Tähän juomaan sinäkin törmäät Turkissa – muista nämä säännöt, jos haluat kokeilla sitä
Rakia pidetään Turkin kansallisjuomana
Turkin kansallisjuomaksi mielletty raki on useille matkailijoille tuttu Turkin-matkoilta.
Aniksella maustettu viina valmistetaan kahdesti käyttämällä yleensä rypäleistä, mutta valmistuksessa voidaan käyttää myös esimerkiksi luumuja tai viikunoita. Nykyään rakista on olemassa lukuisia versioita, joiden valmistustyyli ja raaka-aineet eroavat hieman toisistaan. Tunnetuin merkki on Yeni Raki.
Rakin juominen on jopa vuosisatoja vanha perinne, joka elää vahvasti Turkissa edelleen. Rakin juomiseen liittyykin useita traditioita ja sääntöjä. Rakia ei esimerkiksi tulisi koskaan juoda yksin, joten sitä tilataan yleensä pullollinen seurueen kesken jaettavaksi. Isossa seurueessa on epäkohteliasta tilata rakia vain lasillinen itselleen.
Rakia nautitaan tyypillisesti ruoan kanssa, kuten alkupala-annosten eli mezejen seurana. Raki tarjoillaan veden sekä jääpalojen kera, sillä noin 40-prosenttinen raki juodaan yleensä vedellä laimennettuna.
Lasiin kaadetaan rakia noin puolen tai yhden kolmasosan verran. Tämän jälkeen lasiin lisätään oman maun mukaan vettä, joka muuttaa kirkkaan juoman väriltään samean valkoiseksi.
Jos pöytäseurueen kesken kilistellään rakilla, matkailijan on hyvää muistaa, että vain lasien alaosien tulisi koskettaa toisiaan. Vanhan uskomuksen mukaan lasin yläosan koskettamista pidetään merkkinä siitä, että henkilö pitää itseään toista parempana.
>> Lue myös: Lomailija, maista näitä! Turkkilaisen keittiön ABC