Hyppää sisältöön

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.03.2024
Berliinin tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat helppojen etäisyyksien päässä toisistaan. Tässä kiinnostavimmat nähtävyydet kaupunkilomalle!

1. Museuminsel

Berliinin Museuminsel eli museosaari koostuu nimensä mukaisesti useammasta museosta: pieneltä saarelta löytyy viisi eri museota. Spree-joen vieressä nousevan Unescon maailmanperintökohteen ensimmäinen museo Altes Museum eli Vanha museo avattiin jo vuonna 1830.

Saarella sijaitsee myös Pergamon-museo, Bode-museo, Uusi museo sekä Vanha kansallisgalleria. Erityisesti historiasta kiinnostuneet matkailijat saavat saarella kulumaan päivätolkulla aikaa, mutta kohde on kiinnostava myös arkkitehtonisesta näkökulmasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IstockphotoMuseuminsel, Berliini
Museuminsel on täynnä upeaa arkkitehtuuria, ja kannattaa kokea edes nopeasti läpikulkukohteena.

Museosaari on myös suosittu ajanviettopaikka, ja vihreille nurmikentille onkin tavallista kokoontua nauttimaan hyvästä säästä.

2. Brandenburgin portti

Berliinin kaupungin symboliksi noussut Brandenburgin portti on koko kaupungin tunnetuimpia ja suosituimpia nähtävyyksiä. Näyttävä portti kohoaa tunnetun Unter den Linden -kadun länsipäässä.

ShutterstockBrandenburgin portti, Berliini
Brandenburgin portti on Berliinin tunnetuimpia matkailunähtävyyksiä, ja siellä on elämää lähes kaikkina vuorokaudenaikoina.

Berliinin muurin aikana Brandenburgin portti symboloi kaupungin kahtiajakautumista, mutta nopeasti muurin murtumisen jälkeen portti muuttui koko Saksan yhdistymisen symboliksi. Näyttävä portti kohoaa 26 metrin korkeuteen, ja sitä on lähes mahdoton olla huomaamatta. Portin ympäristö on nykyisin autotonta aluetta, joten portin läpi on helppo kulkea jalkaisin.

Brandenburgin portti on yli 200 vuotta vanha nähtävyys, jonka ympäristö kuhisee ihmisiä melkeinpä vuorokaudenajasta riippumatta.

3. Televisiotorni

Aivan museosaaren vieressä sijaitsee yksi koko Berliinin tunnetuimmista nähtävyyksistä – komea televisiotorni. Jopa 368 metriin kohoava torni on todellinen maamerkki, sillä kaupungin korkein rakennus näkyy pitkälle ympäri Berliiniä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Entisen Itä-Berliinin alueella Alexanderplatzin aukion lähellä sijaitsevan tornin huipulta avautuu loistava näkymä pitkälle Berliiniin.

ShutterstockTelevisiotorni, Berliini
Berliinin 368-metrinen televisiotorni hallitsee maisemaa entisen Itä-Berliinin puolella.

Torni valmistui vuonna 1969, jolloin se oli koko Euroopan toiseksi korkein rakennus heti Moskovan televisiotornin jälkeen.

Torniin voi nousta pelkästään maisemien perässä, mutta Berliinin televisiotornissa on myös 203 metrissä sijaitseva ravintola, josta voi katsella maisemia kaikessa rauhassa ravintolan kiertäessä 360 astetta puolen tunnin välein. Tornissa vierailee vuosittain noin miljoona matkailijaa.

4. East Side Gallery

Paras paikka kokea Berliinin muuri on Spree-joen pohjoispuolella kohoava East Side Gallery, joka on pisin jäljellä oleva osa muuria. Yhteensä 1 316 metriä pitkä muurinpätkä on muutettu ulkoilmataidegalleriaksi, ja East Side Galleryssä voikin tutustua värikkäisiin taideteoksiin ympäri vuoden.

Inka KhanjiBerliini, Saksa
East Side Galleryn tunnetut maalaukset on nähtävä Berliinin-matkan aikana.

Heti muurin murtumisen jälkeen 118 taiteilijaa 21 maasta ryhtyi maalaamaan muuria, ja tuloksena oli itäpuolelle maalatut yli sata taideteosta. Värikkäiden maalausten aiheet ovat poliittisia, sillä ne liittyvät pääasiassa muurin murtumisen aikaisiin tapahtumiin.

Osa teoksista on restauroitu, mutta maalausten ikä alkaa näkyä jo suuressa osassa aidan takana olevia teoksia.

5. Potsdamer Platz

Keskellä Berliiniä sijaitseva Potsdamer Platz on moderni aukio, jossa kohoaa useita komeita pilvenpiirtäjiä. Muusta Berliinistä hyvin poikkeava arkkitehtuuri on peruja toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta, jolloin aluetta alettiin rakentaa. Silloin tavoitteena oli tehdä Berliinistä moderni eurooppalainen kaupunki, jonka katukuvaan kuuluisi myös pilvenpiirtäjiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit Berlin/Foto SchrammPotzdamer Platz, Berliini
Potzdamer Platzin pilvenpiirtäjät muistuttavat, että kyseessä on miljoonakaupunki.

Potsdamer Platz oli jo ennen toista maailmansotaa kiireinen liikenteen kohtaamispaikka, jonne pystytettiin muun muassa koko Euroopan ensimmäiset liikennevalot. Sotien aikana Potsdamer Platzin alue tuhoutui kuitenkin täysin, ja muurin noustua idän ja lännen välissä sijaitseva aukio oli ei-kenenkään-maata.

Nykyisin Potsdamer Platzilla on pilvenpiirtäjien lisäksi monia moderneja rakennuksia ja runsaasti ostoskeskuksia. Useiden reittien risteyskohdassa sijaitseva aukio on myös edelleen tärkeä liikenteen risteyskohta.

6. Holokaustin muistomerkki

Brandenburgin portin läheisyydessä sijaitseva holokaustin muistomerkki on suosittu nähtävyys, jossa on helppo vierailla matkan aikana. Harmaiden betonipilarien muodostama suuri alue on kuin järjestelmällinen sokkelo, jonka 2 711 pilaria kertovat nähtävyyden suuresta koosta.

Inka KhanjiBerliini, Saksa
Holokausin muistomerkillä on helppo hukata matkaseuralaiset.

Holokaustin muistomerkillä vierailevat havaitsevat hauskan näköharhan, sillä pilarit näyttävät läheltä katsottuna olevan samankorkuisia. Maa kuitenkin aaltoilee, ja maanpinnan yläpuolella oleva osa pilarista on kussakin kohdassa erikokoinen. Nähtävyyden reunalla pilarit vaikuttavat matalilta, mutta mitä pidemmäs aaltoilevia käytäviä kulkee, nousevat pilarit jopa useiden metrien korkeuteen.

Nähtävyys jatkuu maan alla sijaitsevassa informaatiokeskuksessa. Siellä vierailijat saavat tietoa holokaustista ja kauheista tapahtumista, jotka liittyvät juutalaisten vainoon.

7. KaDeWe

Manner-Euroopan suurin tavaratalo Kaufhaus des Westens eli KaDeWe sijaitsee entisen Länsi-Berliinin alueella ja on ollut läpi historiansa monipuolinen ostospaikka. Seitsenkerroksinen tavaratalo on tunnettu paitsi valtavasta valikoimasta myös hyvästä palvelusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiBerliini, Saksa
KaDeWe on koko Euroopan toiseksi suurin tavaratalo heti Lontoon Harrodsin jälkeen.

Syy, miksi tavaratalosta on tullut niin kuuluisa nähtävyys on sen koko. Erityisesti jättimäisen KaDeWen kuudennessa kerroksessa sijaitseva ruokaosasto on hyvin tunnettu. KaDeWen 60 000 neliömetriin mahtuu paitsi tuotteita myös asiakkaita, ja tavaratalossa vieraileekin päivittäin jopa 180 000 asiakasta.

KaDeWe sijaitsee suositulla ostoskadulla Tauentzienstraßella, joten tavaratalossa on helppo piipahtaa shoppailukierroksen yhteydessä.

8. Checkpoint Charlie

Kreuzbergin kaupunginosassa sijaitseva Checkpoint Charlie oli jakautuneen Saksan kuuluisin rajanylityspaikka, josta päästettiin läpi ainoastaan diplomaatteja ja kansainvälisiä matkailijoita. Juuri tämän raja-aseman tuntumassa tapahtui erityisen paljon pakoyrityksiä, jotka usein päättyivät huonosti.

Shutterstock/MistervladCheckpoint Charlie, Berliini
Checkpoint Charlie on todellinen matkailijanähtävyys, joka muistuttaa historiallisista tapahtumista keskellä kaupunkia.

Nykypäivänä Checkpoint Charlie on suosittu matkakohde. Vanhoista raja-aidoista on jäljellä enää nykyisin museona toimiva uudelleenrakennettu vartijakoppi sekä kaksi kylttiä, joista toinen ilmoittaa neljällä kielellä rajanylityspaikasta ja toisessa esiintyy nuori sotilas. Checkpoint Charlien alueella toimii lisäksi muurimuseo.

9. Valtiopäivätalo Reichstag

Yksi Berliinin suosituimmista paikoista on aivan kaupungin sydämessä sijaitseva valtiopäivätalo. Näyttävä rakennus kohoaa aivan Berliinin päärautatieaseman vieressä, ja on siitä syystä tuttu useimmille matkailijoille – ainakin ulkonäöltä.

Shutterstock/PerekotypoleReichstag, Berliini
Valtiopäivätalon kupoli on todella näyttävä kohde.

Kiinnostavinta valtiopäivätalossa matkailijan näkökulmasta on se, että rakennus on ilmainen näköalapaikka. Vuonna 1999 kunnostetun valtiopäivätalon katolla sijaitseva lasinen kupoli tarjoaa vaikuttavan näkymän Berliinin yläpuolelle. Sieltä käsin voi katsella vaikkapa televisiotornia ja Potsdamer Platz -aukiota.

Lue lisää: Koe Berliinin parhaat maisemat ilmaiseksi – erikoinen rakennus on helppo vierailukohde

10. Tempelhofin lentoaseman ulkoilualue

Lyhyen matkan päässä Berliinin keskustasta sijaitseva entinen Tempelhofin lentoasema on kiinnostava nähtävyys erityisesti matkailijoiden keskuudessa, sillä vanhan lentokentän piha-alueilla voi vierailla vapaasti. Vanhat kiitoradat ja rullaustiet ovatkin nykyisin niin kaupunkilaisten kuin vierailijoidenkin käytössä.

ShutterstockTempelhof, Berliini
Oletko joskus haaveillut pyöräileväsi kiitoradalla? Tempelhofissa se onnistuu vaikka joka päivä.

Lentoasema toimi vuoteen 2009 saakka, ja se avattiin yleisölle pari vuotta myöhemmin. Nykyisin Tempelhof on suosittu ulkoilu- ja piknikalue, joka soveltuu erinomaisesti esimerkiksi leijan lennättämiseen, pyöräilyyn ja kävelyyn. Lisäksi 386 hehtaarin kokoisessa Tempelhofissa on grillaus- ja piknik-alueet.

Lue lisää: Natsien entinen lentoasema on nykyisin kaupunkilaisten olohuone – katso kuvat

11. Humboldthainin puiston ilmatorjuntatorni ja bunkkeri

Lyhyen matkan päässä Berliinin keskustasta sijaitseva Humboldthainin puisto kätkee sisälleen toisen maailmansodan aikaisen ilmatorjuntatornin ja bunkkerin. Useimmat matkailijat eivät kuitenkaan tiedä näistä historiallisista kohteista, mutta korkealla kukkulalla sijaitseva paikka on kiinnostava vierailukohde.

Inka KhanjiBerliini, Saksa
Erikoinen tunnelma leimaa Humboldthainin puistoaluetta.

Nykyisin puistossa on nähtävillä rutkasti graffititaidetta, minkä lisäksi puisto on erinomainen ulkoilualue. Bunkkereissa voi myös vierailla kesäisin.

Lue lisää: Kuulitko jo tästä Berliinin nähtävyydestä? Vanha ilmatorjuntatorni ja bunkkerit ovat paikallisten salaisuus

12. Teufelsbergin vakoilukeskus

Reilun kymmenen kilometrin päässä Berliinin keskustasta sijaitseva Teufelsberg oli ennen salattu kohde, mutta on nykyisin paikka, joka on useimpien tiedossa. Yhdysvaltain kuuntelu- ja vakoiluasemana kylmän sodan aikana toiminut keskus oli toiminnassa vuoteen 1989 saakka. Sittemmin Teufelsbergistä käsin valvottiin lentoliikennettä, kunnes toiminta loppui vuonna 1999.

Teufelsberg, Berliini
Vanha vakoiluasema on nykyisin kiinnostava vierailukohde, eikä vähiten näyttävien valkoisten kupoleiden vuoksi.

Nykyisin viiden valkoisen kupolin alla sijaitseva keskus on suosittu vierailukohde, joka sijaitsee 120 metriä korkealla keinotekoisella kukkulalla. Grunewaldin tunnetuimmassa kohteessa voi vierailla esimerkiksi järjestettyjen kierrosten avulla.

13. Panoramapunkt-maisemapaikka

Potzdamer Platzilla sijaitseva Panoramapunkt-maisemapaikka tarjoaa panoraamanäkymän Berliiniin, minkä lisäksi vierailun aikana pääsee kokemaan myös Euroopan nopeimman hissin: 24. kerroksessa sijaitsevalle maisemapaikalle on mahdollista nousta jopa 20 sekunnissa.

Inka KhanjiBerliini, Saksa
Kauniilla säällä Panoramapunktista avautuva näkymä kantaa erityisen pitkälle.

Punatiilinen maisemarakennus tarjoaa upean näkymän kaupunkiin, ja soveltuu myös budjettimatkailijoille. Lippu maisemakerrokseen maksaa yhdeksän euroa. Panoramapunktista voi bongata useita kuuluisia maamerkkejä, kuten televisiotornin ja tietysti Potzdamer Platzin.

Lue myös: Tälle Berliinin edulliselle maisemapaikalle vie Euroopan nopein hissi – katso kuvat

14. Alexanderplatz

Alexanderplatzin aukio on itäisen Berliinin tärkein aukio ja suosittu kohtaamispaikka, joka kuhisee elämää. Matkailijoiden kannalta aukiolla on kolme kiinnostavaa nähtävyyttä: televisiotorni, maailmankello sekä kansojen välisen ystävyyden suihkulähde. Lisäksi aukiolla on rutkasti ravintoloita ja kauppoja.

ShutterstockAlexanderplatz, Berliini
Alexanderplatz on Berliinin suosituimpia kohtauspaikkoja.

Keskeinen sijainti takaa, että Alexanderplatzilta on helppo liikkua kaikkialle Berliiniin, ja aukio onkin julkisen liikenteen keskittymä. Mainion hotellitarjonnan myötä Alexanderplatz on erinomainen tukikohta Berliinin-lomalle.

15. DDR-museo

Jaetun Saksan historia on kiinnostava. Kylmän sodan muistaville DDR-museo tarjoaa hätkähdyttävän hyvin esitettyä ajankuvaa lähihistorian vuosikymmeniltä. Myös nuorempien sukupolvien kannattaa tutustua museoon, vaikkei kylmän sodan kausi omassa muistissa olisikaan.

Kokoelma on värikäs ja kiinnostava kooste arkielämästä jaetussa Berliinissä, joka vain muutama vuosikymmen sitten oli kovin erilainen kuin nyt Saksojen yhdistymisen jälkeen.

DDR Museum Berlin 2017DDR-museo, Berliini
Museossa voi nousta historiallisen Trabin kyytiin ja ajella Itä-Berliinin katuja.

Museossa voit oppia muun muassa, että Itä- ja Länsi-Saksoilla oli kummallakin omat Nukkumattinsa, joiden itäinen versio ei koskaan seikkailujensa aikana vieraillut länsipuolen maissa. Suomen televisiosta tuttu Nukkumatti on sama, jota DDR-lapset aikanaan seurasivat.

16. Tiergarten

Kun etsit mukavaa puistoa oleskeluun, suuntaa Berliinissä Tiergarteniin. Kaupungin keuhkoiksi nimetty suuri puistoalue on 210 hehtaarin kokoinen vehreä ja runsas ulkoilupaikka, joka sopii niin lenkkeilyyn, piknikille, pyöräretkille kuin rennoille kävelyillekin.

ShutterstockTiergarten, Berliini
Rento kävely pitkin Tiergartenia rauhoittaa matkapäivänä.

Tiergartenin sijainti on näppärä, sillä se on lyhyen matkan päässä monista tunnetuista nähtävyyksistä, kuten Brandenburgin portista tai Potzdamer Platzista. Puiston historia ulottuu pitkälle, ja esimerkiksi 1600-luvun lopulla se toimi kuninkaallisina metsästysmaina. Puisto tuhoutui pahoin toisen maailmansodan aikana, mutta puita istutettiin uudelleen heti vuodesta 1949 alkaen.

Tiergartenissa järjestetään rutkasti tapahtumia erityisesti kesäisin.

17. Charlottenburgin palatsi

Nimensä mukaisesti Charlottenburgin kaupunginossa sijaitseva Charlottenburgin palatsi on Unescon maailmanperintökohde ja Berliinin näyttävin palatsi. Vain 36-vuotiaana kuolleen Preussin kuningatar Sophie Charlotten muistolle nimetty Charlottenburgin palatsi on valtava rakennuskompleksi, jonka kiertämiseen kannattaa varata aikaa koko päivä.

ShutterstockChartlottenburgin linna, Berliini
Charlottenburgin linnassa järjestetään paljon tapahtumia kuten konsertteja.

Sisällä palatsissa on useita saleja, ja vierailun aikana pääsee näkemään muun muassa rokokoo-tyylisen tanssisalin, pöytähopeiden säilyttämiseen käytetyn holvin sekä posliinivaraston, jossa säilytetään valtavaa posliiniastiastoa.

Palatsin puiston valtava barokkipuutarha on jo itsessään vierailun arvoinen. Älä kuitenkaan ihmettele, jos näet alueella lampaita – keskeisestä sijainnista huolimatta palatsin mailla paimentaa joukko lampaita.

18. Siegessäule

Keskellä Tiergartenin puistoa kohoava 69-metrinen Siegessäule on suuri pylväs, joka pystytettiin Saksojen yhdistymissotien muistolle 1870-luvulla. Pylvään huipulla kohoava, kultainen voiton jumalatar Victorian patsas juhlistaa Saksan voittoa Tanskaa, Itävaltaa ja Ranskaa vastaan käydyissä sodissa vuosina 1864–1871.

ShutterstockSiegessäule, Berliini
Siegessäule sijaitsee suuren risteyksin keskellä Tiergartenissa.

Siegessäulesta tekee kiinnostavan matkakohteen sen huipulla kohoava maisemapaikka, josta avautuu laaja näkymä vehreään Tiergarteniin, mutta myös televisiotornille ja Brandenburgin portille. Pylvään huipulle kipuaminen vaatii 285 portaan nousua, mutta vierailu maksaa vain neljä euroa, joten se on edullinen valinta.

19. Tränenpalast

Jakautuneen Berliinin aikaan rajanylityspaikkana toimineella paikalla Friedrichstraßen asemalla sijaitsee nykyään kyynelten palatsiksi nimetty museo. Kävijät pääsevät osallisiksi berliiniläisten sydäntäriipaisevista tarinoista siitä, miltä tuntui elää Berliinissä, jossa rakkaat ihmiset olivat muurin toisella puolella.

Tranenpalast, Berliini
Berliiniläisten tarinat heräävät eloon jaetun kaupungin rajanylityspaikalla, missä toimii nykyisin ilmainen museo.

Esillä on tarinoita ja esineitä jakautuneen Berliinin ajalta, jotka vievät kävijät vuosien 1962–1990 tunnelmiin ja tapahtumiin. Entisen rajanylityspaikan paikalla toimiva museo on maksuton.

20. Keisari Vilhelmin muistokirkko

Läntisen Berliinin kiireisimmän ostoskadun Kurfürstendammin varrella kohoava Keisari Vilhelmin muistokirkko on paikka, jonka useimmat kaupungissa vierailevat matkailijat näkevät. Se tarjoaa rauhoittumispaikan kaupungin hälinästä, mutta symboloi myös berliiniläisten jälleenrakennusintoa sodan jälkeen.

Shutterstock/SpandowstockphotoKeisari Vilhelmin muistokirkko, Berliini
Keisari Vilhelmin muistokirkko on yhdistelmä historiallista ja modernia arkkitehtuuria.

Kirkko tuhoutui toisessa maailmansodassa pahoin, ja se rakennettiin osin uudestaan hyvin modernilla tyylillä, mikä tekee arkkitehtuurista erikoisen. Alkujaan kirkko rakennettiin 1800-luvun lopussa ja nimettiin Saksan ensimmäisen keisarin mukaan. Nykyään kirkko on yhä aktiivisessa toiminnassa ja siellä järjestetään jumalanpalveluksia, mutta se on myös suosittu matkailunähtävyys.

21. Oberbaumbrücke

Friedrichshainin ja Kreuzbergin kaupunginosat yhdistävä näyttävä Oberbaumbrücke-silta on koko Berliinin noin tuhannesta sillasta kaikkein kauneimpien joukossa, ja se osuu kätevästi sijaintinsa vuoksi myös monen matkailijan reitille.

ShutterstockOberbaumbrücke, Berliini
Oberbaumbrückellä toimi kylmän sodan aikana rajanylityspiste, mutta nyt sillan voi ylittää vapaasti.

Spree-joen ylittävä silta valmistui vuonna 1896, ja omalta osaltaan symboloi kylmän sodan aikaan kaupungin jakautumista. Nykyisin sillalla kulkevat niin autot, metro kuin jalankulkijatkin.

>> Lue lisää vinkkejä Berliiniin Rantapallon kohdeoppaasta!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Tropical Islands, Saksa

Kokeilisitko? Saksan keinotekoinen tropiikki hämmentää – helppo päiväkohde Berliinistä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja