Kuva: Shutterstock
Samos, Kreikka

Koe kiireetön Kreikka – rentoutumista ja retkiä Samoksella

Samoksella maisemien jylhyys ja vehreä luonto liittoutuvat lempeästi keskenään. Saarella on paljon valinnanvaraa vilkkaista rantakohteista rauhallisempiin pikkukyliin, minkä lisäksi loman täydentävät kiireettömyys ja paikallisten ihmisten ystävällisyys.

Kreikan vihrein saari

Samos on kahdeksanneksi suurin Kreikan saari aivan, joka sijaitsee Turkin rannikon tuntumassa. Sen pinta-ala on 476 neliökilometriä ja vakituisia asukkaita on noin 40 000.

Saarta sanotaan Kreikan vihreimmäksi saareksi: Samos on metsäinen, ja lisäksi maisemaa hallitsee kaksi korkeaa vuorta: Kerkis ja Ambelos. Samos onkin yhdistelmä ainutlaatuista luonnonkauneutta, upeita rantoja ja historiaa.

Pieni saari on maailmankuulu viineistään, ja rehevä luonto tarjoaakin niiden viljelykselle otollisen maaperän. Lisäksi Samoksen maanviljely tuottaa tupakkaa, viiniä, hunajaa, oliiviöljyä, sitrushedelmiä, viikunoita ja manteleita. Varsinkin loppukeväällä saaren vehreys yllättää, kun tulipunaiset unikot ja keltaiset villiorkideat kukkivat teiden varsilla, ja vuoristossa rehottavat oregano, basilika sekä muut mausteyrtit.

Vaikka turismi on maanviljelyksen ohella tärkein elinkeino ja matkailu on kesäkuukausina vilkasta, Samos on onnistunut säilyttämään monen muun Kreikan saaren tapaan aidon ja ystävällisen tunnelmansa. Pikkukylissä näkee edelleen perinteistä kreikkalaista elämää.

Tärkeimmät kohteet ja nähtävyydet

Saaren tärkeimmiksi matkailukohteiksi ovat muotoutuneet Pythagorion, Kokkari ja Votsalakia, joista jokaiselle löytyy varmasti oma suosikkinsa. Matkailijat pitävät lomapaikkanaan myös pääkaupunki Samosta.

Samoksen etelärannikon Pythagorion on rento ja monipuolinen lomakaupunki ja saaren vilkkain turistikohde. Tämä saaren entinen pääkaupunki on saanut nimensä kuuluisimman asukkaansa, matemaatikko Pythagoraan mukaan, ja hänen patsaansa vartioi kaupungin huvivenesatamaa.

Pythagorionissa sijaitsee yksi saaren tärkeimmistä nähtävyyksistä, 1 036 metriä pitkä muinainen Eupalinioksen vesitunneli, joka kaivettiin vuoren läpi 2 500 vuotta sitten. Hieman kauempana Pythagorionista ovat myös Hera-jumalattaren temppelin rauniot. Alueella on jatkuvia arkeologisia kaivauksia, joita näkee niin kaupungin rantaviivalla kuin ihan kaupungin keskustassakin. Paikka on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Samos, Kreikka
Samoksen tunnelmalliset kylät ja kaupungit henkivät vahvaa Kreikka-tunnelmaa.

Kokkari on kodikkaan tunnelmansa vuoksi monen Samoksen kävijän suosikkilomakohde, jossa eletään aitoa kreikkalaista kyläelämää rennossa ilmapiirissä. Kokkarin alueella luonto on erityisen viehättävää. Mäntymetsiköt, oliivilehdot ja viinitarhat levittäytyvät silmänkantamattomiin, minkä lisäksi alueella on lukuisia hyviä rantoja ja kristallinkirkkaat vedet. Lähistöllä kohoavat kukkulat ja vuoristokylät houkuttelevat tekemään patikkaretkiä maalauksellisissa maisemissa. Merenrannassa kohoavat herttaiset tavernat ja baarit tekevät pikkukaupungista samalla yhden saaren eloisimmista paikoista.

Rauhaa ja luontoa rakastaville sopii lomakohteeksi myös saaren etelärannikolla sijaitseva Votsalakia. Kylässä on ainoastaan kymmenkunta tavernaa, muutamia pikkukauppoja ja pitkä hiekka- ja kiviranta. Se on mainio valinta perheille, vastarakastuneille ja kaikille muillekin, jotka kaipaavat lomallaan rentoutumista ja omaa tilaa.

Samoksen pääkaupunki Samos

Samoksen pääkaupunki on yllättäen kaupunki nimeltä Samos, entiseltä nimeltään Vathy. Pohjoisrannikolla sijaitseva, alle kymmenen tuhannen asukkaan pääkaupunki on jännittävä sekoitus vanhaa ja uutta.

Samos on rakennettu amfiteatterimaisesti suuren lahden ympärille. Keskustan yläpuolella rinteessä on vanha kaupunginosa rauhallisine kujineen, uudemmissa kortteleissa ravintoloita sekä kauppoja on enemmän, ja meno vilkkaampaa.

Satamasta lähtevät lautat Turkkiin ja naapurisaarille. Saaren suurin kaupunki sopii niille, jotka haluavat yhdistää rantalomaan shoppailua ja iltahuveja sekä hitusen kreikkalaista arkea. Pääkaupunki on ostosten tekemiseen ehdottomasti saaren paras paikka, joten vierailu siellä kannattaa, vaikka lomansa viettäisikin jossain toisaalla.

Kierrä patikoiden tai bussilla

Samos on täynnä hyviä patikointireittejä, suojaisia rantoja, vuoristoa, metsikköä ja historiallisesti merkittäviä käyntikohteita. Loman aikana kannattaa ehdottomasti tutkia ja kiertää saarta. Parhaiten tämä onnistuu vuokraamalla auton.

Bussit kulkevat saarella rajoitetusti, eivätkä matkatoimistojen retkibussitkaan vie kaikkein syrjäisimpiin kyliin, joten autonvuokraus on mainio tapa tutustua ympäristöön omassa tahdissa. Myös moottoripyörän tai polkupyörän vuokraus onnistuu, mutta koska suurin osa saaresta on melko mäkistä ja vuoristoista, käy näillä liikkuminen jo kuntoilusta. Tiet ovat saarella enimmäkseen hyvässä kunnossa, mutta liikennekulttuuri suomalaiseen makuun varsin reipasotteista.

Kuva: ShutterstockSamos, Kreikka
Vehreä Samos tarjoaa runsaasti ulkoilumahdollisuuksia.

Patikointi on erinomainen tapa nauttia Samoksen vehreistä maisemista. Merkittyjä patikkareittejä löytyy joka puolelta saarta, ja yhden kävelyretken aikana voi helposti tutustua useampaan saaren nähtävyyksistä. Vaikka saaren pohjoispuolella patikkareitit ovat haastavampia, ovat maisemat varsinkin sillä puolella upeita.

Ylhäältä vuoristopoluilta levittäytyy henkeäsalpaavat näkymät alas pieniin vuoristokyliin, reheviin viinitarhoihin, oliivilehtoihin ja Egeanmeren kimalteleviin lahdenpoukamiin.

Laivalla Turkkiin ja naapurisaarille

Saarelta kulkee päivittäin lauttayhteys naapurimaahan Turkkiin, joten loman aikana pystyy helposti vierailemaan naapurimaan puolella suositussa Kusadasin lomakohteessa tai vaikka Efesoksen muinaisessa kaupungissa. Lautat kulkevat Samoksen kaupungista Turkin puolelle Kusadasiin aamuisin ja iltapäivisin. Matka yhteen suuntaan kestää noin 1,5 tuntia, ja passin tulee olla mukana matkassa. Lauttalippuja myyvät paikalliset matkatoimistot. Yhteisiä päiväretkiä Turkkiin voi varata myös matkanjärjestäjien kautta.

Mikäli saarihyppely kiinnostaa, on Samokselta lauttayhteyksiä myös muille Kreikan saarille. Lauttoja kulkee päivittäin Naxoksen, Paroksen, Mykonoksen, Ioksen, Santorinin ja Syroksen saarille, ja hieman harvemmin myös Patmokselle, Lerokselle, Kalymnokselle, Kosille ja Rodokselle.

Miten Samokselle pääsee?

Huolettomimmin Samokselle pääsee varaamalla sinne suoraan pakettimatkan lentoineen ja majoituksineen. Pienellä saarella ehtii rentoutua mainiosti viikon tai kahden aikana. Seikkailunhaluisemmat voivat yhdistää lomaansa toisen viikon jollain lähisaarista.

Koska Samos sijaitsee aivan Turkin kyljessä, voi kahden viikon lomaan yhdistää kaksi maata vierailemalla paitsi Kreikassa myös Turkissa.

>> Lue lisää vinkkejä Kreikkaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Hanna Ahonpää
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 25.6.2018

Sinua saattaisivat kiinnotaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (19 votes, average: 4,26 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Ensi kesänä ollaan menossa Samokselle (Pythagorioniin) viettämään 30-vuotishääpäivää. Kertakaikkisen ihanaa odotella matkaa :)