Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Saksa

Dresden on rakennettu tuhkasta uudelleen

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Dresden tunnetaan kaupunkien Fenix-lintuna, jonka komea vanhakaupunki on rakennettu tuhkasta uudelleen.

Elbe-joen helmi

Dresden kärsi toisen maailmansodan ilmapommituksissa kenties pahimmat vauriot Euroopassa. Liittoutuneiden massiivinen pommitusvyöry poltti Dresdenin historiallisen keskustan maan tasalle. Sittemmin kaupungin kaunis barokkitornien ja -kupolien koristama siluetti on entisöity takaisin täyteen loistoonsa.

Dresdenin kaupungissa yhdistyvät kaunis arkkitehtuuri ja hieno jokimaisema. Elbe-joki jakaa kaupungin kahtia: joen eteläpuolelle jää vanhakaupunki Altstadt ja pohjoiselle kaupungin uudempi osa Neustadt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhassakaupungissa sijaitsee suurin osa Dresdenin entisöidyistä historiallista nähtävyyksistä, kun taas uusi puoli palvelee Dresdenin ajanviettokeskuksena lukuisine trendikkäine ravintoloineen.

Dresdenin sijainnin luonnonkauniilla paikalla huomaa heti kaupungin ulkopuolella avautuvassa Elbe-laaksossa, jossa matkailijaa odottavat monet luonnonihmeet, vanhat linnoitukset ja pikkukylät.

Dresden
Zwingerin palatsin sisäpiha kukoistaa kesäisin.

Taiteiden kaupunki

Dresden on yksi Saksan taiteen merkittävistä keskuspaikoista. Vuosisatojen kuluessa kaupunkiin on kertynyt lukuisia merkittäviä taideteoksia, patsaita ja tauluja, joista kenties tunnetuin yleisön nähtävillä oleva teos on Rafaelin Sikstiiniläismadonna.

Matkailijalle silmän- ja korvaniloa tarjoavat lukuisat tasokkaat taidemuseot ja konserttimahdollisuudet. Kaupungissa on lukuisia tasokkaita taidekokoelmia, joihin tutustumiseen todellinen taiteenystävä tarvitsee useamman päivän – museoita ja gallerioita on yhteensä useita kymmeniä.

Tunnetuimmat galleria ovat Alte Meister ja Neue Meister, joista Alte Meister keskittyy nimensä mukaisesti vanhoihin mestareihin ja Neue Meisterin kokoelmat alkavat ajallisesti 1800- ja 1900 -lukujen vaihteesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kulttuurin kentällä Dresden tunnetaan myös musiikista. Muun muassa Dresdenin ooppera ja filharmoninen orkesteri sekä upeat teatteri- ja tanssiproduktiot tarjoavat kulttuurista innostuneelle matkailijalle elämyksiä.

Taiteen tärkeän aseman voi huomata myös Dresdenin jokapäiväisessä katukuvassa. Kaupungissa elää ja työskentelee nykyisin yli 600 taiteilijaa, ja nykytaiteen teoksia näkyykin kaupungissa taajaan. Taiteensa vuoksi Dresden tunnetaan myös lempinimellä Elben Firenze.

Vanhaa ja uutta maailmaa rinta rinnan

Dresdenin barokki-, renessanssi- ja klassisismityylin hallitsemille historiallisille rakennuksille kontrastia tarjoavat kaupungin modernimmat rakennukset sekä myös Itä-Saksan sosialistinen arkkitehtuuri, jota edustaa muun muassa Dresdenin kulttuuripalatsi.

Dresdenissä näyttävät modernin ajan monumentit sekoittuvat kiinnostavasti vanhaan. Tunnetuimpia moderneja rakennusaavutuksia ovat Uusi synagoga, UFA-kristallipalatsi sekä modernisoitu päärautatieasema, jonka historialliset rautarakennelmat on taidokkaasti säilytetty.

Modernia kaupunkielämää Dresdenissä tarjoaa Neustadtin alue, joka selvisi pommituksista vanhaakaupunkia vähemmällä. Alueen värikkäiden 1800-lukulaisten rakennusten ja uudempien sosialistitalojen kivijaloissa sijaitsee runsaasti tasokkaita baareja ja ravintoloita, joissa etenkin paikalliset viettävät vapaa-aikaansa. Tänne kannattaa suunnata etsimään yöelämää.

Neustadtin ajanviettomahdollisuuksien kiinnostavimmat paikat sijaitsevat Louisenstrasse- ja Alaunstrasse-kaduilla. Kahden kadun varrelle mahtuu runsaasti ravintoloita, baareja ja kauppoja. Neustadtin alueen pikkukaupat ovat Dresdenin parhaita paikkoja erilaisten löytöjen tekemiseen. Modernimpia shoppailukokemuksia tarjoavat vanhankaupungin ostoskeskukset, joista tärkeimpiin kuulluu Altmarkt-Galerie.

Päiväretkille Elben laaksoon

Dresdenin ympäristön Elbe-joen laaksossa sijaitsee monia hienoja nähtävyyksiä, joihin voi käydä tutustumassa päiväretkillä. Dresdenin S-Bahn -paikallisjuna kuljettaa omatoimisen matkailijan kätevästi perille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vierailemisen arvoisia paikkoja ovat erityisesti Bastein hiekkakivivuoret ja vuoria yhdistävä Bastei-silta. Paikalla pääsee vierailemaan Kurort Rathenin kylän kautta.

Toinen upea vierailukohde on Köningsteinin valtava linnoitus korkean mäen päällä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN DRESDENISSÄ

Dresden
Dresdenin vanhakaupunki on täynnä komeita rakennuksia.

Lentäen Helsingistä

Dresdenissä on lentokenttä, mutta Suomesta ei ole tarjolla suoria lentoja Dresdeniin. Dresdeniin pääsee kuitenkin helposti vaihtoyhteydellä Helsingistä esimerkiksi Berliinin kautta. Lentoja Berliinin kautta Dresdeniin tarjoavat Air Berlin ja Lufthansa.

Dresden on myös helposti tavoitettavissa käyttämällä jatkoyhteyteen junaa tai autoa. Esimerkiksi Berliini tai Praha sijaitsevat vain muutaman tunnin matkan päässä Dresdenistä.

Hotellit ja majoitus

Dresden on suosittu turistikohde, jossa vierailee miljoonia kävijöitä vuosittain. Kaupunki vastaa suosioonsa hyvällä majoitustarjonnalla. Lukuisat hotellit ja hostellit tarjoavat vaihtoehtoja luksuksesta yksinkertaiseen hostellimajoitukseen.

Dresdenin hyvien liikenneyhteyksien ansiosta majoituksen voi hyvin valita myös vanhankaupungin ulkopuolelta. Keskustassa taas etenkin Neustadtin alue on nousussa yöpymispaikkana. Erityisesti yöeläjälle ja budjettimatkailijalle Neustadista löytyy hyviä vaihtoehtoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhakaupunki Altstadt taas tarjoaa majoitusta upeissa maisemissa historiallisten nähtävyyksien vieressa. Vanhankaupungin hotellit ovat tasollisesti korkeita, mikä yhdessä sijainnin kanssa näkyy suoraan kalliina hintoina.

Liikkuminen Dresdenissä

Julkisen liikenteen verkosto Dresdenissä on tasokas. Raitiovaunut ja S-Bahn-paikallisjunat kuljettavat tehokkaasti sekä kaupungissa että kaupungin ympäristössä paikasta toiseen.

Päivälipun hankkiminen liikkumiseen on suositeltavaa, sillä kertaliput tulevat nopeasti kalliiksi. Monilla raitiovaunupysäkeillä on lippuautomaatteja, joista lipun voi ostaa.

Dresdenin historiallisessa keskustassa ja myös jopa eri kaupunginosien välillä tervejalkainen pärjää hyvin myös pelkästään kävellen, mutta tällöin kannattaa varautua matkaan hyvillä kengillä. Dresden on kuitenkin suuri kaupunki, vaikka nähtävyydet sijaitsevatkin suhteellisen lähellä toisiaan.

DRESDENIN NÄHTÄVYYDET

Dresden
Dresdenin vanhakaupunki on täynnä pieniä ravintoloita.

Ainutlaatuinen Zwinger

Vanhankaupungin ykkösnähtävyydeksi voidaan nostaa rakennuskokonaisuus Zwinger, jonka eri rakennuksissa sijaitsee museoita ja näyttelytiloja. Myös Zwingerin rakennukset itsessään sekä alueen pääsymaksuton piha-alue ovat hienoja nähtävyyksiä.

Zwingerissä kannattaa vierailla etenkin Alte Meister -taidemuseossa, josta löytyy Rafaelin maalauksia, sekä Rüstkammerissa, jossa on esillä muun muassa Saksin kuninkaiden asekalustoa.

Kaunis Semperoper-oopperatalo

Semperoper-oopperatalo on yksi Dresdenin tunnetuimmista rakennuksista. Se edustaa tyyliltään uusbarokkia. Kaunis oopperatalo sijaitsee aivan Zwingerin vieressä, ja talossa on tarjolla erilaisia kulttuurielämyksiä.

Esitysaikojen ulkopuolella Dresdenin oopperatalossa järjestetään opastettuja kierroksia, joilla matkailijakin pääsee tutustumaan esiripun takaiseen maailmaan.

Frauenkirche hallitsee maisemaa

Dresdenin kenties tunnetuin maamerkki on sodassa pahoin tuhoutunut ja vasta 1990-2000-luvuilla uudelleenrakennettu Frauenkirche. Frauenkirche on sekä ulkoasultaan että sisätiloiltaan näyttävä kirkko, jossa jokaisen Dresdenissä käyvän kannattaa vierailla. Kirkon torniin pääsee kiipeämään, ja huipun näkymät palkitsevat pitkän kapuamisen jälkeen.

Kirkon yhtä sivustaa vastapäätä sijaitsee maailman suurimpiin lukeutuva posliipintainen maalaus Fürstenzug, joka esittää Saksin kuninkaita ja prinssejä ratsailla.

Trendikäs Neustadt

Vanhakaupunki tarjoaa paljon nähtävää historian ja kulttuurin ystäville, mutta Dresdenin parhaat ajanviettomahdollisuudet löytyvät Neustadtin alueelta, jossa on mukava kuljeskella etsimässä ravintoloita ja kahviloita.

Neustadtissa on myös kiinnostavaa arkkitehtuuria: värikkäitä taloja, patsaita, kirkkoja ja sosialismin ajan rakennuksia. Dresdenin vierailulla kannattaakin tehdä ainakin yksi kierros myös joen pohjoispuolella.

DRESDENIN PARHAAT

Dresden
Mortizburgin linna on loistava päiväretkikohde Dresdenistä.

Dresdenin parhaat päiväretkikohteet

  1. Meissenin posliinitehdas – Euroopan posliinituotannon kehto 25 kilometrin päässä Dresdenistä
  2. Elben hiekkakivimuodostelmat ja Bastei-silta – unohtumaton luontokokemus
  3. Köningsteinin linnoitus – valtava linnoitusrakennelma kukkalan päällä noin 20 minuutin junamatkan päässä Dresdenin keskustasta
  4. Bad Schandau – idyllinen kylä Elbe-laakson maisemissa lähellä Tsekin rajaa
  5. Leipzig – vain tunnin junamatkan päässä sjaitsee Itä-Saksan toinen suuri kaupunki/li>

Lisätietoa

Dresdenin kaupungin matkailusivut

Teksti: Panu Lempiäinen
Kuvat: Flickr / kadege59, Trey Ratcliff, Mundus Gregorius ja Heribert Pohl