Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Saksa

Kahvilakulttuuria ja ostoksia Hannoverissa

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Viihtyisät puistoalueet, lukuisat festivaalit ja vilkas kulttuurielämä houkuttelevat matkailijoita Saksan Hannoveriin.

Pikkukylästä suurkaupungiksi

Hannover matkakohteena ei ehkä tuo useimmille mitään mieleen. Sanonnan mukaan Hannoverista tuleekin puheenaihe vasta sen jälkeen, kun kaupungissa on vieraillut. Hannover on 2000-luvulla kasvattanut suosiotaan matkakohteena. Yhä useammat turistit saapuvat Hannoverin kuninkaallisen suvun muinoin hallitsemaan kaupunkiin erilaisten tapahtumien ja vilkkaan kaupunki- ja kulttuurielämän vuoksi.

Keskiajalla perustettu Hannover kasvoi nopeasti pienestä kylästä suureksi ja vilkkaaksi kaupungiksi, jota Hannoverin kuninkaallinen suku hallitsi. 1300-luvulla kaupungin ympärille rakennettiin muuri ja kolme sisääntuloporttia, jotka edelleen houkuttelevat matkailijaa vanhankaupungin alueella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keskiajalta Hannoverin keskustan pinta-ala on laajentunut valtavasti. Etenkin 1800-luvulla rakennetun rautatieaseman ympäristö ja Kröpcken aukio ovat täynnä kauppoja ja modernin ajan rakennuksia. Kröpcke on Hannoverin kenties suosituin ajanviettoalue, jonka kahvilat, ravintolat ja kaupat houkuttelevat sekä paikallisia että matkailijoita.

Hannover
Hannoverissa voi törmätä värikkäisiin Nana-patsaisiin, joita kaupungissa on useita.

Modernin kaupunkisuunnittelun Hannover

Arkkitehtuuriltaan Hannover edustaa modernia kaupunkisuunnittelua. Toisen maailmansodan pommituksissa alkuperäisestä rakennuskannasta tuhoutui jopa 70 prosenttia. Jälleenrakennuksessa Hannoverin kaikkea vanhaa rakennuskantaa ei entisöity, vaan tilalle rakennettiin paljon uutta.

Toki Hannoverissa on jonkin verran jäljellä myös restauroitua vanhaa ja näyttävää arkkitehtuuria, mutta laajaa ja yhtenäistä vanhankaupungin miljöötä monien muiden Saksan kaupunkien tapaan Hannoverilla ei ole.

Vilkas kaupunki- ja kulttuurielämä

Hannoverin modernin ja jälleenrakennetun julkisivun takaa löytyy paljon erilaista koettavaa. Hannoverissa järjestetään erilaisia tapahtumia ja festivaaleja jatkuvasti. Lisäksi yliopistokaupungin runsas opiskelijamäärä takaa aktiivisen yöelämän.

Kulttuurimatkailijaakaan Hannover ei jätä kylmäksi, sillä kaupungista löytyy niin ooppera kuin lukuisia teattereitakin. Hannover on myös taitelijoiden kaupunki, jossa riittää monenmoista taidetta ihmeteltäväksi. Esimerkiksi Uuden kaupungintalon istuntosali Hodlersaal kätkee sisäänsä sveitsiläisen Ferdinand Hodlerin monumentaalisen Yksimielisyys-seinämaalauksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Veistostaiteen tunnetuimpia edustajia Hannoverissa ovat Nana-patsaat. Muun muassa Niki de Saint Phalle, John Henry ja Kenneth Snelson ovat veistäneet Nana-patsaita Hannoveriin.

Myös tanssi ja baletti ovat hyvin edustettuina Hannoverissa. Erityisesti Tanztheater International -tanssifestivaalit, kansainvälinen koreografien kilpailu ja tangofestivaalit ovat vuosittain kolme tasokasta tapahtumaa, jossa tanssin- ja kulttuurinystävät viihtyvät.

Musiikin osalta Hannoveria pidetään Saksan jazzpääkaupunkina, mutta myös muun muassa rock on hyvin edustettuna. Saksan vuoden 2010 Euroviisuvoittaja Lena Meyer-Landrut on kotoisin Hannoverista.

Ja jotta tekeminen ei loppuisi kesken, Hannoverissa on erinomainen eläintarha. Eläintarha sisältää yli 2 000 eläintä kaikkialta maailmasta. Tarha jakautuu kuuteen erilaiseen teema-alueeseen.

Tee päiväretki Marienburgin linnaan

Noin 20 kilometrin päässä Hannoverin ulkopuolella sijaitsee ihanteellinen päiväretkikohde historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille matkailijoille: 1800-luvulla rakennettu Marienburgin linna, joka on edelleen Hannoverin aluetta hallinneen Hannoverin suvun omistuksessa.

Linna toimii nykyisin museona. Paikka on auki maaliskuusta marraskuuhu päivittäin klo 10 – 17.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN HANNOVERISSA

Hannover
Nord LB -lasirakennus Hannoverissa on näkemisen arvoinen.

Lentäen Kööpenhaminan kautta

Helsingistä ei ole suoria reittilentoja Hannoveriin. Suomesta Hannoveriin pääsee nopeimmin vaihtolennolla Kööpenhaminan kautta. Reittiä lentää SAS.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hannoverin lentokentältä keskustaan pääsee raitiovaunulinjalla 1 sekä S-Bahn -linjalla S5.

Vaihtoehtoinen tapa saavuttaa Hannover on lentää Berliiniin, Hampuriin tai Düsseldorfiin ja jatkaa matkaa junalla.

Majoitus ja hotellit

Hannover on tunnettu messukaupunki ja se tarjoaa kokoonsa nähden runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Mielessä kannattaa kuitenkin pitää, että suurten messujen aikaan majoitus on syytä varata etukäteen ja että tällöin hinnat ovat tavanomaista korkeammalla tasolla.

Hannoverin hotellitarjonta on keskittynyt keskustaan ja messualueiden lähelle. Etenkin päärautatieaseman ympäristössä on runsaasti tasokkaita hotelleja. Tavallisille matkailijalle keskustassa majoittautuminen on usein messualueita järkevämpää, vaikka julkinen liikenne kaupungissa toimiikin hyvin.

Hannoverin kumpikin hotellikeskittymä tarjoaa kaikentasoja majoitusvaihtoehtoja hostelleista aina kansainvälisten huippuketjujen hotelleihin.

Liikkuminen edullista

Hannoverin julkisen liikenteen järjestelmä on tehokas ja kattava. Raitiovaunut ja kaupunkijunat kuljettavat mihin tahansa Hannoverin osaan. Raideliikenteen lisäksi Hannoverissa kulkee busseja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koska Hannover on suurehko kaupunki, kannattaa heti kaupunkiin saapuessaan hankkia vähintään vuorokausilippu liikkumiskustannuksissa säästääkseen. Enintään viiden henkilön ryhmät voivat myös hankkia edullisemman ryhmälipun.

Lippuja ostaessa kannattaa tutustua joukkoliikennekarttaan ja miettiä, missä kaikissa Hannoverin osissa haluaa käydä, sillä Hannover jakautuu kolmeen eri matkusvyöhykkeeseen.

HANNOVERIN NÄHTÄVYYDET

Hannover
Hannoverin kaupungintalo iltavalaistuksessaan.

Linnamainen kaupungintalo

Hannoverin näyttävin rakennus on kaupungin symbolina tunnettu Neues Rathaus eli Uusi kaupungintalo.

Rakennus sijaitsee vanhankaupungin alueen ja Maschparkin kauniin puiston välisellä alueella. Vuonna 1913 käyttöön vihityn kaupungintalon linnamainen arkkitehtuuri tekee vaikutuksen, ja rakennuksessa pääsee myös vierailemaan sisällä. Sisätiloissa on esillä muun muassa useita pienoismalleja Hannoverin kaupungista sotaa edeltäneeltä ajalta. Pienoismalleihin tutustumalla saa hyvän käsityksen siitä muodonmuutoksesta, jonka Hannover kävi 1900-luvulla läpi.

Lisäksi Uusi kaupungintalo tarjoaa kenties Hannoverin parhaan näköalan kattotasanteeltaan, jonne pääsee nousemaan erikoisella hissillä. Hissi ei nouse suoraan ylöspäin vaan myötäilee rakennuksen kupolin muotoja.

Menneen ajan Hannoverin jäljillä

Hannoverin vanhakaupunki lukeutuu kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, vaikka suuri osa siitä onkin rakennettu sodan jälkeen uudelleen.

Vanhassakaupungin kaduilla kävellessäsi voit aistia sotia edeltäneiden aikojen tunnelmaa ja istahtaa nauttimaan päivästä terassilla.

Muita hienoja nähtävyyksiä vanhassakaupungissa ovat alueen kirkot. Etenkin keskiaikainen Marktkirche on syytä katsastaa, kuten myös Vanha kaupungintalo. Viehättävä on myös kapeiden kujien hallitsema Leineschlossin linna-alue, joka alun perin rakennettiin luostariksi. Rakennukset kuitenkin toimivat 1600-luvulta lähtien pitkään Hannoverin kuninkaiden kotina.

Herrenhausenin kuninkaallinen puutarha

Herrenhausenin puutarha on Hannoverin vanha kuninkaallinen puutarha, joka muodostuu neljästä erillisestä puisto- ja puutarha-alueesta. Alueisiin lukeutuvat muun muassa ranskalaistyylinen Grosser Garten sekä englantilaista puistotyyliä edustava Georgengarten.

Puutarha-alueiden lisäksi Herrenhausenissa on kauniita vanhoja rakennuksia sekä Hannoverin tunnetuimpiin panimoihin lukeutuvat Herrenhausenin panimo, jossa voi vierailla hyvä oluen toivossa.

Valtava kelloaukio eli Kröpcke

Kröpcke eli Hannoverin kelloaukio edustaa uudemman Hannoverin parhaita alueita, ja sitä pidetään usein Hannoverin sydämenä. Alueen lähellä sijaitsee lukuisia viihtyisiä, kahviloita ja ravintoloita sekä valtava päärautatieasema, jonka ympäritössä sijaitsevat myös keskustan ostosalueet.

Aegiden-kirkko

Aegiden-kirkko on Hannoverin erikoisin nähtävyys: vanha kirkko, joka kärsi pahoin toisessa maailmansodassa, mutta jota ei ole koskaan täysin korjattu. Yksi kirkon siipi on edelleen raunioina, ja pommitusten tuhoa pääsee itse tarkastelemaan paikan päälle.

HANNOVERIN PARHAAT

Hannover
Hannoverin katukuva on sekoitus värikkäitä taloja ja vehreitä puita.

Hannoverin parhaat nähtävyydet

 1. Uusi kaupungintalo – Hannoverin jykevä symboli vuodelta 1913
 2. Kröpcke, Hannoverin kelloaukio, keskeinen tapaamispaikka kaupungissa
 3. Faust in Linden – entinen tehdas, joka nykyään toimii monitoimiareenana
 4. Sprengel-museo – Saksan tärkeimpiin lukeutuva taidemuseo
 5. Vanha kaupungintalo – yksi vanhankaupungin kiinnostavimmista nähtävyyksistä
 6. Oopperatalo – Hannoverin toinen symboli Uuden kaupugintalon ohella
 7. Eilenriede – kaksi kertaa New Yorkin Central Parkin kokoinen puisto
 8. Marktkirche – Hannoverin näyttävin kirkko
 9. Nana-patsaat – erikoisia taideteoksia ovat veistäneet monet tunnetut taitelijat
 10. Herrenhäuserin puutarhat – Euroopan barokkipuutarhojen parhammistoon lukeutuva puistoalue

Koe nämä Hannoverissa

 1. Tee päiväretki Marienburgin linnaan
 2. Nouse Uuden kaupungintalon näköalatasanteelle ihailemaan Hannoveria yläilmoista
 3. Tee tutustumiskierros paikalliseen Herrenhäuserin panimoon – Herrenhäuserstrasse 83–99
 4. Tutustu Euroopan juustokeskukseen, European Cheese Center – Hägenstrasse 13
 5. Vieraile Hannoverin eläintarhassa

Lisätietoa

Hannoverin viralliset matkailusivut

Teksti: Panu Lempiäinen
Kuvat: Flickr / Mundus Gregorius, trombone65, Carsten Senkfeil, Michael Körner ja canyondeep