Kuva: Shutterstock
Kreikan tyypillisimmät juomat

Mitä paikallisia juomia Kreikassa kannattaa maistaa? 8 vinkkiä ennen lomaa

Kreikassa voit testata monia paikallisia juomia, joista osa jakaa vahvasti mielipiteet.

1. Ouzo

Kaikista Kreikan perinteisistä juomista kreikkalaisin on tietysti ouzo. Jokainen täysi-ikäinen matkailija saa todennäköisesti jossain vaiheessa lomaa tarjouksen maistaa ouzoa, perinteistä aniksen makuista viinaa.

Ouzo juodaan joko sellaisenaan tai vedellä laimennettuna, jolloin juoman väri muuttuu sameaksi. Ouzo saatetaan tarjota snapsilasissa, mutta sitä ei ole tarkoitus kulauttaa ykkösellä alas vaan siemailla rauhassa.

Ouzo nautitaan usein pienten meze-annosten kanssa välipalana tai ennen varsinaista ateriaa. Kannattaa muistaa, että kyseessä on hyvin vahva juoma: ouzo on aina vähintään 38-prosenttista ja sitä on tarkoitus nauttia vain pieni määrä.

2. Raki

Toinen mielipiteitä jakava kreikkalainen alkoholijuoma on raki, joka on viinintuotantoon sopimattomista rypäleistä tislattua maustamatonta viinaa. Raki tulee alun perin Kreetan saarelta, kun taas muualla Kreikassa samanlaisesta juomasta voidaan käyttää nimiä tsipuro tai tsikudia.

Jos ajatus pelkän rakin juomisesta tuntuu mahdottomalta, voi paikallista erikoisuutta maistaa myös rakomelona eli hunajalla ja mausteilla jatkettuna rakina. Juomaa voi ostaa valmiiksi pullotettuna tai sekoittaa itse. Kreikassa rakomeloa nautitaan erityisesti flunssan iskiessä.

Rakiin olet saattanut törmätä myös Turkissa.

3. Kreikkalaiset oluet

Kreikkalaiset väkijuomat jäävät useimmilla matkailijoilla pikaisen maistamisen tasolle. Paremmin lomailijoille maistuvat Kreikan helteissä paikalliset oluet.

Kuva: Inka KhanjiSuosituimmat kreikkalaiset juomat
Olut on suosittu juoma Kreikan helteissä.

Ravintoloiden juomalistoilta löytyy usein tunnettuja kansainvälisiä olutmerkkejä kuten Heinekenia, mutta kokeile mieluummin kreikkalaisia huurteisia. Suosittuja merkkejä ovat esimerkiksi Mythos, Fix, Pils Hellas ja Alfa. Myös pienpanimotuotteet ovat yleistymässä.

4. Frappe eli jääkahvi

Kreikassa lomaillessasi huomaat pian, että kaikki tuntuvat juovan paikallista jääkahvia eli frappea. Juoma valmistetaan yleensä pikakahvista, vedestä ja sokerista ravistamalla, minkä jälkeen pinnalle laskeutuu vaahtokerros.

Legendan mukaan Nescafén edustaja keksi kreikkalaisen frappen puolivahingossa Thessalonikin kansainvälisillä messuilla vuonna 1957. Idea sai alkunsa siitä, että kuumaa vettä ei ollut saatavilla.

5. Vissinada ja muut alkoholittomat juomat

Nautitko lomalla mieluummin alkoholittomia juomia? Kreikkalaisen kahvin lisäksi maassa on jonkin verran myös muita kaikenikäisille sopivia erikoisuuksia.

Coca-Colan ja Spriten kaltaisten kansainvälisten merkkien sijaan Kreikassa kannattaa kokeilla esimerkiksi EPSA:n tai Louxin paikallisia limonadeja. Vissinada viittaa Kreikassa kirsikkajuomaan. Portokalada on puolestaan appelsiinijuoma, joka saattaa olla joko mehu tai hiilihapotettu limonadi.

6. Kreikkalaiset viinit

Kreikassa viininvalmistuksella on pitkät perinteet, vaikka maa ei nousekaan esiin Euroopan kuuluisimpien viinimaiden joukossa. Kreikan-lomalla kannattaa kuitenkin ehdottomasti suosia paikallisia viinejä – ja usein ne ovatkin ainoita, mitä on tarjolla.

Kreikassa valmistetaan kaikenlaisia viinejä puna- ja valkoviineistä roseviineihin ja kuohuviineihin. Tavernojen edulliset talon viinit ovat aina kreikkalaisia, ja ne tarjoillaan usein pullon sijaan karahvissa.

Kuva: IstockphotoKreikkalaiset viinit
Nauti ruoan kanssa lasillinen kreikkalaista viiniä.

Matkailijoiden suosimia tunnettuja viinialueita Kreikassa ovat esimerkiksi Santorini, Samos, Kreeta ja Kefalonia.

7. Retsina

Kreikkalainen retsina saattaa äkkiseltään näyttää tavalliselta valkoviiniltä, mutta maku paljastaa eron nopeasti. Retsinan salaisuus on valkoviiniin lisätty pihka, jonka tarkoituksena on tiettävästi alun perin ollut viinin säilyvyyden parantaminen.

Tänä päivänä retsinan pihkaisuudella ei enää ole mitään tekemistä muun kuin vapaaehtoisuuden kanssa. Vaikka retsina ei kuulukaan maailman arvostetuimpiin viineihin, rakastavat paikalliset ja monet matkailijat sen uniikkia makua.

Retsina nautitaan usein ruokajuomana kreikkalaisten annosten kanssa.

8. Metaxa

Kreikkalaisesta Metaxasta puhutaan usein virheellisesti brandyna, mutta tosi asiassa uniikki juoma on eräänlainen sekoitus brandya ja viiniä. Brandyn kaltaisen juoman valmistus alkaa brandyna, mutta siihen lisätään makeaa Muscat-viiniä, yrttejä ja kukkien terälehtiä.

Tammitynnyreissä kypsytettävän juoman ikä selviää pulloon merkityistä tähdistä. Esimerkiksi viiden tähden Metaxaa on kypsytetty viisi vuotta. Juoma on suosittu vientituote kymmeniin eri maihin.

Lue myös: Kreikkalaisen keittiön ABC – kokeile näitä herkkuja lomallasi

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Inka Khanji ja Istockphoto

Päivitetty: 20.8.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia