Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kööpenhamina

Kööpenhamina

Kaupunkilomailijan Kööpenhamina

Kööpenhamina on iloisen vilkas kaupunki, jossa tunnelma on rento, liikkuminen helppoa ja nähtävyydet mieleenpainuvia.
Päivitetty: 15.11.2018
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Lyhytkin loma Tanskan värikkäässä pääkaupungissa piristää arkea kummasti. Kööpenhamina sopii matkakohteeksi kaikille – erityisen hyvä lomakaupunki se on lapsiperheille.

Kööpenhaminan monet kasvot

Kuten monessa muussakin suurkaupungissa, myös Kööpenhaminassa eri kaupunginosilla on omanlaisensa tunnuspiirteensä.

Suurin osa matkailijoista viettää lomansa ydinkeskustassa, jossa tunnetuimmat nähtävyydet ja houkuttelevimmat shoppailupaikat on niputettu kompaktiin pakettiin.

Kööpenhaminan keskusta on vehreä. Kaupunkikierrokseen kannattaa yhdistää virkistävä vierailu viheralueilla, joista Kongens Have -puisto sekä Churchillparken ovat tunnetuimpia. Jälkimmäisen alueelta löytyy myös Pieni Merenneito -patsas, joka on kaupungin tunnetuin nähtävyys.

Historialliset rakennukset ja viehättävä Nyhavnin satama-alue toimivat hyvänä vastapainona maailmankuulun Tivolin antimille.

Kööpenhaminan-matkalla kannattaa välillä suunnata pois ydinkeskustan vilskeestä. Frederiksbergin kaupunginosasta matkailija löytää eläintarhan, kauniin Frederiksberg Have -puiston sekä keskustan kauppakatujen kanssa tasapäisesti kilpailevan Falkoner Allen.

Nørrebrossa puolestaan pääsee aistimaan Kööpenhaminan monikulttuurisuutta. Lukuisat etniset ravintolat tarjoavat herkkujaan keskustan ruokailupaikkoja edullisemmin. Ilmapiiri on välitön ja värikäs, ja kaupunginosaa voikin suositella erityisesti nuoremmille matkailijoille.

Aikoinaan pahamaineinen Vesterbro on puolestaan nykyään kaupungin trendikkäin kaupunginosa. Alueelta löytyy lukuisia viehättäviä kahviloita, tyylikkäitä baareja sekä designliikkeitä. Erityisesti vanha teurastamoalue Kødby on nuorten ja trendikkäisen tanskalaisten suosiossa illanviettosuunnitelmia tehtäessä.

Christiania puolestaan tunnetaan boohemina vapaakaupunkina, jonka erityisasemaa on kuitenkin jo purettu. Christianian mainetta turhankin vauhdikkaana kaupunginosana on ehkä hieman romantisoitu. Erilaisuudessaan ja omaperäisessä kauneudessaan alue tarjoaa kuitenkin matkailijoille unohtumattoman ja varoitteluista huolimatta varsin turvallisen kokemuksen.

VisitDenmarkKööpenhaminan tivoli iltavalaistuksessa.
Joulun alla Tivoli muuttuu talven ihmemaaksi.

Kööpenhaminaan kesällä tai joulun alla

Matkailijoiden keskuudessa Kööpenhamina on suosituimmillaan heinä-elokuussa, jolloin keskilämpötila heiluu kahdenkympin kieppeillä. Mikäli haluaa välttää pahimmat ruuhkat, kannattaa Tanskan pääkaupunkiin suunnata keväämmällä, jolloin ilmasto on jo miellyttävä.

Mikäli kaupungin nähtävyyksiin haluaa tutustua rauhassa, kannattaa Kööpenhaminaan suunnata talvella. Tanskan talvi ei suomalaisesta perspektiivistä ole erityisen vilpoinen: elohopea laskee alle nollan melko harvakseltaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Kööpenhaminan merituuli on usein hyytävä. Leuto talvi tarkoittaa myös sitä, että lumi laskeutuu Tanskaan useimmiten vetenä ja räntänä.

Joulun alla syttyvät kynttilät ja jouluvalot valaisevat kuitenkin pimeitä päiviä, kun taas glögi lämmittää kylmyydestä kärsivää. Joulun alla kaupungissa järjestetään useita joulumarkkinoita, joilta matkailija voi ostaa esimerkiksi jouluherkkuja, neuleita tai koristeita.

Shoppailua ja cityelämää

Vaikka Kööpenhaminaa pidetään vauraana ja samalla hintavana paikka, on siellä mahdollista tehdä edullisiakin ostoksia. Valikoimat kaupungin hienoissa ostoskeskuksissa, tavarataloissa ja keskustan kävelykatujen varrella sijaitsevissa putiikeissa ovat loistavat.

Keskusta on helppo ja mukava ostospaikka, ja erityisesti viihtyisä kävelykatu Strøget sivukatuineen tarjoaa miltei mitä tahansa. Sen varrelta löytyy niin luksusta kuin edullistakin muotia. Strøgetin sivukujille poikkeamalla löytää myös kiinnostavia secondhand-putiikkeja.

Käsitöitä ja erikoista muotoilua löytyy erityisesti Nørrebrosta, jonka Ravnsborggade, Sankt Hans Torv -aukio ja Nansengade lähellä Nørrebron rautatieasemaa ovat täynnä pikkuputiikkeja. Nørrebrossa pidetään myös kaupungin kuuluisimmat markkinat.

Shoppailun uuvuttaessa kannattaa napata leivos kaupungin lukuisista leipomoista. Esimerkiksi kanelsnegle eli “kanelietana” antaa kahvin kaverina uutta puhtia kauppojen koluamiseen.

>> Lue myös: Ostoksilla Kööpenhaminassa – vinkit joka budjetille

Modernia rakennustaidetta

Kööpenhaminan ydinkeskustan vanhoille rakennuksille vastapainoa tuovat uudemmat arkkitehtuuriset luomukset, joiden modernit piirteet värittävät etenkin vesirajan tuntumaa.

Kulttuuriesitysten näyttämöt käyvät hyvinä esimerkkeinä näistä rakennuksista: Tanskan kuninkaallinen teatteri ja myös balettia isännöivä kuninkaallinen oopperatalo ovat näyttäviä mestariluomuksia, jotka ihastuttavat etenkin kameran kanssa matkaavia. Kuninkaallinen kirjasto puolestaan sijaitsee osuvasti Mustaksi timantiksi nimetyssä rakennuksessa.

Mielenkiintoisiin asumisratkaisuihin voi niin ikään tutustua sataman lähistöllä. Aaltoilevan futuristiset Metropolis- ja Gemini-rakennukset tuovat mieleen pikemminkin avaruusaseman kuin perinteisen kodin.

Lentokentän lähellä sijaitseva Bella Sky Comwell -hotelli muodostuu kahdesta toisistaan poispäin nojaavasta tornista. Kallistusten ansiosta Pohjolan suurimman hotellin jokaisesta huoneesta pääsee ihastelemaan vaikuttavaa maisemaa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KÖÖPENHAMINASSA

VisitDenmark / Kim WyonRosenborgin linna sijaitsee Kööpenhaminan keskustassa.
Kongens have -puiston yhteydessä sijaitsee Rosenborgin linna.

Perille lentäen tai maateitse

Tanskaan pääsee helposti ja kaikkein vaivattomimmin tietenkin on halvoilla suorilla lennoilla Kööpenhaminaan lentäen. SAS, Air Baltic, Norwegian ja Finnair kaikki lentävät suoraan noin puolentoista tunnin matkan Helsingistä Kööpenhaminaan Kastrupin lentokentälle. Lentokentältä pääsee kaupungin keskustaan helposti junalla. Lennot ovat yleensä varsin edullisia, ja menopaluun voi napata jopa alle sadalla eurolla.

Kätevästi ja melko edullisesti Kööpenhaminaan pääsee myös matkustamalla ensin Tukholmaan ja jatkamalla sieltä matkaa joko junalla tai bussilla Kööpenhaminaan. Mukavimpia ovat yön yli kulkevat junat ja bussit, ja halvimmillaan matka maksaa noin 30 euroa.

Majoitus Kööpenhaminassa

Kööpenhamina on kaupunki, josta löytyy majapaikkoja niin varakkaille kuin pienellä budjetilla matkustavillekin.

Majoituksen osalta tyyliä arvostavat voivat valita mieluisimman kaupungin useista designhotelleista, kun taas säästeliäämmät voivat aivan keskustan parhailta paikoilta löytää edullisen vuoteen erittäin tasokkaasta, turvallisesta ja hyvin varustellusta hostellista.

Monissa hostelleissa on myös yksityishuoneita, ja hieman yllättäen kesäisin niissä yöpyminen on talvea edullisempaa. Tähän on syynä se, että muun muassa monet koulut muuntautuvat kesän kuukausiksi edullisiksi majapaikoiksi.

Kohtuuhintaisia hotelleja on myös tarjolla, ja niitä kannattaa katsastaa erityisesti rautatieaseman takana sijaitsevalta Vesterbron alueelta.

Kaupunki tutuksi pyöräillen

Kööpenhaminassa vieraileva pärjää melko hyvin jalkaisin, mutta kätevin ja edullisin tapa on liikkua paikallisten tapaan: polkupyörällä. Kööpenhaminalaiset pyöräilevät töihin, kouluun ja diskoon säästä piittaamatta.

Pyöräily onkin kaupungissa todella suosittua, ja monilla hiukan kauempana keskustasta asuvilla saattaa olla käytössään kaksi pyörää: toinen jätetään kotilähiön juna-asemalle, ja toinen odottaa keskustassa loppumatkaa varten.

Kesäisin kaupungissa toimii edullinen kaupunkipyöräjärjestelmä, joka on ollut esikuvana muun muassa Helsingin kaupunkipyöräkokeilulle. Lisäksi kaupungista voi vuokrata pyörän matkan ajaksi kohtuulliseen hintaan.

Myös julkinen liikenne sujuu Kööpenhaminassa erinomaisesti bussien, paikallisjunien ja metron avustuksella. Lippuja voi ostaa asemilta ja jostain kioskeista, ja aikuisten lipulla on hintaa reilut kolme euroa. Mikäli tarkoitus on matkustaa kaupungissa enemmänkin ja nähdä paljon maksullisia nähtävyyksiä, kannattaa harkita Kööpenhaminakortin ostamista. Kortti sisältää julkisen liikenteen, sisäänpääsyt lukuisiin nähtävyyksiin sekä alennuksia kaupungin kahviloihin ja ravintoloihin.

Julkinen liikenne on bussien osalta ympärivuorokautista, ja monet linjat kulkevat jopa vartin välein läpi yön. Myös metro kulkee läpi yön perjantaisin ja lauantaisin noin vartin välein.

KÖÖPENHAMINAN NÄHTÄVYYDET

Flickr / News-OresundPieni merenneito -patsaan taustalla on H. C. Andersenin samanniminen satu
Pieni merenneito on pienestä koostaan huolimatta Kööpenhaminan tunnetuin nähtävyys.

Pieni merenneito, Kööpenhaminan symboli

Kööpenhaminan eittämättä tunnetuin nähtävyys on Pieni merenneito -patsas. Sataman rantakivillä päivää paistatteleva, samannimiseen H. C. Andersenin satuun pohjautuva ja taiteilija Edvard Eriksenin veistämä patsas paljastettiin jo vuonna 1914.

Matkalla patsaalle kannattaa katsastaa myös 1700-luvulta peräisin oleva Amalienborgin palatsi, jossa Tanskan kuningatar asuu.

Pieni merenneito ei ole pitkän historiansa aikana onnistunut välttymään julkisuuskohuilta. Vandaalit ovat iskeneet patsaan kimppuun toistakymmentä kertaa. Myös merenneidon lainaaminen Shanghain maailmannäyttelyyn vuonna 2010 sai aikaan pienimuotoisen kuljetusta vastustaneen kansanliikkeen.

Tivolin taikaa

Aivan ydinkeskustassa sijaitseva Tivoli on kaupunkilaisten tuulettautumispaikka, joka on syytä lisätä myös jokaisen Kööpenhaminan-matkan pakollisten nähtävyyksien listaan.

Vierailukohteena Tivoli ei ole aivan huokeimmasta päästä, mutta kokemuksena se on ainutlaatuinen. Pitkän historiansa aikana Tivoli on houkutellut kävijöitä niin eksoottisella arkkitehtuurillaan, verheillä puistoillaan kuin vauhdikkailla laitteillaankin.

Ikimuistoista visiittiä suunnittelevien on syytä suunnata Tivoliin lokakuussa reilun viikon mittaisen Halloween-spektaakkelin aikaan. Hieman hempeämpään tunnelmaan voi puolestaan virittäytyä joulun läheisyydessä, kun Tivolista puhkeaa tuhansien valojen ja pienten ruokakojujen ihmemaa.

Nautiskelijan Nyhavn

Nyhavn on nimestään huolimatta hyvin historiallinen paikka. Yli 300-vuotias satama on ajan myötä menettänyt merenkulullisen merkityksensä ja siitä on kuoriutunut yksi Kööpenhaminan miellyttävimmistä viihtymiskeskuksista.

Satojen vuosien ikäiset, edelleen hehkuvan värikkäät talot ovat tätä nykyä viihtyisien ravintoloiden, kahviloiden ja baarien valtaamia. Kesäaikaan aurinkoisen pohjoispuolen terassit täyttyvät elämännautiskelijoista, joihin matkailijankin kannattaa ehdottomasti liittyä.

Nyhavnissa on mahdollista hypätä myös kaupungin kanavia kiertävien risteilijöiden kyytiin.

>> Lue myös: Viikonloppu Kööpenhaminassa – näitä et halua jättää väliin

KÖÖPENHAMINAN PARHAAT

Flickr / News OresundKööpenhamina tulee tutuksi pyörän selästä.
Kööpenhaminalaisen tärkein menopeli on polkupyörä.

Suosituimmat nähtävyydet

 1. Pieni merenneito
 2. Tivoli
 3. Amalienborgin palatsi
 4. Nyhavn
 5. Christiania

Näyttävimmät rakennukset

 1. Bella Sky Comwell -hotelli
 2. Kuninkaallinen oopperatalo
 3. Metropolis
 4. Kuninkaallinen teatteri
 5. Gemini

Kiinnostavimmat kaupunginosat

 1. Nyhavn
 2. Christiania
 3. Vesterbro
 4. Nørrebro
 5. Frederiksberg

Lisätietoa

VisitCopenhagen.com – Kööpenhaminan virallinen matkailusivusto

Teksti: Hanna Ahonpää, Kalle Jokinen, Anna Mäkelä
Kuvat: Istockphoto, VisitDenmark / Kim Wyon, VisitDenmark, Flickr / News Oresund, Flickr / News Oresund, Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

  Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.