Hyppää sisältöön

Euroopan coolein kaupunki – 10 yllättävää faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt Berliinistä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.06.2019
Lue hauskat nippelitiedot Berliinistä ennen matkaa.

1. Suurempi kuin Pariisi, vetisempi kuin Venetsia

Jos matkustat Berliiniin, varaudu yrityksiin hahmottaa kaupunkia laajalla alueella. Berliinin metropolialue on jättimäinen – sen sanotaan olevan jopa yhdeksän kertaa Pariisin kokoinen. Kaupungin koko selittää myös sen, että siellä on jopa enemmän kanavia kuin kanaalikaupunkeina tunnetuissa Venetsiassa ja Amsterdamissa.

2. Pääkaupunki vasta vuodesta 1990

Tänä päivänä Berliini on Saksan pääkaupunki ja koko maan tunnetuin matkailukohde. Muistatko, että Berliini – sellaisena, kuin sen nyt tunnemme – on kuitenkin toiminut pääkaupunkina yhtäjaksoisesti vasta vuodesta 1990 lähtien? Sitä ennen Saksan pääkaupunki oli Bonn.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Eniten turkkilaisia Turkin ulkopuolella

Berliiniä kutsutaan joskus “Turkin toiseksi pääkaupungiksi”. Tällä viitataan siihen, että Berliinissä on eniten Turkin ulkopuolella asuvia turkkilaisia. Iso turkkilaispopulaatio näkyy katukuvassa erityisesti ravintolatarjonnassa.

Muuttoliike selittyy toisen maailmansodan jälkeen harjoitetulla työvaihdolla, jonka aikana Berliiniin kutsuttiin työvoimaa eteläisen Euroopan maista. Monet vierastyöläisiksi kutsutuista turkkilaisista päätyivät jäämään kaupunkiin pysyvästi.

ShutterstockMielenkiintoiset faktat Berliinistä
Berliini on kansainvälinen kaupunki, joka houkuttelee ihmisiä ympäri maailmaa.

Berliini on muutenkin erittäin kansainvälinen kaupunki, jossa asuu yli puoli miljoonaa ulkomaalaista asukasta.

4. Lentokenttä, joka ei näytä valmistuvan koskaan

Saksalaiset tunnetaan tehokkuudestaan ja täsmällisyydestään. Siksi onkin erityisen kiusallista, että vuodelle 2011 avajaisiaan mainostanut Brandenburgin lentokenttä ei vuonna 2019 ole vieläkään valmis Berliinissä. Lentokenttäprojektia on kuvailtu kaikkien aikojen fiaskoksi.

Brandenburgin kentän oli määrä korvata sekä Tegelin että Schönefeldin lentokentät Berliinissä. Sittemmin suunnitelmaa on jouduttu muokkaamaan, eikä Schönefeldiä olla enää sulkemassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Natsien entinen lentoasema on nykyisin kaupunkilaisten olohuone Berliinissä – katso kuvat

5. Maailman erikoisin hissi

Yksi koko maailman näyttävimmistä hisseistä löytyy varmasti Berliinistä. Mittessä sijaitsevan Radisson Blu -hotellin sisältä löytyy yllättävä näky, jota ei heti osaisi yhdistää ketjuhotelliin. Aulassa on 25 metriä korkea akvaariohissi, jolla pääsee ajamaan ostamalla lipun naapurin SeaLife-merikeskukseen.

6. Superklubi, jonne et ehkä pääse sisään

Berliini tunnetaan erinomaisena bilekohteena erityisesti tekno- ja elektropiireissä. Kaupungin kuuluisin klubi on entiseen voimalaitokseen perustettu Berghain, joka sijaitsee Kreuzbergin ja Friedrichschainin välimaastossa. Parhaimmillaan bileet Berghainissa kestävät jopa 24 tuntia.

Klubin ovet eivät kuitenkaan aukea kaikille. Pitkästä jonosta käännytetään armotta pois kaikki, jotka eivät sovi paikan imagoon. Jopa klubin ovimiehestä on tullut eräänlainen pikkujulkkis Berliinissä. Bilettäjiä kehotetaan pukeutumaan mustaan ja opettelemaan edes muutaman fraasin saksaksi.

7. Spätit kuuluvat Berliiniin

Yömyöhälle tai jopa ympäri vuorokauden auki olevat kulmakaupat ovat olennainen osa Berliiniä ja jotain, mikä ei kuulu katukuvaan muualla Saksassa. Maitoa, olutta, lehtiä ja muita perustuotteita myyvistä liikkeistä käytetään nimeä spätkauf, tuttavallisemmin späti.

Erikoisen spätistä tekee se, että sinne voi jopa poiketa oluelle. Kaupoissa on yleensä jonkin verran istumapaikkoja. Paikalliset tuntevat pikkukauppoja kohtaan käsittämätöntä rakkautta: niitä kutsutaan jopa Berliinin sykkiväksi sydämeksi.

Inka KhanjiBerliinin suosituin kebab
Spätkaufit ja döner kebabit kuuluvat Berliinin katukuvaan.

8. Döner kebabin synnyinpaikka

Tiesitkö, että perinteisenä turkkilaisena herkkuna pidetty Döner kebab keksittiin itse asiassa Berliinissä? Tarinan mukaan annoksen keksi Turkissa syntynyt Kadir Nurman Länsi-Berliinissä vuonna 1972. Toinen perinteinen paikallinen ruoka on currywurst, jota myydään ympäri kaupunkia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Maistuisiko kunnon Döner? Berliinin parhaat kebab-paikat Top 5

9. Katoavat numerot ja jättimäinen tavaratalo

Berliinin kuuluisimmalla ostoskadun Kurfürstendammin eli Ku’Dammin varrella voi joutua hieraisemaan silmiään. Kadulta puuttuvat kokonaan talonumerot 1–10. Visit Berlinin mukaan ne hävisivät 20-luvulla, jolloin ne siirrettiin toiselle kadulle.

Samaan ostoskatuun yhdistetään yleensä myös Berliinin legendaarisin tavaratalo Kaufhaus des Westens eli KaDeWe, vaikka se ei virallisesti sijaitsekaan Ku’Dammin varrella. Kyseessä on Manner-Euroopan suurin tavaratalo, joka levittäytyy 60 000 neliömetrin tiloihin. Euroopassa isompi tavaratalo on ainoastaan Lontoon Harrods.

10. Berliinissä kuvatut elokuvat

Berliinissä on kuvattu useita kansainvälisesti menestyneitä elokuvia, joista osa sijoittuu itse kaupunkiin ja osassa taas Berliini on esittänyt jotakin toista kohdetta. Lomaan voi virittäytyä katsomalla esimerkiksi elokuvat Juokse Lola! (1998), Good Bye, Lenin! (2003), Bourne Supremacy – Medusan isku (2004), Atomic Blonde (2017) ja Berlin, I Love You (2019).

Lue myös: Viisi kaupunginosaa Berliinissä – mikä näistä sopii sinulle?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja