Augsburg - Baijeria aidoimmillaan
Augsburg on Baijeria aidoimmillaan
Augsburgin historia ulottuu kauas yli 2 000 vuoden taakse. Kulta-aikaansa kaupunki vietti erityisesti 1400-luvulta 1600-luvulle, jolloin se oli yksi koko Euroopan tärkeimmistä talouden keskuksista. Enää Augsburgin merkitys ei ole aivan näin valtava, mutta se kuuluu silti nykypäivänäkin Baijerin tärkeimpiin kaupunkeihin. Vauras tausta näkyy Augsburgissa edelleen. Erityisesti aikansa maailmanmahteihin kuulunut Fuggerin suku ja jättänyt selvän leimansa kaupunkikuvaan.
Vaikka Augsburg sijaitsee sisämaassa, täällä ylpeillään vedellä. Kaupungin hanaveden sanotaan olevan Evianin veroista. Muuta merkittävää Augsburgissa on muun muassa historiallisesti merkittävä tekstiiliteollisuus. Viininviljelyn sijaan Augsburg on selkeästi olutaluetta. Kaupungissa on useita panimoita ja panimoravintoloita, joissa pääsee tutustumaan aitoon baijerilaiseen olutkulttuuriin.
Münchenin Oktoberfestien vaikutukset ulottuvat Augsburgiin saakka. Matka Müncheniin on niin lyhyt, että juhlien aikana Augsburginkin hotelleissa on tungosta, kun jotkut matkailijat päätyvät majoittumaan täällä Münchenin ylihinnoiteltujen hotellien sijaan. Välimatka on niin lyhyt, että liikkuminen Oktoberfesteille ja takaisin onnistuu helposti junalla.
Paras matkustusaika on kesällä
Matkailijan Augsburg sopii hyvin ympärivuotiseksi kaupunkikohteeksi. Talvellakin tekemistä löytyy, mutta kesällä kaupunki on kauneimmillaan. Baijerin kesäkausi on pitkä: lämpötila saattaa nousta 20 asteeseen jo huhtikuussa ja vastaavasti pysytellä yhtä lämpimänä vielä lokakuussakin. Kuumimmat kuukaudet ovat heinäkuusta syyskuuhun.
Hintataso Augsburgissa on samanlainen kuin muissakin Saksan kaupungeissa. Ei huomattavan halpa, mutta suomalaisen kukkarolle kuitenkin edullinen. Ostoskaupunkina Augsburg on helppo ja miellyttävä. Kaikki löytyy kätevästi kompaktista keskustasta, eikä tarvetta autolla tai julkisilla liikkumiseen juurikaan ole.
Augsburgin asukkaista huomattavan korkea prosentti on ulkomaalaistaustaisia, joten täällä on totuttu monikieliseen asiointiin. Saksalla, vähäiselläkin, saa toki parasta palvelua, mutta englanti on täysin pätevä käyttökieli.
Augsburgissa asioidessa pätee sama kuin muuallakin Saksassa: muista jättää juomarahaa ja pidä aina käteistä mukanasi. Käteistä rahaa tarvitaan yllättävän usein ja se saattaa yllättää korttikulttuuriin tottuneen. Vaikka korttimaksutkin ovat jo yleistyneet Saksassa, niin pikkusummia ei edelleenkään ole tapana kierrättää kortin kautta. Aina se ei ole edes mahdollista: monin paikoin korttimaksun minimiraja voi olla 5, 10 tai 15 euroa.
LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN AUGSBURGISSA
Lentoyhteydet Münchenin kautta
Augsburgiin on helpoin saapua lentämällä Suomesta Müncheniin ja jatkamalla sieltä matkaa junalla tai vuokra-autolla. Lento Helsinki-Vantaalta Müncheniin kestää noin kaksi ja puoli tuntia. Siirtymä lentoasemalta Augsburgiin hoituu noin puolessatoista tunnista liikennetilanteesta ja junayhteyksistä riippuen.
Lennot Helsingistä Müncheniin maksavat ajankohdasta riippuen tyypillisesti noin 200 – 400 euroa. Lentohintoihin vaikkuttavat paitsi lomakaudet, myös Münchenissä järjestettävät suuret tapahtumat, kuten syksyn Oktoberfest, kevään Frühlingsfest sekä ympäri vuoden järjestettävät messutapahtumat. Näitä matkustusajankohtia kannattaa välttää jos tahdot löytää kaikkein halvimmat lentoliput.
Junalla liikuttaessa on vaihdettava Münchenin päärautatieasemalla. Paikallisjuna eli S-Bahn vie lentoasemalta päärautatieasemalle noin 45 minuutissa. Münchenin päärautatieasemalta on yhteyksiä Augsburgiin useita kertoja tunnissa aivan iltaan saakka. Junalippu lentoasemalta Augsburgiin maksaa 25-30 euroa. Voit ostaa lipun koko matkalle jo lentoasemalta, jolloin sekä S-Bahn että jatkoyhteys ovat suoraan samalla lipulla.
Majoittuminen on edullista
Augsburgin hotellitarjonta on hyvä ja vaihtoehtoja löytyy kaikille budjeteille. Majapaikaksi kannattaa valita aivan ydinkeskustassa sijaitseva hotelli, sillä silloin pystyt liikkumaan helposti jalkaisin kaikkialle. Hintataso on hyvin samanlainen sekä keskustahotelleissa että kauempana, joten kauemmas majoittuminen ei juurikaan toisi säästöä, vaan tekisi lomastasi vain hankalamman.
Augsburgin perinteikäs ykköshotelli on Hotel Drei Mohren, jonka historiallisessa rakennuksessa on toiminut hotelli jo 1700-luvulta saakka. Drei Mohren edustaa kalliimpaa hotellikategoriaa, jossa huone maksaa tyypillisesti noin 130-180 euroa yöltä. Edullisempaa mutta silti kaikin mukavuuksin varustettua kategoriaa puolestaan edustaa esimerkiksi Hotel Am Alten Park, josta huoneen saa halvimmillaan 70-80 eurolla.
Vaihtoehdon hotellimajoitukselle Augsburgissa tarjoaa Airbnb-tyyppinen kotimajoitus. Yöpymällä paikallisen luona voi säästää pitkän pennin ja saada vielä kaupan päälle hyödyllisiä paikallisvinkkejä.
Liikkuminen Augsburgissa
Liikkuminen Augsburgin keskustassa sujuu mutkattomasti jalkaisin. Kaikki tärkeimmät nähtävyydet, ostosalueet ja ravintolakeskittymät sijaitsevat keskusta-alueella ja ovat helposti saavutettavissa kävellen. Kauemmas keskustasta liikuttaessa bussit ja raitiovaunut vievät perille.
Julkisen liikenteen verkostoon on saatavilla muun muassa kerta-, päivä- ja kuukausilippuja, mutta niiden lisäksi tarjolla on myös kaupunkikortteja. Augsburgin kaupunkikortti kulkee nimellä Hotel Card, ja siihen sisältyy paitsi julkinen liikenne, myös alennuksia ja etuja useiden museoiden ja nähtävyyksien pääsymaksuista. Kortin voi ostaa hotellista tai matkailijoiden infopisteestä osoitteesta Rathausplatz 1.
Myös polkupyörällä pääsee Augsburgissa liikkumaan helposti paikasta toiseen. Monet hotellit tarjoavat asiakkaidensa käyttöön lainapyöriä, mutta kaupungissa on myös saatavilla polkupyörävuokraamoja.
AUGSBURGIN NÄHTÄVYYDET
Augsburgin kirkot ja palatsit
Augsburgin nähtävyyksistä monet liittyvät tavalla tai toisella kaupungin pitkään historiaan. Augsburg on yksi uskonpuhdistuksen merkkikaupungeista – täällä allekirjoitettiin vuonna 1555 Augsburgin uskonrauha, joka paikkasi Martti Lutherin teeseistä liikkeelle lähteneen katolisten ja protestanttien välirikon. Samaan prosessiin liittyy Augsburgissa vuonna 1530 luotu Augsburgin tunnustus, joka edelleen tiivistää luterilaisen kirkon tärkeimmät opit. Nykyisin Augsburgin kristityistä noin 60 % on katolisia ja 40 % protestantteja.
Kaupungissa on lukuisia näyttäviä kirkkoja, joihin kannattaa tutustua. Tuomiokirkon lisäksi näkemisen arvoisia ovat esimerkiksi St. Anna, St. Moritz ja St. Ulrich. Jokaisella näistä on oma kiehtova tarinansa ja esimerkiksi St. Annan kirkolla on hyvin kaunis sisäpiha. St. Annassa voi tutustua myös reformaatiohistoriaan ja Martti Lutherin elämästä kertovaan näyttelyyn. St. Moritz puolestaan on uudistettu sisältä rohkean modernilla tavalla. Seinät on jätetty epätavallisella tyylillä täysin valkeiksi ja valaistus rakennettu siten, että pilviselläkin säällä ikkunoista näyttää tulvivan kirkkautta ja valoa.
Erityisesti barokki- ja renessanssiajan arkkitehtuuri on Augsburgissa vahvasti edustettuna. Kaupunkin kulta-ajan mahtisuku Fugger oli yksi senaikaisen maailman rikkaimmista suvuista. Fuggerien jonka omistaman kauppahuoneen mahti ulottui kauas uusille mantereille ja Fuggereilla oli läheiset suhteet muun muassa Habsburgin dynastiaan. Augsburgissa on edelleen tuolta ajalta peräisin olevia palatseja, joista osa toimii nykyisin täysin muissa funktioissa, mutta esimerkiksi osoitteessa Maximilianstrasse 36 sijaitsevaan Fuggerhaus on paikka, jossa yleisökin pääsee vilkaisemaan entisajan Fuggereiden loisteliaaseen elämään.
Fuggerien historiaan voi tutustua myös Fugger und Welser Museumissa. Nykymaailmassa Fuggerien suku hallitsee edelleen merkittävää yritystoimintaa ja pyörittää muun muassa omaa yksityispankkia.
Fuggerei on kuin kaupunki kaupungissa
Augsburgin kenties omaleimaisin käyntikohde on Fuggerei, joka nimensä mukaisesti liittyy kiinteästi Fuggerien sukuun. Fuggerei on kahdeksasta korttelista koostuva kaupunginosa, joka on kuin oma vuosisatojen taakse jäänyt maailmansa keskellä modernia betonikaupunkia. Rikkaat Fuggerin suvun edustajat tunnettiin paitsi tiukkoina kapitalisteina ja liikemiehinä, myös anteliaina hyväntekijöinä. Fuggerein kaupunginosan rakennutti vuonna 1521 Jakob Fugger, joka halusi tällä tavoin tarjota asuntoja vähävaraisille. Täysin pyyteettömin aattein tämä ei tapahtunut, sillä Jakob Fugger asetti asumisen ehdoksi sen, että jokaisen asukkaan on rukoiltava kolmesti päivässä hänen ja hänen sukunsa puolesta, jotta he varmasti selviävät kuoleman jälkeen odottavasta katolisten kiirastulesta. Tämä sääntö on voimassa Fuggerein asukkailla edelleen.
Fuggereissa on kaikkiaan kahdeksan katua, kolme pientä toriaukiota ja oma kirkko, jotka kaikki ovat omalla suljetulla alueellaan. Pääsymaksu alueelle on aikuisilta neljä euroa ja lapsilta kaksi. Fuggerei toimii nykypäivänäkin tiukasti perustajansa määräämien sääntöjen mukaisesti. Kaupunki valitsee asukkaat tarveharkinnan perusteella ja asunnot annetaan niitä eniten tarvitseville. Vuokraa ei ole vuosisatojen kuluessa korotettu, ja nylyisetkin asukkaat maksavat vuokraa saman summan kuin 1500-luvun köyhät: 88 senttiä vuodessa.
Mitää muitakaan Fuggerein sääntöjä ei ole modernisoitu ja rukoussääntöjen lisäksi asukkaiden täytyy esimerkiksi muistaa, että kaupunginosan portit suljetaan nykyisinkin tarkalleen kello 22. Tästä myöhästyvä asukas joutuu maksamaan lyhyestä myöhästymisestä euron ja pidemmästä kaksi – vuosivuokraan verrattuna suuria summia.
Fuggereihin järjestetään myös opastettuja kierroksia ja yhteen asunnoista on mahdollista päästä katsomaan myös sisälle. Fuggerein yhteydessä toimii ravintola Die Tafeldecker, joka tarjoilee kahvilatuotteita sekä erinomaista saksalaistyyppistä ravintolaruokaa myös ulos terassille.
Kaupungintalon kultainen sali
Augsburgin vanhakaupunki tuhoutui pahasti sodassa, mutta jälleenrakennustyö on palauttanut useita tärkeitä kohteita entiseen loistoonsa. Yksi kaupungin ylpeyksistä, Raatihuoneen komea Kultainen sali, kuuluu sodassa pahasti vaurioituneiden kohteiden joukkoon. Kultainen sali avattiin uudelleen vasta vuonna 1985, kun Augsburg juhli 2000-vuotisjuhlaansa. Kultaisen salin koristelut ovat prameat. Nimensä mukaisesti kultaa ei ole säästelty, sitä on seinissä ja katossa kaikkiaan 2,6 kiloa. Kullan lisäksi tumma pähkinäpuu ja eri aikakausien hallitsijoiden suuret portretit hallitsevat salia.
Kultainen sali on avoinna kävijöille muutaman euron pääsymaksua vastaan. Aulassa on usein myös vaihtuvia näyttelyitä, joihin voi tutustua samalla lipulla.
Iltaelämää Maximillianstraßella
Jos etsit mukavaa ravintolaa illallispaikaksi, suuntaa Maximillianstraßelle. Täältä löytyy lukuisia kahviloita ja ravintoloita sekä kesäisin lämpimiä terasseja, joiden anneista nauttien iltaa voi viettää pitkälle yöhön saakka. Myös Rathausplatzilla ja sitä ympäröivissä kortteleissa on paljon hyviä ruokapaikkoja.
Baijerissa olutkulttuuriin tutustuminen kuuluu tietenkin myös asiaan. Augsburgissa toimii useita paikallisia panimoita ja panimoravintoloita, joista suurin on Wirtshaus Riegele. Riegele on hieman syrjässä ydinkeskustasta, mutta kuitenkin kävelymatkan päässä ostoskaduilta ja aivan lähellä Augsburgin päärautatieasemaa.
AUGSBURGIN PARHAAT
Oluttuvat ja baijerilaiset ruokapaikat
- Riegele, Fröhlichstraße 26
- Thorbräukeller, Heilig-Kreuz-Straße 20
- König von Flandern, Karolinenstraße. 12
- Hasen Brauhaus, Berliner Allee 36
Näyttävät kirkot
- Tuomiokirkko
- St. Moritz
- St. Anna
Kiinnostavat museot
- Nukketeatterimuseo – sopii sekä lapsille että aikuisille
- Fugger und Welser Museum – merkkisuvut, jotka vaikuttivat Saksan ja koko Euroopan kehitykseen
- MAN-museo – painokoneita, dieselmoottoreita, insinöörityön taidonnäytteitä
Lisätietoa
Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn, Augsburg Tourismus/Siegfried Kerpf ja DZT/Mark Wohlrab