Euroopan coolein kaupunki – 10 yllättävää faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt Berliinistä
Matkoja kohteeseen Berliini
1. Suurempi kuin Pariisi, vetisempi kuin Venetsia
Jos matkustat Berliiniin, varaudu yrityksiin hahmottaa kaupunkia laajalla alueella. Berliinin metropolialue on jättimäinen – sen sanotaan olevan jopa yhdeksän kertaa Pariisin kokoinen. Kaupungin koko selittää myös sen, että siellä on jopa enemmän kanavia kuin kanaalikaupunkeina tunnetuissa Venetsiassa ja Amsterdamissa.
2. Pääkaupunki vasta vuodesta 1990
Tänä päivänä Berliini on Saksan pääkaupunki ja koko maan tunnetuin matkailukohde. Muistatko, että Berliini – sellaisena, kuin sen nyt tunnemme – on kuitenkin toiminut pääkaupunkina yhtäjaksoisesti vasta vuodesta 1990 lähtien? Sitä ennen Saksan pääkaupunki oli Bonn.
3. Eniten turkkilaisia Turkin ulkopuolella
Berliiniä kutsutaan joskus “Turkin toiseksi pääkaupungiksi”. Tällä viitataan siihen, että Berliinissä on eniten Turkin ulkopuolella asuvia turkkilaisia. Iso turkkilaispopulaatio näkyy katukuvassa erityisesti ravintolatarjonnassa.
Muuttoliike selittyy toisen maailmansodan jälkeen harjoitetulla työvaihdolla, jonka aikana Berliiniin kutsuttiin työvoimaa eteläisen Euroopan maista. Monet vierastyöläisiksi kutsutuista turkkilaisista päätyivät jäämään kaupunkiin pysyvästi.
Berliini on muutenkin erittäin kansainvälinen kaupunki, jossa asuu yli puoli miljoonaa ulkomaalaista asukasta.
4. Lentokenttä, joka ei näytä valmistuvan koskaan
Saksalaiset tunnetaan tehokkuudestaan ja täsmällisyydestään. Siksi onkin erityisen kiusallista, että vuodelle 2011 avajaisiaan mainostanut Brandenburgin lentokenttä ei vuonna 2019 ole vieläkään valmis Berliinissä. Lentokenttäprojektia on kuvailtu kaikkien aikojen fiaskoksi.
Brandenburgin kentän oli määrä korvata sekä Tegelin että Schönefeldin lentokentät Berliinissä. Sittemmin suunnitelmaa on jouduttu muokkaamaan, eikä Schönefeldiä olla enää sulkemassa.
Lue myös: Natsien entinen lentoasema on nykyisin kaupunkilaisten olohuone Berliinissä – katso kuvat
5. Maailman erikoisin hissi
Yksi koko maailman näyttävimmistä hisseistä löytyy varmasti Berliinistä. Mittessä sijaitsevan Radisson Blu -hotellin sisältä löytyy yllättävä näky, jota ei heti osaisi yhdistää ketjuhotelliin. Aulassa on 25 metriä korkea akvaariohissi, jolla pääsee ajamaan ostamalla lipun naapurin SeaLife-merikeskukseen.
6. Superklubi, jonne et ehkä pääse sisään
Berliini tunnetaan erinomaisena bilekohteena erityisesti tekno- ja elektropiireissä. Kaupungin kuuluisin klubi on entiseen voimalaitokseen perustettu Berghain, joka sijaitsee Kreuzbergin ja Friedrichschainin välimaastossa. Parhaimmillaan bileet Berghainissa kestävät jopa 24 tuntia.
Klubin ovet eivät kuitenkaan aukea kaikille. Pitkästä jonosta käännytetään armotta pois kaikki, jotka eivät sovi paikan imagoon. Jopa klubin ovimiehestä on tullut eräänlainen pikkujulkkis Berliinissä. Bilettäjiä kehotetaan pukeutumaan mustaan ja opettelemaan edes muutaman fraasin saksaksi.
7. Spätit kuuluvat Berliiniin
Yömyöhälle tai jopa ympäri vuorokauden auki olevat kulmakaupat ovat olennainen osa Berliiniä ja jotain, mikä ei kuulu katukuvaan muualla Saksassa. Maitoa, olutta, lehtiä ja muita perustuotteita myyvistä liikkeistä käytetään nimeä spätkauf, tuttavallisemmin späti.
Erikoisen spätistä tekee se, että sinne voi jopa poiketa oluelle. Kaupoissa on yleensä jonkin verran istumapaikkoja. Paikalliset tuntevat pikkukauppoja kohtaan käsittämätöntä rakkautta: niitä kutsutaan jopa Berliinin sykkiväksi sydämeksi.
8. Döner kebabin synnyinpaikka
Tiesitkö, että perinteisenä turkkilaisena herkkuna pidetty Döner kebab keksittiin itse asiassa Berliinissä? Tarinan mukaan annoksen keksi Turkissa syntynyt Kadir Nurman Länsi-Berliinissä vuonna 1972. Toinen perinteinen paikallinen ruoka on currywurst, jota myydään ympäri kaupunkia.
Lue myös: Maistuisiko kunnon Döner? Berliinin parhaat kebab-paikat Top 5
9. Katoavat numerot ja jättimäinen tavaratalo
Berliinin kuuluisimmalla ostoskadun Kurfürstendammin eli Ku’Dammin varrella voi joutua hieraisemaan silmiään. Kadulta puuttuvat kokonaan talonumerot 1–10. Visit Berlinin mukaan ne hävisivät 20-luvulla, jolloin ne siirrettiin toiselle kadulle.
Samaan ostoskatuun yhdistetään yleensä myös Berliinin legendaarisin tavaratalo Kaufhaus des Westens eli KaDeWe, vaikka se ei virallisesti sijaitsekaan Ku’Dammin varrella. Kyseessä on Manner-Euroopan suurin tavaratalo, joka levittäytyy 60 000 neliömetrin tiloihin. Euroopassa isompi tavaratalo on ainoastaan Lontoon Harrods.
10. Berliinissä kuvatut elokuvat
Berliinissä on kuvattu useita kansainvälisesti menestyneitä elokuvia, joista osa sijoittuu itse kaupunkiin ja osassa taas Berliini on esittänyt jotakin toista kohdetta. Lomaan voi virittäytyä katsomalla esimerkiksi elokuvat Juokse Lola! (1998), Good Bye, Lenin! (2003), Bourne Supremacy – Medusan isku (2004), Atomic Blonde (2017) ja Berlin, I Love You (2019).
Lue myös: Viisi kaupunginosaa Berliinissä – mikä näistä sopii sinulle?
Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää