Kuinka paljon sinä tiedät Makedoniasta? Maan uusi nimi ja 9 muuta faktaa
1. Monien nimien maa
Jos olet suunnitellut matkaa Balkanille, olet todennäköisesti jo huomannut Makedonian vaihtaneen nimensä. Helmikuussa 2019 nimi muutettiin virallisesti Pohjois-Makedoniaksi. Syy löytyy maan kiemuraisista väleistä Kreikan kanssa.
Kreikkalaiset eivät ole hyväksyneet nimeä Makedonia, sillä myös Kreikasta löytyy alue nimeltä Macedonia. Samasta syystä Pohjois-Makedonia tunnettiin aiemmin virallisesti nimellä FYROM eli Former Yugoslav Republic of Macedonia.
2. Rauhanomainen itsenäisyys
Balkanin maissa sota on vielä tuoreessa muistissa ja luodinreiät täplittävät rakennuksia monissa paikoissa. Pohjois-Makedonia selvisi kuitenkin Jugoslavian hajoamisesta rauhanomaisesti.
3. Yksi Unesco-kohde
Pohjois-Makedoniassa on vain yksi Unescon maailmanperintökohde. Maan suosituin turistikohde Ohridjärvi luetaan sekä kulttuuri- että luontokohteeksi Unescon luettelossa. Ohridjärven rannalla sijaitsevaa Trpejcan kylää kutsutaan The Telegraphin mukaan paikallisten keskuudessa jopa Pohjois-Makedonian omaksi St. Tropeziksi matkailijamäärien nousun takia.
4. Makedonian kaksi lippua
Nimien lisäksi Pohjois-Makedoniassa on jouduttu vaihtamaan myös lippuja. Maan nykyinen lippu muistuttaa keltaisia auringonsäteitä punaisella pohjalla, ja se otettiin käyttöön vuonna 1995. Sitä edeltävässä lipussa oli aurinkosymboli, jota kreikkalaiset eivät hyväksyneet oman samanlaisen symbolinsa takia.
5. Kiinnostavien luolien maa
Pohjois-Makedoniassa on kaksi merkittävää luolaa. Peshnan luolan suu on suurin koko Balkanin alueella, ja sen maisemia on jopa verrattu Taru sormusten herrasta -kirjoissa ja -elokuvissa esiintyvään myyttiseen Helmin syvänteeseen. Vrelon maanalaista luolaa pidetään puolestaan yhtenä maailman suurimmista.
6. Oma kansallisjuoma mastika
Pohjois-Makedonian omana kansallisjuomana pidetään mastikaa, jonka valmistuksessa on käytetty mastiksipistaasipuun pihkaa. Väkevä likööri tarjoillaan usein aperitiivina jäiden kanssa. Kansallisruoan kunnian on puolestaan saanut papumuhennos tavče gravče.
7. Mystinen ratsastajapatsas
Skopjen keskustassa on yksi monumentti, joka ei jää yhdeltäkään kävijältä näkemättä. 28-metrinen ratsastajapatsas on hieman mystinen: yleisen uskomuksen mukaan se esittää Aleksanteri Suurta, mutta sitä ei myönnetä teoksen nimessä, joka on Soturi ratsailla. Syynä on jälleen kerran Kreikka, joka pitää Aleksanteri Suurta kreikkalaisena. Pohjois-Makedonia taas pitää tätä makedonialaisena.
8. Toinen “maa” Pohjois-Makedonian sisällä
Ohridjärven pohjoispuolella sijaitsevalla Vevčanin kylällä on hauska tarina. Jugoslavian hajoamisen jälkeen kylä päätti julistautua omaksi maakseen, jolla oli epävirallisesti myös oma valuutta ja omat passit. Paikallisia seteleitä myydään edelleen matkamuistoina.
9. Äiti Teresan syntyi Skopjessa
Pohjois-Makedonia on ylpeä Äiti Teresasta, joka syntyi Skopjessa vuonna 1910. Tunnettu hyväntekijä ja pyhimys oli sukujuuriltaan albanialainen, mutta Skopje on ikään kuin adoptoinut tämän omakseen. Kaupungissa on Äiti Teresalle omistettu patsas ja museo.
10. Kolme kansallispuistoa
Pohjois-Makedoniassa on yhteensä kolme kansallispuistoa. Suurin näistä on vuonna 1949 perustettu Mavrovo, josta löytyy muun muassa saman niminen tekojärvi sekä maan korkeimmat huiput. Kaksi muuta kansallispuistoa ovat nimeltään Pelister ja Galičica. Pohjois-Makedonian tunnetuin luontokohde on kuitenkin Ohridjärven lisäksi Matka-niminen kanjoni lähellä Skopjea.
Lue myös: Suoralla halpalennolla Suomesta Makedoniaan – 5 syytä matkustaa vähemmän tunnettuun maahan
Lähde: The Telegraph
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää