Hyppää sisältöön

Viisi kaupunginosaa Berliinissä – mikä näistä sopii sinulle?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.01.2019
Berliini on monipuolinen kaupunki, joka kiinnostaa monenlaisia matkailijoita. Katso, mikä näistä viidestä kaupunginosasta on eniten mieleesi ja lähde kaupunkilomalle!

1. Mitte

Nimensä mukaisesti keskellä Berliiniä sijaitseva Mitten kaupunginosa on alue, joka on tuttu useimmille kaupungissa vieraileville matkailijoille. Alueella tai aivan sen rajalla sijaitsevat useimmat Berliinin tunnetuimmat nähtävyydet: Alexanderplatz, Museuminsel, Brandenburgin portti, Checkpoint Charlie ja Potsdamer Platz.

Matkailunähtävyyksien lisäksi Mitten alueella on paljon muutakin nähtävää: erinomaiset shoppailumahdollisuudet, rutkasti ravintoloita sekä monia tunnelmallisia pikkukatuja. Mittessä on myös hyvin monipuolinen majoitustarjonta, sillä valikoimaa riittää suurista ketjuhotelleista persoonallisiin putiikkohotelleihin sekä edullisiin hostelleihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockBerliini, Saksa
Useimmat matkailijat vierailevat Berliinin-loman aikana Mitten kaupunginosassa.

Tunnetuimpien kohteiden lisäksi Mitten alueella kannattaa viettää aikaa myös muualla. Esimerkiksi Rosenthaler Platz -aukion ympärillä on monia tunnelmallisia ravintoloita ja pikkukauppoja, Mackescher Markt -torin markkinakojut tarjoavat rentoa toritunnelmaa ja aivan museosaaren vieressä sijaitseva Monbijou-puisto on hyvä paikka rauhoittua nähtävyyksien katselun lomassa. Shoppailijalle parhaita kohteita ovat Alexa ja Mall of Berlin -ostoskeskukset sekä Weinmeisterstraße-kadun ympärillä sijaitseva ostosalue.

2. Prenzlauer Berg

Entisen Itä-Berliinin alueella sijaitseva Prenzlauer Berg suuri kaupunginosa aivan Mitten vieressä. Nykyisin hyvin trendikäs alue oli edullisen hintatasonsa vuoksi erityisesti taiteilijoiden ja opiskelijoiden suosiossa, mutta sittemmin kaupunginosa on kehittynyt hieman rähjäisestä alueesta siistiksi kohteeksi. Suurimpien katujen varsilla sijaitsevien talojen julkisivut siistittiin vuoden 2006 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuja varten, mutta sivukaduilta voi löytää edelleen historiallisessa kunnossa olevia, remontoimattomia Prenzlauer Bergin taloja.

Inka KhanjiPrenzlauer Berg, Berliini
Prenzlauer Berg on tunnelmallinen kaupunginosa, missä on rutkasti myös viheralueita.

Trendikäs kaupunginosa näyttäytyy matkailijalle erityisesti loputtomalta tuntuvana pikkuputiikkien, baarien, ravintoloiden ja kahviloiden kohteena. Valikoimaa on rutkasti moneen makuun, ja kaupunginosan pikkukatuihin tutustuessa kuluu helposti vaikka useampi päivä. Prenzlauer Berg on tunnettu erityisesti mainioista aamiais- ja brunssiravintoloista.

Suosittu Mauerpark-puisto sijaitsee niin ikään Prenzlauer Bergissä, ja täyttyy ihmisistä erityisesti sunnuntaisin, kun puistossa järjestetään kuuluisa kirpputori. Jos haluat tehdä onnistuneita löytöjä Berliinin kuuluisimmalla ulkoilmakirpputorilla, suuntaa paikalle sunnuntaiaamuna ajoissa. Alue avataan aamuyhdeksältä, ja samalla avautuvat myös Mauerparkin kahvilat sekä ruokakojut. Iltapäivisin puiston amfiteatterissa raikaa karaoke, mikä tuo oman ripauksensa kirpputoritunnelmaan.

3. Lichenberg

Noin seitsemän kilometrin päässä Berliinin keskustasta sijaitseva Lichenberg osuu harvemmin matkailijoiden reitille, mutta on siitä huolimatta vierailun arvoinen kaupunginosa. Nouseva alue on entinen työläiskaupunginosa, joka tarjoaa koettavaa niin kulttuurin, urheilun kuin historiankin ystäville.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lichenbergin tunnetuin nähtävyys on alueella sijaitseva Stasi-rakennuskompleksi, missä sijaitsee nykyisin muun muassa yleisölle avoin Stasi-museo. Entisessä vankilassa voi tutustua Itä-Saksan historiaan muun muassa DDR:n käyttämien vakoilulaitteiden avulla.

Suuri kaupunginosa ulottuu noin 13 kilometrin mittaiselle matkalle, ja sen sisäpuolella on monia puistoja, puutarhoja ja järviä. Kesäisin rannat täyttyvät lomailijoista, ja rannoille pystytetyt biergartenit eli olutravintolat tuovat Lichenbergiin rentoa tunnelmaa. Alueella sijaitsee myös Euroopan suurin olympiaurheilijoiden harjoituskeskus Olympiastützpunkt Berlin.

4. Schöneberg

Kaunis Schönebergin kaupunginosa on niin ikään tuttu useimmille Berliinin-kävijöille, sillä alueella sijaitsee muun muassa Euroopan toiseksi suurin tavaratalo Kaufhaus des Westes eli KaDeWe. Tauentzienstraße-kadun eteläpuolelle avautuva kaupunginosa on perinteistä Länsi-Berliiniä, minkä huomaa katukuvaa koristavista huolitelluista julkisivuista sekä katulampuista, jotka toimivat edelleen kaasulla.

Inka KhanjiBerliini, Saksa
Uusista kohteista suosituksi noussut Tempelhofin entinen lentoasema sijaitsee aivan Schönebergin kaupunginosan vieressä.

Schönebergin kaupunginosassa sijaitsee myös Euroopan vanhimpiin gay-alueisiin kuuluva Nollendorfplatz. Aukion ympärillä sijaitsevalla alueella on rutkasti sateenkaarilipuin koristeltuja kahviloita, ravintoloita ja kauppoja, minkä lisäksi myös sateenkaaritunnus on esillä Nollendorfplatzin metroasemalla. Berliinin ensimmäinen Pride-tapahtuma järjestettiin juuri tällä alueella vuonna 1919, ja Nollendorfplatz on edelleen kaupungin suurin gay-alue.

5. Neukölln

Viihtyisä ja tunnelmallinen Neukölln on nouseva ja trendikäs kaupunginosa, jota ei kannata jättää väliin Berliinin-matkalla. Alueen vanhat talot, puistot ja kaupunginosaa halkova Maybackufer-kanava tekevät Neuköllnistä viehättävän vierailukohteen.

Monikulttuurinen Neukölln on Berliinin parhaita paikkoja löytää erinomaisia arabialaisia ravintoloita, ruokakojujen lisäksi kaupunginosassa järjestetään myös kaksi kertaa viikossa turkkilaiset markkinat. Runsaan arabiväestön lisäksi Neuköllnissä on asukkaita kaikkialta maailmasta, mikä näkyy erityisesti hyvin kansainvälisen kaupunginosan ravintolatarjonnassa.

Flickr / WendyNeukölln, Berliini
Neuköllnin kaupunginosa on trendikäs alue Berliinissä.

Suosittu Tempelhofin lentoasema sijaitsee Neuköllnissä, ja houkuttelee alueelle runsaasti matkailijoita, mutta on myös paikallisten suosiossa. Suljettu lentoasema on nykyisin kaupunkilaisten käytössä, ja Tempelhofin lentoasemalle tullaan nauttimaan laajan aukion sekä suuren viheralueen tuomista ulkoilumahdollisuuksista. Tempelhofin lisäksi Neuköllnissä on myös monia perinteisiä puistoja, esimerkiksi Saksan kauneimmaksi puistoksi kehuttu Britzer Garten -puisto sekä ranskalaisista palatsipuutarhoista inspiroitunut Körner Park.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Neukölln on lisäksi Berliinin kulttuurikeskus, ja alueella järjestetään rutkasti erilaisia tapahtumia niin perinteisestä korkeakulttuurista pieniin alakulttuuritapahtumiin. Alueen loistava baaritarjonta kiinnostaa erityisesti nuoria matkailijoita.

>> Lue lisää vinkkejä Berliiniin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock, Flickr / Wendy sekä Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja