Hyppää sisältöön

Kuinka paljon sinä tiedät Makedoniasta? Maan uusi nimi ja 9 muuta faktaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.05.2019
Kiinnostuitko sinäkin suorista lennoista Pohjois-Makedoniaan? Lue mielenkiintoiset faktat maasta.

1. Monien nimien maa

Jos olet suunnitellut matkaa Balkanille, olet todennäköisesti jo huomannut Makedonian vaihtaneen nimensä. Helmikuussa 2019 nimi muutettiin virallisesti Pohjois-Makedoniaksi. Syy löytyy maan kiemuraisista väleistä Kreikan kanssa.

Kreikkalaiset eivät ole hyväksyneet nimeä Makedonia, sillä myös Kreikasta löytyy alue nimeltä Macedonia. Samasta syystä Pohjois-Makedonia tunnettiin aiemmin virallisesti nimellä FYROM eli Former Yugoslav Republic of Macedonia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Rauhanomainen itsenäisyys

Balkanin maissa sota on vielä tuoreessa muistissa ja luodinreiät täplittävät rakennuksia monissa paikoissa. Pohjois-Makedonia selvisi kuitenkin Jugoslavian hajoamisesta rauhanomaisesti.

3. Yksi Unesco-kohde

Pohjois-Makedoniassa on vain yksi Unescon maailmanperintökohde. Maan suosituin turistikohde Ohridjärvi luetaan sekä kulttuuri- että luontokohteeksi Unescon luettelossa. Ohridjärven rannalla sijaitsevaa Trpejcan kylää kutsutaan The Telegraphin mukaan paikallisten keskuudessa jopa Pohjois-Makedonian omaksi St. Tropeziksi matkailijamäärien nousun takia.

4. Makedonian kaksi lippua

Nimien lisäksi Pohjois-Makedoniassa on jouduttu vaihtamaan myös lippuja. Maan nykyinen lippu muistuttaa keltaisia auringonsäteitä punaisella pohjalla, ja se otettiin käyttöön vuonna 1995. Sitä edeltävässä lipussa oli aurinkosymboli, jota kreikkalaiset eivät hyväksyneet oman samanlaisen symbolinsa takia.

ShutterstockPohjois-Makedonian lipussa on aurinkosymboli
Tältä Pohjois-Makedonian lippu näyttää nykyään.

5. Kiinnostavien luolien maa

Pohjois-Makedoniassa on kaksi merkittävää luolaa. Peshnan luolan suu on suurin koko Balkanin alueella, ja sen maisemia on jopa verrattu Taru sormusten herrasta -kirjoissa ja -elokuvissa esiintyvään myyttiseen Helmin syvänteeseen. Vrelon maanalaista luolaa pidetään puolestaan yhtenä maailman suurimmista.

6. Oma kansallisjuoma mastika

Pohjois-Makedonian omana kansallisjuomana pidetään mastikaa, jonka valmistuksessa on käytetty mastiksipistaasipuun pihkaa. Väkevä likööri tarjoillaan usein aperitiivina jäiden kanssa. Kansallisruoan kunnian on puolestaan saanut papumuhennos tavče gravče.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Mystinen ratsastajapatsas

Skopjen keskustassa on yksi monumentti, joka ei jää yhdeltäkään kävijältä näkemättä. 28-metrinen ratsastajapatsas on hieman mystinen: yleisen uskomuksen mukaan se esittää Aleksanteri Suurta, mutta sitä ei myönnetä teoksen nimessä, joka on Soturi ratsailla. Syynä on jälleen kerran Kreikka, joka pitää Aleksanteri Suurta kreikkalaisena. Pohjois-Makedonia taas pitää tätä makedonialaisena.

ShutterstockSkopjen kuuluisa ratsastajapatsas
Skopjessa on monia näyttäviä monumentteja, joista ratsastajapatsas on kuuluisin.

8. Toinen “maa” Pohjois-Makedonian sisällä

Ohridjärven pohjoispuolella sijaitsevalla Vevčanin kylällä on hauska tarina. Jugoslavian hajoamisen jälkeen kylä päätti julistautua omaksi maakseen, jolla oli epävirallisesti myös oma valuutta ja omat passit. Paikallisia seteleitä myydään edelleen matkamuistoina.

9. Äiti Teresan syntyi Skopjessa

Pohjois-Makedonia on ylpeä Äiti Teresasta, joka syntyi Skopjessa vuonna 1910. Tunnettu hyväntekijä ja pyhimys oli sukujuuriltaan albanialainen, mutta Skopje on ikään kuin adoptoinut tämän omakseen. Kaupungissa on Äiti Teresalle omistettu patsas ja museo.

10. Kolme kansallispuistoa

Pohjois-Makedoniassa on yhteensä kolme kansallispuistoa. Suurin näistä on vuonna 1949 perustettu Mavrovo, josta löytyy muun muassa saman niminen tekojärvi sekä maan korkeimmat huiput. Kaksi muuta kansallispuistoa ovat nimeltään Pelister ja Galičica. Pohjois-Makedonian tunnetuin luontokohde on kuitenkin Ohridjärven lisäksi Matka-niminen kanjoni lähellä Skopjea.

Lue myös: Suoralla halpalennolla Suomesta Makedoniaan – 5 syytä matkustaa vähemmän tunnettuun maahan

Lähde: The Telegraph
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Vis Kroatiassa

Kroatian miinukset – voiko huippusuositussa kohteessa olla mitään vikaa?

Albanian 10 kiinnostavinta kohdetta

Suunnitteletko matkaa Albaniaan? 10 kiinnostavinta paikkaa – lue nopeat esittelyt

Pohjois-Makedonia

Lonely Planetin vuoden 2020 suositukset julki – mukana Pohjois-Makedonia, jonne pääset Suomesta halvalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja