Hyppää sisältöön

Näin pääset Berliinin kattojen ylle – 10 parasta näköalapaikkaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.11.2022
Boheemia Berliiniä ei varsinaisesti tunneta kauneudestaan. Historiallinen pääkaupunki paljastaa kuitenkin itsestään uuden puolen, kun sitä tarkastelee yläilmoista. Paina mieleen nämä kymmenen näköalapaikkaa!

1. Tv-torni

Berliinin tunnetuin maamerkki on kenties myös kaupungin paras näköalapaikka. Yli 360 metriä korkea tv-torni tarjoaa hulppeiden näkymien lisäksi myös ruokaa. Tornin ravintola toimii noin 200 metrin korkeudessa ja on mainio paikka nauttia Saksan pääkaupungin maisemista esimerkiksi aamupalan äärellä.

ShutterstockBerliinin parhaat näköalapaikat
Berliinin televisiotornista avautuu näyttävä maisema, joka ulottuu pitkälle.

Näköalatasanteelle päästäkseen ei tarvitse ruokailla tornin ravintolassa, vaan maisemia pääsee tiirailemaan 13–19 euron pääsymaksua vastaan. Rakennuksen hissi kuljettaa korkeuksiin 40 sekunnissa, ja ostamalla liput etukäteen vältyt mahdollisesti hyvinkin pitkältä jonotukselta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Ranskalainen tuomiokirkko

Vaikka Berliini ei varsinaisesti olekaan kauniin arkkitehtuurin kehto, on Französischer Dom eli ranskalainen tuomiokirkko kaupungin rakennuksista kauneimpia. Kirkko tuhoutui toisen maailmansodan aikana, mutta on sittemmin kunnostettu.

ShutterstockBerliinin parhaat näköalapaikat
Ranskalainen tuomiokirkko on nähtävyys itsessään, mutta se tarjoaa myös oivat näköalat.

Rakennuksen arkkitehtuuri hivelee silmiä myös sisäpuolelta, mutta parhaan elämyksen takaa sen näköalatasanne. Tasanteelta aukeaa panoraamanäkymä Saksan pääkaupunkiin muutaman euron hintaan. Kirkon pohjakerroksesta löytyy myös museo.

3. Panoramapunkt

Mikäli haluat nähdä auringon laskevan Berliinin ylle, kannattaa nousta illan tullen Potsdamerplazilla Kolhoff-Towerin 24. kerrokseen. Euroopan nopein hissi kuljettaa matkailijan Panoramapunkt-näköalatasanteelle, josta avautuvat mykistävät maisemat.

Inka KhanjiBerliinin parhaat näköalapaikat
Panoramapunktista avautuu vaikuttava maisema Berliinin yli.

Panoramapunktista löytyy myös panoraamakahvila, joka on erityisen suosittu iltaisin auringonlaskun aikaan. Kaupunkilaisten mukaan auringon värjäämä kaupunki näyttäytyy upeimpana juuri tällä terassilla. Panoramapunkt sopiikin esimerkiksi romanttiselle lomalle. Vierailusta näköalapisteellä joutuu pulittamaan noin kuusi euroa.

4. Kaasukello

Vanha kaasukello Schönebergissä sopii parhaiten seikkailunhaluiselle matkailijalle, joka ei kavahda korkeita paikkoja. 78 metriä korkean kaasukellon alaosa on nykyään tapahtumakäytössä, mutta rakennuksen pyöreään ja korkeaan rakenteeseen pääsee kiipeämään osana opastettua kierrosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockBerliinin parhaat näköalapaikat
Kaasukellon korkeuksiin pääsee kiipeämään osana opastettua kierrosta.

Kellosta pääsee katsomaan läntistä Berliiniä yläilmoista, ja vaikuttavat maisemat palkitsevat rohkeat kiipeilijät. Mikäli kipuaminen kaasukelloon kiinnostaa, tulee kierros varata etukäteen sähköpostitse. Elämys maksaa noin 20 euroa.

5. Park Inn Hotel

Radissonin Park Inn -hotellin näköalatasanne on ehdottomasti yksi Berliinin parhaista näköalapaikoista. Tasanne sijaitsee noin 150 metrin korkeudessa. Hotellin tasanteen etuna verrattuna samoissa korkeuksissa olevaan tv-tornin tasanteeseen on näkymä, johon myös torni kuuluu.

ShutterstockBerliinin parhaat näköalapaikat
Näkymä Park Inn -hotellin tasanteelta on vaikuttava myös ilta-aikaan.

Tilaa lasi kuohuvaa ja nauti näköalasta ripauksella luksusta. Todelliset huimapäät kokeilevat Park Inn -hotellin korkeuksista BASE-hyppäämistä. Hotellin tasanne on myös näköalapaikkojen edullisemmasta päästä, sillä vierailu maksaa noin neljä euroa.

