Hyppää sisältöön

Maistuisiko kunnon Döner? Berliinin parhaat kebab-paikat Top 5

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 08.01.2016
Döner kebab on mitä perinteisintä berliiniläistä katuruokaa. Lue vinkit kaupungin parhaan kebabin löytämiseksi.

Tutustu kebabin maailmaan

Berliinin-matkan must-juttuihin kuuluu ehdottomasti dönerin eli Berliinin klassikkopikaruoan nauttiminen. Kyseessä on turkkilaisen pide-leivän sisään rakennettu kebab-lihan, kasvisten ja salaatin muodostama korkeakulttuurinen makuelämys.

Harjaantunut döner-silmä tunnistaa jo vartaasta, onko kyseessä vaaleampi kananliha vai punainen liha. Kanadöner on yleensä nimeltään Hähnchendöner tai Döner mit hähnchenfleisch. Gemüse tarkoittaa kasvissekoitusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Berliinissä on yli tuhat döner-pikaruokaravintolaa. Valikoima vaihtelee aina pienelle budjetille sopivista kahden euron kioskeista laadukkaisiin, myös maailmanluokan julkimoiden suosimiin kebab-ravintoloihin.

Döner maksaa Berliinissä yleensä noin kolme euroa ja on hintaansa nähden varsin täyttävä pikaruoka. Myös rullakebabien ystäville löytyy yleensä jokaiselta kioskilta oma versionsa – Dürüm! Berliinissä vierailevan matkailijan onkin syytä tuntea dönerin neljä eri lajiketta.

Berliinin neljä döner-lajiketta

Döner – se perinteinen, punaiseen lihaan, yleensä naudan tai vasikanlihaan tehty. Tarjoillaan tavallisesti kastikkeen, salaatin, tomaatin ja kurkun kera.

Kana-kasvis-döner – lähes yhtä yleinen tänä päivänä, kuin perusdöner. Sisältää uppopaistettuja kasviksia lihan seassa. Salaatin, kurkun ja tomaatin lisäksi sisältää yleensä myös fetajuustoa sekä tirauksen sitruunamehua.

Vöner on Vöner-nimisen vegaaniravintolan lanseeraama vegaaniversio döneristä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Obstdöner on Wonder Waffel -nimisen paikan keksimä makea, vohveliin kasattu jälkiruoka. Väliin tulee erilaisia hedelmiä, nutellaa sun muuta sokeripitoista.

Katso lista Berliinin parhaista kebab-paikoista!

1. NUR Gemüse Kebap

Osittain kapinamielessä supersuosittua Mustafaa kohtaan on ykkössija annettava tälle Berliinin parhaimmin säilyneelle kebab-salaisuudelle – NUR Gemüse Kebapille. Se sijaitsee syvällä turkkilaisessa Neuköllnissä, Hermannstrasse S/U-Bahn-aseman yläpuolella.

Döner maksaa kolme euroa ja on olemukseltaan ja luonteeltaan Mustafan kebabin kaltainen. Etu Mustafaa vastaan syntyy hieman rasvattomammasta kokonaisuudesta ja siitä, että kasvisten sekaan oli pilkottu vielä perunoita. Lisäksi kastikkeita on tarjolla jopa kahdeksaa eri mallia.

Asiointikokemus ja itse tuote on kohdallaan. Puoli pistettä nipistetään pois johtuen pelkästä valkoisesta leivästä, joka on tosin yleensä vakio kana-kasvis-dönereissä.

Palvelu on erittäin ystävällistä ja jonoa ei nimeksikään.

Pisteet 4,5/5

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

NUR Gemüse Kebap
Hermannstraße 113 a – 12051 Berliini
U8 & S-Bahn – Hermannstrasse

Berliini, Saksa
Vatsan täyttävä döner maksaa Berliinissä noin kolme euroa.

2. Mustafa’s Gemüse Kebap

Berliinin tunnetuin döner-kioski on Mustafa’s Gemüse Kebap. Todennäköisesti jokaisessa turistioppaassa mainittu paikka vetää kojunsa eteen lähestulkoon vuorokauden ajasta riippumatta 30–60 minuutin jonon.

Koleana lokakuisena syysiltanakin jonossa täytyi viettää puoli tuntia. Hype on paikalla siis kova. Mustafa’s on suosiostaan huolimatta aivan tavallisen nuhjuinen berliiniläiskebabbila. Dönerkin maksaa vain 3,20 euroa vaikka voisivat suosionsa ansiosta helposti pyytää enemmänkin.

Kana-kasvis-döner piti sisällään valkoista leipää, kolmea eri kastiketta, uppopaistettuja kasviksia, kananlihaa, salaattia, tomaattia, kurkkua ja fetajuustoa.

Mustafalla on kyllä laadukas tuote, sitä ei käy kieltäminen. Döner oli tosin hieman liian rasvainen, mistä annos saa pientä miinusta. Leipä oli perus valkoista leipää, mutta poikkeuksellisen pehmeää sellaista. Erittäin hyvä ja suussasulava annos!

Pisteet 4/5

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mustafa’s Gemüse Kebap
Mehringdamm 32, 10961 Berliini
U6/U7 – Mehringdamm

3. Imren Grill

Kottiwoodista parin metropysäkin päässä sijaitsee hieman laadukkaamman oloinen, monipuolisesti turkkilaista ruokaa kaupitteleva Imren. Lihavarras tässä paikassa on jo ulkonäöltään erilainen. Liha on ihan täyttä lihaa, eikä jauhelihaa.

Kolme euroa maksava döner ojennettiin käteen tiskin yli. Ensimmäinen reaktio oli aterian erilainen, mutta tasokas ulkonäkö. Tuotetta ei oltu kääritty tiukkaan pakettiin, vaan se oli levällään tarjottimella.

Liha oli sitkeämpää kuin sulavasti pureskeltava jauheliha, mutta annos huokui laatua. Kokonaisuus toimi, ja annokseen kuuluivat täysliha, herkullisen tulinen kastike sekä sen rapea ja tuore leipä. Imrenissä on ehdottomasti Berliinin paras döner-leipä – se on rapea, sopivan ohut ja tuoreen makuinen.

Pisteet 4/5

Imren Grill
Boppstraße 10, 10967 Berliini
U7/U8 – Hermannplatz

Berliini, Saksa
Annoksien koko ja laatu vaihtelevat, joten myös kebab-ravintolalla on merkitystä.

4. Kottiwood

Kottbusser Tor -metroaseman välittömässä läheisyydessä sijaitsee Kottiwood-niminen kebab-koju, joka on niittänyt jo mainetta ulkomaisissa döner-arvosteluissa. Plussaa paikka saa kevyen humoristisesta brändistä sekä ystävällisesti palvelusta.

Paikan lihavartaassa pyörii kananlihaa, joten kylkiäisinä tulee myös uppopaistettuja kasviksia. Feta-juuston lisäksi päälle puristetaan vielä sitruunanpuolikkaasta tiraus mehua.

Ruoka on ihan hyvää, mutta pientä miinusta tulee leivän laadusta: se oli koppurainen, muttei rapea.

Paikan boheemiutta lisää sen sijainti. Helsingin Sörnäisten piritorin ystävät tuntevat olonsa kotoisaksi Kottiwoodissa.

Pisteet 3,5/5

Kottiwood
Reichenberger Str. 175, 10999 Berliini
U8/U2 – Kottbusser Tor

5. XL Döner Sophie

Listan viidennelle sijalle sijoittuu tämä Charlottenburgissa eli läntisessä Berliinissä sijaitseva döner-kioski. Paikka on niittänyt mainetta julkkisasiakkaillaan – Focus-lehden mukaan malli Heidi Klum sekä jalkapalloilija Mezut Özil ovat käyneet XL Döner Sophiessa mättämässä tätä perinneruokaa.

XL Döner Sophiessa on kebab-paikaksi varsin miellyttävä terassi, jossa voi nauttia 3,50 euroa maksavan ruokailuelämyksen. Liha on silmämääräisesti arvioituna naudan jauhelihaa. Leipä on varsin laadukkaan rapsakkaa.

Döner oli esteettisesti varsin kaunis ilmestys. Maku oli ihan ok ja jokin punakaalin tapainen ainesosa toi ruokaan berliiniläistä keskivertodöneriä erilaisempaa makua. XL Döner Sophie on kokeilemisen arvoinen paikka, mikäli majailet Länsi-Berliinissä ja Charlottenburgin naapurustossa.

Pisteet 3/5

XL Döner Sophie
Schloßstraße 27B, 14059 Berliini
U2 – Sophie-Charlotte-Platz

Teksti: Roinanen.com
Kuvat: Istockphoto, Roinanen.com, Inka Khanji

>> Lue lisää vinkkejä Berliiniin Rantapallon kohdeoppaasta!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja