Matkaopas: Hampuri
Tuhansien siltojen kaupunki
Pohjois-Saksassa Elbe-joen varrella sijaitseva Hampuri on lähes kahdella miljoonalla asukkaallaan Saksan toiseksi suurin kaupunki.
Värikäs ja kansainvälinen Hampuri on sekoitus kauniita ja historiallisia rakennuksia, vehreitä puistoalueita sekä suurkaupungin rosoisuutta. Hansakaupunki on yllättävän trendikäs, ja jää usein suotta pääkaupunki Berliinin varjoon.
Kaupungista löytyy niin laadukkaita ravintoloita ja monipuolisia toreja kuin myös historiallisia nähtävyyksiä ja kiinnostavia museoita. Suuret puisto- ja vesialueet tekevät kaupungista tunnelmallisen.
Hampurissa on monia hauskoja koko perheen kohteita, kuten maailman suurin pienoisrautatie Miniatur Wunderland.
Yksin, kaksin tai porukassa matkustaville aikuisillekin kaupungissa riittää nähtävää: bilekansa tanssii Reeperbahnin klubeilla aamuun asti, himoshoppaajille kauppoja löytyy loputtomasti, ja kulttuurin ystävät nauttivat Elbe-joen rannalla laadukkaista konserteista sekä upeista musikaaleista.
Hampurin ilmasto
Hampurissa vallitsee lauhkea meri-ilmasto.
Kaupungissa on sateista ympäri vuoden, ja lämpötilat pysyvät melko maltillisina kesälläkin. Hampuri näyttääkin kauneimmat kasvonsa toukokuusta elokuuhun, jolloin nähtävyyksistä voi paremmalla todennäköisyydellä nauttia kauniissa säässä.
Talvisin lämpötilat pyörivät nollan tuntumassa, ja lunta kaupungissa nähdään niukasti. Hyinen merituuli saa usein ilman tuntumaan todellista viileämmältä.
Talvikauden harmaita säitä ei kannata kuitenkaan liiaksi pelätä eikä matkaa jättää niiden takia tekemättä. Loppuvuodesta Hampurissa pääsee esimerkiksi nauttimaan upeista joulumarkkinoista.
Hampurin hintataso
Hampurin hintataso on hieman Suomea edullisempi.
Kaupungissa vieraillessa kannattaakin tutustua kaupungin laadukkaaseen, mutta sopuhintaiseen ravintolatarjontaan. Yöpyminen on Hampurissa hieman kalliimpaa kuin tavallisesti Saksassa, mutta budjettivaihtoehtojakin kaupungista löytyy.
Ostosmahdollisuudet suurkaupungissa ovat erinomaiset, ja tarjontaa löytyy jokaiseen makuun: on kansainvälisiä ketjuliikkeitä, luksusputiikkeja sekä saksalaisia brändejä.
Shoppailusta kiinnostunut suuntaakin johonkin kaupungin monista ostoskeskuksista tai keskustan kansainvälistä mainettakin niittäneille ostoskaduille.
Tuliaisiksi Hampurista voi ostaa esimerkiksi saksalaisia makeisia tai vaikkapa jonkin paikallisen panimon olutta. Tunnetuista olutmerkeistä Holsten ja Astra ovat Hampurista, ja pienpanimoitakin löytyy useita.
Suositut jalkapallojoukkueet Hamburger SV sekä FC St. Pauli ovat myös molemmat kotoisin kaupungista, joten niiden fanituotteet voivat olla oiva valinta urheilun ystävälle.
Suomalainen pankkikortti käy maksuvälineeksi useimmissa paikoissa, mutta kuten Saksassa aina, kannattaa ostokset varautua maksamaan tarvittaessa käteisellä. Yleisissä vessoissa käymisestä on tapana maksaa wc-tilojen siivoojalle, joten senkin takia muutama kolikko on hyvä olla aina taskun pohjalla.
Tapakulttuuri ja turvallisuus Hampurissa
Hampuri on turvallinen matkakohde, joskin tavanomainen varovaisuus on suurkaupungissa paikallaan.
Reeperbahnilla vieraillessa on syytä muistaa joitain pelisääntöjä.
Alueella ei saa kuvata ketään ilman lupaa eivätkä naispuoliset turistit ole tervetulleita Herbertstrasselle. Kadulla saattaa myös törmätä huumekauppiaisiin tai taskuvarkaisiin, joten tavaroistaan kannattaa pitää huoli. Pelätä ei kuitenkaan tarvitse, sillä poliisi on usein läsnä Reeperbahnilla.
Hampurissa vallitsee vapaamielinen ja avoin tunnelma, ja kaupungista löytyy myös eloisa LGBTQ+-yhteisö. Yhteisö on keskittynyt erityisesti trendikkääseen St. Georgin kaupunginosaan, josta löytyy lukuisia sateenkaarikahviloita ja -baareja.
Esteettömyyttä on Hampurin joukkoliikenteessä pyritty edistämään rampein, hissein ja ohjauslistoin, mutta vanhoilla metroasemilla esteettömyydessä saattaa olla puutteita. Hampurin metrokarttaan onkin merkitty erikseen pyörätuolilla saavutettavat asemat.
Barrierefreies Hamburg on koonnut saksankieliselle sivustolleen tiedot tuhansien eri Hampurin-kohteiden esteettömyydestä.
Kuten Saksassa muutenkin, on myös Hampurissa syytä muistaa hyvät käytöstavat, ja esimerkiksi tuntemattomia kuuluu teititellä. Turisti pärjää kansainvälisessä kaupungissa hyvin englannilla.
Lasten kanssa
Hampuri sopii loistavasti koko perheen matkakohteeksi, sillä kaupungissa riittää tekemistä kaikenikäisille lapsille vaikka useammaksi päiväksi.
Koko perheen ykköskohteisiin lukeutuu maailman suurin pienoisrautatie Miniatur Wunderland. Jos on auto käytössä, kannattaa suunnaksi ottaa Heide Park: Pohjois-Saksan suurin huvipuisto, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Hampurista.
Viheralueistaan kuuluisasta Hampurista löytyy myös monia ilmaisia ja vierailun arvoisia leikkipuistoja.
Planten un Blomen on kaupungin suurin ja suosituin leikkipuisto, ja se on tunnettu erityisesti vesilaitteistaan. Konserttitalo Elbphilharmonien kupeessa Hafencityssä sijaitsee puolestaan hauska Grasbrookparkin leikkipuisto.
Vanhempien lasten kanssa mielenkiintoinen kohde on Hampurin satamaan ankkuroitu purjelaiva Rickmer Rickmers, jonka mastoon yli 12-vuotiaat pääsevät kiipeämään.
Laivaa vastapäätä Elbe-joen toiselta puolelta löytyy kaksi suurta teatteria, joissa pyörivät ympäri vuoden hittimusikaalit Leijonakuningas ja Frozen. Vaikka musikaalit ovatkin saksankielisiä, nauttivat upeista puvuista ja tutuista lauluista kaikki.
Hampurin joukkoliikenteessä alle 6-vuotiaat matkustavat aina ilmaiseksi ja 6-14 -vuotiaat lastenlipulla. Lastenrattaiden kanssa liikkuminen on joukkoliikenteessä ongelmatonta: kaupungin bussit ovat pääosin matalalattiabusseja, ja useimmilla metroasemilla on hissit.
Matkustaminen Hampuriin
Matkustaminen Suomesta Hampuriin on helppoa niin lentäen kuin laivalla.
Lentoyhtiöistä Finnair tarjoaa suoria lentoja Helsinki-Vantaalta Hampuriin päivittäin. Edestakaisten lentojen hinta on tavallisesti 200 ja 300 euron väliltä, ja lentoaika on kaksi tuntia.
Siirtyminen Hampurin lentokentältä kaupungin keskustaan käy näppärästi: matka suoralla S-bahn -junayhteydellä kestää noin 25 minuuttia ja maksaa vain muutaman euron. Taksillakin voi matkan taittaa, mutta tällöin hintaa kertyy noin 30 euroa.
Hampuriin pääsee myös laivalla. Finnlinesin laivayhteys Suomen ja Saksan välillä kulkee Helsingistä Travemündeen, joka sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Hampurista. Laivamatka kestää noin 30 tuntia.
Hampuri osuu monen reitille ihan vahingossa, jos on suuntaamassa autolomalle Keski-Eurooppaan. Autobahnalta kannattaakin poiketa Hampuriin viettämään edes päivä tai pari.
Vaikka laivayhteys onkin erityisesti automatkailijoiden suosiossa, on matkustaminen ilman ajoneuvoa myös mahdollista. Tällöin siirtyminen Travemündesta Hampuriin onnistuu helpoiten junalla.
Majoitus Hampurissa
Hampurista löytyy runsaasti majoitusvaihtoehtoja jokaiselle matkabudjetille, mutta kaupunki on tunnettu erityisesti laadukkaista hotelleistaan. Majoitukseen panostava matkailija voi viettää yönsä jossain kaupungin monista viiden tähden hotelleista.
Budjettimatkailijalle kaupungista löytyy paljon eritasoisia ja -hintaisia turistihotelleja, ja etenkin nuoret yöpyvät mieluusti edullisemmissa hostelleissa.
Yö keskitasoisessa hotellissa Hampurin keskusta-alueella maksaa noin 90 euroa, mutta kesäkuukausina ja isojen tapahtumien aikaan hinnat ovat usein korkeammat.
Jos on edullisen ja rauhallisen majoituksen perässä, kannattaa majapaikkaa kysyä myös Hampurin suomalaisesta merimieskirkosta.
Hampurin kaupunginosilla on omat luonteensa, joten majoitusta varatessa kannattaa ottaa huomioon myös ympäristö. Jos esimerkiksi haaveilee rauhallisesta yöpaikasta, ei yöelämän keskus St. Pauli ole luontevin vaihtoehto.
Hotelleja kannattaa etsiä muualtakin kuin Hampurin keskustasta. Hampurissa on erinomaiset joukkoliikenneyhteydet, joten ei haittaa, vaikka hotelli sijaitsisi jokusen kilometrin päässä keskustasta.
Liikkuminen Hampurissa
Hampurin keskusta-alue on suhteellisen kompakti, ja kaupungissa on helppo liikkua jalkaisin. Joukkoliikenne on toimivaa, ja metrot ja bussit kulkevat yömyöhään.
Elbe-joella kulkee myös lauttoja, joiden kyytiin pääsee tavallisella joukkoliikennelipulla.
Lauttamatka on hieno keino nähdä kaupunkia uudesta näkökulmasta ja bongata esimerkiksi konserttitalo Elbphilharmonie.
Joukkoliikenne on Hampurissa hieman halvempaa kuin Suomessa. Lippuja voi ostaa esimerkiksi turisti-infoista, HVV:n asiakaspalvelupisteistä ja verkkokaupasta sekä lippuautomaateista.
Joukkoliikenteeseen saa kertalippuja, mutta usein päivälippu tulee halvemmaksi. Jos tarkoitus ei ole liikkua aamuvarhaisella, kannattaa ostaa 9-Uhr-Tageskarte -lippu, jolla saa matkustaa aamuyhdeksästä seuraavan aamun kello kuuteen. Kahden vyöhykkeen lippu maksaa aikuiselta hieman yli 7 euroa.
Monen valinta on Hamburg Card -kortti. Kortti käy julkisissa kulkuvälineissä matkalippuna, mutta sillä saa myös tuntuvia alennuksia monista kaupungin nähtävyyksistä sekä esimerkiksi musikaaleista.
Ravintolat ja ruoka Hampurissa
Hampurin ravintolatarjonta on monipuolista ja laadukasta: on lukuisia Michelin-tason ravintoloita, paljon eri maiden keittiöitä sekä herkullista katuruokaa. Erilaiset kalaruoat ovat tärkeä osa hansakaupungin ruokakulttuuria.
Eritasoisia ja -hintaisia ravintoloita ja kahviloita löytyy ympäri kaupunkia.
Kaupunginosista esimerkiksi Portugiesenviertel sekä St. Georg ovat pullollaan kiinnostavia ruokapaikkoja, kuten myös Eimsbüttel.
Katuruokaakaan ei kannata Hampurin-visiitillä jättää välistä: herkulliset kalasämpylät ovat suosittu ja täyttävä välipala, ja ne on helppo napata ruokakojusta mukaan.
Vaikka Hampurissa syödäänkin paljon kalaa, löytää myös kasvissyöjä kaupungista vaivatta syötävää. Hampurissa on paljon vegaaniruokaan keskittyviä ravintoloita, ja lähes kaikista ravintoloista löytyy ainakin yksi kasvisvaihtoehto. Myös gluteenittomia vaihtoehtoja on tarjolla monissa ravintoloissa ja kaupoissa.
Saksassa ravintoloissa ja kahviloissa on tapana tipata. Kahviloissa pikkusumman voi pyöristää seuraavaan tasaeuroon, ja isommissa laskuissa hyvä tippi on noin 10 prosenttia laskun loppusummasta.
Hampurin nähtävyydet
Halusi sitten kulttuuria, viihdettä tai historiaa, on Hampuri oiva kohde sen kokemiseen.
Hampurin matkalla kannattaa kokea ainakin nämä:
- Miniatur Wunderland. Maailman suurin pienoisrautatie, jossa ihmeteltävää riittää useammaksi tunniksi. Miniatur Wunderland on yksi koko Saksan suosituimmista nähtävyyksistä, joten pääsyliput on syytä ostaa etukäteen.
- Elbphilharmonie. Konserttitalo ja ehdoton kohde Hampurin-matkalla. Vaikuttavan “Elbphin” näköalatasanteelle on ilmainen sisäänpääsy ja tasanteelta aukeaa mahtavat maisemat kaupunkiin sekä satamaan.
- Speicherstadt. Historiallinen kaupunginosa Hampurin satamassa. Punatiilisissä entisissä varastorakennuksissa sijaitsee monia vierailun arvoisia putiikkeja ja museoita.
- Fischmarkt-kalamarkkinat. Perinteiset kalamarkkinat, jotka on järjestetty samalla paikalla Altonassa jo yli 300 vuoden ajan. Joka sunnuntaiaamu tuhannet suuntaavat markkinoille nauttimaan tunnelmasta ja meren antimista.
- Hampurin satama. Kaupunkilaisten tärkeä kohtaamispaikka. Eläväiseen satamaan tutustumista ei kannata jättää Hampurin-matkalla väliin. Satamaan pääsee tutustumaan myös Elbe-joelta käsin lautan kyydissä.
- Reeperbahn. Hampurin yöelämän kiintopiste, missä sijaitsevat kaupungin suosituimmat baarit sekä rohkeimmat klubit. Mystisellä Reeperbahnilla viettävät aikaansa niin paikalliset kuin turistit, ja vaikka yöelämä ei kiinnostaisi, kannattaa värikäs alue ja sen valotaulut käydä katsastamassa.
- Alter Elbtunnel. Yli 420 metriä pitkä kävely- ja ajoneuvotunneli, joka kulkee St. Paulista Elbe-joen toiselle puolelle. Reippailu tunnelissa on hauska ja ilmainen aktiviteetti, joka on helppo yhdistää vaikkapa vierailuun satamassa.
- Pyhän Mikaelin kirkko (St. Michaelis). Yksi Hampurin maamerkkejä. Kirkon torni kohoaa yli 130 metrin korkeuteen, ja myös sinne pääsee vierailulle.
- Rathausmarkt. Hampurin keskusaukio, jonka laidalla sijaitsee näyttävä ja historiallinen raatihuone. Loppuvuodesta raatihuoneen aukiolla järjestetään kokemisen arvoiset joulumarkkinat.
- Binnenalster. Tekojärvi aivan Hampurin ydinkeskustassa. Vesialuetta ympäröivät kauniit rakennukset sekä vehreät puut, ja järven keskeltä nousee korkea vesipatsas.