6. Siioninkirkko

Siioninkirkko eli Zionskirche on tärkeä osa Berliinin historiaa. Tämä romanttis-goottilainen kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1873, mutta se kärsi pahoja tuhoja toisen maailmansodan aikana ja vaatii yhä kunnostamista. Näköalabongaria kirkko kiinnostaa, sillä se sijaitsee yhdellä Berliinin korkeimmista luonnonpaikoista.

Berliinin parhaat näköalapaikat
Näköala Siioninkirkon tornista sisältää myös ikonisen televisiotornin.

Ylhäältä kirkon tornista näkee, miten läheiset kadut ympäröivät kirkkoa tähden muodossa. Kirkon torni on 67 metriä korkea, ja tarjoaa muutaman euron pääsymaksua vastaan kiehtovat näkymät vierailijoille. Samalla vierailulla kannattaa tutustua myös kirkon arkkitehtuuriin.

7. Valtiopäivätalo

Valtiopäivätalo Reichstag on Berliinin kovia kokenut parlamenttirakennus. Valtiopäivätalo on kärsinyt niin tuhopoltosta kuin toisesta maailmansodastakin, mutta on nykyään jälleen täydessä loistossaan. Näyttävästä rakennuksesta löytyy niin lasinen kupoli kuin näköalatasannekin, joilta voi tutustua Berliinin arkkitehtuuriin ylhäältä päin.

ShutterstockBerliinin parhaat näköalapaikat
Vierailu Berliinin valtiopäivätalon kupolissa on kokemisen arvoinen.

Reichstagiin pääsee tutustumaan ilmaiseksi, mutta sitä varten on ilmoittauduttava etukäteen parlamentin nettisivuilla. Rakennuksesta löytyy myös kattoterassi, jossa matkailijoita palvelee ravintola.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. The Hi-Flyer

Ainutlaatuisin tapa kokea Berliini yläilmoista on The Hi-Flyer -heliumpallo. Heliumpallo kuljettaa vartin välein asiakkaita peräti 150 metrin korkeuteen ihailemaan Berliinin tunnetuimpia nähtävyyksiä ja kaupunkikuvaa.

Berliinin parhaat näköalapaikat
Heliumpallo The Hi-Flyer kuljettaa matkailijoita kohti korkeuksia.

The Hi-Flyer on yksi maailman suurimmista heliumpalloista, ja sen kyytiin pääsee noin 20 euron pääsymaksua vastaan. Elämys kestää tyypillisesti 15 minuuttia, ja pallo kuljettaa yläilmoihin vain keväisin ja kesäisin. Kannattaa myös huomioida, että sääolosuhteet voivat aiheuttaa muutoksia ajeluissa. Kyseessä on suosittu nähtävyys, joten voi olla syytä varautua jonottamaan.

9. Siegessäule

Siegelssäule eli Voitonpylväs on Saksan yhdistymissotien muistomerkki Berliinissä. Pylvään huipulla koreilee kullattu voitonjumala Viktorian patsas, joka lienee Berliinin-kävijöille tuttu. Pylvään lisäksi 67 metrin korkeudesta löytyy myös näköalatasanne. Pääsymaksu Siegessäuleen on noin kolme euroa.

Berliinin parhaat näköalapaikat
Siegessäule tunnetaan patsaastaan, mutta pylvään huipun näköalatasanteelta aukeavat myös hienot näkymät Berliiniin.

Mikäli haaveissa siintävät näkymät Siegessäulen tasanteelta, on peruskunnon oltava kunnossa. Tasanteen saavuttaa nimittäin vain kiipeämällä 285 askelmaa kierreportaikossa. Pyöreä panoraamatasanne mahdollistaa upeat näkymät koko kaupungin ylle. Myös pohjakerroksen museo on vierailun arvoinen.

10. Olympiastadionin kellotorni

Berliinin olympiastadionin symboli on sen 77-metrinen kellotorni. Kuten suuri osa Berliinin historiallisesta arkkitehtuurista, myös tämä 1930-luvulla rakennettu torni kärsi merkittäviä tuhoja toisen maailmansodan tuoksinassa.

ShutterstockBerliinin parhaat näköalapaikat
Berliinin 77-metrinen olympiastadionin kellotorni toimii myös näköalapaikkana.

60-luvulla kunnostettu tapuli seisoo kuitenkin jälleen koko komeudessaan, ja nykyään sen näköalatasenteelta aukeavat vaikuttavat näkymät olympiastadionille ja hyvällä säällä lähes koko kaupunkiin. Tornin alakerrasta löytyy Saksan historian museo, jossa voi tutustua esimerkiksi stadionin ja tornin menneisyyteen. Vierailu tornissa maksaa aikuiselta noin 5 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää vinkkejä Berliiniin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja