Hyppää sisältöön

Tiesitkö, että Kreetalla on tällaisiakin maisemia? Löydä suosikkisaaren upeimmat luontokohteet

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 12.04.2022
Koe Kreetan luonto jylhiltä vuorilta kirkasvetisiin rantoihin. Tässä vinkit saaren upeimpiin luontokohteisiin!

Monipuolinen Kreeta

Kreikalle kuuluva Kreeta on monipuolinen saari, jonka mielenkiintoisimpia luontokohteita ovat vuoret, rotkot, kanjonit ja rannat. Saari sopii vaellukseen, pyöräilyyn ja sukeltamiseen, ja sen maastot tarjoavat sopivankokoisia haasteita kaikentasoisille matkailijoille.

Kreetan matkailukausi alkaa keväällä jo huhtikuussa, jolloin sää on otollinen aktiiviseen lomailuun luonnossa. Kreeta sopii luonnossa vaeltamiseen erityisesti keväisin ja syksyisin, kun saarella on viileämpää ja rauhallisempaa kuin kesällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Katso kuvat Kreetan upeimmista luontokohteista!

Samarian rotko

Tunnetuin Kreetan luontokohteista on Samarian rotko, joka levittäytyy kolmentoista kilometrin mitalle Lefká Órin kansallispuistossa. Se sijaitsee saaren lounaisosassa.

Vaikuttavassa rotkossa on paljon kapeita kohtia, joita kutsutaan porteiksi. Kapeikoista kuuluisin, Portes eli Rautaportti, on vain kolme metriä leveä ja 300–700 metriä korkea. Rotkoreitin varrella pääsee ylittämään somia puisia siltoja ja virtaavia jokia.

Samarian rotko on hyvä kohde päiväretkelle, sillä se on koko Kreetan suurin ja kaunein rotko – kenties koko Euroopan suurin ja kaunein. Vuosittain rotkon ylittää yli 300 000 ihmistä. Reittiin kuluu hyvällä kävelytahdilla viitisen tuntia, mutta maisemia ihaillessa vaellukseen on hyvä varata kuudesta kahdeksaan tuntia.

Rotkossa voi vierailla toukokuun alusta lokakuun loppuun, tai niin kauan kuin sää sen sallii.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samarian rotkon halki kiemurtelee Etelä- ja Keski-Eurooppaa halkova E4-vaellusreitti, joka lähtee Espanjasta Pyreneiden vuorilta ja päättyy Kyprokselle.

Lasithin tasanko

Lasithin tasanko sijaitsee noin 900 metriä merenpinnan yläpuolella, ja se on täynnä vehreitä niittyjä ja hedelmätarhoja. Se on maaseutumainen ja harvaan asuttu, eikä tasangolla ole kuin muutama kylä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tasankoa halkovat tuulimyllyt, mutta sen tunnetuin yksittäinen nähtävyys on luola, johon vanhan taruston mukaan kreikkalainen ylijumala Zeus kätkettiin suojaan isältään. Joidenkin kertomusten mukaan Zeus syntyi luolassa.

Käyttäjän @onnepil jakama julkaisu

Henkilön Алла (@lala_new80) jakama julkaisu

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Elafonissin luonnonsuojelualue

Elafonissi on tunnetumpi upeana rantana kuin sykähdyttävänä luontokohteena, mutta kukapa ei hämmästyisi vaaleanpunaista hiekkarantaa? Luonnonkaunis ranta tarjoaa hyvät puitteet rantapäivälle, mutta kesäkautena ranta voi olla täpötäynnä ihmisiä. Tällöin luonnon rauhaa kannattaa lähteä etsimään rantaa kauempaa.

Rannalta pääsee kävelemään pienelle rannan edustalla olevalle Elafonissin saarelle. Toisinaan matkan voi taittaa kuivin jaloin, toisinaan saarelle on kahlattava. Saarella luonto on rauhallinen ja mäkisen maiseman päältä näkee hyvin koko luonnonsuojelualueen.

Saarella menestyy 110 kasvilajia, muun muassa hiekasta kasvava valkoinen hietamerinarsissi.

>> Lue lisää: Tältä näyttää Kreikan upein ranta – katso video Kreetan ihanasta Elafonissin hiekkarannasta

Henkilön Tal Leder (@taliman73) jakama julkaisu

Vain palmumetsä

Vaissa 24 kilometrin päässä Sitiasta itään sijaitsee Euroopan laajin luonnonvarainen palmumetsä. Sen lisäksi, että Vai on tunnettu rantakohde, se on tärkeä myös ekologisesti. Ranta ja palmumetsää ympäröivä kosteikko ovat tärkeitä asuinalueita monille linnuille, joiden lentoa pääsee ihailemaan matkalla rannalle.

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kreetan nähtävyydet

Kreetan parhaat nähtävyydet – 20 kohteen lista todistaa, että tekeminen ei lopu lomalla kesken

Kreikka

Koe Kreikan lomakohteet syksyllä – neljä parasta kohdetta

Kreetan rannat

Rentoudu Kreikan-lomalla! Koe ainakin nämä Kreetan ihanat rannat

Kreeta, Kreikka

Tältä näyttää Kreetalla! Ihana kuvasarja Kreikan aurinkosaarelta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja