Heidelberg - keskieurooppalaista idylliä Neckar-joen varrella
Matkoja kohteeseen Saksa
Neckarin laaksoon on helppo tulla
Heidelbergiin tullaan tyypillisesti päiväksi tai pariksi osana pidempää Saksan-matkaa. Liikenneyhteydet ovat hyvät ja kaupunkiin on mutkatonta saapua sekä julkisilla että omalla autolla liikkuen. Esimerkiksi Frankfurtissa tai Stuttgartissa lomailevan on helppo hypätä junaan ja tehdä päiväretki Heidelbergiin.
Heidelberg sopii ympärivuotiseen matkailuun
Heidelberg on ympärivuotinen matkailukaupunkmi, joka sopii lomakohteeksi minä vuodenaikana tahansa. Kauneimmillaan kaupunki on Keski-Euroopan pitkän kesän aikana, mutta lomatunnelmaan pääsee toki talven pakkasillakin. Joulun alla jo marraskuun lopusta lähtien vanhankaupungin kadut täyttyvät joulumarkkinakojuista. Heinä-elokuussa Heidelbergissä on suorastaan tungosta, joten viisainta on ajoittaa vierailu kiireisimmän sesonkiajan ulkopuolelle.
Asukkaita Heidelbergissä on vain noin 150 000. Heidelberg sopii kohteeksi sekä perheille että yksin tai kaksin matkaileville. Lasten kanssa lomailevan on helppo löytää kaikenikäisiä kiinnostavaa tekemistä. Myös monet reppureissaajat ja reilaajat valitsevat Heidelbergin osaksi Euroopan-valloitustaan.
Herkuttelija löytää etsimänsä
Majoittuminen ja ravintolaruokailu on Saksassa hieman Suomea edullisempaa ja lomailu Heidelbergissä onnistuu helposti pienemmälläkin budjetilla. Poikkeuksena tästä kuitenkin ovat majoitushinnat vilkkaimman kauden aikana, sillä kesäkuukausina kaupungissa on kävijöitä tungokseksi saakka. Vilkkaimman kauden ulkopuolella, ennen ja jälkeen heinä-elokuun, edullisia hotellejakin on helpompaa löytää.
Heidelbergin matkailumaineesta kertoo myös palvelujen runsaus. Vanhakaupunki on täynnä ravintoloita ja viinitupia, jäätelökahviloita ja leipomoita. Herkuttelijan tai viinikulttuurista kiinnostuneen ei ole vaikea löytää täältä maisteltavaa. Illan hämärtyessä kaupungin vilinä hieman rauhoittuu ja elämä siirtyy ravintoloihin. Maistele rohkeasti saksalaisia erikoisuuksia ja paikallista viiniä.
Opettele perusfraasit saksaksi
Heidelberg on turvallinen ja helppo matkakohde, jossa perusinfrastruktuuri ja matkailijan tarvitsemat palvelut ovat kunnossa. Kuten missä tahansa kaupunkikohteessa, myös täällä kannattaa tietenkin pitää omaisuudestaan huolta ja pysytellä valppaana taskuvarkaiden varalta.
Kielitaidon osalta saksan perustaidot auttavat, mutta myös englanniksi pärjää Heidelbergissä hyvin. Kaupungissa käy niin paljon turisteja, että palveluammatteihin hakeutuvien kielitaito on hyvä. Muista jättää tippiä aina ravintolassa asioidessasi. Hyvästä ja normaalistakin palvelusta tulee Saksassa aina kiittää pienellä juomarahalla. Sen voi pyöristää suoraan loppusummaan tai jättää käteisenä pöydälle.
LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN HEIDELBERGISSÄ
Lennot Frankfurtin kautta
Heidelbergiin pääsee helpoimmin varaamalla lennot Frankfurtiin ja jatkamalla matkaa junalla. Lennot Helsingistä Frankfurtiin maksavat noin 250 – 450 euroa varaushetkestä ja vuodenajasta riippuen. Lentomatka on noin 2,5-tuntinen. Frankfurtin lentoasemalta on säännölliset yhteydet Heidelbergiin aivan iltaan saakka. Junamatka kestää noin tunnin.
Heidelbergiin on helppo saapua myös maanteitse. Sijaintinsa ansiosta se on tyypillinen välipysähdys esimerkiksi Alpeille tai Välimerelle matkaavien autolomailijoiden reitin varrella. Heidelbergiin autolla saapuvan kannattaa varautua siihen, että vanhaakaupunkia ei ole rakennettu modernin maailman ehdoilla. Kadut ovat kapeita ja parkkipaikat eivät riitä kaikille. On fiksua tiedustella parkkimahdollisuutta hotellilta jo ennakkoon tai ainakin selvittää lähimmän parkkitalon sijainti.
Parhaat hotellit ovat vanhassakaupungissa
Heidelberg on suosittu matkailukaupunki, ja se näkyy myös majoitustarjonnassa. Hotelleja on runsaasti ja niistä suuri osa sijaitsee joko vanhankaupungin alueella tai sen lähiympäristössä. Majoitushinnat ovat vilkkaimmalla kesäkaudella hieman korkeammat kuin talven hiljaisempina aikoina. Varaa hotelli hyvissä ajoin jos aiot matkustaa heinä-elokuussa.
Kahden hengen huoneen perustasoisesta hotellista vanhastakapungista saa tyypillisesti noin 80-100 eurolla, mutta halvemmallakin selviää jos olet valmis tinkimään sijainnista ja hotellin tasosta. Vastaavasti luksusta etsivä löytää kyllä haluamansa, ja tällöin hinnat nousevat parinsadan euron tienoille tai vielä ylemmäs.
Käytännössä kaikki Heidelbergin tunnetuimmat käyntikohteet sijaitsevat vanhankaupungin alueella tai sen välittömässä läheisyydessä, joten on fiksua majoittua samalla alueella. Näin vältyt pitkiltä siirtymiltä ja taksi- tai raitiovaunukuluilta.
Liikkuminen Heidelbergissä
Liikkuminen Heidelbergin sisällä on vaivatonta ja lähes kaikkialle pääsee jalkaisin. Julkinen liikenne koostuu busseista ja raitiovaunuista. Päärautatieasema sijaitsee kaupungin uudemmassa osassa muutaman kilometrin päässä vanhankaupungin matkailukeskittymästä.
Julkisen liikenteen verkostoon on saatavilla tavalliseen tapaan kerta-, päivä- ja kuukausilippuja, mutta niiden lisäksi tarjolla on myös kaupunkikortteja. Heidelberg Card toimii lippuna kaikkiin julkisen liikenteen välineisiin ja kortti tarjoaa myös alennuksia sekä ilmaisia sisäänpääsyjä museoihin ja muihin käyntikohteisiin. Myös linnalle vievä kiskoköysirata kuuluu kortin etuihin. Heidelberg Cardia on saatavilla erilaisina versioina yhden tai useamman päivän vierailujen tarpeisiin. Eniten siitä hyötyvät lasten kanssa matkustavat, sillä perhelippu kattaa kaksi aikuista ja jopa kolme lasta hyvin edullisella kokonaishinnalla.
Taksit ovat Heidelbergissä Suomeen verrattuna edullisia ja niitä on saatavilla helposti kaikkialla keskusta-alueella.
HEIDELBERGIN NÄHTÄVYYDET
Heidelbergin linna on komea sisältä ja ulkoa
Schloss Heidelbergin ensimmäiset rakenteet ovat peräisin jo 1200-luvulta. Linna on komeillut paikallaan muodossa tai toisessa jo satojen vuosien ajan – rakennusta on täydennetty vuosien varrella useaan otteeseen ja nykyisin se on osittain raunioina. Säilyneitä tilojakin on onneksi runsaasti ja niitä kiertelemällä on helppo saada kuva entisajan loistosta.
Linnalle voi nousta joko kävellen tai vanhankaupungin Kornmarktin kulmalta lähtevällä funikulaarilla eli kiskoköysiradalla. Kiskoköysiradan lippu sisältää kyydin lisäksi myös sisäänpääsyn linnaan sekä linnan tiloissa toimivaan apteekkimuseoon. Linna on avoinna päivittäin ja ulkopuolelta sitä voi ihailla ilmaiseksikin.
Kuten kunnon linnassa kuuluu, myös täällä on tietenkin myös oma viinikellari. Linnan viinituvassa voi maistella esimerkiksi paikallisia Neckarin laakson viinejä tai vertailla Saksan eri alueiden kuohuviinejä. Yksi linnan saleista on omistettu hyvin erikoiselle esineelle: nähtävillä on 1700-luvulla rakennettu 220 000 litran viinitynnyri, joka on niin suuri, että sen päälle voi nousta portaita pitkin. Tynnyrin lisäksi mitään muuta tähän saliin ei mahdukaan.
Risteily Neckar-joella
Reinin sivujoki Neckar virtaa leveänä Heidelbergin läpi. Joki rajaa toiselle rannalleen liikekeskustan sekä vanhankaupungin ja toiselle lähinnä asuinalueita. Rauhallinen jokiristeily on kiireettömän lomailijan tapa nauttia maisemista ja ottaa kaupunkiin uutta perspektiiviä. Risteilylaivojen laiturit löytyvät aivan vanhankaupungin kupeesta kahden suurimman sillan, Theodor-Heuss-Brücken ja Karl-Theodor-Brücken (tunnetaan myös nimellä Alte Brücke) väliltä.
Maauimala korvaa rantaelämän
Heidelberg ei ole varsinainen rantakohde, mutta maauimalat sopivat erinomaisesti kuumien kesäpäivien viilennykseksi koko perheelle. Esimerkiksi Tiergartenbad ja Thermalbad sopivat lomapäivän viettoon sekä lapsille että aikuisille. Maauilmalaan on helppo mennä vaikka koko päiväksi omien varusteiden kanssa ja pääsymaksutkin ovat vain muutamia euroja.
Königstuhlin näköalapaikalta näkee naapurikaupunkeihin saakka
Heidelbergin avarimmat maisemat aukeavat Königstuhlin kukkulalta. Ylös maisemapaikalle pääsee jatkamalla matkaa samalla funikulaarilla, joka vie myös Heidelbergin linnan luokse. Königstuhlin matkalippu on voimassa myös linna-alueen pääsylippuna, joten voit helposti yhdistää nämä kaksi kohdetta ja käydä ensin ylhäällä kukkulalla ja sen jälkeen pysähtyä alemmas linnan tasolle.
Königstuhlille voi myös ajaa omalla autolla tai reippailla jalkaisin patikointipolkuja pitkin. Paikka sopii hyvin myös eväsretken kohteeksi. Königstuhlilta maisema avautuu pitkälle Neckar-joen laaksoon ja Heidelbergiä ympäröiville viiniseuduille. Hyvällä säällä täältä näkyy jopa naapurikaupunkiin Mannheimiin saakka.
Studentenkarzer, Saksan vanhimman yliopiston opiskelijavankila
Heidelbergin yliopisto on Saksan vanhin ylopisto ja kaupungin akateemiset perinteet ulottuvat kauas. Sen suojista on ponnistanut maailmanmaineeseen kaikkiaan jopa 31 Nobel-ehdokasta ja lisäksi myös pitkä lista Saksan tieteen, taiteen, politiikan ja talouden tärkeitä nimiä.
Matkailijoille kiinnostavin akateeminen erikoisuus on Studentenkarzer, eli 1600-luvulla rakennettu opiskelijavankila, arestihuoneisto, joka toimi kurittomien opiskelijoiden säilöönottopaikkana vuosisatojen ajan. Yliopistolla oli pitkään valvonta ja kurinpito-oikeus opiskelijoitaan kohtaan. Tuolloin oli täysin normaalia, että huonosti käyttäytyvät opiskelijat määrättiin arestiin sovittamaan tekonsa. Rangaistusaikanaan he saivat käydä arestihuoneistosta käsin ainoastaan luentosaleissa, mutta eivät missään muualla.
Studentenkarzerin vuosisatoja vanhat huoneet ovat täynnä seinäkirjoituksia ja piirroksia. Asukkaiden ovat jättäneet rangaistushuoneisiinsa puumerkkejä ja omakuvia, päivämääriä ja kertomuksia rikkeistään ja arestiensa syistä. Viimeiset niskuroivat opiskelijat tänne suljettiin 1900-luvun alussa, joten enää nykypäivän Heidelbergissä ei tarvitse pelätä joutuvansa opiskelijajuhlien päätteeksi yliopiston rankaisemaksi.
HEIDELBERGIN PARHAAT
Näköalapaikat
- Königstuhl
- Heidelbergin linna
- Philosphenweg
Helpot päiväretket Heidelbergistä
- Frankfurt – metropolitunnelmaa pikkukaupungin vastapainoksi, välimatka vain noin tunti
- Mannheim – naapurikaupunkiin pääsee junalla vartissa
- Speyer – hieno tekniikkamuseo
- Maaseudun viinikierros – kokeile vaikka polkupyöräilyä viinirinteillä
- Stuttgart – Porschen ja Mercedeksen kotikaupunki
Lisätietoa
Heidelberg Marketing – Heidelbergin kaupungin matkailusivusto
Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn ja Heidelberg Marketing/Tobias Schwerdt