Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tähän juomaan ei voi olla törmäämättä Turkin-lomalla – muista nämä säännöt, jos haluat kokeilla sitä

Inka Khanji artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Turkissa paikallisten suosima alkoholijuoma on aniksella maustettu raki, jota nautitaan usein ruokailun yhteydessä.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 17.03.2022
facebook   whatsapp

Rakia pidetään Turkin kansallisjuomana

Turkin kansallisjuomaksi mielletty raki on useille matkailijoille tuttu Turkin-matkoilta. Aniksella maustettu viina valmistetaan kahdesti käyttämällä yleensä rypäleistä, mutta rakin valmistuksessa voidaan käyttää myös esimerkiksi luumuja tai viikunoita. Nykyään rakista onkin olemassa lukuisia versioita, joiden valmistustyyli ja raaka-aineet eroavat hieman toisistaan. Tunnetuin raki-merkeistä on Yeni Raki.

Rakin juominen on jopa vuosisatoja vanha perinne, joka elää vahvasti Turkissa edelleen. Rakin juomiseen liittyykin useita traditioita ja sääntöjä. Rakia ei esimerkiksi tulisi koskaan juoda yksin ja rakia tilataankin yleensä pullollinen seurueen kesken jaettavaksi. Tämän vuoksi isossa seurueessa onkin epäkohteliasta tilata rakia vain lasillinen itselleen.

Rakia nautitaan tyypillisesti ruoan kanssa, kuten alkupala-annosten eli mezejen seurana. Raki tarjoillaan veden sekä jääpalojen kera, sillä noin 40-prosenttinen raki juodaan yleensä vedellä laimennettuna. Yleensä lasiin kaadetaan rakia noin puolen tai yhden kolmasosan verran. Tämän jälkeen lasiin lisätään oman maun mukaan vettä, joka muuttaa kirkkaan juoman väriltään samean valkoiseksi.

Jos pöytäseurueen kesken kilistellään rakilaseilla, matkailijan on hyvää muistaa, että kilistäessä vain lasien alaosien tulisi koskettaa toisiaan. Tämä sääntö johtuu siitä, että lasin yläosan koskettamista pidetään merkkinä siitä, että henkilö pitää itseään toista parempana.

>> Lue myös: Lomailija, maista näitä! Turkkilaisen keittiön ABC

Teksti: Krista Ahonen
Kuva: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.