Hyppää sisältöön

Amsterdam on värikäs ja boheemi kaupunkikohde

Kirjoittajan oletuskuva
heikkis Päivitetty: 01.10.2021
Kanavien ja siltojen Amsterdam on yksi Euroopan suosituimmista kaupunkikohteista.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Kauniiden kanavamaisemien lisäksi Amsterdamista löytyy kulttuurinystäville paljon nähtävää: museoita ja historiaa riittää jokaiselle lomapäivälle. Amsterdam on kuitenkin myös iloinen ja ennen kaikkea suvaitsevainen kaupunki, jonka nuoret matkailijat ovat ottaneet omakseen.

Pieni suuri Amsterdam

Amsterdam on Alankomaiden suurin kaupunki, mutta siinä on hurmaavaa pikkukaupunkimaisuutta. Matkailija tuntee helposti olonsa kotoisaksi tässä viehättävässä pääkaupungissa.

Kaupungin värikkäät talot, pyöräilevät paikalliset ja auringossa kimaltavat kanavat ovat räikeässä ristiriidassa kaupungin välillä paheellisenkin maineen kanssa. Amsterdamin Punaisten lyhtyjen alue on edelleen toiminnassa, ja coffee shopeissa myydään laillisesti kannabista.

Matkailija jää kuitenkin paljosta paitsi, mikäli katsoo kaupunkia vain sen kliseiden kautta. Amsterdamista löytyy nähtävää ja koettavaa jokaiselle. Oli mielessä sitten kulttuuri, ruoka, yöelämä tai ostokset, kaikkeen löytyy vastaus tästä pääkaupungista.

Kuuluisimpia ja suosituimpia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Rijksmuseo, Van Gogh -museo sekä Anne Frankin piilopaikkana toiminut talo. Madame Tussaudin vahakabinetissa pääsee puolestaan tutustumaan niin kuninkaallisiin, viihdemaailman kuuluisuuksiin kuin urheilutähtiinkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Amsterdamin maamerkkejä ovat kaupungin kauniit kanavat, jotka ovat ansainneet Amsterdamille lempinimen ”Pohjoisen Venetsia”. Toisin kuin monissa muissa Euroopan suurkaupungeissa, paras tapa tutustua Amsterdamiin ei ole opastettu bussiajelu, vaan idyllinen kanavaristeily.

ShutterstockAmsterdam, Alankomaat
Amsterdam on tunnettu kauniista kanavistaan.

Toreilla ja turuilla

Kanavaristeilyn jälkeen on hyvä tutustua Amsterdamin nähtävyyksiin myös jalkaisin. Hyvä paikka aloittaa kaupungin nähtävyyksien kiertely on esimerkiksi Damsquare eli tuttavallisemmin Dam-aukio.

Dam on Amsterdamin keskeisin aukio, jonka laidalla komeilee kuninkaallinen palatsi, paikallisittain Koninklijk Paleis, sekä myöhäisgoottilainen kirkko, Nieuwe Kerk.

Amsterdamissa kannattaa ehdottomasti tutustua myös kaupungin torielämään. Aurinkoisena päivänä voi piipahtaa esimerkiksi Amsterdamin tunnetuimmilla markkinoilla Albert Cuyp -kadun varrella ihmettelemässä moninaista tarjontaa.

Kadun varrella sijaitsevista kojuista löytyy niin matkamuistoja kuin syötävääkin. Matkailijan kannattaakin ennakkoluulottomasti maistella kojujen tuoreita tarjottavia. Perinteisiä makuelämyksiä ovat erilaiset sillit, sipulit ja pikkelssit. Makeannälkään kannattaa napata stroopwafel-vohveli.

Shoppailua Amsterdamissa

Euroopan suosituimpien ostoskaupunkien joukossa Amsterdam pitää pintansa, eikä ihme: kaupungissa on monia pitkääkin pidempiä ostoskatuja, suuria kauppakeskuksia ja jo mainittuja idyllisiä toreja. Shoppailumahdollisuudet ovatkin kaupungissa varsin mainiot.

Amsterdamin tunnetuin ostoskatu on Kalverstraat, joka on samalla Amsterdamin suurin ostoskeskittymä. Kalverstraat-kadun varrella on kauppoja toisensa perään ja valikoima vaihtelee vaatteista levyihin ja kengistä kirjoihin. Katu sivukujineen on todellinen shoppailijan unelma, sillä myös kapeimmat kujat tarjoavat shoppailijoille monia aarteita.

Muita hyviä ostoskatuja Amsterdamissa ovat esimerkiksi P.C. Hooftstraat ja Utrechtsestraat.

Mikäli kauppakadut on jo koluttu, tai lomapäivinä sattuu satamaan, kannattaa suunnata Amsterdamin ostoskeskuksiin. Esimerkiksi keskustassa sijaitseva nelikerroksinen Magna Plaza on oiva kohde shoppailijalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Illaksi ulkoilemaan

Päivällä kulttuuria, illalla viihdettä – siinä onnistuneen Amsterdamin-matkan rautalankamalli. Kaupungin ilta- ja yöelämä tarjoaa tekemistä moneen makuun.

Amsterdamin ravintolatarjonta on monipuolinen, ja kaupungissa voikin tehdä helposti makumatkan maailman ympäri. Tyypillisten hollantilaisten ruokien sijaan paikalliset suosivat esimerkiksi kiinalaisia, portugalilaisia ja ranskalaisia ravintoloita. Hinta-laatusuhde on useimmiten mainio pahimpia turistikeskittymiä lukuun ottamatta, mutta kannattaa varautua siihen, että hinnat ovat suurin piirtein Suomen tasolla.

Toisaalta kaupunki tunnetaan myös vilkkaasta yöelämästään, ja erityisesti kesäaikaan Amsterdamin yö houkuttaa juhlijoita kuin kirkasvalolamppu kärpäsiä. Iltaa voi viettää joko jazz-klubeilla, pubi- ja loungehenkisissä istuskeluravintoloissa tai tanssilattialla jossain kaupungin monista yökerhoista.

Amsterdamiin ympäri vuoden

Amsterdamissa vallitsee lauhkea meri-ilmasto. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei elohopea laske talvisin juuri alle nollan, eikä kesäisin tarvitse kärvistellä sietämättömissä helteissä.

Amsterdamin sijainti rannikolla, ja yhtä lailla melkeinpä koko Alankomaiden sijainti merenpinnan alapuolella, tekee kaupungin ilmastosta ajoittain hieman arvaamattoman. Etenkin talvisin sateet, sumut ja usvat ovat varsin yleisiä.

Suosituimmillaan Amsterdam on heinä-elokuussa, jolloin lämpötilat heiluvat yleensä kahdenkymmenen asteen kieppeillä. Myös huhti-toukokuussa, tulppaanisesongin aikaan, saattaa kaupunki tuntua normaalia ahtaammalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Mikäli haluaa välttää pisimmät jonot ja pahimmat ruuhkat, kannattaa Amsterdamiin suunnata kuitenkin huippusesongin ulkopuolella. Keväisin ja syksyisin säätila on edelleen miellyttävä, eikä jatkuva jonottaminen rasita mielenrauhaa. Joulun aikaan kaupungin tunnelmalliset joulumarkkinat ovat kokemisen arvoisia. Joulua lukuun ottamatta talvi on Amsterdamin hiljaisinta aikaa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN AMSTERDAMISSA

ShutterstockAmsterdam, Alankomaat
Amsterdamilaisten luotetuin kulkupeli on polkupyörä.

Lennot Amsterdamiin

Lentotarjonta Amsterdamiin on hyvä, sillä reittilentoja Helsingistä tarjoavat muun muassa Finnair, KLM sekä SAS, ja kaupunkien väliä liikennöidään useita kertoja päivässä.

Matka-aika on noin kaksi ja puoli tuntia. Useimmiten perille pääsee varsin kohtuulliseen hintaan. Suorat edestakaiset lennot saa yleensä jo 100–200 eurolla.

Schipholista, Amsterdamin kansainväliseltä lentokentältä, matkan kaupungin keskustaan taittaa kätevästi junalla. Parinkymmenen minuutin pyrähdys maksaa viitisen euroa.

>> Varaa halvat lennot Amsterdamiin

Majoitus Amsterdamissa

Amsterdamissa erilaisia majoitusvaihtoehtoja löytyy pilvin pimein. Erityisesti kesäaikaan kannattaa varaukset kuitenkin tehdä reilusti etukäteen, sillä parhaat paikat viedään nopeasti käsistä.

Useimmiten yön kahden hengen huoneessa keskitason hotellissa saa 60–80 eurolla. Hostellin yhteismajoituksessa pääsee luonnollisesti halvemmalla, yleensä jo noin 20 eurolla. Myös Airbnb-asunnonvuokrauspalvelun tarjonta on hyvä ja hinta-laatusuhde yleensä kohdallaan.

Pyörä on amsterdamilaisen valinta

Paras tapa tutustua todelliseen Amsterdamiin on polkupyörä. Amsterdam tunnetaan pyöräilykaupunkina, sillä sen asukkaat suosivat tätä vihreitä arvoja kunnioittavaa kulkuneuvoa. Kaupungin kadut ovatkin niin kapeita, ettei niille ole aina autolla asiaa. Pyörävuokraamot ovat Amsterdamissa yleisiä, joten turistikin pääsee helposti liikkumaan paikalliseen tapaan.

Pyörän selässä voi keskustan lisäksi tutustua kaupungin laitamiin, kuten Ester Islandsiin, ja pyöräretkestä voi helposti tehdä piknikin napaamalla markkinoilta mukaan korillisen herkkuja. Pyöräillen saa myös laajemman käsityksen kaupungista, sillä fillarin satulassa Amsterdamin välimatkat ovat todella lyhyitä.

Myös julkiset kulkuneuvot ovat käyttökelpoisia. Junalla taittaa pidemmänkin matkan vaivatta, kun taas bussi, raitiovaunu ja metro puolestaan toimivat paremmin lyhyemmillä etapeilla.

Pyöräilyn lisäksi amsterdamilaisena erikoisuutena voidaan pitää kanavabusseja, joiden kyydissä kulkeminen onnistuu vesireittejä pitkin.

>> Lue myös: Näin pääset halvalla Amsterdamiin – lue vinkit

AMSTERDAMIN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockAmsterdam, Alankomaat
Amsterdamissa on lukuisia hyvin kiinnostavia museoita.

Kaupunki tutuksi kanavaristeilyllä

Amsterdamin-matkalla kiertoajelut ja sightseeing-bussit on syytä jättää omaan arvoonsa, sillä oikea tapa tutustua ”Pohjoisen Venetsiaan” on kanavia pitkin. Kanavissa todella riittää koluttavaa, sillä Amsterdamin kanavaverkosto on pituudeltaan reilut sata kilometriä.

Hiljattain Unescon maailmanperintökohteiden listaankin lisättyyn kanava-alueeseen voi tutustua risteilijän kyydissä parhaaksi katsomallaan tavalla. Risteilyjen kestot vaihtelevat yhdestä tunnista useampaan, kun taas kanavabussin kyydistä voi hypätä välillä pois, ihailla maisemia ja jatkaa matkaa seuraavalla.

Mikäli kaupunkiin haluaa tutustua pelkkiä maisemia syvemmin, kannattaa ottaa opastettu risteily. Todellinen romantikko puolestaan valitsee kynttiläillallisella höystetyn kanavapurjehduksen.

Mestariteoksia van Gogh -museossa

Van Gogh -museo on yksi Amsterdamin suosituimmista vierailukohteista. Museossa viihtyvät taiteenystävien lisäksi historiasta kiinnostuneet ja perheen pienimmätkin.

Vincent van Gogh on kiistatta yksi Euroopan tärkeimmistä kuvataiteilijoista. Amsterdamin van Gogh -museossa pääsee ihailemaan miehen tunnetuimpia mestariteoksia, joiden joukkoon lukeutuvat muun muassa Öinen katukahvila sekä Vaasi kahdellatoista auringonkukalla.

Taideteosten lisäksi museossa voi tutustua tarkemmin van Goghin maailmankuvaan, sillä maalausten ohessa on näytillä myös miehen veljelleen kirjoittamia kirjeitä. Kirjeiden anti on mielenkiintoista – kuten voikin odottaa niiden kirjoittajalta, joka esimerkiksi leikkasi irti oman korvansa.

Museoon voi ottaa mukaan junioriosaston, eikä perheen pienempien ikävystymisestä tarvitse huolehtia. Lapsille on nimittäin järjestetty työpajoja, joissa luodaan omia taideteoksia sekä nuorisolle räätälöityjä audiokierroksia, jotka esittelevät taiteen maailmaa perinteistä viihdyttävämmin.

Holokaustin historiaa Anne Frankin piilopaikassa

Juutalaistyttö Anne Frank tuli tunnetuksi toisen maailmansodan aikana kirjoittamiensa päiväkirjojen ansiosta. Teini-ikäinen Frank piilotteli yli kaksi vuotta amsterdamilaisessa talon salaisessa siivessä. Talo toimii nykyään museona. Frankin tarina on lähes jokaiselle tuttu, joko julkaistun päiväkirjan tai elokuvafilmatisointien kautta.

Vaikka Frankin piilopaikkana toimineet huoneet ovat tyhjiä, voi paikan päällä yhä aistia menneen ajan tunnelmaa. Museossa voi myös tutustua alkuperäiseen päiväkirjaan ja perehtyä tarkemmin holokaustin ja toisen maailmansodan tapahtumiin.

Vierailu Anne Frank -museossa ei varmasti ole Amsterdamin-matkan hilpeintä antia. Mieleenpainuva ja silmiä avaava se kuitenkin epäilyksettä on.

Mikäli tarkoitus on vierailla mahdollisimman monessa museossa, kannattaa harkita I Amsterdam -korttia. Kortti on helppo tapa välttää jonot ja päästä samalla lipulla sisään kaupungin 24 museoon. Sen lisäksi, että kortilla saa sisäänpääsyn moniin kulttuurikohteisiin, sillä voi myös matkustaa vapaasti julkisilla liikennevälineillä.

>> Lue myös: Kulttuuria ja rientoja iloisessa Amsterdamissa – esittelyssä kolme suosituinta nähtävyyttä

AMSTERDAMIN PARHAAT

ShutterstockAmsterdam, Alankomaat
Anne Frankin talo on Amsterdamin tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Tunnetuimmat nähtävyydet

  1. Kanavat
  2. Dam-aukio
  3. Nieuwe Kerk
  4. Kuninkaallinen palatsi
  5. Punaisten lyhtyjen alue

Amsterdamin kiinnostavimmat museot

  1. Van Gogh -museo
  2. Anne Frank -museo
  3. Rijksmuseum (kansallismuseo)
  4. Seksimuseo
  5. FOAM -valokuvausmuseo

Lisätietoa

IAMsterdam.com – Amsterdamin virallinen matkailusivusto

Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Rovaniemeltä Amsterdamiin

Suorat lennot Rovaniemeltä Amsterdamiin – KLM avaa uuden reitin joulukuussa

Amsterdam, Alankomaat

Koe Amsterdam koneenvaihdon aikana – näissä kohteissa ehdit vierailla yhdessä päivässä

Amsterdam

Amsterdamin hotellit – lue vinkit erilaisille matkailijoille ja löydä oma suosikkisi

Kesäinen ja vehreä maisema Amsterdamin taloihin

Tampereen lentotarjonta monipuolistuu kerralla: seitsemän uutta Euroopan-kohdetta kesäksi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja