Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Saksa

Leipzig on leppoisa kulttuurikaupunki

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Leipzig on monipuolinen kaupunkilomakohde itäisessä Saksassa vain parin tunnin juna- tai automatkan päässä Berliinistä.

Noin puolen miljoonan asukkaan Leipzig tunnetaan erityisesti Bachin kotikaupunkina. Matkailijalle Leipzig tarjoaa nähtävyyksiä eri aikakausilta ja hyviä ajanviettomahdollisuuksia erityisesti kulttuuri-ihmisille.

Pikkukaupunkimaista viihtyisyyttä

Leipzig on kiinnostava kulttuurikaupunki, jossa on mukavasti erilaisia nähtävyyksiä ja mahdollisuuksia ajanviettoon. Leipzigin keskusta on pikkukaupunkimaisempi kuin väkiluku antaisi olettaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kulttuurin kentällä Leipzigissä näkyy erityisesti musiikki. Muun muassa Goethe ja Bach asuivat kaupungissa. Nykyisin Leipzigissä on paljon musiikinopiskelijoita, jotka viihdyttävät kaupunkilaisia säännöllisesti katuesityksillä. Myös maailmankuulu poikakuoro Thomanerchor on kotoisin Leipzigista.

Erityisesti oopperan perinne on Leipzigissa pitkä: oopperaa on harjoitettu kaupungissa yli 300 vuotta. Nykyinen oopperatalo Augustusplatzilla on peräisin sosialistiselta ajalta. Esityksiä rakennuksessa järjestetään oopperoista ja musikaaleista tasokkaisiin baletteihin.

Sodan jälkeen sosialistisen arkkitehtuurin ihanteiden mukaisesti uudelleenrakennetulla Augustusplatzilla pitää majaa myös Gewandhausin kuuluisa orkesteri, joka on soittanut klassista musiikkia Leipzigissä yli 250 vuoden ajan.

Leipzigin skyline

Historia näkyy kaupunkikuvassa

Pitkän historian monet vaiheet näkyvät Leipzigissa kaikkialla. DDR-ajan rakennuskanta ja viime vuosikymmenten modernimmat rakennukset seisovat rinnan historiallisten monumenttien ja useita satoja vuosia vanhojen kirkkojen kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Torin laidalla sijaitseva Altes Rathaus eli vanha kaupungintalo on Leipzigin sydän. Kaupungintalossa toimii Leipzigin kaupunkihistoriallinen museo, joka lukeutuu noin 500 000 näyttelyesineellään alansa suurimpiin.

Kiinnostavaa ja yhä elävää historiaa puolestaan tarjoilee Euroopan vanhin yhä toimiva kahvila Zum Arabischen Coffe Baum, joka on ehdottomasti pistäytymisen arvoinen. Kahvia on myyty paikassa vuodesta 1711 lähtien.

Uudemmasta rakennuskannasta kuuluisimmat esimerkit ovat Neues Rathaus, Leipzigin uusi kaupungintalo ja Euroopan suurin monumentti, 91-metrinen Völkerschlachtdenkmal, joka valmistui vuonna 1913 juhlistamaan Napoleonin armeijasta saavutetun voiton 100-vuotisjuhlaa. Völkerschlachtdenkmalia taustastaan huolimatta rakennettu käydyn sodan ylistykseksi, vaan symboloimaan sodan julmuutta ja tarpeettomuutta.

Leipzigin kahvilat, ravintolat ja yöelämä

Leipzigin yliopistolla on pitkät perinteet ja kaupunki on suosittu opiskelijoiden keskuudessa. Opiskelijoiden määrä takaa vauhdikkaan ja kustannuksiltaan melko edullisen yöelämätarjonnan. Myös tasokkaita ravintoloita ja kahviloita riittää.

Leipzigin ravintolatarjonnassa kannattaa hakeutua ruokapaikkoihin, jotka tarjoavat paikallisia erikoisuuksia. Maista myös paikallista Leipziger Gose -olutta!

Kaupungin parhaat ravintolat löytyvät vanhastakaupungista. Etenkin Thomaskirchen ympäristössä sekä Barfussgässchenilla, Burg Strassella ja Nikoilastrassella riittää ravintolatarjontaa joka lähtöön.

DDR-historia on läsnä edelleen

Leipzig kuului jaetun Saksan aikana Itä-Saksaan. Sosialistisen vallan aikana kaupungissa tehtiin laajoja rakennustöitä, joiden tuloksena syntyi tyyliltään sosialistisia rakennuskokonaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä esimerkki aikansa arkkitehtuurista on Augustusplatz, joka lukeutui ennen toista maailmansotaa Euroopan hienoimpiin aukioihin. Sodassa pahoin vaurioitunut aukio rakennettiin uudelleen sosialistisen ihanteiden mukaisesti ja jopa paikalla seisonut kaunis kirkko tuhottiin myöhemmin yliopiston käyttöön tulleen betonirakennuksen alta.

Kommunistisen vallan murruttua Leipzigin sosialistinen rakennuskanta on jäänyt muistuttamaan menneestä todellisuudesta ja kiehtoo erityisesti historiasta kiinnostuneita matkailijoita.

DDR:n kaatuminen alkoi Leipzigista

Leipzig liittyy keskeisesti myös kommunismin kaatumiseen Euroopassa. Keskustan Nikolaikirkko palveli DDR:n hallituksen vastustajia vuodesta 1982 lähtien aina maanantaisin, jolloin kirkossa rukoiltiin rauhan puolesta.

Maanantain rukoushetket laajenivat vähitellen säännöllisiksi maanantaimielenosoituksiksi. Lopulta vuonna 1989 Nikolaikirkko päätyi vuoden 1989 syksyn vallankumouksen keskipisteeseen, kun mielenosoitukset sysäsivät liikkeelle koko valtion kaataneen tapahtumaketjun.

Leipzigiläinen kansalaismuseo Museum am Runden Eck esittelee Stasin toimintaa ja muun muassa keinoja, joilla Leipzigin kansanliikettä yritettiin pysäyttää.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN LEIPZIGISSÄ

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helsingistä vaihtoyhteydellä perille

Leipzigiin ei ole tarjolla suoria reittilentoja Helsingistä. Kuitenkin ainakin Air Berlin ja Lufthansa tarjoavat mahdollisuuden matkustaa perille vaihtoyhteydellä. Vaihdollisella lentoyhteydellä Leipzigiin pääsee yleensä noin 4-6 tunnissa ja 250 – 450 eurolla.

Vaihtoehtoisesti Leipzig on helppo saavuttaa lentämällä Berliiniin ja jatkamalla matkaa junalla. Junamatkan kesto välillä Berliini-Leipzig on vain tunti ja 15 minuuttia. Lennon ja junan yhteishinta jää usein vaihdollista lentoyhteyttä matalammaksi.

Majoitus ja hotellit

Suuren kaupungin tapaan eri majoitustyypit ovat hyvin edustettuina Leipzigissa. Kaupungin keskustassa on sekä loistoluokan hotelleja kylpylöineen että reppureissaajien budjettiin sopivia pienempiä hostelleja.

Keskitasoista hotellimajoitusta löytyy ympäri Leipzigia. Keskustassa kaikki on lähellä, mutta kauemmas majoituttaessa voi säästää mukavasti rahaa, mikäli on valmis kulkemaan keskustan ja majapaikan väliä raitiovaunulla.

Kaikkialle pääsee kävellen tai raitiovaunulla

Monien saksalaisten kaupunkien tapaan julkinen liikenne Leipzigissa toimii hyvin. Raitiovaunuverkko on kattava ja kuljettaa lähes kaikkialle kaupungissa. Lippuja voi ostaa monien pysäkkien yhteydessä sijaitsevista lippuautomaateista.

Kertalippujen sijaan kannattaa hankkia esimerkiksi päivälippu, mikäli tiedät käyttäväsi julkista liikennettä useamman kerran päivässä.

LEIPZIGIN NÄHTÄVYYDET

Kansojen taistelun muistomerkki – Völkerschlachtdenkmal

Kansojen taistelun monumentti rakennettiin juhlistamaan Napoleonista saavutetun voiton 100-vuotispäivää. Rakennelma on kaikessa valtavuudessaan hämmästyttävä, ja monumentti onkin Euroopan suurin.

Völkerschlachtdenkmalissa sijaitsee museo ja näköalatasanne, jonne kiipeämällä pääsee ihailemaan Leipzigia 91 metrin korkeudesta. Völkerschlachtdenkmal sijaitsee hieman syrjässä keskustan muista nähtävyyksistä, mutta pieni kävely tai raitiovaunumatka kannattaa ja mukaan voi ottaa vaikka piknikeväät monumentin edustalla nautittavaksi.

Leipzigin vanha ja uusi kaupungintalo

Leipzigin kaupungintalot lukeutuvat Leipzigin kauneimpiin rakennuksiin. Vanha kaupungintalo juontaa juurensa peräti 1500-luvulta, kun taas 1900-luvun alussa rakennettu Uusi kaupungintalo tekee vaikutuksen koollaan.

Vanhassa kaupungintalossa sijaitsee laaja Leipzigin historiaa esittelevä kaupunginmuseo. Uusi kaupungintalo puolestaan sijaitsee muinaisen linnan paikalle ja tarjoaa mahdollisuuden nousta ylös torniin katselemaan keskustamaisemia.

Lasten kanssa eläintarhaan

Lasten kanssa lomailevat voivat viettää rennon päivän Leipzigin eläintarhassa, jonka asukit hurmaavat koko perheen. Toinen kiinnostava käyntikohde on kasvitieteellinen puutarha.

Bach-museo

Leipzig tunnetaan säveltäjä Johann Sebastian Bachin kotikaupunkina, ja kaupungin merkkimiehen museo on mielenkiintoista nähtävää.

Museossa on hieno kokoelma muun muassa soittimia ja vanhoja nuotteja. Lisäksi tutustutaan luonnollisesti Bachin elämään ja saavutuksiin. Thomanenchor-poikakuoro pitää edelleen yllä Bachin perinteitä Leipzigissa.

Kolme kiinnostavaa kirkkoa

Valkoisena Leipzigin vanhassakaupungissa hohtava Thomaskirche on 1200-lukulainen kirkko, jonne Bach on haudattu. Bach myös työskenteli kirkossa kanttorina.

Toinen keskusta-alueen kuuluisa ja näyttävä kirkko on romaanisen ja goottilaisen tyylin yhdistänyt Nikoilakirche, joka tunnetaan erityisesti 1980-luvun DDR-vallan vastaisen taistelun keskuksena.

Erikoisin kaupungin kirkoista lienee Russische Kirche, Leipzigin venäläinen kirkko, joka edustaa Venäjällä suosittua ortodoksisten kirkkorakennusten tyyliä. Rakennus sijaitsee poikkeuksellisessa ympäristössä, sillä Keski-Euroopassa ei yleensä tapaa vastaavan tyylisiä kirkkoja.

Museum am Runden Eck

“Pyöreän kulman museo” sijaitsee entisessä Itä-Saksan tiedusteluorganisaation konttorissa, josta Stasin lonkerot ulottuivat kaikkialle myös Leipzigissa. Museum am Runden Eck kertoo ajasta, jolloin valtio tarkkaili kansalaisiaan ja toisinajattelusta rangaistiin ankarasti. Museo on kansalaisaktiivien perustama ja ylläpitämä ja juuri siksi erityisen kiinnostava: täällä kaikki on alkuperäistä.

Näyttely kertoo paitsi valtion propagandakoneistosta ja traagisista kohtaloista, myös tavallista arkielämästä DDR-Saksassa. Esillä on Stasi-agenttien alkuperäisiä vakoiluvälineitä, kuten valevatsaan piilotettava 1980-luvun tekniikalla varustettu vakoilukamera sekä höyrytyslaite, jota käytettiin kirjeiden avaamiseen ja uudelleensulkemiseen.

Leipzigin päärautatieasema ostoskeskuksineen

Valmistuessaan vuonna 1915 Leipzigin rautatieasema hämmästytti koollaan. Se kuuluu edelleen Euroopan suurimpiin ja valtavan rakennuksen mahtipontinen arkkitehtuuri ja yksityiskohdat ovat hienoja nähtävyyksiä.

Aseman modernisoinnin yhteydessä 1990-luvulla rakennuksen alle rakennettiin kauppakeskus, jossa shoppailunhaluinen matkailija viihtyy vaikka koko päivän. Kauppakeskuksessa on kaikkea vaateliikkeistä kirjakauppoihin ja lukuisiin ravintoloihin.

Kuvataidetta ja kirjallisuutta

Leipzigin laadukkaat taidemuseot ja galleriat korostavat kaupungin mainetta kulttuurikeskuksena. Leipzigin taidemuseo Museum der bildenden Künste tunnetaan tasokkaista kokoelmistaan, joita taideihmisen ei kannata jättää väliin.

Naapurikaupunki Dresden vie kuitenkin kuvataiteissa voiton: sen taidemuseot ovat ehdotonta maailmanluokkaa ja Leipzigista käsin vain pienen junamatkan kautta tavoitettavissa.

Kirjallisuudem ystäville paras aika vierailla Leipzigissa on maaliskuu, jolloin järjestetään vuosittaiset suuret kirjamessut lukuisine oheistapahtumineen.

LEIPZIGIN PARHAAT

Leipzigin Tuomaskuoro

Koe nämä Leipzigissa

  1. Kiipeä Völkerschkachtdenkmal-monumentin huipulle ihailemaan Leipzigia yläilmoista
  2. Tutustu DDR-historiaan Museum am Runden Eck -museossa.
  3. Pistäydy Euroopan vanhimpiin lukeutuvassa Zum Arabischen Coffee Baum -kahvilassa Kleine Fleischergasse -kadulla.
  4. Shoppaile päärautatieaseman valtavassa ostoskeskuksessa.
  5. Vieraile Saksan vanhimpiin lukeutuvassa kasvitieteellisessä puutarhassa.

Leipzigin kaupungin matkailusivut

Teksti: Panu Lempiäinen, Riikka Krenn
Kuvat: Panu Lempiäinen, iStockphoto, Leipzig Tourismus & Marketing