Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Saksa

Speyer vie vierailulle historiaan

Elina Venttola Päivitetty: 03.10.2018
Rheinland-Pfalzin osalvaltiossa Saksassa sijaitseva pieni Speyer on malliesimerkki keskieurooppalaisesta pikkukaupungista, jossa historiallinen keskusta elää sopusoinnussa yhdessä modernimman maailman kanssa.

Speyer tunnetaan komeasta kirkostaan

Noin 50 000 asukkaan Speyer ei ole valtava turistikeskus, mutta päiväksi tai muutamaksi riittää hyvin nähtävää. Kaupunki tunnetaan ennen kaikkea komeasta tuomiokirkostaan, joka kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin. Toinen tunnettu nähtävyys on Speyerin tekniikkamuseo, jota tullaan katsomaan kaukaakin. Formula-faneille tuttu nimi puolestaan lienee Hockenheimring, joka sijaitsee vain varttitunnin ajomatkan päässä Speyerin keskustasta.

Rein-joen mutkaan kasvaneen Speyerin historia ulottuu kauas yli kahden tuhannen vuoden taakse, jolloin kaupunkia asuttivat roomalaiset. Roomalaisten jälkiä on edelleen nähtävillä ja myöhemmillä historian kausilla etenkin barokkityyli ja romaaninen arkkitehtuuri ovat jättäneet leimansa Speyerin ilmeeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Speyeriin matkustetaan tyypillisesti osana pidempää Saksan-kierrosta. Liikenneyhteydet ovat hyvät sekä maanteitse että junalla kulkien. Esimerkiksi Etelä-Saksan viiniseuduille matkustaville autolomalaisille Speyer on maantieteellisesti erinomainen välietappi ennen Badenin viinireitin aloitusta.

Riikka KrennSpeyer
Speyer sijaitsee viinialueella – tilaa ruoan kanssa maistiaiset paikallisesta tuotannosta.

Speyer sopii ympärivuotiseen matkailuun

Kuten mikä tahansa Keski-Euroopan kaupunki, myös Speyer on kauneimmillaan kesäisin. Kaupunki sopii käyntikohteeksi tietenkin myös minä tahansa muunakin vuodenaikana. Joulun alla tunnelmaa luovat Speyerin omat joulumarkkinat. Viiniseudulla myös syksyn sadonkorjuukausi on kaunista aikaa – ja myös herkullista, kun ravintolat pääsevät hyödyntämään peltojen tuoreinta antia.

Speyer on turvallinen ja helppo kohde, jossa kaikki matkailijan palvelut toimivat hyvin ja vastaanotto on ystävällinen. Turisti pärjää täällä hyvin englannilla, mutta saksan perustaidoista on tietenkin apua. Saksalaisten kielitaito on nykyisin merkittävästi mainettaan parempi ja enää vain harvakseltaan tulee vastaan joku vanhan polven edustajia, jotka eivä ymmärrä – tai tahdo ymmärtää – vieraita kieliä.

Muista jättää tippiä aina Saksan ravintoloissa asioidessasi. Sujuvasta palvelusta tulee aina kiittää pienellä juomarahalla. Sen voi pyöristää suoraan loppusummaan tai jättää käteisenä pöydälle. Juomaraha on Saksassa välttämättömyys, ja sen antamatta jättäminen tulee kyseeseen ainoastaan jos asiakasta on kohdeltu poikkeuksellisen huonosti.

Ostoskaupunkina Speyer on melko pieni, mutta silti helppo ja miellyttävä – kaikki löytyy kätevästi kompaktista keskustasta Maximilianstraßen ympäristöstä, eikä tarvetta autolla tai julkisilla liikkumiseen ostospaikoille päästäkseen ole.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SPEYERISSÄ

Speyerin vanhakaupunki
Speyerin vanhassakaupungissa on paljon kauniita ristikkotaloja.

Lennot Frankfurtin kautta

Suomesta Speyeriin pääsee helpoimmin lentämällä Helsingistä Frankfurtiin ja jatkamalla matkaa vuokra-autolla tai junalla. Lennot Frankfurtiin maksavat noin 250 – 450 euroa vuodenajasta ja varaushetkestä riippuen. Lentomatka on noni 2,5 tunnin mittainen. Frankfurtin lentoasemalta pääsee Speyeriin junalla aina iltaan saakka.

Speyeriin on helppo saapua maanteitse. Sijaintinsa ansiosta paikka on kätevä välipysähdys esimerkiksi Alpeille tai Välimerelle suuntaavien autolomailijoiden reitin varrella. Osa Speyerin vierailijoista on risteilylomailijoita, joiden jokilaivat pysähtyvät kaupungissa matkallaan Rein-jokea ylös tai alas.

Majoitus on edullista

Speyeristä löytyy monentasoisia hotelleja erilaisille budjeteille valittavaksi. On suositeltavaa valita hotelli, joka on joko ydinkeskustassa tai aivan sen tuntumassa, sillä kaikki olennaiset nähtävyydet ja käyntikohteet sijaitsevat melko pienellä alueella. Siten pääset liikkumaan kaikkialle helposti jalkaisin.

Majoitushinnat ovat Speyerissä melko edulliset verrattuna Saksan tunnetumpiin matkailukaupunkeihin. Kahden hengen huoneen perustasoisasta hotellista saa tyypillisesti noin 70-90 eurolla. Hinnat riippuvat tietenkin hotellin tasosta ja majoitusajankohdasta. Kaikki matkailijat eivät yövy Speyerissä, vaan täällä piipahdetaan tyypillisesti päiväseltään naapurikaupungeista käsin. Lähikaupunkeja ovat muun muassa Heidelberg, Karlsruhe ja Mannheim.

Liikkuminen Speyerissä

Keskusta on kompakti ja liikkuminen Speyerin sisällä sujuu vaivattomasti jalkaisin. Julkinen liikenne koostuu busseista ja lähijunista. Julkinen liikenne koostuu busseista ja raitiovaunuista. Päärautatieasema sijaitsee kaupungin uudemmassa osassa pienen kävelymatkan päässä vanhastakaupungista.

Kuten muuallakin Saksassa, taksit ovat Speyerissä Suomeen verrattuna edullisia. Niitä on saatavilla helposti kaikkialla keskusta-alueella.

SPEYERIN NÄHTÄVYYDET

Riikka KrennTekniikkamuseo, Speyer
Tekniikkamuseossa on mahdollista kavuta oikean sukellusveneen sisään.

Komea tuomiokirkko on maailmanperintökohde

Lähes tuhat vuotta vanha Speyerin tuomiokirkko on kuulunut Unescon maailmanperintölistalle vuodesta 1981 lähtien. Se on maailman suurin ehjänä säilynyt romaaninen kirkko. Sisällä on tilaa kaikkiaan 2 000 ihmiselle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erikoista on, että näin valtava tuomiokirkko rakennettiin aikana, jolloin koko Speyerin kaupungissa oli vain viisisataa asukasta. Kirkon rakennuttaja keisari Konrad II halusi osoittaa voimaansa ja valtaansa näyttävillä mittasuhteilla. Vuosisatojen mittaan kirkon yhteyteen on haudattu kaikkiaan kahdeksan saksalaista keisaria ja kuningasta. Speyerin tuomiokirkko on auki kävijöille päivittäin. Pääsymaksua ei ole, mutta kryptassa ja kellotornissa vierailusta peritään erillinen muutaman euron maksu.

Kirkkohistoriasta kiinnostuneet löytävät etsimänsä

Speyerin kaupungilla on merkittävä rooli koko Euroopan suuntaan vaikuttaneissa uskonpuhdistuksen ajan tapahtumissa. Vuonna 1529 järjestetyillä valtiopäivillä Speyerissä puitiin Martti Lutherin kohtaloa, kun hänet oli mullistavien ajatustensa johdosta julistettu valtakunnankiroukseen. Lutherin ja uskonpuhdistuksen kunniaksi Speyeriin rakennettiin 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa näyttävä protestanttinen Gedächtniskirche der Protestation, jonka suuruus ja tornin korkeus nostattivat kaupungin katolisten kilpailuhengen ja sai heidät aloittamaan rakennustyöt naapuritontilla. Gedächtniskirchen viereen nousi vain joitakin vuosia myöhemmin St.-Joseph-Kirche, jonka haluttiin olevan vähintään yhtä komea. Molemmat näistä ovat kiinnostavia käyntikohteita kirkkohistoriasta kiinnostuneille matkailijoille.

Tekniikkamuseo kiehtoo isoja ja pieniä

Modernimpaa maailmaa Speyerissä edustaa Technik Museum Speyer, jota varten kannattaa varata vähintään pari-kolme tuntia tai perusteellisempaa käyntiä varten vaikka koko päivä. Museon hallit ja laajat ulkoalueet ovat täynnä autoja, lentokoneita, laivoja, helikoptereita, sukellusveneitä ja muita kulkuvälineitä kaikilta historian kausilta.

Heti sisään astuessa vastassa on näyttävä valikoima komeita oldtimer-autoja Rolls Royceista vanhoihin paloautoihin, ja jo näitä ihaillessa saisi useamman tunnin kulumaan. Autoihin ei kuitenkaan kannata pysähtyä liian pitkäksi aikaa, sillä kiinnostavin on vasta tulossa: museon ulkoalueilla on kymmeniä kokonaisia lentokoneita ja laivoja, joihin kaikkiin pääsee myös sisään. Voit kivuta esimerkiksi Antonov-kuljetuskoneen lastiruumaan tai nousta kävelemään Boeing 747 -jumbojetin siivelle.

Yksi halleista on omistettu kokonaan avaruusmatkailulle. Esillä on aitoja avaruuspukuja ja muita varusteita ja jopa kokonainen avaruusraketti. Museo on avoinna ympäri vuoden myös juhlapäivinä ja sen yhteydessä toimii ravintola, kahvila ja matkamuistomyymälä.

Muut museot ja käyntikohteet

Muita Speyerin museoita ovat esimerkiksi Pfalzin historiallinen museo Historisches Museum der Pfalz, joka esittelee seudun paikallishistoriaa sekä Fastnachtsmuseum, joka kertoo saksalaisesta karnevaaliperinteestä. Ulkomailla tunnetaan ja tiedetään usein vain Kölnin karnevaalit, mutta juhlaa vietetään myös muualla Saksassa ja perinteen juuret ovat syvällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lapsiperheiden matkaohjelmaan sopii visiitti Speyerin Sea Lifessä, joka sijaitsee Reininrannalla hieman vanhankaupungin ulkopuolella.

[rp_social]

SPEYERIN PARHAAT

Riikka KrennSpeyer
Speyerin kauppakadun hintataso on Saksan suurkaupunkeja edullisempi.

Historialliset kirkot

  1. Tuomiokirkko Dom zu Speyer
  2. Gedächtniskirche
  3. St.-Joseph-Kirche
  4. Dreifaltigkeitskirche

Päiväretket lähikaupunkeihin

  1. Heidelberg – hieno linna ja kaunis vanhakaupunki
  2. Mannheim – vain kivenheiton päässä
  3. Frankfurt – metropolitunnelma tuo vaihtelua pikkukaupungille
  4. Maaseudun viinikierros – kokeile vaikka polkupyöräilyä viinirinteillä

Lisätietoa

Speyer Tourismus – Speyerin kaupungin matkailusivusto

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn