Hyppää sisältöön

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 04.04.2024
Saksan upea Neuschwanstein sopi inspiraatioksi Disneyn prinsessalinnoille.

Neuschwanstein oli inspiraatio Walt Disneylle

Oletko joskus ihaillut Disneyn prinsessoille omistettuja linnoja Disneylandissa – tai haaveillut pääseväsi näkemään ne? Kaikki eivät tiedä, että tutusta Saksasta löytyy niiden inspiraationa toiminut tosielämän versio.

Etelä-Saksassa Baijerin osavaltiossa sijaitseva Neuschwanstein on Euroopan kuuluisimpia linnoja. Baijerin kuninkaan Ludvig II:n rakennuttaman upean linnan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1869. Yleisölle se avattiin vain seitsemän viikkoa kuninkaan kuoleman jälkeen vuonna 1886.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuosikymmeniä myöhemmin yksi linnaan saapuneista kävijöistä oli Walt Disney. Ennen kuin ensimmäinen Disneyland avattiin vuonna 1955, Disney matkusti Eurooppaan vaimonsa Lillianin kanssa. Kerrotaan, että vierailu Neuschwansteinissa sai tämän rakennuttamaan teemapuistoihinsa prinsessalinnoja.

Tänä päivänä linnat ovat Disneyn teemapuistojen kuuluisimpia maamerkkejä, joihin on lainattu monia elementtejä Neuschwansteinista. Kalifornian Anaheimissa sijaitsevan ensimmäisen Disneylandin vaaleanpunainen linna on omistettu Prinsessa Ruususelle.

Jos liikut Saksan Baijerissa, pääset kuitenkin todistamaan vielä upeampaa linnaromantiikkaa, eikä lippukaan maksa kuin murto-osan teemapuiston päivälipuista. Neuschwansteinin linnassa käy vuosittain lähes 1,5 miljoonaa kävijää.

Neuschwanstein oli osa Ludvig II:n haavemaailmaa

Kuningas Ludvig II suunnitteli rakennuttavansa Neuschwansteinin linnaan jopa 200 huonetta, mutta menehtyi kauan ennen kuin ehti nähdä visionsa toteutuvan. Nykyään linnassa on 14 yleisölle avointa huonetta.

Vain 18-vuotiaana kuninkaaksi noussut Ludvig II oli mielenkiintoinen hahmo, jolla oli tapana paeta omaan haavemaailmaansa. Ujo ja yksinäinen kuningas halusi tehdä Neuschwansteinista itselleen satumaisen pakopaikan ulkomaailmalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Linna on 65 metriä korkea, mutta näyttää vieläkin korkeammalta seistessään kukkulan huipulla. Sijaintinsa takia linnan maaperää on tarkkailtava jatkuvasti.

Neuschwansteinia lähimpiä kyliä ja pikkukaupunkeja ovat Füssen, Schwangau sekä Hohenschwangau, josta lähtee reitti kohti linnaa. Samalla vierailulla voit nähdä myös Hohenschwangaun linnan. Näiden kahden linnan välinen etäisyys on vain reilut kaksi kilometriä.

Varaa liput etukäteen

Neuschwansteinin linnassa on helpointa vierailla matkustamalla ensin Müncheniin. Keskieurooppalaiseen tapaan etäisyydet ovat lyhyitä myös naapurimaista: linnaan pääsee kätevästi esimerkiksi Sveitsin Zürichista tai Itävallan Innsbruckista.

Pääsylippuja Neuschwansteiniin voi ostaa vain Hohenschwangaun kylässä sijaitsevasta myyntipisteestä läheltä linnaa tai Neuschwansteinin linnan verkkosivuilta. Vilkkaan matkustuskauden aikaan liput kannattaa ostaa hyvissä ajoin etukäteen.

Peruslippu Neuschwansteiiin maksaa vuonna 2024 aikuiselta 18 euroa. Lisäksi saatavilla on yhdistelmälippuja, joihin kuuluu myös muita kohteita.

Monet kokevat linnan osana Saksan elämysreitti Romantische Straßea eli romanttista tietä. Yli 400 kilometrin reitin varrelle osuu monia linnoja sekä viihtyisiä pikkukaupunkeja ristikkotaloineen.

Neuschwansteinin linna on avoinna ympäri vuoden joulunpyhiä ja uudenvuodenpäivää lukuun ottamatta. Tarkista aina etukäteen aukioloajat, jotka vaihtelevat vuodenajan mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuvat todistavat, että linna näyttää upealta kaikkina vuodenaikoina!

ShutterstockNeuschwanstein talvella
Neuschwanstein on auki vierailijoille myös talvella joulun pyhiä ja uudenvuodenpäivää lukuun ottamatta.
ShutterstockNeuschwanstein syksyllä
Jylhä Neuschwansteinin linna ja sitä syksyisin ympäröivät värit ovat mahtava näky.
ShutterstockNeuschwanstein kesällä
Kesällä matkustuskauden ollessa vilkkaimmillaan kannattaa liput linnaan ostaa hyvissä ajoin etukäteen.

Lue myös: Satumainen matka Saksaan – katso kuvat hulppeista linnoista

Lähde: The Sun, Neuschwanstein

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Tropical Islands, Saksa

Kokeilisitko? Saksan keinotekoinen tropiikki hämmentää – helppo päiväkohde Berliinistä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja