Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

München

Shutterstock
München

Kuvankaunis München on kulttuurimatkailijan suosikki

Baijeri tunnetaan ennen kaikkea olutkulttuuristaan, mutta sen pääkaupungissa Münchenissä riittää nähtävää muulloinkin kuin Oktoberfestien aikaan.
Päivitetty: 16.03.2020

Baijerin pääkaupunki München on Saksan kolmanneksi suurin kaupunki. Noin 1,4 miljoonan asukkaan kaupungin juuret ulottuvat pitkälle historiaan, ja München onkin jo yli 850-vuotias.

Tunnelmallinen München on mainio matkakohde

Etelä-Saksassa Baijerin osavaltiossa sijaitseva München on monipuolinen kulttuurikaupunki, joka tunnetaan railakkaan olutfestivaali Oktoberfestin aitona juhlapaikkana. Kaupunki on kuitenkin paljon muutakin, ja Münchenin lomalla voi nauttia paitsi miljoonakaupungin tunnelmasta myös erinomaisesta ravintola- ja shoppailutarjonnasta sekä kauniista maisemista.

Paikallisidentiteetti on Münchenissa vahva. Baijerilaiset ovat ennen kaikkea baijerilaisia, ja saksalaisia vasta toisena identiteettinään, jos sellaisenakaan. Baijerissa rakastetaan perinteitä, musiikkia, kulttuuria ja hauskanpitoa.

Oktoberfestin ja monipuolisen kulttuuritarjonnan lisäksi Münchenissä kannattaa kokea ainakin Bemareiden maailmaan vievä BMW-Welt, Deutsches Museum sekä upeat kirkot ja olympiapuisto.

ShutterestockMünchen, Saksa
Münchenin-kaupunkiloman aikana pääsee sisälle peribaijerilaiseen elämänmenoon.

Pitkä kesä Münchenissä

Aurinkoinen München hemmottelee lämpimällä ilmastolla ja aurinkoisella säällä, sillä kaupungissa nautitaan noin 20 asteen lämpötiloista toukokuusta syyskuulle.

Kaupunkiloma Münchenissä

Müncheniin matkustetaan tyypillisesti perinteiselle kaupunkilomalle, sillä puitteet rentoon lomanviettoon ovat kaupungissa otolliset. Shoppailutarjonta ja monipuolinen ravintolamaailma pitävät matkailijasta huolen, eivätkä kulttuurin tai tekniikan ystävätkään kyllästy kaupungin tarjonnan äärellä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MÜNCHENISSÄ

ShutterstockMünchen, Saksa
Kaupungin vaikuttavin maisema avautuu olympiapuiston näkötornista.

Suorat lennot Suomesta

Suomesta on tarjolla suoria lentoja Müncheniin, sillä sekä Finnair että Lufthansa liikennöivät Helsingistä. Yhteyksiä on päivittäin useita, joten yhteydet ovat erinomaiset.

Suora lento kestää noin kaksi ja puoli tuntia. Lennot ovat verrattain edullisia, sillä suorat lennot maksavat halvimmillaan noin 130 euroa.

Hotellitarjonta on laaja

Hotellitarjonta on suositussa matkailukaupungissa hyvä. Tarjolla on kaikkea luksushotelleista hostellidormeihin.

Säästeliäs sijoittaa matkansa kiireisimmän sesongin ulkopuolelle. Myös messuviikoilla ja Oktoberfestien aikana hinnat nousevat merkittävästi.

Kävellen kaupungissa, autolla maaseudulle

Kaupungissa liikkumiseen et tarvitse omaa kulkuvälinettä, mutta jos Münchenissä on aikaa enemmän kuin muutama päivä, kannattaa ehdottomasti vuokrata auto ja kierrellä myös lähiseutuja.

Keskustaan tutustuminen onnistuu kätevästi jalkaisin tai U-Bahnalla, joka vie kaikkialle kaupungin alueella pitkälle iltaan saakka.

MÜNCHENIN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockMünchen, Saksa
Lokakuussa järjestettävä Oktoberfest on Münchenin tunnetuin juhla.

Maailmankuulu Oktoberfest

Matkailijat tuntevat Münchenin parhaiten Oktoberfestistä, jokavuotisesta maailmankuulusta olutjuhlasta, missä olut virtaa. Oktoberfestin ensimmäisen tuopin täyttäminen ylittää vuosittain uutiskynnyksen ympäri maailmaa.

Oktoberfest on muuttunut yhä enemmän matkailijoiden tapahtumaksi. Silloin myös hotellit ovat täynnä ja lentohinnat katossa. Jos et aio osallistua olutjuhlille, ajoita matkasi muualle kuin syyskaudelle.

Jos haluat kokea samanlaista kansanjuhlan tuntua ilman tungosta ja saksalaisemmassa seurassa, suuntaa Müncheniin keväisten Frühlingsfestien aikaan. Sijainti on sama, mutta mittakaava pienempi – suomalaisen silmin aivan riittävä toki sekin.

Vilkas kulttuurikaupunki

Kulttuurimatkailijalle München on aarreaitta. Kaupungissa on 60 teatteria, 45 museota, 90 elokuvateatteria ja kolme sinfoniaorkesteria. Katseltavaa riittää siis vaikka useammaksi viikoksi ja etenkin taidemuseoissa Alte Pinakothekissa ja Neue Pinakothekissa on esillä monia taidehistorian merkkiteoksia.

Baijerin vapaavaltio perustettiin vuonna 1918. Vuonna 1949 Baijeri liitettiin virallisesti Saksan Liittotasavaltaan. Müncheniä pommitettiin pahoin toisen maailmansodan aikana, mutta silti kaupungissa on säilynyt paljon vanhaa ja komeaa arkkitehtuuria, minkä lisäksi myös katumaisemat ovat vaikuttavia.

Kaupunki täynnä historiallisia nähtävyyksiä

Münchenin nähtävyyksistä tunnetuimpia ovat esimerkiksi Frauenkirche, Michaeliskirche ja vuoden 1972 olympialaisia varten rakennettu olympiapuisto stadioneineen.

Ensikertalaisen kannattaa varata ainakin yksi päivä pelkkään kaupungissa kuljeskeluun! Kahvilakulttuuri on Münchenissä voimissaan ja tunti–pari kuuluu mukavasti vain ohikulkijoita tarkkaillen.

München on BMW:n kotikaupunki

München kuuluu koko Saksan vauraimpiin kaupunkeihin. Seudulla on paljon teollisuutta ja esimerkiksi BMW:n pääkonttori sijaitsee Münchenissä.

BMW-Welt on kaikkien autoista kiinnostuneiden must-kohde Münchenissä, ja se on moderni sukellus autoilun historiaan sekä insinöörien ihmeisiin. BMW-Welt tarjoaa myös opastettuja kierroksia BMW:n tehtailla.

BMW-Weltin kanssa Samaan sarjaan kuuluu Deutsches Museum, joka todellinen tekniikan ihmemaa. Deutsches Museum on yksi koko maailman suurimmista tekniikkamuseoista.

Shoppailua kävelykaduilla

Piipahda Marienplatzilla haistelemassa vanhan Münchenin henkeä ja tutustumassa kaupungintaloon, shoppaile viehättävillä kävelykaduilla ja hae herkkuja Dallmayrilta – siinä ohjelma ostosmatkailijan kaupunkipäivälle Münchenissä.

Dallmayr oli aikanaan Baijerin kuninkaiden hovihankkija ja tuntee arvonsa edelleen. Dallmayr ei toki koollaan voi kilpailla Lontoon Harrodsin tai Berliinin KaDeWen kanssa, mutta se on täynnä aivan yhtä herkullista katseltavaa ja maisteltavaa.

München kuuluu hintatasoltaan Saksan kalleimpiin kaupunkeihin ja se näkyy keskustan ostoskaduillakin. Jos etsit edullista shoppailtavaa, hakeudu hieman syrjään keskustan vilkkaimmilta alueilta.

Olutta, tietenkin

Perinteinen panimoala kukoistaa alueella edelleen. Baijerista sijaitsee yli puolet Saksan panimoista. Monet panimot järjestävät tutustumiskierroksia ja oluenmaisteluiltoja. Vaikkei aika riittäisikään kokonaiselle kierrokselle panimossa, piipahda ainakin tuopilla Hofbräuhausissa!

Jos liikut Baijerin maaseudulla, saatat törmätä erikoisiin viljelmiin, joissa humala kasvaa kiemurrellen pitkälle yli pään korkeudelle. Olutelinkeino on tärkeä, panimoita on yhteensä 641 ja ne valmistavat yli neljää tuhatta eri olutmerkkiä.

Tuliaisten valitseminen saattaakin käydä vaikeaksi. Jos kysyt paikallisilta suositusta, saat takuuvarmasti vastaukseksi oman kylän panimon.

Tutki myös lähiseudun nähtävyydet

Prinsessalinnojen ystäville löytyy Münchenin liepeiltä useita hyviä retkikohteita.

Esimerkiksi Baijerin hallitsijoiden kesäasuntona toiminut kuuluisa Nymphenburgin linna on vain kuuden kilometrin päässä Münchenin keskustasta. Suosittu linnakohde on myös Prinsessa Ruususen linnan esikuvana toiminut Neuschwanstein. Sesonkiaikana kaukaa viisas suuntaa Neuschwansteiniin jo aikaisin aamulla.

Pienen ajomatkan päässä sijaitsee ehdottomasti visiitin arvoinen Dachaun keskitysleiri. Paikka on vaikuttava – retki Dachauhun ei todennäköisesti ole loman hauskin päivä, mutta varmasti yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista.

MÜNCHENIN PARHAAT

ShutterstockMünchen, Saksa
Vehreä olympiapuisto kannattaa kokea Münchenin-lomalla.

Koe nämä Münchenin-lomallasi

  1. Koe Oktoberfest
  2. Käy katsomassa jalkapallo-ottelua
  3. Tunnelmoi Marienplatz-aukiota
  4. Vieraile Münchenin olympiapuistossa

Lisätietoa

Münchenin matkailusivut

Teksti: Riikka Krenn ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Suosittelen lämpimästi Saksaa! Olen matkustellut ympäri maata jo interraililla ja opiskellut yliopistossa 4 vuotta.


  2. Tulin pari viikkoa sitten Baijerista, joka on unelmieni paikka. Kauniit maisemat, paljon nähtävää ja koettavaa. Lisäksi ystävälliset baijerilaiset. Suosittelen lämpimästi.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.