Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Tanska

Matkaopas: Kööpenhamina

 • Silva Heinonen
Silva Heinonen Päivitetty: 14.03.2024
Kööpenhamina on trendikäs ja romanttinen kohde kaupunkilomalle. 

Mutkaton kaupunkiloma Tanskan pääkaupungissa

Eteläisen Ruotsin länsipuolella sijaitseva Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina tunnetaan rennosta elämäntyylistä, arkkitehtuurista sekä laadukkaasta ruuasta ja designista.

Noin 650 000 asukkaan kaupunki on kompakti, ja tärkeimmät ostoskadut, nähtävyydet ja museot ovat kävelymatkojen päässä toisistaan. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ydinkeskustan kapeilla kävelykaduilla ja kanaalien varsilla voi tuntea olevansa askelta lähempänä Keski-Euroopan sykettä.

Matkakohteena Kööpenhamina sopiikin erityisesti viikonloppukohteena pariskunnille, ystäville ja yksin matkaaville. 

ShutterstockKööpenhamina, Tanska
Kööpenhamina tunnetaan pyöräilykaupunkina.

Tunnetut nähtävyydet, kuten Tivoli, Pieni merenneito, Nyhavnin satama-alue ja vapaakaupunki Christiania houkuttelevat vuosittain noin 12,8 miljoonaa matkailijaa ympäri maailman.

Kööpenhaminan ilmasto

Paras aika matkustaa Kööpenhaminaan on kesä–elokuussa, jolloin keskilämpötila on parinkymmenen asteen paikkeilla ja vehreät puistot sekä kanaalien varret täyttyvät ihmisistä. Toisaalta kesällä matkailijoiden suosiossa olevat alueet voivat olla ruuhkaisia ja esimerkiksi majoitushinnat muuta vuotta kalliimpia. 

Ihmismassoja välttelevän tai budjetilla matkaavan kannattaa harkita matkustamista keväällä tai syksyllä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi huhti–toukokuussa ilmasto voi olla miellyttävän keväinen, mutta suosituimpia nähtävyyksiä pääsee katselemaan rauhassa ja hinnatkin ovat alhaisempia. Kevät on myös vähiten sateista aikaa Kööpenhaminassa. 

Toinen suosittu matkustuskausi on joulunaika, jolloin kaupunki täyttyy jouluvaloista ja -koristeista. Keskustan alueelta löytyy monia joulutoreja, joissa myydään herkkuja ja käsitöitä sekä lämmintä glögiä. Tanskan talvi on suomalaisittain leuto ja lämpömittari painuu harvoin alle nollan. 

ShutterstockKööpenhamina, Tanska
Kööpenhaminan on muiden Pohjoismaiden kaupunkien tavoin parhaimmillaan kesäisin.

Merituulen vaikutusta ilmastoon ei kuitenkaan kannata aliarvioida, sillä se voi saada lämpötilan tuntumaan useampaa astetta kylmemmältä. Erityisesti talvikuukausina tuulen ja tihkusateen yhdistelmä saattaa tuntua hyytävältä, ja matkailijan kannattaa varautua lämpimällä ja tuulen tai sateen pitävällä vaatetuksella. 

Hintataso Kööpenhaminassa

Tanskan valuutta on Tanskan kruunu. Kööpenhaminassa käyvät maksuvälineenä suomalaiset pankkikortit. Korttimaksu on yleinen maksutapa, eikä matkaan lähtiessä tarvitse varautua käteisvaluutalla. Halutessaan Tanskan kruunuja saa nostettua pankkiautomaateista tai valuutanvaihtoliikkeissä.

Kööpenhamina on hintatasoltaan yli eurooppalaisen keskiarvon ja Suomeenkin verrattuna kallis. Esimerkiksi ostokset, ulkona syöminen ja liput nähtävyyksiin voivat olla Suomea hintavampia. 

ShutterstockKööpenhamina, Tanska
Budjettimatkailijan iloksi Kööpenhaminassa on myös ilmaisia nähtävyyksiä, kuten kuuluisa Pieni merenneito -patsas.

Toisaalta kaupungista löytyy myös museoita ja nähtävyyksiä, joihin pääsee tutustumaan ilmaiseksi.  Alkoholi ruokakaupoissa ja paikallisissa pienissä pubeissa, bodegoissa, on edullisempaa kuin Suomessa.

Jos aikoo vierailla useammassa maksullisessa museossa tai nähtävyydessä, kannattaa harkita Kööpenhamina-korttia, johon sisältyy myös julkisen liikenteen käyttö. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuliaisiksi Kööpenhaminasta voi ostaa esimerkiksi tanskalaista muotia ja sisustusesineitä, legoja tai gourmet-lakritsia. 

Tapakulttuuri ja turvallisuus

Tanskan tapakulttuuri on hyvin samanlainen kuin suomalainen. Kööpenhamina on myös yksi maailman turvallisimmista kaupungeista, joten perushuolellisuus, kuten omista tavaroista huolehtiminen, riittää. Erityisesti ruuhkaisissa matkailijakeskittymissä voi olla taskuvarkaita.

Ravintoloiden ja liikkeiden aukioloajat mukailevat Suomea, mutta juhlapyhien vaikutukseen kannattaa varautua: esimerkiksi valtaosa ruokakaupoista on suljettu juhlapyhinä, mutta toisaalta kahvilat ja ravintolat ovat usein normaalisti auki.

Tanskalaiset puhuvat hyvin englantia, ja peruskielitaidolla pärjää hyvin. Tanskalaiset ymmärtävät yleensä myös ruotsia.

Esteettömyys on yleisesti huomioitu hyvin niin kävelykaduilla, julkisessa liikenteessä kuin julkisissa wc-tiloissa. Suurimpaan osaan nähtävyyksistä, ravintoloista ja liikkeistä pääsee kulkemaan esteettömästi. 

ShutterstockKööpenhamina, Tanska
Suomalaismatkailija sujahtaa tanskalaiseen kulttuuriin vaivatta.

Ydinkeskustassa on vanhoja mukulakivikatuja, jotka voivat vaikeuttaa liikkumista. Lisäksi joihinkin liikkeisiin saattaa johdattaa vain pienet portaat, eikä kaikissa vanhemmissa rakennuksissa ole välttämättä hissiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kööpenhaminaa on kutsuttu yhdeksi maailman seksuaali- ja sukupuolivähemmistöystävällisimmistä kaupungeista, ja tanskalaiset ovatkin pääosin avomielistä kansaa.  

Matkustaminen Kööpenhaminaan

Kööpenhaminaan voi lentää Helsingistä ja Tampereelta. Helsingistä suoria lentoja lentävät Finnair, Norwegian sekä SAS, ja Tampereelta Air Baltic

Helsingistä lentäessä yhdensuuntainen lento maksaa noin 80 euroa. Tampereelta lentävä Air Baltic on muita yhtiöitä edullisempi, ja halvimmillaan meno-paluu maksaa noin 90 euroa. Hyvissä ajoin varaamalla voi löytää perushintoja edullisempia tarjouksia.

Lentoaika Kööpenhaminaan on noin 1,5 tuntia.

Kööpenhaminan lentokentältä pääsee helposti keskustaan junalla tai metrolla. Lipun hinta on noin viisi euroa ja matka kestää noin 15 minuuttia. 

Lentämättä kohteeseen

Paula Hotti

Kööpenhaminaan voi matkustaa myös meri- ja maateitse. Kätevin reitti Suomesta Kööpenhaminaan kulkee Tukholman kautta, jonne pääsee Turusta ja Helsingistä Viking Linen ja Tallink Siljan lautoilla.

Tukholmasta matka jatkuu junalla, jolloin kohokohta on Juutinraumansillan ylitys. Ruotsin valtiollinen rautatie SJ ja Snälltåget operoivat Tukholmasta Etelä-Ruotsiin.

Kööpenhaminaan pääsee suorilla tai 1–2 vaihtoa vaativilla junayhteyksillä. Matkojen kestot vaihtelevat viiden ja seitsemän tunnin välillä. Lauantaita lukuun ottamatta yöjunia lähtee päivittäin kaksi. Kulje Malmön kautta ja vaihda junaa kello 6.48. 

SJ:n liput tulevat myyntiin noin paria kuukautta ennen matkaa. Tällä hetkellä ratatyöt voivat vaikuttaa lippujen saatavuuteen.

Shutterstock/EvikkaKööpenhamina, Tanska
Kuninkaallisten äärelle on lyhyt matka Suomesta.

Omalla autolla Tukholmasta ajaa Kööpenhaminaan reilussa seitsemässä tunnissa. Juutinraumansillan ylitys maksaa 65–130 euroa auton koosta riippuen.

Majoitus Kööpenhaminassa

Yleisesti ottaen majoituksen laatu Kööpenhaminassa on hyvä. Yleisimpiä majoitusvaihtoehtoja ovat hotellit, hostellit tai Airbnb-palvelun kautta varatut huoneet tai huoneistot. 

Hotelliyö kahden hengen huoneessa on edullisimmillaan noin 100 euroa, mutta hinnat nousevat lähemmäksi 300 euroa yöltä luksushotelleja varatessa.

Hostellissa voi yöpyä jaetussa huoneessa noin 25 eurolla, ja yksityishuoneessa noin 60 eurolla. Kööpenhaminan hostellit ovat pääosin siistejä ja turvallisia.

Pienen Airbnb-asunnon hinta keskustan läheisyydessä on 100 eurosta ylöspäin, mutta huoneita jaetuista asunnoista voi löytää edullisemmin. Myös keskusta-alueen ulkopuolella majoittumista kannattaa harkita, sillä Kööpenhaminassa pääsee kätevästi kulkemaan pyörällä ja julkisella liikenteellä. 

ShutterstockKööpenhamina, Tanska
Majapaikan sijainnin voi valita Kööpenhaminassa melko rennolla otteella, sillä liikkuminen kaupungin sisällä on helppoa.

Majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä erityisesti sesonkiaikoina hinnat nousevat, ja kohtuuhintaista majoitusta voi olla hankalaa löytää. Majoituksesta voi säästää varaamalla hyvissä ajoin ennen lähtöä ja välttämällä matkustamista sesonkien aikaan.

Liikkuminen Kööpenhaminassa

Kööpenhamina on pyöräilijän paratiisi, ja polkupyörä onkin oiva kulkuväline nähdä kaupunkia paikallisen silmin. Tasainen maasto ja hyvät pyörätiet takaavat, että matka taittuu sujuvasti.

Tutustu kuitenkin pyöräilyä koskeviin liikennesääntöihin ennen liikenteeseen lähtöä. Esimerkiksi käsimerkit ovat tärkeitä ja risteyksessä vasemmalle kääntymiseen on omat sääntönsä. Liikennesäännöistä pääsee nopeasti jyvälle neuvoa kysymällä tai paikallisten esimerkkiä seuraten.

Pyöriä saa vuokrattua monista hotelleista, pyöräliikkeistä tai puhelinsovelluksella, kuten Donkey Republic. Pyöräily Kööpenhaminassa on turvallista, sillä muu liikenne kulkee pitkälti pyöräilijöiden ehdoilla.

Shutterstock/William PeruginiKööpenhamina, Tanska
Pyöräily on näppärä tapa liikkua Kööpenhaminassa.

Julkinen liikenne on luotettava ja toimii ympäri vuorokauden. Bussilla, metrolla ja paikallisjunilla pääsee kattavasti kaupungin eri osiin. Kööpenhaminassa on myös vesibussi, joka kulkee verkkaisesti kanaalia pitkin esimerkiksi Nyhavnista opperatalolle tai Reffenin ruokamarkkinoille. 

Julkiseen liikenteeseen voi ostaa sekä kerta- että päivälippuja asemien lippuautomaateista tai kätevästi puhelinsovelluksella. Kertalippu maksaa noin 3,5 euroa ja päivälippu reilut 10 euroa.

Taksit Kööpenhaminassa ovat luotettavia ja hintaluokka on lähellä Suomea. Taksin saa kätevästi tilattua myös taksisovelluksella, kuten vaikkapa Viggolla. 

Ravintolat Kööpenhaminassa

Kööpenhamina on tunnettu ravintolatarjonnastaan. Kaupungista löytyy niin kansainvälistä katuruokaa kuin maailmankuuluja Michelin-tähden ravintoloita. Ydinkeskustassa sijaitsee laaja valikoima erilaisia ravintoloita, joista monessa voi istua eurooppalaiseen tyyliin kadun varrella – myös talviaikaan. 

Etnisestä keittiöstä kiinnostuneiden kannattaa suunnata Nørrebron asuinalueelle, jossa myös hinnat ovat muuhun kaupunkiin verrattuna edullisempia. Reffenin ja Broens Gadekøkkenin ruokamarkkinat ovat parhaita kohteita katukeittiön ystäville. 

ShutterstockKööpenhamina, Tanska
Smørrebrød eli tanskalainen voileipä on klassikkoherkku Kööpenhaminan-lomalla.

Tanskan tunnetuin ruokalaji on smørrebrød eli avoin voileipä, joka on perinteinen tanskalainen lounas. Smørrebrødille on omistettu lukuisia ravintoloita, ja esimerkiksi kauppahalli Torvehallernen voileivät muistuttavat enemmän taideteoksia kuin lounasannoksia. 

Muita tanskalaisia perinneruokia ovat Tanskan kansallisannokseksi kutsuttu flæskesteg, joka on paistettua porsasta, sekä tanskalainen versio korvapuustista, kanelsnegle. Tanskalaista hotdogia voi maistaa kojuista, joita löytyy ympäri kaupunkia. 

Erityisruokavaliot huomioidaan Tanskassa pääosin hyvin, ja vaihtoehtoja löytyy hyvin niin vegaanisena, gluteenittomana kuin maidottomanakin.

Laktoositon ruokavalio ei ole yhtä yleinen kuin Suomessa, eikä laktoosittomia vaihtoehtoja ole yleisesti tarjolla.

Tanskassa ulkona syöminen on keskimäärin kalliimpaa kuin Suomessa. Tippaaminen ei ole välttämätöntä tai edes odotettua, mutta erityisen hyvästä palvelusta voi tipata esimerkiksi kymmenen prosenttia laskun kokonaissummasta.  

Kööpenhaminan nähtävyydet

Kööpenhaminan ikonisimmat nähtävyydet, kuten Tivoli, Pieni merenneito, Nyhavn ja ostosalue Strøget ovat kaikki kävelyetäisyyksien päässä toisistaan. 

Kaupunki on kuuluisa arkkitehtuurista, johon lukeutuu niin historiallisia rakennuksia kuin moderneja luomuksia, kuten Oopperatalo ja kuninkaallinen kirjasto Den Sorte Diamant eli musta timantti. Rosenborgin, Amalienborgin ja Christianborgin linnoissa pääsee tutustumaan kuninkaallisten elämään ja historiaan.

Siriporn KorwiwattanakulKööpenhamina, Tanska
Tivolin huvipuisto on elämys kaikenikäisille. Alueelle on sisäänpääsymaksu.

Käymisen arvoisia museoita ovat muun muassa Ny Carlsberg Glyptoteket ja junamatkan päässä sijaitseva Louisianan taidemuseo. Glyptoteketissa voi vierailla maksutta kuun viimeisenä keskiviikkona.

Kööpenhaminan tärkeimmät nähtävyydet

 1. Nyhavn
 2. Tivoli
 3. Pieni merenneito
 4. Kastellet
 5. Christiania
 6. Strøget
 7. Assistensin hautausmaa
 8. Rundetårn
 9. Amalienborgin palatsi
 10. Glyptoteket

Lue lisää: Kaikki irti kaupunkilomasta – Kööpenhaminan parhaat nähtävyydet

Kööpenhaminan kiinnostavimmat alueet

Kööpenhamina on paljon muutakin kuin matkailijoiden rakastama Nyhavn ja Strøget. Koe lomallasi ydinkeskustan lisäksi myös joku näistä paikoista:

 • Indre by: Kööpenhaminan ydinkeskusta. Täältä löytyy niin ostosalue Strøget, Nyhavn värikkäine taloineen kuin Christianborgin linna.
 • Nørrebro: Yksi Kööpenhaminan eläväisimmistä ja monikulttuurisimmista alueista tarjoaa etnisiä ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia, artesaanikahviloita ja second hand -kauppoja sekä katukulttuuria. Keskustaa edullisempia baareja ja ravintoloita.
 • Vesterbro: Trendikäs alue, josta löytyy laaja valikoima ravintoloita, baareja sekä muoti- ja design-putiikkeja. Erityisesti särmikäs Kødbyen on suosittu illanviettopaikka.
 • Christiania: Vapaakaupunki Christiania on mielenkiintoinen vierailukohde erityisesti kesällä, kun alue täyttyy elämästä. 
 • Amager: Kaupungin parhaat uimapaikat. Pulahda laiturilta kanaaliin Islands Bryggellä tai vietä hellepäivä Amager Strandparkin rannalla. Luonnonystävä löytää hengähdyshetken Amagerfaelledin peltomaisemista.

Freelancer-toimittaja Silva tykkää matkustaa hitaasti ja viettää pidempiä aikoja kohteissa. Viime vuosina hän on asunut muun muassa Tanskassa.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aurinkoiset Kööpenhaminan rantakadut

Kaikki irti kaupunkilomasta – Kööpenhaminan parhaat nähtävyydet

Kööpenhamina, Tanska

Penninvenyttäjän Kööpenhamina – kaiken tämän voit tehdä täysin ilmaiseksi

Kööpenhamina, Tanska

Tämä lumoava uima-allas tekee tutusta Kööpenhaminasta trooppisen kohteen – tunnet olevasi jossain paljon kauempana

Kööpenhaminan ravintolavinkit

Ravintolavinkit Kööpenhaminaan – 7 paikkaa, joissa herkuttelua et unohda

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja