Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Saksa

Autokaupunki Stuttgart yllättää viineillä ja vehreydellä

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 06.06.2016
Saksan vilkkaassa Stuttgartissa tutustutaan autoteollisuuteen, maistellaan viinejä ja nautitaan suurkaupungin tunnelmasta.

Saksan vihreä autokaupunki

Stuttgart sijaitsee eteläisessä Saksassa Neckar-joen varrella. Kaupungin historia ulottuu yli tuhannen vuoden taakse ja lukuisat hallitsijat ovat pitäneet Stuttgartia hallintokaupunkinaan. Nykyisin yli 600 000 asukkaan Stuttgart on Baden-Württembergin osavaltion pääkaupunki ja alueensa tärkein talous- ja kulttuurikeskus.

Stuttgart tunnetaan erityisesti autoteollisuudestaan, mutta myös monilla muiden alojen suuryrityksillä on pääkonttorinsa täällä. Alue on hyvinvoivaa ja esimerkiksi työttömyysluvut pysyttelevät jatkuvasti muuta Saksaa matalammalla. Taloudellinen menestys näkyy myös ympäristössä: kaupunki on kokoiseksiin erittäin siisti ja vihreä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vihreyttä Stuttgartin kokonaiskuvaan tuovat myös aivan keskustasta alkavat viiniviljelmät. Lähimmät viinirinteet näkyvät heti päärautatieasemalta ja keskustan ostoskaduilta. Württembergin viineillä on pitkät perinteet ja niitä juhlitaan Stuttgartissa myös jokavuotisilla viinifestivaaleilla.

DZT / Andreas KasterStuttgart, Saksa
Aukiot ovat suosittuja tapaamispaikkoja.

Etelä-Saksan kesä on pitkä

Kevät koittaa eteläiseen Saksaan jo maalis-huhtikuussa. Yleensä jo toukokuussa päästään nauttimaan helteisistä lämpötiloista. Kesäsää jatkuu lokakuulle saakka. Paras aika matkustaa Stuttgartiin on alkukesästä tai syksyllä sadonkorjuun aikaan.

Vuodenajan ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa matkustuspäätöstä: suuressa kaupungissa riittää tekemistä talvellakin. Joulunalusaikana keskustaa koristavat sadat markkinakojut – kaupungin kuuluisat joulumarkkinat avataan jo marraskuun lopulla.

Stuttgart sopii koko perheen kaupunkikohteeksi

Stuttgart sopii hyvin koko perheen kaupunkiloman kohteeksi tai automatkan etapiksi Alpeille tai Välimerelle ajellessa. Varaa ainakin kaksi tai kolme päivää kaupunkiin tutustumiseen. Moni ensikertalainen yllättyy Stuttgartin viihtyisyydestä ja tekemisen paljoudesta. Paikka on tyypillinen saksalainen kaupunkikohde: helppo, turvallinen ja kohtuuhintainen.

Mercedes-Benz ja Porsche

Stuttgart on koko maailman autoteollisuuden syntysija. Sekä Karl Benz että Gottlieb Daimler rakentelivat samoihin aikoihin 1800-luvun loppupuolella vallankumouksellisia kokeilujaan ilman hevosia liikkuvasta vaunusta. Tuloksen tiedättekin: kokeilut onnistuivat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyisin yksin Mercedes työllistää Stuttgartin seudulla noin 40 000 henkilöä. Stuttgartissa sijaitsee myös Porschen päämaja ja sekä Porschella että Mercedes-Benzillä on kaupungissa omat museonsa, joissa esitellään yritysten ja koko autoteollisuuden historiaa. Sanan museo ei kannata antaa häiritä – näissä keskuksissa ei pölytytä arkistokaappien äärellä.

Huipputaidetta ja konsertteja

Stuttgartin rooli kymmenen miljoonan asukkaan osavaltion pääkaupunkina tekee siitä myös tärkeän kulttuurikeskuksen. Tarjolla on maailmanluokan taidetta useissa museoissa sekä tietenkin oopperaa ja konsertteja joka makuun. Ooppera, teatteri ja tärkeimmät taidemuseot löytyvät kaikki aivan keskustasta vain lyhyen kävelymatkan päästä toisistaan.

Viinirinteet kutsuvat

Kulinaarimatkailijalle Stuttgart tarkoittaa tuhteja saksalaisherkkuja ja hyviä viinejä. Württembergin viinejä ei Suomessa juuri tunneta, sillä suurin osa niistä kulutetaan suoraan synnyinseuduillaan. Viiniperinne on täällä syvällä paikallisten selkäytimessä, jokaisen kuuluu tietää aiheesta jotain ja pelkän värin perusteella ei tehdä ravintolapöydässä tilausta.

Stuttgartilla itsellään on pitkät perinteet viinikaupunkina, mutta koko Saksan vanhin kuohuviininvalmistaja, vuonna 1826 perustettu Kessler Sekt, löytyy naapurikaupungista Esslingenistä. Monilla viinitiloilla voi vierailla paikan päällä ja myös Esslingenin Kesslerin upeaan vanhaan kuohuviinikellariin pääsee tutustumaan ja maistelemaan jaloja kuplia.

Shoppailijan Stuttgart

Ostoskaupunkina Stuttgart on helppo ja kohtuuhintainen. Saksalaisittain kaupunki kuuluu kalleimpien joukkoon, mutta silti suomalaiselle esimerkiksi vaatteet, kengät ja sisustustavarat ovat kotimaata halvempia. Ravintoloissa puolestaan hintaero on selkeästi Suomea halvempi.

Stuttgartista käsin on helppo tehdä myös päiväretki Metzingenin outlet-kylään, jossa merkkivaatteista ja asusteista voi säästää merkittäviä summia normaalihintoihin nähden. Täältä on kotoisin muotialan kuuluisuus Hugo Boss, ja koko outlet-kylä on kasvanut Bossin ympärille.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN STUTTGARTISSA

Riikka KrennStuttgart, Saksa
Autokaupunki Stuttgart on muun muassa Porschen kotikaupunki.

Perille Frankfurtin kautta lentäen

Helpoin tapa päästä Stuttgartiin on lento Helsingistä Frankfurtiin. Loppumatka taittuu vain reilun tunnin mittaisella junakyydillä. Kaukojunat pysähtyvät Frankfurtin lentoasemalla ja tuovat suoraan Stuttgartin keskustaan, joten junaetappi ei vaadi erikoisjärjestelyjä tai vaikeita siirtymiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihtoehtona on lento Stuttgartiin Kööpenhaminassa, Tukholmassa tai Amsterdamissa vaihtaen, mutta nämä vaihdolliset yhteydet ovat yleensä kalliimpia ja hitaampia kuin Frankfurtiin lentäminen. Aiemmin Helsingistä on päässyt lentäen myös suoraan Stuttgartiin, mutta tällä hetkellä suoraa yhteyttä ei ole.

Valitse majapaikka keskustasta

Stuttgartissa, kuten missä tahansa vastaavan kokoisessa kaupungissa, on fiksuinta valita mahdollisimman keskeisellä paikalla sijaitseva hotelli. Kaupungin julkinen liikenne on toimiva ja kattava, mutta silti helpointa on, jos pääset liikkumaan jalkaisin paikasta toiseen.

Stuttgart on bisneskaupunki, joten hyvän perustason hotellien tarjonta on laaja ja hinnat kohtuulliset. Tarjolla on myös budjettiluokan majoitusta hostelleissa.

Julkinen liikenne vie kaikkialle

Stuttgartissa matkailija ei tarvitse autoa. Keskustassa kaikkialle pääsee jalkaisin ja syrjemmässä sijaitsevat käyntikohteet on helppo saavuttaa julkista liikennettä käyttäen. Kaupungissa kulkevat sekä bussit, metrot että paikallisjunat. Lippuja myydän asemien ja pysäkkien automaateista.

Turisti-infosta rautatieasemaa vastapäätä voi ostaa myös kätevän Stuttcard-kortin, jolla matkailija saa sekä alennuksia museoiden ja muiden kohteiden pääsylipuista että vapaan kulun kaikkiin kaupungin kulkuvälineisiin.

Jos matkustat Stuttgartiin autoloman etappina, kannattaa huomioida, että kaupunki on arkipäivisin yksi Saksan ruuhkaisimmista. Myös ympäristön moottoritiet saattavat ajoittain jumiutua pahastikin. Kuuntele radion liikennetiedotteita tai käytä ruuhkatiedot reaaliajassa kertovaa navigaattoria apuna reittivalinnoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

STUTTGARTIN NÄHTÄVYYDET

DZTStuttgart, Saksa
Ilta Stuttgartissa kuluu nopeasti paikallisiin viineihin tutustuen.

Mersu on Stuttgartin ykkönen

Sekä arkkitehtuurillaan että näyttelyllään vaikuttava Mercedes-Benz Museum on kaupunkin ykkösnähtävyys. Etenkin pimeällä museon futuristinen ilme erottuu jo kauas. Tätä käyntikohdetta ei kannata jättää väliin, vaikka et olisikaan suuremmin autoihminen tai edes tekniikasta kiinnostunut.

Museo esittelee kiinnostavalla ja havainnollisella tavalla paitsi autoteollisuuden historiaa, myös liikkumisen vapautumiseen ja helpottumiseen liittyneitä ilmiöitä, yhteiskunnallisia tapahtumia viimeisen puolentoista vuosisadan kiehtovaa historiaa. Esillä on myös tunnettuja autoja, kuten prinsessa Dianan viininpunainen Mercedes ja Paavi Johannes Paavali II:n “paavimobiiliksi” kutsuttu mittatilausauto.

Myös Porschen oma museo on samaa laatua sekä ulkomuotonsa että näyttelynsä puolesta. Se jää toiseksi Mercedekselle vain kokonsa osalta. Jos aikaa vain riittää, kannattaa ilman muuta vierailla molemmissa autojättien keskuksissa.

Schlossplatz ja Königstrasse

Schlossplatz on Stuttgartin keskustan sydän. Vihreä aukio täyttyy kesäpäivisin sekä paikallisista että matkailijoista, jotka pysähtyvät piknikille, pelailemaan tai muuten vain viettämään aikaa mukavassa ympäristössä. Yhtä Schlossplatzin sivuista hallitsee komea Neues Schloss, jossa edelleen toimii osavaltion virastoja.

Keskustan tärkein ostoskatu Königstrasse kulkee aukion vieritse. Königstrasse alkaa heti rautatieasemaa vastapäätä ja sen varrelta ja lähikortteleista löytyvät kaikki tärkeimmät ostospaikat ja tavaratalot. Tärkeistä ostospaikoista vain luksustavaratalo Breuninger jää Königstrasselta sivuun, mutta sekin löytyy alle viiden minuutin kävelymatkan päästä kauppatorin laidalta.

Piipahda markkinoilla ja kauppahallissa

Stuttgartin kauppahalli on hurmaava jugendtyylin edustaja. Sen tuoksut ja maut houkuttavat herkuttelijan ostoksille – tai ainakin katselemaan ja maistelemaan. Harva onnistuu kävelemään kauppahallin läpi tarttumatta maistiaisiin.

Kahdella lähes vieretysten sijaitsevalla torilla myydään vihanneksia, elintarvikkeita ja kukkia. Kuukausi ennen joulua torit muuttuvat upeiksi joulumarkkinoiksi ja valtaavat ison osan lähikortteleistakin. Stuttgartin joulutorille tullaan ostoksille bussilasteittain Sveitsistä ja Itävallasta saakka.

Karsplatzin aukiolla nähdään joulun alla myös suomalaisvärejä, kun Kalevala Spiritin suomalainen joulukylä pystyttää joukon punaisia mökkejä myymään suomalaisia käsityötuotteita, loimulohta ja glögiä.

Olutjuhlat keväällä ja syksyllä

Houkuttaako Oktoberfest? Olutta litran tuopeissa sekä tanssia ja laulua hilpeässä tunnelmassa? Voit kokea sen Stuttgartissa jopa paremmin kuin Münchenissä.

Münchenin juhlat alkavat olla jo turistien kansoittamat, mutta Stuttgartissa saksalaiset ovat edelleen enemmistönä. Meno on täysin samanlaista ja mittakaavaltaankaan nämä kaksi tapahtumaa eivät juuri poikkea toisistaan. Stuttgarter Volksfest -nimellä kulkevat vuosittaiset olutjuhlat järjestetään Cannstatter Wasenilla keskustan itäpuolella ja ne keräävät kerta toisensa jälkeen jopa 3,5 miljoonaa kävijää nauttimaan oluesta ja Schlagereista. Samanlaista menoa tarjoavat kevään Frühligsfestit toukokuun alussa joka vuosi.

Herkuttelijan Stuttgart

Stuttgartin tihein ravintolakeskittymä löytyy Calwer Strasselta vain kivenheiton päästä Königstrassen ostosvilinästä. Tunnetuin paikallisherkkuja tarjoava ravintola on Calwer Eck, jossa toimii myös oma panimo. Jos saksalaisruoka tuntuu liian tuhdilta, löytyy Calwer Strasselta myös monenlaista muuta maisteltavaa. Herkuttelijan tuliaisostoksille oikea osoite on Feinkost Böhm.

Paikallisiin herkkuihin kuuluvat tuhdit liharuoat ja ehkä tunnetuimpana yksittäisenä ruokalajina Maultaschet, eli liha- tai kasvistäytteiset nyytit, jotka valmistetaan tyypillisesti keitoksi tai pannulla paahtaen.

Stuttgartin seudulla sijaitsee Ritter Sport -suklaiden tehdas ja tehtaanmyymälä, joka on autolomalaisille helppo ja etenkin lapsiperheiden suosima käyntikohde.

Reippaile viinirinteillä ja piipahda viinimuseossa

Uhlbachin kutsuminen kaupunginosaksi kuulostaa hämäävältä, sillä vaikka paikka kuuluu Stuttgartin kaupunkiin, se muistuttaa enemmän pientä ja uinuvaa maalaiskylää. Kapeat kadut kätkevät kortteleihinsa sieviä ja viimeisen päälle laitettuja puutarhoja ja vanhanajan Saksaa idyllisimmillään.

Uhlbachissa sijaitseva Grabkapelle Rotenberg on Württembergin ruhtinaan nuorena kuolleen vaimonsa muistoksi rakennutama hautakappeli, joka kohoaa korkealla viinirinteiden reunustamalla kukkulalla. Viiniköynnösten peittämät rinteet hallitsevat täällä maisemaa, ja ympäristö ei todellakaan vaikuta puolen miljoonan asukkaan kaupungilta.

Paikalliset tulevat Uhlbachiin sunnuntaikävelyille ja ulkoilemaan koko perheen kanssa. Päällystetyt kävelytiet risteilevät viinirinteillä ja lomailijallekin kävely upeissa maisemissa on rentouttava kokemus. Kylän, tai kaupunginosan, keskustassa on pieni viinimuseo, joka valottaa kiinnostavasti paikallisen viiniperinteen historiaa. Museon ravintola on mukava paikka hengähtää viinireippailun päätteeksi.

STUTTGARTIN PARHAAT

Riikka KrennStuttgart, Saksa
Stuttgartissa on monia kauniita puistoja ja aukioita, joissa viettää aikaa.

Stuttgartin parhaat kahvilat ja ravintolat

 1. Café Künstlerbund: Viihtyisä ravintola ja terassi aivan Schlossplatzin sydämessä
 2. Sky Beach: nauti kahvi, drinkki tai vietä pitkä ilta kaupungin kattojen yllä
 3. Grand Café Planie, Karsplatzin reunalla sijaitseva erinomaisia kakkuja ja leivoksia tarjoava kahvila

Stuttgartin parhaat näköalat

 1. TV-torni
 2. Grabkapelle Rotenberg
 3. Rautieaseman torni: katsele yli koko keskustan ja tutustu samalla kaupungin suurta keskustarakennushanketta esittelevään Stuttgart 21-projektiin
 4. Modernin taiteen museon ylimmän kerroksen ravintola

Stuttgartin kiinnostavimmat museot

 1. Mercedes-Benz-museo
 2. Porsche-museo
 3. Staatsgalerie
 4. Modernin taiteen museo
 5. Uhlbachin viinimuseo

Lisätietoja

Stuttgartin matkailu

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Istockphoto, Riikka Krenn ja DZT / Andreas Kaster