Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Hampuri

Istockphoto
Hampuri
Kohdeoppaat
  • Matkaopas

Hampuri - punaisia lyhtyjä ja hansahistoriaa

Reeperbahnista tunnettu Hampuri yllättää matkailijan monipuolisuudellaan.
Päivitetty: 10.06.2016
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Satamakaupunki Hampuri on muutakin kuin St. Paulin Reeperbahn.

Vapaa- ja hansakaupunki Hampuri

Hampuri on väkiluvultaan Saksan toiseksi suurin kaupunki. Oman osavaltionsa muodostava kaupunkivaltio sijaitsee Pohjois-Saksassa Elbe-joen varrella.

Hampuri muistuttaa vihreytensä ja vesialueidensa ansiosta suomalaista kaupunkimallia. Tyypillistä keskieurooppalaisuutta edustavat sen sijaan koristeelliset rakennukset ja lukuisat historialliset kirkot. Yhdistämällä näiden parhaat puolet on saatu kaunis ja vehreä suurkaupunki, joka sykkii elämää.

Hampuri on yllättävän trendikäs ja eläväinen suurkaupunki, joka on paljon muutakin kuin paheellinen maineensa. Kaupungista löytyy niin ostoskeskuksia, ravintoloita ja toreja kuin myös paljon historiallisia nähtävyyksiä ja kiinnostavia museoita. Suuret puisto- ja vesialueet tekevät kaupungista kodikkaan ja helposti lähestyttävän.

Piipahda Hampurin-vierailullasi aamuyön kalamarkkinoilla, tanssi Reeperbahnin klubeilla, herkkutele paikallisissa ravintoloissa ja tee kultturelli taidekierros kaupungin museoissa. Usein Berliinin varjoon jäänyt kaupunki odottaa löytäjäänsä.

Flickr / Tobias Van Der ElstHampuri on tuulinen merenrantakaupunki
Hampurin kaupunkikuvaan kuuluu vettä ja vehreyttä.

Parhaimmillaan kesäkuukausina

Vehreä suurkaupunki Hampuri sykkii niin monessa tahdissa, ettei vaativinkaan matkailija pääse kyllästymään. Ei ole yhtä oikeaa tapaa kokea Hampuri. Historiasta kiinnostunut muistaa vaikuttavan kaupungintalon ja lukuisat kirkontornit. Yöllisen juhlijan mielessä taas välkkyvät Reeperbahnin värikkäät valokyltit, ja herkkusuu muistaa Rote Grützen, paikallisen jälkiruoan.

Hampuri on ympäri vuoden pilvinen ja sateinen, ja erityisesti talvella säät ovat arvaamattomia. Kaupunki näyttääkin kauneimmat kasvonsa toukokuusta elokuuhun, jolloin nähtävyyksistä voi paremmalla todennäköisyydellä nauttia kauniissa säässä.

Harmaata säätä on kuitenkin turha pelätä etukäteen, sillä Hampurin nähtävyydet eivät suurimmaksi osaksi ole säästä riippuvaisia. Talvikausi on kaupungissa lyhyt, ja lunta nähdään niukasti.

Elohopea ei laskeudu talvisinkaan hurjiin pakkaslukemiin, mutta hyiseen merituuleen on syytä varautua. Jouluna ei kannata jättää väliin vierailua perinteisellä saksalaisella joulutorilla.

Kaupunkikohde kaikelle kansalle

Hampuri on monipuolinen kaupunkikohde, jossa riittää tekemistä erilaisille matkoille ja matkailijoille. Kun lapsiperheet suuntaavat kaupungin suureen eläintarhaan, voivat nuoret keskittyä shoppailuun ja juhlimiseen.

Vaihtoehtoväki taas valloittaa Hampurin lukuisat baarit ja klubit jättäen oopperan, teatterit ja konsertit kulturellimman väen koluttaviksi.

Hampurin hintataso on jonkin verran Suomea edullisempi, ja kaupungissa kannattaakin nauttia esimerkiksi tasokkaasta ja edullisesta ravintolatarjonnasta. Brunssilla herkuttelu maksaa vain murto-osan Suomen hinnoista, ja siitä pääsee nauttimaan pitkälle iltapäivään.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN HAMPURISSA

Flickr / Carsten FrenzlHampuri on kompakti suurkaupunki.
Kompaktiin Hampuriin tutustuu parhaiten jalkaisin.

Suomesta suorilla lennoilla perille

Matkustaminen Suomesta Hampuriin on helppoa, sillä Finnair liikennöi suoria lentoja välillä Helsinki–Hampuri. Hampurin kansainvälinen lentoasema sijaitsee noin 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta, jonne on kentältä hyvät kulkuyhteydet. Lentokentältä on bussi- ja raideyhteys kaupunkiin sekä junayhteys esimerkiksi Berliiniin. Taksi lentoasemalta keskustaan maksaa noin 20 euroa.

>>Löydä parhaat lennot Hampuriin täältä!

Meritsekin pääsee lähelle, sillä Finnlines kuljettaa matkustajia lähikaupunki Lyypekkiin (Travemündeen), josta matka Hampuriin jatkuu esimerkiksi junalla.

Hampurin hienot hotellit

Suurena kaupunkina Hampurista löytyy majoitusta joka makuun. On viiden tähden laaatuhotelleja, edullisempia turistihotelleja ja nuorten suosimia hostelleja. Etenkin kuitenkin ensimmäisiä, sillä Hampuri on tunnettu tasokkaista yöpaikoistaan.

Hampurin kaupunginosilla on omat luonteensa, joten majoitusta varatessa kannattaa ottaa huomioon myös ympäristö. Rauhallisesta nähtävyyslomasta haaveileville St. Pauli ei esimerkiksi ole kaikkein luontevin valinta.

Paikasta toiseen maitse tai vesitse

Hampurissa on toimiva julkisen liikenteen verkko, jonka käyttö on yksinkertaisinta yhden, kolmen tai viiden päivän Hampuri-kortilla (Hamburg Card). Metroon, busseihin ja lauttoihin käyviä lippuja voi ostaa esimerkiksi turisti-infoista, monista hotelleista ja asemilta. Kortilla saa alennusta myös tietyistä opaskierroksista, museoiden ja nähtävyyksien sisäänpääsyistä sekä ostoksista.

Lauttamatka on hieno keino nähdä kaupunkia erilaisesta näkökulmasta ja bongata esimerkiksi Elbphilharmonie-konserttitalo, jonka on valmistuttuaan tarkoitus toimia sekä konserttitilana että kaupunkilaisten oleskelutilana.

Talon avajaisia oli tarkoitus juhlia jo vuonna 2010, mutta työt ovat edelleen kesken. Vesille pääsee Elbe-joen lisäksi myös Alsterilla, jonka laineilla järjestetään vajan tunnin pituisia opastettuja kiertoajeluita.

HAMPURIN NÄHTÄVYYDET

Flickr / SarahhoaElba-joen rannalle rakennetaan yhä Elbphilharmonie-konserttitaloa.
Elbphilharmonie-konserttitalosta on rakentumassa yksi maailman kalleimmista konserttitaloista.

Suurkaupungissa on nähtävyyksiä joka makuun

Halusi sitten kulttuuria, viihdettä tai historiaa, on Hampuri oiva kohde sen kokemiseen. Vierailijoille on järjestetty monipuolisia tapoja tutustua vanhaan hansakaupunkiin ja sen nähtävyyksiin.

Altstadt eli vanhakaupunki on sananmukaisesti vanhinta Hampuria. Sen historialliset rakennukset ja kuluneet kirkot tarjoavat oivan miljöön kaupunkikävelyille. Vierailemisen arvoinen on myös keskustassa sijaitseva kaupungintalo (Rathaus), jonne järjestetään opastettuja kierroksia silloin, kun talo ei ole virkamiesten käytössä.

Ainutlaatuinen Reeperbahn, Fischmarkt ja Suomi-talo

Reeperbahn on noussut myyttisyydessään sellaiseen asemaan, ettei käynti Hampurissa on täydellinen ilman vierailua syntisellä kadulla. St. Paulin kaupunginosassa sijaitseva katu on Hampurin yöelämän kiintopiste. Siellä sijaitsevat rohkeimmat klubit ja suosituimmat baarit, jotka houkuttelevat illasta toiseen niin matkailijoita kuin paikallisia yökiitäjiäkin. Mikäli juhliminen ei kiinnosta, on jo katua pitkin vellova ihmismassa näkemisen arvoinen.

Vaikka ilta Hampurissa saattaa venyä pitkäksi, ei sunnuntaiaamun Fischmarkt-kalamarkkinoita kannata jättää välistä. Kalamarkkinat ovat perinne, jonka suosiota eivät horjuta pakkanen tai sadesää. Sinne suuntaavat niin suoraan klubeilta jatkavat juhlijat, aamuvirkut paikalliset kuin turistitkin. Jotkut tulevat markkinoille matkamuistojen perässä, toiset hankkimaan viikon ruoka-ainekset ja kolmannet nauttimaan täyttävän aamupalan livemusiikista ja tanssijoista täydessä hallissa. Tällaista et koe Suomessa.

Kaupungissa käyvä suomalainen ei voi olla huomaamatta aivan keskustassa, Aussenalsterin ja Binnenalsterin rannalla, seisovaa laatikkorakennusta, jonka neljällä seinällä komeilevat leijonavaakunat näkyvät yli kattojen. Kyseessä on Suomi-talo, jonka kahdessatoista kerroksessa sijaitsevat muun muassa Suomen pääkonsulaatti sekä suomalaisten organisaatioiden työtiloja. Harvassa kaupungissa on suomalaisilla näin komeaa kiintokohdetta.

HAMPURIN PARHAAT

Saksan matkailutoimistoJouluinen Hampuri iltavalaistuksessa.
Hampurin jouluvalot valaisevat talven pimeitä iltoja.

Koe ainakin nämä

1. Fischmarkt-kalamarkkinat
2. Reeperbahnin legendaarinen yöelämä
3. Saksalainen ruoka ja juoma Rathausmarkt-torilla

Hampurin parhaat museot

1. Deichtorhallen -taidehallit
2. Museum für Kunst und Gewerbe eli Taide- ja designmuseo
3. Kunsthalle -taidehalli
4. Internationales Maritimes Museum -merenkulkumuseo
5. Bucerius Kunst Forum -taidefoorumi

Hamburg Tourismus – Hampurin virallinen matkailusivusto, osittain myös suomeksi

Teksti: Laura Uotila, Anna Mäkelä
Kuvat: Saksan matkailutoimisto, Flickr / Tobias Van Der Elst, Flickr / Carsten-Frenzl, Flickr / Sarahhoa, Saksan matkailutoimisto

Lue kommentit (5) Jätä kommentti

  1. Kyllä tuo kohde on nimenomaan yksi parhaista, mikäli historia kuuluu mielenkiinnonkohteisiin :)


  2. Historia on aina kiehtonut minua, joten siksi haluaisin metkustaa seuraavaksi tuonne :)


  3. Juuri kotiuduttiin reissusta. Kyllähän oli kerta kaikkiaan ihana kohde. Suosittelen lämpimästi! :)


  4. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.