Hyppää sisältöön

Tämä Kreikan saari on monien mielestä kaikkein paras, ja pärjää jopa Santorinille – 5 syytä matkustaa Parokselle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.09.2018
Kreikan Paros on hienostunut ja helppo lomakohde. Tähän saareen ihastuvat kaikki!

1. Sopiva yhdistelmä turismia ja paikallista tunnelmaa

Paros on lähes täydellinen Kreikan saari: tarpeeksi suosittu lomakohde ollakseen matkailijalle helppo lukuisine palveluineen, mutta kuitenkin vielä kaukana Rodoksen ja Kreetan kaltaisista megakohteista.

Parokselta on helppo löytää sekä hidasta tunnelmaa että lomasaaren vilkasta menoa. On rauhallisia poukamia ja simppeleitä tavernoja, mutta toisaalta myös tyylikkäitä ravintoloita ja hienostuneita putiikkeja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös sijainniltaan Paros on oivallinen. Saarelle ei tehdä Suomesta pakettimatkoja, mutta Parokselle on helppo matkustaa joko lautalla tai lentäen Ateenasta. Vaihtoehtoisesti voit lentää Santorinille ja siirtyä lautalla Parokselle.

Naapurisaari Naxokselle tehdään puolestaan Suomesta pakettimatkoja. Lauttamatka Paroksen ja Naxoksen välillä kestää vain noin tunnin, joten molemmilta saarilta tehdään paljon päiväretkiä naapuriin.

Parosta suositellaan usein jopa vaihtoehdoksi Santorinille tai yhdistelmäloman toiseksi kohteeksi. Dramaattiisia kalderamaisemia Parokselta ei löydy, mutta Parikian vanhankaupungin kadut ovat välillä jopa kauniimpia kuin Santorinin ruuhkissa.

2. Parikia ja Naoussa – ihanat valkoiset kaupungit

Paroksen suosituin matkakohde on pääkaupunki Parikia, jonne myös lautat saapuvat. Satamasta käsin et vielä arvaisi miten kaunis vanhakaupunki Parokselta löytyy, mutta kun astut sisään pienistä kujista ihastut hetkessä. Parikiassa kaikki on puhtaanvalkoista ja tyylikästä.

Virallinen paikka seurata auringonlaskua on vanhankaupungin korkein kohta, josta löytyy venetsialaisten rakentaman linnan rauniot. Samaan rinteeseen on rakennettu ravintoloita ja baareja, joihin voi siirtyä cocktailille seuraamaan auringon putoamista mereen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IstockphotoMitä Paroksella kannattaa tehdä?
Klassiset valkoiset talot ja kapeat kujat odottavat Paroksella.

Parikian kanssa Paroksen kuvauksellisimman kaupungin tittelistä kilpailee Naoussa, joka sijaitsee saaren pohjoisosassa. On makuasia, kumpaan kaupunkiin matkailija ihastuu enemmän. Molemmista löytyy klassisia valkoisia kujia, sataman hulinaa ja reilu valikoima liikkeitä ostoksia varten.

3. Tarpeeksi rantoja kesälomailijalle

Kesälomalla Kreikassa tarvitaan tietysti rantoja, eivätkä ne ole Paroksella koskaan kaukana. Rantoja on myös Parikiassa lähellä kaikkia palveluja, mutta parhaiden rantojen perässä kannattaa matkustaa hieman kauemmas.

Paroksen erikoisin ranta on Kolymbithres, joka tunnetaan erikoisista kivimuodostelmistaan. Vesirajan ikivanhat kivimuodostelmat saavat rantalomailijan tuntemaan olevansa keskellä elokuvaa. Ranta sijaitsee vain lyhyen ajomatkan päässä Naoussasta. Isommassa mittakaavassa samanlaisia kallioita löytyy Miloksen saarelta.

Klassisia hiekkarantoja ovat muun muassa Chrissi Akti eli Golden Beach, Logaras ja Ambelas.

4. Vuokraa auto ja kierrä koko saari

Paroksella kannattaa vuokrata auto, sillä liikenne on rauhallista ja saari on helppo kiertää kokonaan jopa päivän tai parin aikana. Jos aikaa on reilusti, pysähdy rauhassa eri kylissä kuten Marpissassa, Piso Livadissa ja Prodromoksessa.

Pääasiassa Parokseen tutustutaan ajamalla täysi ympyrä rannikkoa pitkin, mutta koukkaa myös sisämaahan ja vieraile Lefkesissä, joka on yksi saaren sievimmistä kylistä. Hauskaan muotoon rakennettu vuoristokylä on kuin pieni sokkelo, jossa et ikinä tiedä mitä nurkan takaa löytyy.

Naoussassa poiketessaan seikkailunhaluiset voivat kokeilla samalla reissulla majakkavaellusta pohjoisrannikolla. Kallion reunalla aivan vesirajassa sijaitsevalle majakalle johtaa kivinen patikkareitti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Kuin kaksi saarta yhden hinnalla – tee retki Antiparokselle

Paros ja Naxos ovat naapurisaaria, jotka tulevat usein matkailijoille tutuiksi saman loman aikana. Paroksella on kuitenkin toinenkin sisarsaari: pikkuruinen Antiparos, joka sijaitsee aivan Paroksen kyljessä.

Lautat Antiparokselle kulkevat Paroksen Pountasta vain kymmenessä minuutissa. Nimi saatetaan kirjoittaa myös muodossa Pounda. Reitti liikennöi ympäri vuoden, kun taas Parikiasta pääsee Antiparokselle ainoastaan kesäkauden aikana. Parikiasta matka kestää noin puoli tuntia.

Antiparoksella kannattaa kiertää jalkaisin vanhassakaupungissa ja venetsialaisen linnoituksen raunioilla sekä poiketa ainakin yhdellä rannalla. Saaren tunnetuin nähtävyys on Antiparoksen tippukiviluola, johon viitataan yksinkertaisesti nimellä Cave of Antiparos.

Antiparoksella asuu vain reilut tuhat asukasta, joten tunnelma on mukavan rauhallinen. Saarelle tehdään yleisimmin päiväretkiä Parokselta, mutta halutessasi voit majoittua osan lomasta tällä pikkusaarella.

Lue myös: Kaikki mitä haluat lomalta Kreikassa – 6 vinkkiä Naxokselle

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Voidokilian ranta Kreikassa

Yksi Kreikan kauneimmista rannoista löytyy jostain aivan muualta kuin saarilta – tältä se näyttää

Kreikka

Näin tilaat kahvia Kreikassa – lue 5 faktaa ennen lomaa

Rodoksen parhaat rannat

Näin löydät Rodoksen kauneimmat rannat – 7 vinkkiä

Santorinin parhaat alueet majoittua

Missä majoittua Santorinilla? Saarella on kaksi selvästi erilaista puolta – katso 5 suosituinta kohdetta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja