Hyppää sisältöön

Yksi epäkohta särkee turistin sydämen Kreikassa – lue miten tavallinen lomailija voi auttaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.06.2018
Kreikan lomakohteiden kulkukissat ja -koirat ovat surullinen näky. Monilla saarilla on eläinsuojelujärjestöjä, jotka ilahtuvat matkailijoiden avusta.

Kadut täyttyvät kulkukissoista Kreikassa

Jos lomailet kesällä Kreikan saarilla, et voi välttyä näkemästä kaduilla liikkuvia kulkukissoja. Omilleen jätettyihin koiriin törmää nykyään keskeisillä paikoilla harvemmin, sillä ne pyritään keräämään erillisiin suojakoteihin.

Hyvinvoiviin lemmikkieläimiin tottuneille suomalaisille katueläinten karut olot voivat järkytys. Monet kodittomat eläimet ovat nälkiintyneitä ja hoidon tarpeessa. Kissoilta voi puuttua silmä tai pala korvasta ja turkki saattaa olla huonossa kunnossa. Leikkaamattomat naaraskissat ja -koirat ovat jatkuvasti raskaana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ravintoloiden ympärillä kiertelevät nälkäiset kissat ovat tottuneet siihen, että joukosta löytyy aina ateriansa jakavia matkailijoita. Toisaalta henkilökunta voi ajaa eläimet pois pelätessään asiakkaiden ärsyyntyvän.

Parhaiten kodittomat eläimet voivat kohteissa, joissa vierailee paljon turisteja ja joissa toimii eläinsuojelujärjestöjä. Toki myös monet kreikkalaiset pitävät huolta kodittomista eläimistä esimerkiksi tarjoamalla ruoantähteitä ravintoloistaan.

Kreikan talouskriisi, matalat palkat ja haastava työllisyystilanne ovat kuitenkin vaikuttaneet monissa paikoissa paikallisten asenteisiin kulkukissoja ja -koiria kohtaan. Myötätuntoa ei aina riitä eläimille, jos itselläkin on hankalaa. Lemmikkieläimistä saatetaan myös luopua taloudellisista syistä.

Kreikan lomakohteissa toimivat eläinsuojelujärjestöt yrittävät ensisijaisesti ruokkia kodittomia eläimiä, leikata niitä lisääntymisen estämiseksi sekä löytää niille koteja.

Kuinka matkailija voi auttaa?

Lyhyellä lomalla matkailijaan voi iskeä lohduttomuus. Miten kodittomia eläimiä voi auttaa, kun niitä ilmestyy lisää jokaisesta kadunkulmasta ja lähtö on edessä jo muutaman päivän päästä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asiat eivät muutu nopeasti, mutta jokainen pieni teko auttaa tahoja, jotka tekevät työtä kierteen katkaisemiseksi. Yksinkertaisimmillaan lomailija voi ruokkia kodittomia eläimiä tai ostaa eläinsuojelujärjestöjen myymiä tuotteita, joiden tuotto menee eläinten hyväksi.

Saaresta riippuen kohteessa voi toimia eläinsuojelujärjestö, jonka työhön matkailija voi osallistua vaikka vain muutaman tunnin tai yhden päivän ajan. Apu voi olla esimerkiksi koirien ulkoiluttamista tai kissojen ruokkimista.

Jos viivyt Kreikassa pidemmän aikaa ja olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä, voit ottaa yhteyttä paikalliseen eläinsuojelujärjestöön ja tiedustella vaihtoehtoja.

IstockphotoNäin voit auttaa kodittomia eläimiä Kreikassa
Paroksen saarella toimii eläinsuojelujärjestö Paros Animal Welfare Society (PAWS), joka pyörittää pientä kauppaa Parikian vanhassakaupungissa.

Jos lomabudjettiin jää ylimääräistä, voi eläinsuojelujärjestöille tehdä myös rahalahjoituksia. Ei kannata ajatella, että vain isolla lahjoituksella on merkitystä. Taloudellinen apu kertyy yleensä nimenomaan useista pienistä lahjoituksista.

Monet tahot ottavat vastaan myös ruokaa, leluja, astioita, talutushihnoja ja muita tarvikkeita. Jos kotonasi on ylimääräisiä tarvikkeita eläimiä varten, voit pakata niitä mukaan lähtiessäsi lomalle.

Talvikuukaudet ovat kodittomille eläimille vakavin riski turistivirtojen kadotessa ja monien ravintoloiden sulkiessa ovensa. Eläimet tarvitsevat vilttejä ja muuta lämmikettä selvitäkseen kevääseen. Muista tämä, jos kodissasi pyörii vanhoja lakanoita, peittoja tai vilttejä ja matkalaukussasi on tilaa.

Eläinsuojelujärjestöiltä saa myös apua ja tietoa koiran tai kissan adoptoimisesta. Asiantuntijoiden avulla voit selvittää, millaista paperityötä ja eläinlääkäritarkastuksia eläimen tuominen Kreikasta Suomeen vaatii.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erilaisia eläinsuojelujärjestöjä toimii monilla Kreikan saarilla, ja ne löytyvät helpoiten verkkohaulla. Aktiivisia järjestöjä löytyy muun muassa Rodokselta, Kreetalta, Parokselta, Mykonokselta, Santorinilta, Kosilta, Korfulta ja Skiathokselta.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Santorinin nähtävyydet

Santorinin parhaat nähtävyydet – 15 ideaa Kreikan kuuluisimmalle saarelle

Mykonos

Mikä ihmeen Mykonos? 10 nopeaa faktaa Kreikan trendikkäimmästä saaresta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kreikan miinukset

Kreikan miinukset – vai onko niitä? Kolme asiaa, jotka hiertävät tutussa matkailumaassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja