Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Saksa

Frankfurt on Euroopan Manhattan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Frankfurt am Main tunnetaan pilvenpiirtäjistään, messuistaan ja vilkkaasta lentokentästään, mutta kaupunki on myös monipuolinen lomakohde täynnä nähtävyyksiä, kulttuuria ja ostosmahdollisuuksia.

Main-joki virtaa läpi Frankfurtin

Saksan länsipuolella sijaitseva Frankfurt am Main eli lyhennettynä pelkkä Frankfurt on kohde, jonka kaupunkikuvassa voi nähdä paitsi perinteistä saksalaista arkkitehtuuria myös moderneja pilvenpiirtäjiä.

Frankfurt on ulkonäöltään eurooppalaisittain epätyypillinen kaupunki. Keskustan lukuisat pilvenpiirtäjät tuovat mieleen amerikkalaiset suurkaupungit, ja Frankfurtista käytetäänkin usein Manhattanin ja kaupunkia halkovan Main-joen yhdistävää lempinimeä Mainhattan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oikean Manhattanin tapaan Frankfurt on tunnelmaltaan hyvin kansainvälinen kaupunki. Euroopan pankkikeskuksessa vierailee päivittäin lukemattomia ulkomaalaisia, etenkin työmatkalaisia. Palvelua voi lähes kaikkialla odottaa saavansa englanniksi, mikä tekee kaupungista entistä helpomman matkakohteen myös saksaa taitamattomille.

Kaupungin suosituimpia vierailukohteita ovat Römerbergin alue, historiallinen Paulskirche-kirkko, Frankfurtin katedraali Kaiserdom sekä vehreä Palmengartenin puisto.

IstockphotoFrankfurt, Saksa
Pilvenpiirtäjien ja Main-joen vuoksi Frankfurtia kutsutaan myös nimellä Mainhattan.

Kesä parasta matkustusaikaa

Paras aika matkustaa Frankfurtiin on kesällä, ja Keski-Euroopassa sijaitseva Frankfurt hemmottelee lomailijaa huomattavasti Suomea lämpimämmällä ilmastolla. Lämpimintä on kesä-, heinä- ja elokuussa, jolloin keskimääräinen lämpötila on noin 18 astetta. Ilmasto alkaa lämmetä kuitenkin jo toukokuussa, ja vielä syyskuussa keskilämpötila on noin 15 astetta.

Talvet ovat viileitä myös Frankfurtissa, mutta kovat pakkaset eivät ole tavallisia. Kylmintä on joulukuusta tammikuuhun, jolloin mittari voi painua muutaman asteen pakkasen puolelle.

Kaupunkilomien Frankfurt

Frankfurtiin matkustetaan ensisijaisesti kaupunkilomalle tai työmatkalle, sillä arkkitehtuuristaan tuttu kaupunki sopii ihanteellisesti juuri perinteiselle kaupunkiseikkailulle. Kaupungissa on kuitenkin muutamia suuria puistoalueita, joten Frankfurtissa on myös lukuisia aktiivimahdollisuuksia rennoista kävelyretkistä pyöräilyyn.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkikohteena Frankfurt tarjoaa kävijöille mainiot shoppailumahdollisuudet, runsaan ravintolatarjonnan sekä runsaasti kahviloita.

Turvallinen matkakohde

Frankfurt on pääasiallisesti turvallinen matkakohde, mutta matkailijoiden on syytä huolehtia omaisuudestaan erityisesti ihmisjoukoissa, sillä kaupungissa on valitettavan runsaasti taskuvarkaita.

Frankfurtin kansainvälinen kaupunki, ja vaikka kaupungissa puhutaan pääasiassa saksaa, pärjäävät matkailijat mainiosti myös englannin kielellä. Ennen matkaa on kuitenkin syytä opetella perusfraasit saksan kielellä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN FRANKFURTISSA

ShutterstockFrankfurt, Saksa
Frankfurt on talousmaineestaan huolimatta hyvin tunnelmallinen kaupunki.

Suomesta useita lentoja päivässä

Frankfurtissa on kaksi lentokenttää. Frankfurtin pääkenttä Rhein-Main lukeutuu Euroopan ja maailman vilkkaimpiin lentokenttiin, ja Frankfurtiin pääseekin Helsingistä useita kertoja päivässä muun muassa Lufthansan ja Finnairin siivillä.

Edestakaisia lentoja voi saada hyvin edullisesti, parhaista tarjouksista jopa noin sadan euron hintaan. Tavallisesti suorat lennot maksavat kuitenkin noin 200 euroa. Lentoaika suoralla lennolla on noin kaksi ja puoli tuntia.

Frankfurtin pääkentältä on S-Bahn-lähijunayhteys kaupungin keskustaan. Myös kaukoliikenteen nopeat ICE-junat pysähtyvät Frankfurtin lentokentällä omassa AirRail-terminaalissaan. Lentokentän terminaalien 1 ja 2 välillä puolestaan kulkee Skyline-juna. Lisäksi lentoasemalle liikennöiviä bussilinjoja ovat 61, 68, 73 sekä 975.

Laaja majoitustarjonta

Frankfurtissa yöpyy vuosittain yli kaksi miljoonaa ihmistä, joista suurin osa on työmatkalaisia. Kaupungin hotellitarjonta painottuu näin bisnesmatkaajiin, ja siksi kaupungin muutoin laajassa majoitusvalikoimassa budjettivaihtoehdot ovat hieman aliedustettuina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Frankfurtin hotellit sijaitsevat erityisesti lähellä päärautatieasemaa sekä messualue Messeä. Hotelleja sijaitsee myös muissa kaupunginosissa, mutta rajoitetummin. Pikaisesti Frankfurtissa käväisevät taas voivat yöpyä lentokentällä sijaitsevissa hotelleissa.

Koska Frankfurtissa etäisyydet ovat melko lyhyitä ja julkinen liikenne toimii hyvin, majapaikan uskaltaa valita kauempaakin. Lomalaisen kannattaa aina tarkistaa suurten messujen ajankohdat, koska messujen aikaan hinnat usein jopa moninkertaistuvat.

Liikkuminen on helppoa

Pilvenpiirtäjiensä vuoksi Frankfurt saattaa aluksi vaikuttaa kokoistaan suuremmalta kaupungilta. Vajaan 700 000 asukkaan kaupungissa etäisyydet ovat kuitenkin melko lyhyitä, ja keskustassa voi hyvin kävellä nähtävyydeltä toiselle. Hyvin toimivan julkisen liikenteen käyttö kuitenkin parantaa liikkumismukavuutta.

Frankfurtin julkisen liikenteen verkosto käsittää niin metron (U-bahn), paikallisjunat (S-bahn), raitiovaunut kuin bussitkin. Matkailijalle raideliikenne on yleensä helpoin ja nopein vaihtoehto. Lippuja voi ostaa lähes jokaisella pysäkillä tai asemalla sijaitsevista automaateista. Liikkumisessa kannattaa suosia päivälippuja. Myös Frankfurt Card toimii päivälippuna.

FRANKFURTIN NÄHTÄVYYDET

Riikka KrennFrankfurt, Saksa
Kaupungissa on useita hyviä näköalapaikkoja.

Pilvenpiirtäjiä ja puistojen vehreyttä

Pilvenpiirtäjien hallitsema siluetti on etenkin ilta-aikaan Frankfurtin vaikuttavimpia nähtävyyksiä.

Modernien tornitalojen lisäksi kaupungista löytyy myös kauniita kirkkoja, vanhoja kauppiastaloja ja muita matalampia rakennuksia eri aikakausilta. Arkkitehtonisesti Frankfurt on kiinnostava sekoitus eri rakennustyylejä, jotka heijastavat kaupungin pitkää, yli tuhatvuotista historiaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkä historia näkyy etenkin Frankfurtin nähtävyystarjonnassa, jonka monet tärkeät kohteet ovat jälleenrakennettuja historiallisia maamerkkejä. Monien muiden Saksan kaupunkien tapaan Frankfurt kärsi toisessa maailmansodassa pahasti. Muun muassa Euroopan laajimpiin lukeutuneesta vanhankaupungin alueesta hävisi pysyvästi suuri osa.

Laaja kulttuuri- ja museotarjonta

Historiasta kiinnostuneet matkailijat viihtyvät vanhankaupungin lisäksi Frankfurtin lukuisissa museoissa, jotka tarjoavat kävijöilleen niin taidetta kuin historiaakin. Main-joen molemmin puolin sijaitsee laaja museokeskittymä Museumsufer, jossa saa helposti kulumaan vaikka koko päivän kulkemalla museosta toiseen. Monissa museoissa vierailevan kannattaa hankkia käyttöönsä Frankfurt Card, jolla saa merkittäviä etuja sisäänpääsymaksuista.

Frankfurtin museoista kuuluisimpiin lukeutuvat Großer Hirschgraben -kadulla sijaitseva Johann Wolfgang von Goethen kotitalo ja erillinen museo sekä Städelsches Kunstinstinut eli Städel-museo, joka tunnetaan laajasta kokoelmastaan maailmankuulujen taiteilijoiden teoksia. Museoista erikoisin lienee satuhahmo Jörö-Jukalle omistettu museo.

Museoiden lisäksi myös Frankfurtin muu kulttuurielämä on eloisaa. Kymmenet eri teatterit ja ooppera tarjoavat väkevän kattauksen esittävää taidetta. Musiikin ystävät innostuvat Saksan perinteisimpiin jazz-paikkoihin lukeutuvasta Jazzkelleristä.

Kaupungin monista messuista kulttuuripuolen tunnetuimmat tapahtumat ovat jokasyksyiset kirjamessut sekä myös syksyisin järjestettävät jazz-festivaalit.

Shoppaile monipuolisesti ja syö hyvin

Frankfurt on erinomainen ostoskaupunki, jonka valikoimat vetävät vertoja jopa miljoonametropoleille. Edustettuina ovat niin suuret tavaratalot kuin monien eri merkkien omat liikkeetkin. Frankfurtin keskustan kaupat ovat keskittyneet vanhan oopperatalon Alte Operin ja Roßmarktin väliselle alueelle.

Verraton paikka ostoksille on vanhalta 1700-lukulaiselta vartiopaikka Hauptwachelta alkava pitkä Zeil-ostoskatu, jonka varrella sijaitsee niin moderni ostoskeskus, tavarataloja kuin lukuisia merkkiliikkeitäkin. Kadun Zeilgalerie -ostoskeskuksen katolta löytyy kauppojen lisäksi myös ilmainen näköalaterassi.

Pitkän shoppailusession jälkeen on hyvä rentoutua Frankfurtin tasokkaissa ravintoloissa. Edustettuna ovat laajalti keittiöt eri puolilta maailmaa, unohtamatta saksalaisia ja etenkin Frankfurtin alueen omia erikoisuuksia, joita löytyy melko runsas valikoima.

Erityisen hyvä alue paikalliseen ruoka- ja juomakulttuuriin tutustumiselle on Main-joen eteläpuolella sijaitseva Alt-Sachsenhausen. Frankfurtin ruokaerikoisuuksista tutustumisen arvoisia ovat ainakin perinteinen vihreä ja kylmä yrttikastike sekä hapanmaitojuusto Handkäse mit Musik. Paikallinen omenaviini, Apfelwein eli Ebbelwei, ei oikein ole viiniä muttei siideriäkään, ja sitä kuuluu juoda aina omasta vinoruutuisesta lasistaan.

Omenaviiniin tutustumisen voi kätevästi yhdistää myös nähtävyyksien katseluun, sillä viikonloppuisin Frankfurtin keskusta-alueella kiertää omenaviiniraitiovaunu Ebbelwei Express. Kiertoajelun hintaan sisältyy tietysti lasillinen omenaviiniä.

Römerberg – vanhankaupungin sydän

Römerberg on aikoinaan laajasta Frankfurtin vanhankaupungin alueesta uudelleenrakennettu osa. Keskusaukio Römerplatzia ympäröivät värikkäät ja koristeelliset talot, ja aukio on Frankfurtin matkailun todellinen keskus.

Aukion tärkein rakennus on alkuperäiseen 1400-luvun asuunsa jälleenrakennettu raatihuone. Toinen merkittävä nähtävyys aukiolla on Alte Nikolaikirche -kirkko.

Saksan tasavallan kehto – Paavalinkirkko

Aivan Römerplatzin tuntumassa sijaitsee Saksan historian tärkeimpiin lukeutuva kirkko, Paavalinkirkko. Alun perin 1700-luvulla rakennettu ja toisen maailmansodan jälkeen uudelleenrakennettu kirkko toimi vuonna 1848 kokoontumispaikkana kansalliskokoukselle, jonka tarkoituksena oli yhdistää Saksan alueen itsenäiset valtiot.

Nykyään erikoisen muotoinen pyöreä kirkkorakennus toimii museona ja vaihtuvien näyttelyjen pitopaikkana.

Kaiserdomin katedraali kohoaa pilvenpiirtäjien rinnalla

Frankfurtin katedraali Kaiserdom oli pitkään Saksan keisareiden valinta- ja kruunauspaikka. Tyyliltään myöhäisgotiikkaa edustava kirkkorakennus on Frankfurtin näyttävin ja kohoaa 96 metrin korkeudellaan Frankfurtin siluettiin pilvenpiirtäjien rinnalle. Torniin voi nousta katselemaan maisemia.

Frankfurtin pilvenpiirtäjät ja sillat – Mainhattan

Modernin Frankfurtin tunnusmerkkinä toimivat kaupungin monet futuristiset pilvenpiirtäjät. Aktiivisesti toimistokäytössä olevat rakennukset ovat Main Toweria lukuun ottamatta suljettuja yleisöltä. Main Toweriin pääsee kuitenkin ihastelemaan näkymiä peräti 200 metrin korkeuteen.

Nähtävyytenä Frankfurtin pilvenpiirtäjät ovat parhaimmillaan Main-joen eteläpuolelta ja joen ylittäviltä silloilta nähtynä. Etenkin yöaikaan näyttävästi valaistut tornit ovat vaikuttava näky.

Vehreä Palmengarten

Vuonna 1868 perustettu Palmengarten lukeutuu Euroopan monipuolisimpiin ja suurimpiin kasvitieteellisiin puutarhoihin. Puistoalueen monissa paviljongeissa riittää erilaista trooppista kasvustoa nähtäväksi, ja alueen ulkotilat tarjoavat miellyttävän puistoympäristön kävelyyn ja ulkoiluun.

FRANKFURTIN PARHAAT

Riikka KrennFrankfurt, Saksa
Euroopan keskuspankin päämaja sijaitsee Frankfurtissa.

Parhaat ravintolat

  • Adolf Wagner – Frankfurtiin kuuluisimpiin lukeutuva ravintola tarjoaa kansanomaista tunnelmaa, paikallisia erikoisuuksia ja kotitekoista omenaviiniä
  • Bombay Palace – Frankfurtin parhaita etnisiä ravintoloita
  • Gebermühle – Main-joen varrelta panoraamanäkymät kohti pilvenpiirtäjiä
  • Zum gemalten Haus – toinen hyvä ja perinteinen omenaviiniravintola

Koe nämä Frankfurtissa

  • Nouse Main Towerin näköalatasanteelle 200 metriin
  • Tee kiertoajalu perinteisellä omenaviiniraitiovaunulla Ebbelwei Expressillä, joka kiertää keskustan nähtävyydet ja tarjoaa omenaviiniä
  • Shoppaile Zeil-ostoskadulla ja vieraile ostoskeskus Zeil Galerien kattoterassilla
  • Tee jokiristeily Main-joella ja nauti Frankfurtin vaihtelevasta kaupunkikuvasta
  • Käy Museumsuferin museoalueella ja vieraile niin monessa museossa kuin jaksat

Lisätietoa

Frankfurtin viralliset matkailusivut

Teksti: Panu Lempiäinen ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto ja Riikka Krenn

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää