myös uima-altaissa, joita on monien hotellien pihamailla.

Jos aikaa riittää, voi käydä myös lätkimässä kierroksen golfia. Kaupungin alueella on nimittäin monia tasokkaita viheriöitä.

Sijainniltaan mainio

Cha-amin tuntemattomuus ei johdu sen kaukaisesta sijainnista. Täältä käsin voit käydä suuremmissa rantakohteissa ja muissa kaupungeissa vaivatta päiväretkellä.

Vain noin 25 kilometrin päässä sijaitseva Hua Hin on Cha-amin tapaan täysiverinen rantakohde, joskin vain suuremmassa mittakaavassa. Taksilla tai tuk-tukilla voi hurauttaa kätevästi vaikka illalliselle suurempaan kaupunkiin.

Pääkaupunkiinkin pääsee Cha-amista noin parissa tunnissa. Suurin osa Cha-amiin suuntaavista turisteista saapuu Bangkokista.

Cha-amin sesongit

Cha-am on monien muiden Thaimaan rantakohteiden tapaan sään puolesta parhaimmillaan vuodenvaihteen kieppeillä. Lämpötilat ovat vielä kohtuullisia, eikä kosteus häiritse lomailua. Tähän aikaan myös matkailijoita on eniten.

Maaliskuun aikoihin alkaa tulla jo tukahduttavan kuumaa ja huomattavasti kosteampaa. Vaikka matalan sesongin aikaan ei tarvitse kärvistellä turistipaljoudessa, kannattaa heinä- ja lokakuun väliin sijoittuvaa sadekautta vältellä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN CHA-AMISSA

Cha-amin komea palatsi

Bangkokin kautta perille

Cha-am on sijainniltaan matkailijoiden kannalta hyvinkin suotuisa. Suomesta kannattaa alkuun suunnata Bangkokiin, jonne pääsee kätevästi suoralla lennolla halvimmillaan noin 600 eurolla. Välilaskullisella lennolla saattaa säästää pitkän pennin etenkin, jos lähtöön on enää lyhyempi aika.

Bangkokista on Cha-amiin matkaa vielä vajaat 200 kilometriä, joiden taittamiseen on kolme varteenotettavaa vaihtoehtoa.

Taksilla perille pääsee nopeiten, mutta hinta on korkein (noin 40 eurosta ylöspäin). Juna on halpa ja varsin mukava, mutta lähestulkoon viiden tunnin matka-aika on hyvin pitkä. Bussilla matkan taittaa taas parissa tunnissa ja melkoisen halvalla.

Cha-amiin järjestetään myös valmismatkoja.

Huokeahintaista majoitusta

Kiitos kohtuullisen matkailijamäärän, Cha-amin hintataso on halpa. Vaatimattoman yöpymispaikan saa pään päälle noin viidellä eurolla, ja kympillä pitäisi löytyä jo varsin kotoisa majapaikka.

Jos loma ei satu menemään päällekäin thaimaalaisten loma-aikojen kanssa, kannattaa katto pään päälle etsiä vasta paikan päältä. Vilkkaimpina aikoina etukäteisvaraus on sen sijaan suositeltavaa tehdä.

Hienommista, uima-altain ja ravintoloin varustetuista hotelleista joutuu luonnollisesti pulittamaan simppeleistä huoneita enemmän, mutta suomalaisen kukkarolle hotellitkin ovat huokeita.

Taksi vie ja tuo

Kaupunkina Cha-am on hyvin pieni ja julkinen liikenne on käytännössä katsoen olematonta. Matkailijalle kätevimpiä kulkuvälineita ovat tuk-tukit ja taksit, joista ensin mainitut soveltuvat hyvin lyhyemmille pätkille, jälkimmäiset taas pidemmille taipaleille.

Eri kaupunkien välejä liikennöivät sekä bussit että junat. Cha-amissa on myös pieni lentokenttä.

CHA-AMIN NÄHTÄVYYDET

Vesiputous Cha-amissa

Rentoudu rannalla

Valkohiekkaista rantaa riittää Cha-amissa silmänkantamattomiin. Suuren osan vuodesta lääniä on runsaasti – vain bangkokilaisten loma-aikoina saattaa syntyä pienimuotoisia ruuhkia.

Siiaminlahden lämmin merivesi houkuttelee hietikolla loikoilevia polskimaan. Turkoosi vesi ei ole aivan Kaakkois-Aasian kirkkaimmasta päästä, mutta Itämeren laineisiin verrattuna se on lähestulkoon kristallista.

Myös rannan palvelut ovat varsin hyvät, sillä monet kaupungin ravintoloista sijaitsevat aivan rannan tuntumassa.

Kansallispuiston kauneuteen

Khao Nang Phanthuratin kansallispuisto tarjoaa sopivaa vastapainoa hiekkarannalla löhöilyyn.

Kalkkikivikallioiden ja lukemattomien luolastojen keskellä viihtyvät niin perheen pienimmät kuin vähän vanhemmatkin. Huipulle kiipeämin kannattaa maisemien puolesta ehdottomasti.

Läpsyköiden sijaan jalkaan kannattaa laittaa kunnolliset kengät, vaikka portaita pitkin pääseekin pitkälti joka paikkaan, eikä vuorikiipeillä todellakaan tarvitse.

Sisäistä rauhaa temppelistä

Cha-amin temppeli, Wat Cha-Am, on ehdottomasti näkemisen arvoinen, vaikka loman pääasiallisena tehtävänä olisikin rusketusrajojen hankkiminen.

Kaupungin keskustan tuntumassa sijaitsevan temppelin vetonauloja ovat buddhapatsas ja pienehkö luola.

CHA-AMIN PARHAAT

Cha-am

Parhaat nähtävyydet

  1. Ranta
  2. Cha-amin temppeli
  3. Khao Nang Phanthuratin kansallispuisto
  4. Maruekhathayawanin palatsi
  5. Jokakeskiviikkoinen yötori

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: iStockphoto

Päivitetty: 9.2.2015

Thaimaa: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia